Avsnitt 6_Torkning Flashcards

1
Q

Bakgrund

A

Bakgrund

  • Sterila läkemedel kan förekomma som torra produkter
  • Ex.: Pulver för injektionsvätskor eller infusionsvätskor, pulver för ögondroppar
  • Samma krav på sterilitet gäller även för dessa
  • Vid tillverkning av dessa kan ett torkningssteg förekomma i tillverkningsmetoden
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Fasseparation och torkning
Fasseparation genom torkning sker vanligen från två typer av torkgods:

A

Fasseparation och torkning

  • Fasseparation fast fas – vätska (fast fas separeras från vätskefas)
  • Vanligaste metoder för denna fasseparation vid läkemedelstillverkning är filtrering och torkning. Två vanligt förekommande fasseparationsoperationer vid läkemedelstillverkning är filtrering och torkning

Fasseparation genom torkning sker vanligen från två typer av torkgods:

  • Från pulver med hög vätskehalt (på engelska ibland benämnda ”wet solids”): Genom fasseparation genom torkning kan vattnet avlägsnas från dessa pulver för att producera ett torrt pulver som är lättare att hantera och förvara. Vad gäller pulver med hög vätskehalt – våta pulvermassor - utgör dessa vanligen en mellanform vid framställning av tabletter och kapslar och vanliga exempel på sådana torkmetoder är svävtorkning genom fluidisering och mikrovågstorkning.
  • Från flytande system i form av lösningar eller suspensioner: Detta inkluderar vätskor som lösningar eller suspensioner av aktiva substanser och andra komponenter i ett lösningsmedel. Genom fasseparation genom torkning avlägsnas lösningsmedlet för att producera ett torrt pulver eller fast material som innehåller den aktiva substansen. Vad gäller torkning av lösningar och suspensioner sker detta vanligen genom någon av torkmetoderna spraytorkning och frystorkning.

Torkning är fas separation, där man tar bort vattenfasen. Torkning är en fasavskiljningsprocess där vattenfasen avlägsnas från en vätska eller en våt massa för att producera ett torrt material.

När man tillverkar en beredning som ska vara steril, är det lätt att sterilisera beredningar i vattenform, därefter torkar man. När man tillverkar beredningar som ska vara sterila är det ofta enklare och mer effektivt att sterilisera dem när de är i flytande form.

Ett relativt torrt material är mindre benäget att brytas ner kemiskt och förutsättningarna för mikrobiell tillväxt är sämre. Det material som skall torkas benämns vanligen torkgods och själva torkningsapparaten kallas ofta för en tork (på engelska drier), t.ex. en spraytork. Den del av en tork där torkningen sker benämns här torkkammare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Torkning: Definition

A

Torkning: Definition

  • Torkning: Avlägsnandet av vätska från ett fast material med hjälp av värme genom att vätskan förångas och upptas i omättad ångfas.
  • Vatten som kan torkas bort kan förekomma i tre former.
    -Flytande vatten i form av en separat fas som omger det fasta materialet: Det är lätt att avlägsna eftersom det inte är bundet till det fasta materialet och kan enkelt separeras
    -Vatten som är relativt löst bundet till fast fas: Men är fortfarande ganska rörligt och löst bundet till ytan.
    -Vatten som är relativt hårt bundet – absorberat - till den fasta fasen: Detta vatten är starkt bundet till det fasta materialet och kan vara svårt att avlägsna, t.ex. i form av kristallvatten eller vatten löst i en amorf fas.
  • Torkning syftar vanligen till att avdunsta det flytande vattnet och till viss del det löst bundna vattnet
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Torkning: Mål

A

Torkning: Mål

  • Ett fast material som uppfattas som torrt är sällan helt fritt från vatten och målet med en torkningsoperation är typiskt att vattenhalten skall understiga en viss specificerad nivå
  • Vattenhalten (fw) utrycks vanligen som massa vatten (mw) i förhållande till massan helt torrt fast material (ms)

fw = mw / ms

  • Vattenhalten i ett fast material som uppfattas som torrt styrs i hög grad av den relativa luftfuktigheten (RH) i den luft som omger det fasta materialet

fw = f (RH)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Torkningsoperationen

A

Torkningsoperationen
Torkningsoperationen kan delas upp i tre separata delprocesser:

  1. Värmeöverföring, d.v.s. att värme skall överföras till torkgodset: Mikrovågor, man genererar värme. Under denna fas appliceras värme på det våta materialet för att överföra energi till det och öka temperaturen. Mikrovågor är en metod för att generera värme genom att utsätta materialet för elektromagnetiska vågor som absorberas och omvandlas till värme.
  2. Indunstning, d.v.s. vattnet skall övergå från fast eller flytande form till gasform (ånga): Denna process sker när vattnet erhåller tillräcklig energi för att övervinna dess bindningar till det fasta materialet eller dess omgivning.
  3. Borttransport av bildad ånga: Efter att vattnet har omvandlats till ånga måste den avlägsnas från torkutrymmet för att förhindra kondensering och återinträde i det torkade materialet. Detta görs vanligtvis genom att transportera bort den bildade ångan från torkningskammaren.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Värmeöverföring: Värme överföras på 3 sätt:

A

Värmeöverföring: Värme överföras på 3 sätt:

  • Genom ledning som innebär att en stillastående fas överför värme till en annan stillastående fas: Exempel på detta inkluderar när ett metallföremål värms upp från ena änden till den andra genom att värmeenergi överförs från atom till atom. Vid ledning drivs värmeflödet av temperaturgradienten mellan de två faserna, från hög till låg temperatur.
  • Genom konvektion som innebär att värme fördelas ut i en strömmande fas genom att omblandning sker av fluiden: Att luft strömmar och man får omblandning av värme: Detta sker genom att varm materia förflyttas och blandas med kallare materia, vilket leder till att värmeenergi sprids i hela vätskan eller gasen. Ett exempel på detta är när varm luft stiger uppåt och ersätts av kallare luft, vilket resulterar i en kontinuerlig cirkulation av värme. Denna blandning kan orsakas av naturliga strömningar på grund av densitetsgradienter (naturlig konvektion) eller genom omrörning av fluiden (påtvingad konvektion).
  • Genom absorption av elektromagnetisk strålning som innebär att strålningsenergin övergår i värmeenergi vid absorptionen. Vid denna typ av värmeöverföring används energirik strålning som lätt tränger in i material, såsom infraröd strålning och mikrovågor.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Torkningshastighet

A

Torkningshastighet

  • Torkningshastigheten (m/t) beror av två processer: värmetransport och masstransport
  • Betydelsen av några viktiga variabler för torkningshastigheten där varm luft är värmekälla kan sammanfattas enligt följande:

m/t = f [(T - T0), v, a, (1/RH)]

  • T - T0= Temperaturgradienten mellan torkluft och torkgods: Torkningshastighet påverkas av temperatur som man hettar upp med.
  • v = Flödeshastigheten hos torkluften
  • a = Torkgodsets yta: Kontakt yta ska vara stor mellan luft och vatten
  • RH = Relativa luftfuktigheten hos torkluften ovanför torkgodsets yta
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Torkningsförlopp

A

Torkningsförlopp

  • Torkningshastigheten som funktion av vätskehalten varierar vanligen med vätskehalten
  • Torkningsförloppet varierar mellan olika material och två eller flera steg kan urskiljas
  • Ett förlopp i tre steg anses typiskt vid torkning av farmaceutiska material
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Exempel – torkförlopp i tre steg

A

Exempel – torkförlopp i tre steg

Torkningsförloppet varierar mellan olika material beroende av deras struktur och beroende av i vilken form vätskan befinner sig. Detta innebär att ett torkningsförlopp har faser eller steg som varierar i antal och i tidsutdräkt mellan olika material. Ett vanligt sätt att beskriva torkningsförloppet, och därmed få en indikation på antalet steg som är involverade vid torkning av ett visst material, är i form av ett diagram där torkningshastigheten som funktion av torkningstiden redovisas.

För dessa våta pulvermassor består torkningsförloppet ofta av tre steg:

I den första fasen (steg 1) sker avdunstning av vätska i flytande form, d.v.s. vätska som omger partiklarna i form av en vätskefilm, och under denna fas är torkningshastigheten vanligen konstant (”constant rate period”). Det vatten som förångas under detta steg benämns ofta fritt vatten eller obundet vatten. Denna fas kan illustreras med avdunstning av vatten från en petriskål där vätskenivån i skålen sjunker med konstant hastighet under torkningen. Masstransporten av vatten kommer att bero av vätskans temperatur, hastigheten för borttransport av ånga iväg från vätskeytan samt vätskeytans storlek. Borttransporten av vatten påverkas av flödeshastigheten av torkluften ovanför vätskeytan. En förklaring till detta är att transporten av ånga närmast vätskeytan sker genom diffusion i ett stillastående luftskikt och att lufthastigheten påverkar tjockleken, och därmed diffusionssträckan, av detta skikt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Val av torkningsmetod

A

Val av torkningsmetod

Torkar kan klassificeras i två huvudgrupper beroende på torkgodsets bearbetning under själva torkningen.

I den första gruppen återfinns icke-agiterande torkar, d.v.s. torkgodset är stillastående under torkningen.

I den andra gruppen återfinns agiterande torkar.

Frystorkar tillhör den första gruppen och svävtorkar och spraytorkar den andra.

Några viktiga överväganden vid val av torkningsmetod är följande:

  • Torkgodsets värmekänslighet
  • Torkgodsets fysikaliska egenskaper
  • Vätskans egenskaper
  • Behov av aseptik under torkning

Spraytorkning och frystorkning är torkningsmetoder som kan användas för aseptisk torkning. Dessa torkmetoder är också i relativ bemärkelse skonsamma och är därför möjliga att använda vid torkning av formuleringar som innehåller värmekänsliga ämnen såsom proteiner och blodprodukter, beredningar som vanligen skall vara sterila.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Spraytorkning – användning och delprocesser

A

Spraytorkning – användning och delprocesser

  • Spraytorkning används för torkning av flytande system - fr.a. lösningar och suspensioner - för att framställa ett torrt pulver
  • Operationen innehåller följande delprocesser:

-Atomisering av vätska: Att man gör små droppar av vätskan (Man gör spray av det): I denna fas förvandlas vätskan till små droppar eller dispergerade partiklar genom att spruta den genom en spraymunstycke.

-Lufttorkning av droppar och partikelbildning: Droppar är små, man får därför hög area. De små dropparna eller partiklarna sprids i en uppvärmd torkluftström. Vätskan inuti dropparna avdunstar snabbt när de utsätts för den varma luften. Under denna process avdunstar vattnet från dropparna gradvis, vilket resulterar i att de minskar i storlek.

-Uppsamling av bildade partiklar: De torra partiklarna samlas in i en samlare när de lämnar spraytorkaren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Atomisering av vätska

A

Atomisering av vätska

Atomisering av vätska är en process där man omvandlar en flytande vätska till små droppar eller fina partiklar. En vanlig metod för att utföra detta är genom användning av en dysa. Dysan matar in den flytande vätskan och med hjälp av högt tryck och hastighet tvingas vätskan genom en smal öppning i dysan, vilket resulterar i att den sprutas ut i form av små droppar.

Genom att applicera högt tryck och hastighet på vätskan i kombination med den smala öppningen i dysan skapas en kraftig kraft som bryter ner vätskan i mindre partiklar.

Atomisering innebär att en vätska finfördelas till små droppar och de partiklar som bildas under torkningen härrör från dessa droppar och har en diameter som ungefärligen korresponderar med dropparnas diameter. De verktyg som används för att atomisera en vätska kallas vanligen för spraydysor eller atomiseringsverktyg och dessa kan tekniskt utformas på olika sätt. En vanligt förekommande spraydysa använder luft som flödar med hög hastighet för att finfördela vätskan till små droppar, en s.k. tvåfluid-dysa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Spraytorkning – apparatur

A

Spraytorkning – apparatur

Går på kort tid: Lämplig för värmekänsliga substanser (Såsom proteiner) som inte tål att exponeras för värme.

En luft med hög temperatur och hög hastighet, samtidigt som partiklar faller med luften och den indunstar. Därför kan man urskilja dem.

Hög temperatur i luften, men ändå sker värme under kort tid och snabbt (Att proteiner inte påverkas)

Det är en viktig poäng att spraytorkning är lämplig för värmekänsliga substanser, som proteiner, eftersom processen går snabbt och möjliggör effektiv avdunstning utan att utsätta ämnena för höga temperaturer under lång tid.

Skillnad mellan spraytorkning och atomisering:

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Partikelbildning vid spraytorkning av en lösning

A

Partikelbildning vid spraytorkning av en lösning

  1. Avdunstning och droppkontraktion: När den flytande lösningen sprutas ut genom dysan i spraytorken, bildas små droppar som innehåller lösta ämnen. Dessa droppar utsätts för en varm luftström i torkkammaren. Värmen från luften orsakar snabb avdunstning av lösningsmedlet från dropparnas yta. Under denna fas minskar dropparnas storlek när vattnet avdunstar och de kontraherar.
  2. Skalbildning och avdunstning under minskad droppkontraktion: När avdunstningen fortsätter, kan ett skal eller en yta bildas runt dropparna. Dropparna fortsätter att krympa, men nu minskar de i storlek på grund av skalbildningen och inte bara avdunstningen av lösningsmedlet.
  3. Slutlig avdunstning och partikelbildning utan kontraktion

Partiklarna som bildas genom spraytorkning ofta har en ihålig struktur på grund av den initiala kontraktionen av dropparna och den gradvisa avdunstningen av lösningsmedlet från insidan av skalen.

Denna form av partikelbildningen innebär att partiklarna blir ihåliga och med något större diameter än vad som kan beräknas från partiklarnas massa och det fasta materialets densitet.

I den första torkningsfasen vid spraytorkning, vanligen benämnd primärtorkning, avdunstar vatten från dropparna innebärande att dessa minskar i diameter. Denna fas är alltså principiellt densamma som den första fasen vid torkning av fuktiga pulver, d.v.s. torkning under konstant hastighet (se ovan). Torkning av droppar innebär dock en förändrad avdunstningsyta under torkningsförloppet.

Den andra fasen benämns sekundärtorkning och påbörjas när ett skal av fast material börjar bildas runt dropparna men då vätska fortfarande finns kvar inne i dropparna. Torkhastigheten påverkas då av andra faktorer än vid primärtorkningen, såsom transporthastigheten av ånga genom höljet. Sluttorkningen inleds när inget vatten finns inneslutet i partiklarna utan i sluttorkningen avlägsnas vatten som är absorberat till det fasta materialet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Spraytorkning - Användning: Det är därför vanligt för parenterala

A

Spraytorkning - Användning: Det är därför vanligt för parenterala:

  • Torkning av värmekänsliga ämnen
  • Framställning av amorfa partiklar: Amorfa partiklar är partiklar som saknar en ordnad kristallstruktur och istället har en oregelbunden, slumpmässig arrangemang av atomer eller molekyler.
  • Framställning av mikropartiklar med snäv partikelstorleksfördelning: Man gör små partiklar
  • Överföring av emulsioner och kolloidala system till torr form
  • Aseptisk torkning
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Ex. på spraytork för aseptisk torkning

A

Ex. på spraytork för aseptisk torkning
En vanlig typ av utrustning som används för spraytorkning av aseptiska produkter är en spraytork med inbyggda aseptiska funktioner. Denna typ av spraytork är utformad för att tillhandahålla en steril miljö för torkningsprocessen för att undvika kontaminering av produkten.

