P6: Artikel van Weier en Lee (2016): Stagnant or Successful, Carefree or Anxious? Australian University Students’ Goals and Beliefs About Adulthood and Their Current Well-being Flashcards

1
Q

Introductie artikel Weier en Lee

A

Introductie
Soms is er sprake van een assumptie dat moderne jongvolwassenen simpelweg niet volwassen willen worden. Ze zouden hun huidige leven als zorgeloos zien en daarom niet de wens hebben om traditionele volwassen rollen op zich te nemen.
-> Recentelijk onderzoek noemde overgang naar volwassenheid tussen 18-25 jaar -> ‘generatie ik’ -> Arnet kwam met term ‘opkomende volwassenheid’. Veel onderzoekers benadrukken dat dit een periode is waarin jongeren traditionele volwassen rollen vermijden of uit stellen en dat deze fase grotendeels alleen beschikbaar is voor de relatief bevoorrechte midden- en hoge klassen.
-> Bewijs dat huidige generatie Australische jongeren opgroeit in een heel andere context en dus andere keuzes moet maken dan eerdere generaties -> daarom is dit onderzoek interessant.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

doelen en onderzoeksvragen artikel Weier en Lee

A

Doelen en onderzoeksvragen
Het huidige artikel trekt bovenstaande assumptie in twijfel. Hoewel onderzoek heeft aangetoond dat individuen uit de huidige generatie inderdaad pas op latere leeftijd hun educatie afronden, trouwen en beginnen aan een gezin wil dit niet zeggen dat ze hier niet de wens voor hebben. Zo heeft het bijvoorbeeld ook te maken met de huidige huizenmarkt, veranderingen in educatie, de nieuwe kijk op seks voor het huwelijk ect.

De huidige studie bespreekt de volgende vragen;
- Wat wil deze steekproef van jongvolwassenen voor hun toekomstige volwassen levens? -> Streven ze naar traditionele volwassen rollen of vertonen ze daar weinig interesse in zoals de welbekende assumptie stelt?
- Wat denken jongvolwassenen dat hun dierbaren voor hen willen qua toekomstig volwassen leven? Sluit dit aan bij hun eigen streven?
- Bij een lijst met positieve en negatieve bijvoeglijke naamwoorden, welke woorden selecteren de participanten om hun huidige en toekomstige levens te beschrijven?
- Hoe scoren participanten op standaardmetingen van depressie symptomen, angst, stress, optimisme en sociale steun? Zijn deze scores gerelateerd aan de overeenstemming tussen hun eigen aspiraties en die van hun dierbaren? En in hoeverre zijn deze scores vergelijkbaar met individuen uit andere leeftijdsgroepen of individuen van vorige generaties toen ze dezelfde leeftijd hadden?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Methode artikel Weier en lee

A

Methode
In het onderzoek werden doelen en overtuigingen omtrent volwassenheid, evenals de huidige mentale gezondheid gemeten bij 518 Australische universitaire studenten tussen de leeftijd van 18-25 jaar. Dit werd gedaan a.h.v. een vragenlijst (zelfrapportages) over hun doelen voor de leeftijd van 40, waarvan ze dachten dat anderen die belangrijk voor hen vonden en hun kijk op het leven nu en standaard beoordeling van hun geestelijke gezondheid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

resultaten samengevat

A

Resultaten
Uit de resultaten bleek dat het overgrote deel van de studenten – ruim 90% - streefde naar traditionele volwassen rollen (bv getrouwd zijn, kinderen hebben, een vaste baan). Hun hoogste prioriteiten waren het afronden van educatie, het vinden van een levenspartner en een baan waar ze gelukkig van worden. Over het algemeen kwamen hun eigen aspiraties aardig overeen met de aspiraties die ze dachten dat dierbaren voor hen zouden hebben.

Over het algemeen selecteerden studenten positieve bijvoeglijke naamwoorden om hun toekomst te omschrijven (bv onafhankelijk, succesvol, veilig, verantwoordelijk, stabiel), terwijl ze negatieve bijvoeglijke naamwoorden selecteerden om hun huidige leven te omschrijven (bv financieel beperkt, saai, overweldigend, gebrek aan kansen).

Daarnaast rapporteerden veel studenten hoge niveaus van depressieve symptomen, angst en stress. Hierbij werd gevonden dat een sterke overlap tussen de eigen aspiraties en die van dierbaren geassocieerd was met een betere waargenomen sociale steun. Het subjectieve mentale welzijn van de participanten in de huidige studie was lager dan die van mensen uit andere leeftijdsgroepen, evenals die van mensen uit vorige generaties toen ze diezelfde leeftijd (18-25 jaar) hadden. Participanten uit de huidige studie scoorden namelijk hoger op stress, depressie en angst en lager op optimisme en sociale steun.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

discussie artikel weier en lee

A

Discussie/ conclusie
De bevindingen suggereren dat moderne jongvolwassenen geen zorgeloze levens leiden en dat ze niet huiverig zijn om volwassen te worden. Dit ontkracht dus de assumptie die vaak wordt gevonden omtrent deze leeftijdsgroep. Aspiraties voor het starten van een gezin en het volgen van een carrière pad, samen met een positieve kijk op de toekomst, zijn veelbelovend. Anderzijds zijn de hoge niveaus van depressie, angst en stress juist zorgwekkend. Klinische therapeuten kunnen deze informatie gebruiken om te erkennen dat instabiliteit het resultaat kan zijn wanneer individuen zich in een tussenfase bevinden (geen adolescent, maar ook geen volwassene).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

beperkingen van het onderzoek van weier en lee

A

Beperkingen van het Onderzoek: Het onderzoek richtte zich op een bevoorrechte groep studenten en gebruikte kwantitatieve gegevens, wat de generaliseerbaarheid van de bevindingen kan beperken. Het bepleit de noodzaak van toekomstig onderzoek, mogelijk met semigestructureerde interviews in een breder scala van contexten, om een breder perspectief te bieden.

Al met al dagen de bevindingen de negatieve aannames over jongeren uit en benadrukken ze de uitdagingen waarmee jongvolwassenen worden geconfronteerd bij het navigeren door deze fase van het leven terwijl ze streven naar positieve volwassen levens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly