P1: Artikel van der Ploeg: The support group approach in the Dutch KiVa anti-bullying programme: effects on victimisation, defending and well-being at school. Flashcards
doel en introductie
Doel: effectiviteit van de steungroep bij KiVa training testen.
Introductie:
In het Nederlandse KiVa antipestprogramma worden volhardende pestsituaties aangepakt d.m.v. de steungroep benadering. Het KiVa programma (evenals de steungroep benadering) is gebaseerd op het idee dat pesten een groepsfenomeen is met verschillende rollen in plaats van dat het een incident is tussen een pestkop en het slachtoffer.
De steungroep benadering wordt vaak gebruikt, maar er is weinig bekend over de effectiviteit ervan. Daarom doet het huidige artikel hier onderzoek naar. Hierbij is er specifiek gekeken naar de effectiviteit van de steungroep benadering in:
1. Het verminderen van slachtofferschap.
2. Het vergroten van verdediging (kortom, meer individuen die het slachtoffer steunen).
3. Het verbeteren van het schoolwelzijn van het slachtoffer.
omschrijving van steungroep programma en doel hiervan
Programma omschrijving
De steungroep benadering is een niet-bestraffende, probleemoplossende strategie om volhardende pestsituaties aan te pakken. Bij deze interventie worden door getrainde docenten steungroepen gevormd van 6-8 kinderen, inclusief de pestkop, handlangers, verdedigers of vrienden van het slachtoffer en pro sociale klasgenoten – maar niet het slachtoffer zelf, deze wordt buiten beschouwing gelaten.
Het doel is om een wederzijds zorg gevoel te creëren voor het welzijn van het slachtoffer en om de pestkop aan te sporen tot gedragsverandering. Dit doel wordt bereikt d.m.v. discussiebijeenkomsten waarna groepsleden telkens rapportages invullen.
hypothese
Hypotheses:
1. Slachtoffers met een support groep werden aan eind schooljaar minder of niet meer gepest tegenover slachtoffers zonder support groep
2. Support groep is voordelig voor wellbeing op school van slachtoffer
3. De support groep verhoogd de verdediging door de omstanders van de slachtoffers -> enige die ondersteund werd.
methode
Methode:
- Groep slachtoffers met steungroep en KiVa training vergelijken met groep zonder steungroep en wel KiVa training & controle groep -> helemaal geen training.
- 38 slachtoffers met supportgroep verworven door anonieme selfreports
- Meten op korte termijn; met interview (mogelijk sociaal wenselijke antwoorden).
- Meten op lange termijn; anonieme vragenlijst (mogelijk eerlijkere antwoorden -> en blijkt dat programma niet geholpen heeft).
Resultaten
- De supportgroep verhoogd de verdediging door de omstanders van de slachtoffers -> enige die ondersteund werd.
- Op korte termijn gaven slachtoffers met steungroep positieve effecten aan, maar op lange termijn niet (mogelijk dus door interview vs anonieme vragenlijst.
conclusie
-> De effectiviteit van de steungroep benadering bij het aanpakken van pestsituaties lijkt na verloop van tijd af te nemen. De bevindingen van deze studie illustreren dat het essentieel is voor toekomstige evaluaties van anti-pest interventies om effecten op lange termijn te onderzoeken. Dit is dan ook de aanbeveling voor toekomstig onderzoek.
Limitaties van de huidige studie en toekomstig onderzoek
- De steekproef was klein -> de gerapporteerde verschillen die werden gevonden tussen de twee experimentele groepen zijn hierdoor mogelijk overschat.
- Er werden verschillende methoden – een persoonlijk interview en een vragenlijst – gebruikt voor het vaststellen van de korte- en lange termijn effectiviteit van de steungroep benadering op veranderingen in slachtofferschap. Er is kans dat er sprake is geweest van een sociale wenselijkheid bias bij het invullen van de vragenlijst.
- We hebben weinig inzicht op wat er gebeurt tijdens de interventie, omdat eerder werd gekeken naar korte- en lange termijneffecten die optreden na behandeling.
- Het lijkt erop dat de steungroep interventie voordeliger is voor sommige slachtoffers dan voor anderen. Toekomstig onderzoek moet deze verschillen in effectiviteit grondig onderzoeken om interventies te optimaliseren.
-> Relevant onderzoek: specifiek 1 interventie meten, maar lastig te generaliseren omdat het gaat over 1 interventie.