1- Steril torkkammare: Spraytorken är utrustad med en torkkammare som är steriliserad och underhålls i en steril miljö för att förhindra kontaminering av produkten under torkningsprocessen.

2- Steril inlopps- och utloppsventil: För att säkerställa att endast steril luft kommer in i torkkammaren och att torkad produkt kan tas ut utan risk för kontaminering.

3- Steril filter: Ett steril luftfilter kan installeras för att rena luften som cirkulerar in i torkkammaren och minska risken för mikrobiell kontaminering.

4- Automatiserade steriliseringscykler: Spraytorken kan ha inbyggda steriliseringscykler för att sterilisera torkkammaren och andra komponenter före varje torkningsomgång för att säkerställa att de är fria från mikrobiell kontaminering.

5- Kontrollsystem för övervakning av steriliseringsprocessen: Det kan finnas inbyggda sensorer och övervakningssystem för att övervaka och verifiera att steriliseringsprocessen har utförts effektivt innan torkningsprocessen påbörjas.

6- Isolerade processflöden: För att säkerställa att produktens väg genom spraytorken är isolerad från yttre miljöförhållanden och eventuell kontaminering från omgivningen.

17
Q

Frystorkning - användning och delprocesser för injektion

A

Frystorkning - användning och delprocesser för injektion

  • Frystorkning används för torkning av flytande system för att framställa ett torrt pulver
  • Operationen innehåller följande delprocesser:

-Nedfrysning av torkgodset till is: Man gör sublimation, att man får förångning av is till ång-fas. Detta görs genom att sänka temperaturen till under fryspunkten för vätskan i torkgodset.

-Sänkning av lufttrycket över torkgodset och tillförsel av värme: Efter att torkgodset har frysts till is sänks lufttrycket i omgivningen kraftigt. Detta skapar en lågtrycksmiljö som kallas för sublimeringssublimation. Samtidigt tillförs värme till torkkammaren för att underlätta sublimeringsprocessen.

-Sublimation av vatten och borttransport av bildad ånga: Under sublimering övergår isen direkt från fast form till gasform utan att passera genom den flytande fasen.

18
Q

 Frystorkning – tillämpning av vattnets fasdiagram

A

 Frystorkning – tillämpning av vattnets fasdiagram
1- Nedfrysning: Vid detta steg sänks temperaturen till under fryspunkten för att omvandla vätska till fast form, dvs. is. Detta motsvarar övergången från flytande fas till fast fas på vattnets fasdiagram.

2- Avgasning: Efter att materialet har frysts till is börjar avgasningssteget. Här sänks trycket i torkkammaren, vilket leder till sublimering av isen direkt till vattenånga utan att passera genom den flytande fasen. Detta motsvarar övergången från fast fas till gasfas på vattnets fasdiagram.

3- Uppvärmning och sublimation: För att underlätta sublimeringsprocessen och avlägsnandet av vattenångan, ökar man temperaturen i torkkammaren. I konstant tryck ökar man temperaturen för att övergå från fast till gasfas.

Detta diagram visar hur lufttryck och temperatur påverkar vattnets aggregationstillstånd, d.v.s. ånga, vätska och is. Vid vissa tryck-temperaturförhållande kan två faser samexistera men vid ett unikt tryck-temperaturförhållande kan vattnets alla tre faser samexistera. Denna punkt i fasdiagrammet kallas för trippelpunkten. Befinner man sig i tryck-temperaturförhållanden under denna trippelpunkt finns förutsättningar för att vattnet kan övergå från fast tillstånd till gas utan att vattnet smälter till vätska och denna typ av förångning kallas sublimation. Målet med frystorkning är således att torka genom sublimation och därmed genomföra torkningen under låg temperatur, innebärande skonsamma betingelser för torkgodset.

19
Q

Frystorkning – apparatur

A

Frystorkning – apparatur
1- Frystorkkammare: Detta är den centrala delen av frystorkningsanläggningen där materialet placeras för att genomgå processen. Kammaren är vanligtvis tillverkad av rostfritt stål.

2- Frysenhet: Frysenheten används för att sänka temperaturen i frystorkkammaren till under fryspunkten för materialet som ska bearbetas. Detta gör att vätskan i materialet kan frysa och omvandlas till is.

3- Vakuumpump: En vakuumpump används för att skapa och underhålla ett lågt tryck inuti frystorkkammaren. Genom att sänka trycket kan sublimering av isen och avlägsnande av vattenånga ske effektivt.

4- Värmeenhet: Värmeenheten används för att gradvis öka temperaturen i frystorkkammaren efter det initiala frysningssteget. Detta underlättar sublimeringen av isen till vattenånga.

5- Kondensator: Kondensatorn används för att kyla och kondensera den avdunstade vattenångan tillbaka till vätskeform efter att den har avlägsnats från materialet. Det kondenserade vattnet kan sedan samlas in eller avledas.

6- Kontrollsystem: Ett datoriserat eller manuellt kontrollsystem används för att övervaka och styra processparametrar såsom temperatur, tryck och tid. Detta säkerställer att frystorkningsprocessen utförs korrekt och konsekvent.

Den första fasen – primärtorkningen – associeras med att iskristaller i torkgodset sublimerar
och bildad ånga transporteras bort. Denna fas kan alltså liknas vid den första fasen vid
torkning av vätskor där flytande vatten avdunstas. Resultatet av primärtorkningen blir ofta en
porös pulvermassa där porerna i pulvret härrör från de sublimerade iskristallerna.

Den andra fasen – sekundärtorkningen – syftar till att avlägsna små mängder av det resterande vattnet ur torkgodset. Detta vatten är kraftigare associerat med pulvret vilket vanligen kräver att
temperaturen i torkgodset höjs. Denna fas kan alltså liknas vid de faser vid torkning av fuktiga pulver där vattnet är löst eller hårt bundet till det fasta materialet. Den slutliga vattenhalten i ett frystorkat pulver är vanligen lågt, < 1%

Processen:
1- Kylning: Där man under en konstant tryck, sänker värmen och frysa.
2- Primär torkning: Efter steget ovan, ökar man temperaturen, samtidigt som man minskar trycket.
3- Sekundär torkning: Efter steget ovan, ökar man temperaturen ytterligare. Vatten som är hårt bundet behöver vi därför minska trycket i slutet.

20
Q

Frystorkning och förslutning av behållare

A

Frystorkning och förslutning av behållare
Man börjar med vial, som fylls aseptiskt med lösning och man sätter proppen som är inte helt nedtryckt och därefter frystorkar man. När vialen är fylld placeras proppen på toppen av vialen. Det är viktigt att proppen inte är helt nedtryckt för att möjliggöra eventuell expansion eller tryckförändringar under processen. Sedan genomgår hela vialen en frystorkningsprocess.

Proppen ska också autoklavers.

Flaskorna förses innan torkningen med en propp som inte försluter flasköppningen helt utan möjliggör masstransport av ånga ut ur flaskan. Behållarna placeras därefter på hyllor i en torkkammare I frystorken och därefter sänks temperaturen till under fryspunkten med bibehållande av atmosfärstryck.

21
Q

Frystorkning - användning

A

Frystorkning - användning

  • Torkning av värmekänsliga ämnen
  • Aseptisk framställning av produkter som ej kan slut- steriliseras
  • Lyofilisering (Indikera att det bildade pulvret att lätt att väta) för snabb vätning och rekonstitution (Något som lösning har man frystorkat, man kan därefter få tillbaka till lösning) av torkat pulver (ex. injektionssubstans)
  • Stabilisering av makromolekyler
  • Torkning av kolloidala system, ex. liposomer och nanopartiklar