En eller flere forbrytelser Flashcards

1
Q

Hva er det mest sentrale i vurderingen av om man skal benytte ett eller flere straffebud?

A

Det sentrale spørsmålet er om det skjer en full dekning av de krenkede rettsgodene dersom man benytter ett straffebud.

Hvis svaret er nei:
da må det benyttes flere straffebud.

Hvis svaret er ja:
da er utg at det kan benyttes kun ett, men forutsetningen er at de ulike handlingene skjer nært i tid og rom

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er det mest sentrale i vurderingen av om man skal kategorisere noe som ett eller flere brudd på samme straffebud?

A

Utg: det er like mange krenkelser som det er private rettsgodebærere.

Unntak: der det er tilfeldig hvem som rammes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er det mest sentrale i vurderingen av om det foreligger en fortsatt forbrytelse?

A

Som et utgangspunkt kan man si at dersom det er nær sammenheng mellom handlingene i tid og/eller rom, vil det tale for å betrakte de isolerte krenkelsene som én forbrytelse.

Noen momenter vil gjøre seg gjeldende for om det foreligger en fortsatt forbrytelse. Rt. 1994 s. 203, som gjaldt en politimanns unnlatelse av å behandle en rekke anmeldelser, formulerer et generelt utgangspunkt: «Spørsmålet om en står overfor et fortsatt straffbart forhold eller enkeltstående lovovertredelser, beror på en helhetsvurdering, der sammenheng i tid, tilknytning til samme sted og et eventuelt felles forsett er momenter av betydning». Uttrykksmåten «felles forsett» er noe misvisende. Henvises her til forsett i videre betydning, som omfatter personens handlingsplaner og den mening handlingene har for vedkommende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva sier den sentrale forarbeidsuttalelsen som uttaler seg om det skal benyttes ett eller flere straffebud?

A

Utgangspunktet for denne vurderingen er at man må ta ut tiltale og dømme for så mange straffebud som må til for å få gitt uttrykk for de ulike krenkelsene som har funnet sted, uten at det straffes flere ganger for samme forhold. I forarbeidene uttales det at «Dersom man ikke får markert noe ytterligere ved å anvende et ekstra straffebud på forholdet, er konkurrens utelukket», jf. Ot.prp. nr. 8 (2007-2008) s. 278.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva innebærer læren om feiltreff?

A

Særlig spørsmål om man skal dømmes for en eller flere forbrytelser i følgende tilfelle: A skyter for å drepe sin uvenn B, men bommer og dreper isteden C, som stod i bakgrunnen. I litteraturen behandles dette som et feiltreff.

I noen tilfeller kan gjerningspersonen ha hatt forsett om å drepe begge. Vedkommende har for eksempel prøvd å drepe B, med hensikt, men har innsett muligheten for å drepe C og har akseptert muligheten (eventuelt forsett). I et slikt tilfelle vil det være grunnlag for straffansvar både for forsøk på forsettlig drap og fullbyrdet forsettlig drap.
Mer omdiskutert er tilfellet der C blir drept ved uaktsomhet fra As side.
- I Rt. 2000 s. 970 kom den tiltalte, som tidligere var blitt avvist i døren til et utested, tilbake med våpen. Han mente å skyte en dørvakt, men denne kastet seg unna. Isteden traff han en gjest som ikke på noen måte var involvert i situasjonen, og vedkommende omkom. Flertallet på tre mente at tiltalte kunne dømmes for (overlagt) drap. Førstvoterende anerkjente mindretallets løsning med to forbrytelser som det «logiske», men fant at de «reelle» forhold var å likestille med personforveksling.

Gjeldende rett ikke helt avklart ved dommen. Etter vårt syn har mindretallets løsning god støtte: Har forsettet vært å drepe, og flere er enten drept eller utsatt for fare, vil individkrenkelsene være så fremtredende at de bør markeres ved å konstatere flere lovforbrytelser. Det burde blitt dømt for ett tilfelle av forsettlig forsøk på drap og uaktsomt drap på han som ble truffet. Se HR-2017-00675-A. Der var det naturlig å se det som to forhold.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly