L2.7 - Niet-nakoming van verbintenissen: ontbinding Flashcards
Indien de schuldenaar niet voldoet aan een verplichting die voortvloeit uit een wederkerige overeenkomst, heeft de schuldeiser het recht om?
Indien de schuldenaar niet voldoet aan een verplichting die voortvloeit uit een wederkerige overeenkomst, heeft de schuldeiser het recht om de overeenkomst te ontbinden, tenzij de tekortkoming de ontbinding met haar gevolgen niet rechtvaardigt (art. 6:265, eerste lid, BW).
Ontbinding kan in tegenstelling tot schadevergoeding dus ook bij ???? worden gevorderd?
Ontbinding kan in tegenstelling tot schadevergoeding dus ook bij overmacht van de schuldenaar worden gevorderd!
Ontbinding kan plaatsvinden door?
Ontbinding kan plaatsvinden door een schriftelijke verklaring van de schuldeiser of wordt op zijn vordering door de rechter uitgesproken (art. 6:267 BW).
Verschil ontbinding vs vernietiging?
Ontbinding heeft anders dan vernietiging (art. 3:53 BW) geen terugwerkende kracht (art. 6:269 BW).
Voor zover verbintenissen reeds zijn nagekomen?
Voor zover verbintenissen reeds zijn nagekomen, blijft de rechtsgrond voor deze nakoming in stand, maar ontstaat voor partijen een verbintenis tot ongedaanmaking van de reeds door hen ontvangen prestaties (art. 6:271 BW).
Afdeling 5 van titel 6.5 BW heeft als aanvulling op de algemene regeling voor de obligatoire overeenkomst in beginsel alleen betrekking op?
Afdeling 5 van titel 6.5 BW heeft als aanvulling op de algemene regeling voor de obligatoire overeenkomst in beginsel alleen betrekking op wederkerige overeenkomsten. Deze bepalingen kunnen wel van overeenkomstige toepassing zijn op andere rechtsbetrekkingen die strekken tot het wederzijds verrichten van prestaties, voor zover de aard van die rechtsbetrekkingen zich daartegen niet verzet (art. 6:261, tweede lid, BW). Zie ook artikel 6:279 BW, waarin de regeling van wederkerige overeenkomsten van overeenkomstige toepassing wordt verklaard op overeenkomsten tussen meer dan twee partijen.
Art 6:88 BW?
De tekortschietende debiteur kan er belang bij hebben dat de crediteur op korte termijn een keuze maakt tussen de diverse aan hem ten dienste staande middelen. Artikel 6:88 BW kent daarom de schuldenaar de bevoegdheid toe om aan de schuldeiser een redelijke termijn te stellen waarbinnen deze moet mededelen welke van de hem ten dienste staande middelen hij wenst uit te oefenen.
Maakt de schuldeiser binnen de gestelde termijn geen keuze dan ?
Maakt de schuldeiser binnen de gestelde termijn geen keuze dan kan de crediteur alleen nog maar schadevergoeding en ontbinding vorderen (art. 6:88, eerste lid, BW).
De schuldeiser kan op een gebrek in de prestatie geen beroep meer doen, indien?
De schuldeiser kan op een gebrek in de prestatie geen beroep meer doen, indien hij niet binnen bekwame tijd nadat hij het gebrek heeft ontdekt of redelijkerwijze had moeten ontdekken, bij de schuldenaar terzake heeft geprotesteerd (art. 6:89 BW). Daarnaast heeft de koper op grond van artikel 7:23 BW een klachtplicht
Als nakoming blijvend of tijdelijk onmogelijk is, kan de schuldeiser de overeenkomst ontbinden indien (art. 6:265, eerste lid, BW) ?
er sprake is van een tekortkoming van de schuldenaar in de nakoming van een verbintenis.
de tekortkoming de ontbinding met haar gevolgen rechtvaardigt.
Voorbeeld
Consument C koopt een nieuwe auto voor € 40.000. De auto rijdt fantastisch maar het asbakje in het dashboard klemt. De garage heeft reeds enkele malen getracht om dit mankement te verhelpen. Het zal duidelijk zijn dat koper C in verband met deze geringe tekortkoming niet de bevoegdheid heeft om de koopovereenkomst te ontbinden. C heeft uiteraard wel recht op herstel van het mankement (art. 7:21, eerste lid, onder b) en, indien er sprake is van een toerekenbare tekortkoming, recht op schadevergoeding (art. 6:74 e.v. BW). Overigens behoeft de rechter niet ambtshalve te onderzoeken of de tekortkoming de ontbinding rechtvaardigt, zo blijkt uit HR 31 december 1993, NJ 1994, 317 (Abbas-Woningbouwvereniging).
alle omstandigheden van het geval ?
Bij de beantwoording van de vraag of de tekortkoming gezien de bijzondere aard of de geringe betekenis ervan de ontbinding niet rechtvaardigt zal de rechter rekening dienen te houden met alle omstandigheden van het geval. Daarbij mag geen onderscheid worden gemaakt tussen bedingen die wel de kern van de overeengekomen prestatie betreffen en in beginsel grond opleveren voor ontbinding en bedingen die niet de kern van de overeengekomen prestatie betreffen en dan alleen tot ontbinding leiden indien degene die ontbinding nastreeft stelt en bewijst dat zijn belang bij de ontbinding zwaarder weegt dan het belang van zijn wederpartij bij instandhouding (arrest Twickler-R, tekstboek nr. 255).
In die gevallen waarin nakoming niet blijvend of tijdelijk onmogelijk is maar uitblijft ?
In die gevallen waarin nakoming niet blijvend of tijdelijk onmogelijk is maar uitblijft, kan de schuldeiser de overeenkomst uitsluitend ontbinden indien de schuldenaar in verzuim is (art. 6:265, tweede lid, BW). Voor ontbinding is niet vereist dat de tekortkoming de schuldenaar kan worden toegerekend! Verkeert de schuldeiser in schuldeisersverzuim dan is ontbinding in beginsel niet mogelijk (art. 6:266 BW).
Voorbeelden
A maakt gebruik van het aanbod van een postorderbedrijf P om drie boeken voor
€ 10 te kopen. De kleine letters die A ertoe verplichten om ieder kwartaal een boek te kopen, heeft A niet gelezen. Als hij na drie maanden niets heeft besteld en het ́kwartaalboek ́ ontvangt, weigert hij te betalen. P kan de overeenkomst enkel ontbinden indien A in verzuim is.
Fabrikant C komt met groothandel D overeen dat C 2000 spuitbussen haarlak zal leveren. Onverwacht wordt van overheidswege een verbod uitgevaardigd om dergelijke spuitbussen in de handel te brengen. Nakoming door C is derhalve blijvend onmogelijk. D kan de overeenkomst ontbinden, ook indien zoals in casu de tekortkoming niet aan C kan worden toegerekend.
Naast ontbinding van de overeenkomst kan de schuldeiser ?
Naast ontbinding van de overeenkomst kan de schuldeiser aanvullende schadevergoeding vorderen van de wederpartij. Daarvoor moet aan dezelfde vereisten als voor de ontbinding zijn voldaan, maar bovendien moet de tekortkoming (behoudens het in art. 6:78 BW bedoelde geval) steeds aan de schuldenaar kunnen worden toegerekend.
Welke schade komt voor vergoeding in aanmerking?
Zowel de schade die voortvloeit uit het niet-nakomen van de verbintenis (art. 6:74 BW) als de schade die door de ontbinding wordt veroorzaakt (art. 6:277 BW) komen voor vergoeding in aanmerking
Extra voordeel bij ontbinding?
Levert de ontbinding van de overeenkomst een extra voordeel op voor de schuldeiser, dan is hij verplicht deze aan de schuldenaar te vergoeden, indien aannemelijk is dat de schuldeiser niet voor ontbinding zou hebben gekozen als deze waardevermeerdering zich niet zou hebben voorgedaan (art. 6:278, eerste lid, BW).