L9: Algemene voorwaarden Flashcards
Wat zijn algemene voorwaarden?
Algemene voorwaarden zijn een of meer bedingen die zijn opgesteld teneinde in een aantal overeenkomsten te worden opgenomen (art. 6:231, onder a, BW).
Effect van algemene voorwaarden?
Gebruik van algemene voorwaarden leidt tot rechtszekerheid en betekent een besparing van tijd en kosten voor beide partijen. Er zijn echter ook nadelen verbonden aan het gebruik van algemene voorwaarden. Omdat de voorwaarden vaak eenzijdig door de ondernemer of een groep ondernemers zijn opgesteld, zijn zij inhoudelijk niet altijd evenwichtig.
Waar vinden we algemene voorwaarden?
afdeling 6.5.3 BW
Systematiek van de wetgever bij de algemene voorwaarden?
De wetgever heeft gekozen voor een systeem waarin de toepasselijkheid van algemene voorwaarden snel kan worden bereikt. Een wederpartij is ook dan aan de algemene voorwaarden gebonden als bij het sluiten van de overeenkomst de gebruiker begreep of moest begrijpen dat zij de inhoud daarvan niet kende (art. 6:232 BW). Daartegenover staat echter een ruime mogelijkheid om bedingen in algemene voorwaarden te vernietigen, waarbij de maatschappelijke positie van de wederpartij een belangrijke rol speelt.
Wederpartijen kunnen bedingen in algemene voorwaarden op twee verschillende gronden vernietigen?
Wat is de eerste vorm?
Onredelijk bezwarend beding
Ten eerste kan een wederpartij een beding in algemene voorwaarden vernietigen indien het beding, gelet op de aard en de overige inhoud van de overeenkomst, de wijze waarop de voorwaarden zijn totstandgekomen, de wederzijds kenbare belangen van partijen en de overige omstandigheden van het geval, onredelijk bezwarend is voor de wederpartij (zie art. 6:233, onder a, BW).
Wederpartijen kunnen bedingen in algemene voorwaarden op twee verschillende gronden vernietigen?
Wat is de tweede vorm?
Geen redelijke mogelijkheid tot kennisname
Ten tweede kan een wederpartij een beding in algemene voorwaarden vernietigen, indien de gebruiker aan de wederpartij niet een redelijke mogelijkheid heeft geboden om van de algemene voorwaarden kennis te nemen (zie art. 6:233, onder b, BW; deze vernietigingsmogelijkheid wordt nader uitgewerkt in art. 6:234 BW).
Aan wie komen deze vernietigingsmogelijkheden toe?
Beide vernietigingsmogelijkheden komen in beginsel toe aan iedere wederpartij, onverschillig of die wederpartij een ondernemer, een particulier, een rechtspersoon of een natuurlijk persoon is.
Wat is uitzondering 1 bij vernietigbaarheid van algemene voorwaarden?
In artikel 6:235, eerste lid, BW wordt een uitzondering gemaakt voor wederpartijen die men als grote ondernemingen kan aanduiden.
Uitzondering 2: speciale regels voor consumenten?
Voor consumenten houden de artikelen 6:236 en 237 BW speciale regels in waardoor de bewijslast van de consument wordt opgeheven dan wel verlicht. Artikel 6:236 BW geeft een limitatieve opsomming van bedingen in algemene voorwaarden die in consumententransacties als onredelijk bezwarend worden aangemerkt. Deze bedingen kan een consument altijd vernietigen zonder dat hij ten aanzien van het onredelijk bezwarende karakter van het beding bewijs hoeft te leveren. Het staat de gebruiker niet vrij tegenbewijs te leveren.
Artikel 6:237 BW geeft een limitatieve opsomming van bedingen in algemene voorwaarden die worden vermoed onredelijk bezwarend te zijn. Deze bedingen kan een consument vernietigen zonder dat hij bewijs hoeft te leveren ten aanzien van het onredelijk bezwarende karakter van het beding. De gebruiker kan tegenbewijs leveren.
Wie is de wederpartij?
Degene die door ondertekening van een geschrift of op andere wijze de gelding van algemene voorwaarden heeft aanvaard, is wederpartij van de gebruiker van de algemene voorwaarden (art. 6:231 BW).
Is afdeling 6.5.3 BW derhalve van toepassing op kernbedingen?
Bedingen die de kern van de prestatie betreffen, vallen niet onder de wettelijke omschrijving van het begrip algemene voorwaarden voor zover deze bedingen duidelijk en begrijpelijk zijn geformuleerd (art. 6:231, onder a, BW). Op kernbedingen is afdeling 6.5.3 BW derhalve niet van toepassing.
Wat indien een kernbeding als oredelijk wordt beschouwd?
Indien een kernbeding door een contractspartij als onredelijk wordt beschouwd zal een beroep moeten worden gedaan op leerstukken als vernietiging op grond van wilsgebreken (art. 3:44 BW) of op de derogerende werking van de redelijkheid en billijkheid (art. 6:248, tweede lid, BW).
Omschrijf kernbeding?
Het begrip ‘kernbeding’ moet volgens de jurisprudentie (HR 19 september 1997, NJ 1998, 6 Assoud-Stichting De Nationale Sporttotalisator, tekstboek nr. 235) ‘zo beperkt mogelijk’ en naar objectieve maatstaven worden uitgelegd: het gaat in principe alleen om de essentialia van de overeenkomst. Dat zijn die bepalingen
[page95image19072]
zonder welke de overeenkomst, bij gebrek aan voldoende bepaaldheid (zie art. 6:227 BW), niet tot stand zou komen, alsmede de prijs. De prijs is namelijk niet in alle gevallen een essentialia (zie bijv. de koopovereenkomst, art. 7:4 BW).
Kunnen partijen een beding zelf als kernbeding aanmerken?
Partijen kunnen een beding niet zelf als kernbeding aanmerken; het dwingendrechtelijke karakter van de regeling (art. 6:246 BW) verzet zich daartegen.
Of de gelding van algemene voorwaarden door de wederpartij is aanvaard is hoe te omschrijven?
Of de gelding van algemene voorwaarden door de wederpartij is aanvaard, is een vraag die volgens de regels voor de totstandkoming van rechtshandelingen moet worden beantwoord, in het bijzonder de artikelen 3:33 en 35 BW, alsmede de regels voor de totstandkoming van overeenkomsten (aanbod en aanvaarding, zie de artt. 6:217 e.v. BW).
Wat is de soepele aanvaardingsregel?
De artikelen 6:231, onder c en 6:232 BW grijpen terug op deze regels. Artikel 6:232 BW is te beschouwen als een soepele aanvaardingsregel: de aanvaarding hoeft niet op de inhoud van elk beding te zien, maar slechts op het complex van de algemene voorwaarden.
Moet de wederpartij de inhoud van de algemene voorwaarden kennen?
Dat de wederpartij de inhoud van de algemene voorwaarden niet kent, vormt geen belemmering voor gebondenheid aan die algemene voorwaarden, zelfs niet als de gebruiker begreep of moest begrijpen dat de wederpartij die inhoud niet kende. Wel dient de wederpartij van het bestaan van de algemene voorwaarden kennis te dragen, anders kan immers geen sprake zijn van aanvaarding.
Hoe vindt aanvaarding van av plaats?
Aanvaarding van de gelding van algemene voorwaarden kan ook mondeling en/of stilzwijgend geschieden (art. 6:231, onder c, BW). Er worden geen strengere eisen gesteld dan die welke gelden voor de totstandkoming van rechtshandelingen in het algemeen (vgl. art. 3:37, eerste lid, BW)
Aanvaarding door ondertekening ?
Aanvaarding van de gelding van algemene voorwaarden geschiedt meestal door
ondertekening van een geschrift (bijv. een overeenkomst gesteld op briefpapier van de gebruiker) maar kan ook op andere wijze geschieden (bijv. doordat de gebruiker in de opdrachtbevestiging attendeert op de algemene voorwaarden). Wordt in het briefpapier verwezen naar algemene voorwaarden, dan wordt door ondertekening de gelding van de algemene voorwaarden aanvaard indien bij de gebruiker het gerechtvaardigd vertrouwen is opgewekt dat de wederpartij met de algemene voorwaarden heeft ingestemd. Aanvaarding kan, in verband met de omstandigheden van het geval, ook uit een stilzwijgen van de wederpartij worden afgeleid.
Wat indien zich bijzondere omstandigheden voordoen?
Dit is anders indien zich bijzondere omstandigheden voordoen. Dat de wederpartij de taal waarin de verwijzing naar algemene voorwaarden is gesteld, niet machtig is, is daarvoor (indien het gaat om een professionele wederpartij) niet voldoende zo blijkt uit het arrest Petermann-Frans Maas
omschrijf de situatie bij orderbevestigingen?
Indien in een orderbevestiging wordt verwezen naar de algemene voorwaarden van de opdrachtnemer en de opdrachtgever protesteert vervolgens niet tegen de gelding van de voorwaarden, dan wordt op grond van het handelsgebruik veelal aangenomen dat de algemene voorwaarden stilzwijgend zijn aanvaard en deel uitmakenvan de overeenkomst. In gevallen waarin het gebruikelijk is om orderbevestigingen te sturen, komt de overeenkomst namelijk tot stand op het tijdstip van ontvangst van die orderbevestiging door de wederpartij.
Verwijzen naar algemene voorwaarden in een factuur is voldoende?
Het verwijzen naar algemene voorwaarden in de factuur is in het algemeen te laat om die voorwaarden tot onderdeel van de overeenkomst te maken. De factuur vormt immers het sluitstuk van de uitvoeringsfase van de overeenkomst.
Wat indien in facturen herhaaldelijk wordt verwezen naar de av?
Het herhaaldelijk in facturen verwijzen naar algemene voorwaarden kan echter wel een rol spelen ten aanzien van de vraag of die voorwaarden onderdeel zijn geworden van een daarna gesloten overeenkomst, indien in een eerder contact tussen partijen over het bestaan van die voorwaarden is gesproken of in het verleden niet tegen die voorwaarden is geprotesteerd (HR 10 juni 1994, NJ 1994, 611 (van der Breggen-TNO)).
Zijn algemene voorwaarden van toepassing indien bij een eerdere levering op de factuur daarvan melding werd gemaakt?
Het arrest van de Hoge Raad van 15 maart 1991, NJ 1991, 416 (Van Lente & Visscher BV-Oss!oor Tapijtfabrieken BV) spoort aan tot voorzichtigheid met het concluderen tot toepasselijkheid van algemene voorwaarden op grond van een vermelding daarvan op een vorige factuur die een eerdere leverantie betrof. In dit arrest oordeelde de Hoge Raad dat in een contractuele relatie tussen professionele partijen de toepasselijkheid van algemene voorwaarden in het algemeen niet reeds mag worden aangenomen, enkel omdat de facturen betreffende eerdere transacties tussen partijen de mededeling bevatten dat bepaalde voorwaarden van toepassing zouden zijn.
Kan een factuur de functie hebben van opdrachtbevestiging en moet in dat geval de toepasselijkheid van av waarnaar wordt verwezen worden aangenomen?
In een bepaalde branche of in een bepaalde zakelijke relatie kan de factuur mede de functie hebben van een opdracht(of order)bevestiging van een mondeling gesloten overeenkomst. De toepasselijkheid van algemene voorwaarden waarnaar
in zo’n factuur wordt verwezen, dient in dat geval eerder te worden aangenomen, aldus HR 7 juni 1991, NJ 1991, 525 (NWB-Codex Regres). Het ging hier om een bewaargevingsovereenkomst, waarvoor het in de wijnbranche gebruikelijk is dat deze totstandkomt door mondelinge aanvaarding of zelfs door enkele aanlevering en inontvangstname. De Hoge Raad bepaalde dat de eerste ter zake gezonden factuur, waarin naar algemene voorwaarden werd verwezen, overeenkomstig het branchegebruik tevens kan dienen als bevestiging van het aanvaarden van de opdracht, zodanig dat de wederpartij gebonden is aan die voorwaarden.
Omschrijf opdrachtsbevestiging vs de rechtsfiguur bevestiging?
u dient een opdracht(of order)bevestiging niet te verwarren met de rechtsfiguur bevestiging in artikel 3:55 BW. Door bevestiging ex artikel 3:55 BW wordt afstand gedaan van het recht om een beroep op de nietigheid van een rechtshandeling te doen en veronderstelt dus een geldige (maar aantastbare) overeenkomst.
De order/opdrachtbevestiging heeft normaliter als functie om vast te leggen of en wanneer een overeenkomst totstandkomt.
Noem de wederpartijen van afdeling 6.5.3?
- Consumenten
- Kleine ondernemers
- Grote ondernemers