Cervixcancer Flashcards
Årligen insjuknar 3000 kvinnor i Sverige i gynekologisk cancer. Var syftar man på att cancer uppstår när man säger gynekologisk cancer?
Det kan uppstå i vulva, vagina, cervix, corpus, tuba, ovarium eller till med i
bukhinnan beroende på histologisk subtyp.
Vilka är de vanligaste gynekologiska cancertyperna?
Ovarialcancer
Corpuscancer
Cervixcancer
Hur många kvinnor i Sverige insjuknar i cervixcancer per år?
500 kvinnor
Hur många kvinnor i Sverige avlider i cervixcancer per år?
143 kvinnor
Vad är medianåldern vid diagnos av cervixcancer?
48 år
När ska man alltid misstänka cervixcancer?
Postkoitala blödningar - blödningar från slidan
Vad är ett annat ord för cervixcancer (svenska namnet)?
Livmoderhalscancer
Vad är orsaken till cervixcancer?
De flesta cervixcancer beror på HrHPV (16 och 18) som står för 70% av alla fall.
Vid skivepitelcancer så står HPV för nästan 100%.
Vad har man för primär prevention mot cervixcancer?
Primär prevention sker i syfte att förhindra HPV infektion.
Idag erbjuds alla barn i årskurs 5, där pojkar inkluderas sedan augusti 2020, att få vaccin mot HPV. Det fyravalenta vaccinet ingår i högkostnadsskyddet upp till 26 års ålder för kvinnor. Vaccinet ger skydd mot HPV 6, 11, 16 och 18, och består av renade viruslika partiklar från L1-kapsidproteinet. Det innehåller inget viralt DNA och kan således inte infektera celler, föröka sig eller orsaka sjukdom. Det finns inte något vetenskapligt underlag för att rekommendera HPV vaccination efter behandling av cellförändringar.
Vad har man för sekundär prevention mot cervixcancer?
Sekundär prevention i form av screening för att upptäcka cancer i tidigt stadie.
Sedan 60 talet screenar man kvinnor, 20-64 år, för att upptäckta precancerösa förändringar som kan behandlas. Dessutom kan man upptäcka asymtomatisk cervixcancer i ett tidigt stadium som oftast kan botas. I och med screeningen har mortaliteten minskat kraftigt.
Screening görs med
*Pap-smear (se bild) med cytologi (läran om enskilda celler) *HPV test.
Från 23 års ålder fram till 32 görs cytologiprover, dvs att man tittar på hur cellerna faktiskt ser ut. I och med att så pass många i denna åldern har HPV hade ett HPV test enbart gett för många vidare utredningar av personer utan cellförändringar. Vid 32 tar man dock med HPV test. Vid ett tillfälle, vid 41 års ålder görs både cytologisk och HPV kontroll.
2020 insåg man att intervallcancer hade ökat, dvs den som upptäcks mellan 2 normala cellprovtagningar och därmed en felaktig provtagning. Andra gången man tog prover hade man cancern, men man hade den även vid första tillfället fast då visade proverna fel.
Vad är endocervix och ectocervix?
Endocervix är epitelet som täcker ytan i cervix (livmoderhalsen) och extocervix är epitelet som täcker ytan i portio (livmodertappen).
Vad är endocervix för typ av epitel?
Cylindrisk körtelepitel
Vad är ectocervix för typ av epitel?
Hårt skivepitel
Vad har man mellan endocervix och ectocervix?
Mellan dessa epitel finns en zon som kallas transformationszonen samt en direkt avgränsning mellan TZ och ectocervix som kallas squamo columnar junction SCJ.
Se bild sid 54 i ERL kompendiet.
Vilka faktorer kan göra att storleken på cervix varierar?
Cervix storlek varierar med åldern, hormoner och antal födda barn (paritet).
Vad händer med cervix under puberteten och första graviditeten?
Precis som ovan beskrivet har vi från födsel till pubertet cylindriskt körtelepitel i endocervix och ectocervix med skivepitel med en avgränsning kallat SCJ.
Under puberteten och första graviditeten kommer cervix dock att öka i storlek, vilket gör att körtelepitel vandrar ut till ektocervix och blir utsatt för den sura miljön som är i vaginan. Denna sura miljö stimulerar till en fysiologisk metaplastisk förändring i körtelepitelet som går från omoget till moget. Det är denna zon som kallas för transformationszonen. Detta är
oerhört viktigt att kunna då det är viktigt att cellprovet tas från rätt ställe, då dessa cellförändringar just sker i TZ.
Man har en orginal SCJ i cervixkanalen och vid pubertet/graviditet kommer denna vandra ner och hamna i ectocervix där den ökar risken för cylindriska körtelepitelet att metaplasera. Det är här man vill ta cellprovtagning innan menopaus. Efter menopaus dras SCJ tillbaka till endocervix helt eller delvis vilket gör att cellprovtagningen behöver tas högre upp. Viktigt att provet är representativt och taget från transformationszonen. Man får en ny SCJ uppe i cervixkanalen under pubertet/gravidtet.
Efter puberteten men innan menopaus har kvinnor alltså TVÅ SCJs. Den nya och den gamla består BÅDA av stamcells liknande celler, vilket gör att det finns TVÅ ställen man kan drabbas av HSIL.
En HPV-infektion kan vara produktiv eller transformerande beroende på var infektionen äger rum, samt
övergående såklart.
Vad är en produktiv HPV infektion?
En produktiv HPV infektion, även så kallad “bottom-up” HPV infektion, beror på att viruset får tillgång till basalmembranet i transformationszonen TZ (eller basalcellerna i ektocervix) genom antingen mekanisk nötning eller kronisk infektion/inflammation orsakar mikrosår som viruset kan få fäste i. På så vis kan HPV integreras i basalcellerna, men uttrycker ännu inte särskilt många virusproteiner. Man måste alltså få ett brott i slemhinnan så att viruset når ner till basalmembranet.
Lite virala proteiner gör det svårt för immuförsvaret att upptäcka viruset. Den virusinfekterade cellen genomgår celldelning där virusgenomet replikeras. Efter celldelning kommer en av cellerna genomgå en differentieringsprocess vilket ökar E6/E7 (virala gener) som driver på cellcykeln.
Efter celldelning kommer de genomgå differentiering som medför ett ökat uttryck av tidiga E6 och E7 → detta piskar på cellcykeln och driver på differentieringen. HPV klättrar på så vis uppåt i epitelet innan de frigörs från de terminalt
differentierande cellerna längst ut. Detta kan leda till låggradigt intraepitelial skivepitellesion (LSIL), som mer sällan progredierar till malignitet.
En HPV-infektion kan vara produktiv eller transformerande beroende på var infektionen äger rum, samt
övergående såklart.
Vad är en transformerande HPV infektion?
En transformerande HPV infektion drabbar istället de
stamcellsliknande basalcellerna i SCJ. Denna kvarstår
oftare i en persisterande HPV infektion med
transformerande (höggradig) intraepithelial lesion (HSIL)
med malign potential.
De flesta HSILs utvecklas alltså i SCJ då de är särskilt
känsliga för att bli infekterade av de högpatogena virusen.
SCJ-cellerna är väldigt omogna, till skillnad från de
övriga, vilket är en av anledningarna
till att de är i extra hög risk. Viktigt att komma ihåg är
att dessa precancerösa förändringar kan leda till
cancer efter många många år efter infektion.
Vad har HrHPV:s virusproteiner E6 och E7 för funktion?
Virusproteinerna E6 och E7 verkar genom att hämma p53 och RB på proteinnivå, men bidrar även med andra mekanismer som bidrar till utvecklingen av cervixcancer. E6 och E7 kan i princip relateras till alla Hallmarks of cancer
● Obegränsad replikativ förmåga och förhindrad celldöd → E6 degraderar p53
● Bibehålla proliferativ signal → E7 binder till Rb, vilket gör att E2F frigörs och leder till fortskridning av cellcykeln.
Hur ser cervixcancer ut histologisk?
● 80% är skivepitelcancer
● 15-20% adenocarcinoma → ökar
● Adenoskvamös
● Ovanliga subtyper → neuroendokrina som kan vara mycket
aggressiva
Vad står CIN för?
Cervical intraepitelial neoplasi
Hur graderar man med CIN?
● CIN 1 motsvaras av lätt dysplasi → LSIL
● CIN 2 av måttlig dysplasi → HSIL
● CIN 3 av grav dysplasi/carcinoma in situ → HSIL