P4: Artikel van Steenberg-Hu en Moon (2011): The Effects of Acceleration on HighAbility Learners: A Meta-Analysis Flashcards

1
Q

introductie artikel Steenberg en onderzoeksvraag

A

Introductie
Eerder empirisch onderzoek naar de effecten van acceleratie op de academische prestatie en sociaal-emotionele ontwikkeling van hoogbegaafden leerlingen is in het huidige artikel samengevat d.m.v. een meta-analyse. In totaal werden 38 studies gebruikt uit de jaren 1984-2008 die voldeden aan de inclusiecriteria (betrekking hoogbegaafde leerlingen en goede groepsverdeling).

Ook werd gekeken naar verschillen tussen inhoudelijk gebaseerde versnelling (ofwel uitdagend lesmateriaal) en klas gebaseerde versnelling (ofwel een klas overslaan) wat betreft de effecten hiervan op hoogbegaafde kinderen. Tot slot is gekeken naar moderatoren die significant geassocieerd zouden zijn met de effecten van versnelling op hoogbegaafden.

Onderzoeksvraag: Wat zijn effecten van versnelling op prestaties en emotionele ontwikkeling?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

definitie acceleratie

A

Acceleratie: type onderwijsinterventie dat gebaseerd is op voortuitgang in onderwijsprogramma’s sneller dan of op jongere leeftijd dan leeftijdsgenoten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

onderzoeksvragen + resultaat

A

Onderzoeksvragen
1. Welk effect heeft versnelling op de academische prestaties van hoogbegaafden?
-> Positief. Dit is wel questionable omdat er geen significante resultaten gevonden waren. P-waarde was 0.076, dus niet significant, maar ligt niet heel ver van 0.05 af.
2. Wat is het effect van versnelling op de sociaal-emotionele ontwikkeling van hoogbegaafden?
-> Licht-positief, maar minder dan academische prestatie.
3. Welke verschillen zijn er tussen content-gebaseerde versnelling en grade-gebaseerde versnelling?
-> Geen significant verschil, zowel op academische prestatie als op academische ontwikkeling.
4. Welke moderatoren zijn significant geassocieerd met de effecten van versnelling op hoogbegaafden?
-> Niet echt moderators gevonden, omdat veel studies deze niet noemden. Geen significante moderators.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

resultaten samengevat, publicatiebias en heterogeniteit

A

Resultaten
De resultaten bleken consistent te zijn met eerdere meta-analyses van andere studies. Er werd namelijk gevonden dat versnellen een positieve impact had op de academische prestaties van hoogbegaafden leerlingen. Er is mogelijk sprake geweest van publicatiebias.
-> Heterogeniteitstest uitgevoerd; Verschillen tussen groepen die ze vinden zijn daadwerkelijk te verklaren door verschil in effect, en niet in error.

Daarnaast leken de sociaal-emotionele ontwikkelingseffecten enigszins positief te zijn, hoewel dit effect niet zo sterk was als bij academische prestatie. Dit resultaat was positiever dan wat in eerdere meta-analyses werd gevonden. Publicatiebias werd bij dit effect uitgesloten.
-> Heterogeniteit bij sociaal emotionele ontwikkeling minder aanwezig dan bij academische prestaties.

Verder is er geen bewijs gevonden voor moderatoren van de effecten van acceleratie op de academische prestatie en de sociaal-emotionele ontwikkeling (mogelijk meer gebaseerd op toevalligheden dan op bewijs). Zo werd er geen significant verschil gevonden in de effecten van inhoud gebaseerde en klas gebaseerde versnelling.

-> Geen duidelijke significante positieve resultaten gevonden, maar ook geen duidelijke negatieve resultaten gevonden. Dus resultaat is neutraal/positief.
-> Geen verschil tussen inhoud gebaseerde en klas gebaseerde versnelling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

discussie artikel steenberg

A

Discussie
De bevindingen van deze meta-analyse suggereren dus dat acceleratie een positieve invloed heeft op hoogbegaafde kinderen, vooral op gebied van academische prestatie. Kortom, een belangrijke boodschap voor docenten en ouders is dus dat hoogbegaafde leerlingen op zowel korte als lange termijn baat kunnen hebben bij versnelde programma’s. Echter was er waarschijnlijk een publicatiebias.

Dit wordt ondersteund door het feit dat geaccelereerde studenten over het algemeen vaak beter presteren dan niet geaccelereerde studenten. Zo scoren ze beter op testen en hebben ze vaak een betere beroepsstatus. Ook zijn geaccelereerde studenten gelijk of beter op het gebied van zelfconcept, zelfvertrouwen, zelfverzekerdheid, sociale relaties, levenstevredenheid en deelname in buitenschoolse activiteiten.

Versnelling kan effectief zijn voor jonge leerlingen (kleuterschool tot en met de middelbare school) maar ook bij vervolgopleidingen. Vooral universitaire programma’s voor vroege toelating lijken effectief te zijn. Ouders worden aangemoedigd om acceleratie te overwegen voor hun hoogbegaafde kinderen en onderwijzers en docenten worden aangemoedigd om versnellingsopties beschikbaar te maken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Limitaties van het huidige onderzoek van Steenberg

A
  • Er is geen sterk bewijs geboden voor de betrouwbaarheid van de studie codering.
  • Er is geen sensitiviteitsanalyse uitgevoerd in deze meta-analyse -> random effect model paste beter dan fixed-effect model.
  • Deze meta-analyse bevat vage of incomplete omschrijvingen van acceleratie praktijken. Dit maakte de codering procedure lastiger.
  • De bevindingen van de meta-analyse vertonen niet alle potentiële informatie die de gebruikte studies konden bieden. Kortom, meer bevindingen zouden gevonden kunnen worden uit de gecodeerde data.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

implicaties toekomstig onderzoek

A

Implicaties voor toekomstig onderzoek
* Wetenschappers die onderzoek doen naar educatie voor hoogbegaafde kinderen moeten in de toekomst de demografische informatie beter specificeren zodat ze geanalyseerd kunnen worden als potentiële moderatoren van versnelling effecten.
* Toekomstig onderzoek zou kunnen kijken naar de impact van acceleratie op hoogbegaafde kinderen gedurende hun transitie van de middelbare school naar een vervolgopleiding.
* Toekomstig onderzoek moet uitgevoerd worden met gepaste vergelijkingsgroepen of met de benodigde statistische controleprocedures.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

implicaties voor de praktijk

A

Implicaties voor de praktijk
* Studenten en ouders vinden de huidige meta-analyse mogelijk behulpzaam om een keuze te maken over het wel of niet versnellen.
* Een boodschap van de huidige studie voor docenten is dat versnellen een waardevolle stap kan zijn om optimale coöperatie te creëren tussen de educatiesystemen van kleuterschool tot middelbare school en vervolgopleidingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

eindconclusie artikel steenberg

A

Conclusies
Deze meta-analyse is een bijdrage aan het onderzoeksveld naar educatie voor hoogbegaafde kinderen op 3 verschillende manieren.
1. De bevindingen van deze meta-analyse bevestigen over het algemeen de positieve invloed van acceleratie op hoogbegaafde leerlingen wat betreft academische prestaties en sociaal-emotionele ontwikkeling.
2. Deze meta-analyse suggereert dat onderzoekers vooral aandacht moeten besteden aan het gebruiken van gepaste vergelijkingsgroepen en dat meer onderzoek nodig is om de impact van acceleratie op hoogbegaafde leerlingen te onderzoeken gedurende transitie periodes op school.
3. Nieuwe informatie is verkregen over de lange termijneffecten van acceleratie d.m.v. de huidige meta-analyse die een aantal longitudinale onderzoeken bevatte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly