L1: Inleiding in het overeenkomstenrecht Flashcards
Wat is de overeenkomst tov de rechtshandeling?
De overeenkomst (6:213 lid 1 ) is een meerzijdige rechtshandeling en vormt daardoor een species van het rechtsbegrip rechtshandeling.
De wet de vereisten voor een rechtshandeling in…?
Wat zijn deze vereisten?
artikel 3:33 BW
Dit artikel vereist voor de totstandkoming van een rechtshandeling een op een rechtsgevolg gerichte wil die zich door een verklaring heeft geopenbaard. Ten aanzien van verklaringen geldt als uitgangspunt dat deze elke vorm kunnen hebben en in een of meer gedragingen besloten kunnen liggen (zie art. 3:37 BW). In het laatste geval spreekt men van een stilzwijgende verklaring.
Waarin zijn rechtshandelingen onder te verdelen?
Rechtshandelingen zijn onder te verdelen in eenzijdige en meerzijdige rechtshandelingen.
Eenzijdige handeling?
Wat is een nadere onderverdeling?
Bij een eenzijdige rechtshandeling treedt het rechtsgevolg in door de wilsverklaring van een persoon.
Eenzijdige rechtshandelingen worden onderverdeeld in ongerichte (bijv. het maken van een testament) en gerichte (bijv. het doen van een aanbod, opzegging). Gerichte rechtshandelingen vereisen een geadresseerde om rechtsgevolg te hebben, voor ongerichte is enkel een wilsverklaring van een persoon voldoende. De wet verbindt in de artikelen 3:32, tweede lid, BW en 3:34, tweede lid, BW consequenties aan dit onderscheid tussen gerichte en ongerichte rechtshandelingen
Meerzijdige handeling?
Bij een meerzijdige rechtshandeling zijn daarvoor twee of meer personen nodig (bijv. het aangaan van een huwelijk, of het sluiten van een overeenkomst).

Meerzijdige rechtshandelingen zijn te onderscheiden in overeenkomsten en andere meerzijdige rechtshandelingen (denk aan besluiten van een vergadering van een vereniging of een algemene vergadering van aandeelhouders).
de verbintenisscheppende of obligatoire overeenkomst?
Artikel 6:213, eerste lid
omschrijft deze overeenkomst als een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen jegens een of meer andere een verbintenis aangaan. De obligatoire overeenkomst is in de praktijk de meest voorkomende rechtshandeling en daardoor tevens de belangrijkste bron van verbintenissen.
Invoegen schema p16 werkboek 1
Welke titels zijn van toepassing voor alle obligatoire overeenkomsten?
Voor alle obligatoire overeenkomsten zijn de titels 3.2 en 6.5 van toepassing.
Waar zijn rechtshandelingen geregeld?
Rechtshandelingen zijn in Boek 3, als onderdeel van het vermogensrecht in het algemeen, geregeld. Het leerstuk van de totstandkoming, dat op alle rechtshandelingen betrekking heeft, is in titel 3.2 geplaatst.
Waar is de obligatoire of verbintenisscheppende overeenkomst geregeld?
De obligatoire of verbintenisscheppende overeenkomst (art. 6:213 BW), als meerzijdige rechtshandeling een species van de rechtshandeling, is in het aan het verbintenissenrecht gewijde Boek 6 (titel 6.5, artt. 6:213-279 BW) geregeld. De voor de totstandkoming van de obligatoire overeenkomst (d.m.v. aanbod en aanvaarding) speci#eke regels zijn dan ook in afdeling 6.5.2 (artt. 6:217-225 BW) te vinden.
Hoe wordt de verbintenisscheppende overeenkomst onderverdeeld?
De verbintenisscheppende overeenkomst wordt weer
onderverdeeld in wederkerige overeenkomsten (art. 6:261 BW) zoals bijvoorbeeld de koopovereenkomst (art. 7:1 BW) en niet wederkerige overeenkomsten zoals bijvoorbeeld schenking (art. 7:175 BW).
Noem 2 belangrijke rechtsgevolgen die gelden bij het rechtsbegrip wederkerige overeenkomst?
In afdeling 6.5.5 koppelt de wetgever aan het rechtsbegrip wederkerige overeenkomst twee belangrijke rechtsgevolgen met betrekking tot de mogelijkheid tot opschorting (artt. 6:262 en 263 BW) en ontbinding (art. 6:265 BW). Voor benoemde overeenkomsten gelden bovendien de desbetreffende bepalingen van Boek 7 (voor de koopovereenkomst is dat titel 7.1).
Schakelbepalingen?
Zogenaamde schakelbepalingen kunnen bepaalde regels van overeenkomstige toepassing verklaren op gevallen die zij op grond van hun plaatsing in het BW niet bestrijken (men spreekt wel van wettelijke analogie). Zie onder meer de artikelen 3:59, 3:78, 6:216 en 6:261, tweede lid, BW. U dient de tekst van schakelbepalingen zorgvuldig te lezen.
Verwijzen schakelbepalingen uitsluitend binnen het vermogensrecht?
Er zijn schakelbepalingen die uitsluitend binnen het vermogensrecht verwijzen (bijv. art. 3:98 BW), maar er zijn ook schakelbepalingen die vermogensrechtelijke regelgeving op andere rechtsgebieden van toepassing verklaren. Op grond van artikel 3:59 BW is titel 3.2 (rechtshandelingen) buiten het vermogensrecht van overeenkomstige toepassing, voor zover de aard van de rechtshandeling of van de rechtsbetrekking zich daartegen niet verzet. Let dus bij toepassing van de schakelbepalingen op de voorbehouden die daarin soms worden gemaakt.
Wat zijn benoemde overeenkomsten?
Een overeenkomst die in de wet wordt geregeld, ofwel omdat zij zo vaak voorkomen ofwel omdat een afzonderlijke overeenkomst gewenst is, bv ter bescherming van een van beide partijen, denk aan huur- en arbeidsovereenkomsten; veelal te vinden in Boek 7 of 7A