Avsnitt 2_Mikrobiologi Flashcards
Kontamination
Kontamination:
- Närvaro av föroreningar i läkemedlet (kontaminanter)
Kontaminanter av två slag (Två grupper delas dem i):
- Levande mikroorganismer, såsom bakterier, virus och svamp
- Icke-levande materia, såsom damm, kristaller och pyrogener och endotoxiner.
Pyrogener: Substanser som ger fiber reaktion
Vid tillverkning av LM som ska administreras parenteralt i ögat, måste man även ta hänsyn till de icke-levande mikroorganismer.
Förekomst av mikroorganismer i läkemedelsberedningar benämns ibland biobörda (efter engelskans ”bioburden”) och själva tillförandet av mikroorganismer benämns kontamination.
Mikrobiell kontamination
Mikrobiell kontamination:
I farmakopéer: Anges antalet kolonibildande enheter per vikts- eller volymenhet av beredningen.
- Mikrobiell kontaminationsgrad definieras i galeniska sammanhang vanligen som antalet kolonibildande enheter per vikts- eller volymsenhet av beredningen
- CFU/viktsenhet eller CFU/volymsenhet (CFU= ”colony- forming unit”)
I farmakopéer ställs alltså krav på hur många partiklar kan finnas per gram eller ml per beredning.
Om mikroorganismer förekommer i en läkemedelsberedning utrycks den mikrobiella kontaminationsgraden i galeniska sammanhang vanligen som antalet kolonibildande enheter per vikts- eller volymsenhet av beredningen. En vanlig beteckning för detta begrepp är CFU efter engelskans ”colony- forming unit”. Vid specifikationer av kontaminationsgrad används vanligen enheten CFU per vikts- eller volymsenhet.
Risker med mikrobiell kontamination
Risker med mikrobiell kontamination
Tre principiellt olika risker:
- Närvaro av patogena mikroorganismer i produkten utgör en infektionsrisk: Det vill man undvika, när man för LM direkt i blodet kan närvaro av mikroorganismer i LM:et ge sepsis (Detta måste man ta hänsyn till vid LM med administreringsvägar parenteralt eller i ögat och kan leda till blindhet)
- Närvaro av mikroorganismer i produkten kan accelerera nedbrytningen av aktivt ämne och av hjälpämnen: Påverkar API och hjälpämne, vilket kan i sin tur, påverkar dess nedbrytning och förändrar dess farmaceutisk kvalité och dess acceptans.
- Närvaro av mikroorganismer i produkten kan förändra produktens fysikaliska och organoleptiska egenskaper och därmed äventyra både produktens kvalitet och användaracceptans. Exempel på sådana förändringar: Grumling eller färgförändring av en vätska, sprickbildning i emulsioner, synliga mögelkolonier och dålig lukt: Då är kvalitét oaccepterat, även om det inte påverkar effekten av LM.
Kategorisering av läkemedel utifrån mikrobiologisk kvalitet
Kategorisering av läkemedel utifrån mikrobiologisk kvalitet
Två huvudgrupper:
1. Beredningar med krav på sterilitet (sterila produkter)
2. Beredningar utan krav på sterilitet (icke-sterila produkter)
- Specifikationer för mikrobiella kontaminationsnivåer återfinns i farmakopéer
- Accepterade kontaminationsnivåer varierar mellan beredningar och specifikationen beror i hög grad på administreringssättet för beredningen
Administreringsvägen, hur man administrerar LM:et blir central för att avgöra i vilken grad ska sterilitet på LM:et ligga på.
I farmakopéer anges vilka krav förekommer om sterila och icke-sterila beredningar.
Sterila produkter
Sterila produkter
- Sterilitet definieras som frånvaro av levande organismer (ett absolutkrav)
- Tillämpas på läkemedelsformer vars administrering är sådan att stora risker är förenade med att tillföra levande organismer till kroppen vid användningen av läkemedlet
- De viktigaste grupperna av sterila produkter är läkemedelsformer för parenteral och för okulär administrering
- Sterilitet hanteras funktionellt vid läkemedelstillverkning som ett sannolikhetsbegrepp utifrån kunskap om kinetiken för avdödning av mikroorganismer vid sterilisering
Parenteral och för okulär (Via ögat) administrering: Inga levande organismer får förekomma i dessa LM beredningar, detta beror på att det finns stora risker att mikroorganismer hamnar blodet.
Produktbegrepp
Sterila produkter kan tillverkningsmässigt kategoriseras i två grupper:
Produktbegrepp
Sterila produkter kan tillverkningsmässigt kategoriseras i två grupper:
- Slutsteriliserade produkter – Aseptisk tillverkning som avslutas med en sterilisering av produkten i slutlig behållare.
- Icke slutsteriliserade produkter
- Aseptisk tillverkning: Innebär att mikrobiell kontamination i högre möjlighet undviks.
Aseptisk tillverkning innebär att tillverkningen skall bedrivas på sådant sätt att mikrobiell kontaminering av produkten i högsta möjliga utsträckning undviks
I farmakopéer anges antal metoder för slutsteriliserade- och icke slutsteriliserade produkter vid tillverkningen.
Icke-sterila produkter
Icke-sterila produkter: Inget krav på sterilitet, man tillåter vissa organismer i beredningen, men det finns ändå maximala nivåer.
- För icke-sterila produkter tillåts förekomst av mikroorganismer
- En tillåten maximal kontaminationsnivå specificeras i farmakopéer
- En typisk accepterad kontaminationsnivå är 100 cfu per gram eller ml av beredningen.
- För vissa icke-sterila adderas också ytterligare ett krav nämligen frånvaro av vissa specificerade mikroorganismer
Men vissa speciella mikroorganismer bör absolut inte förekomma i beredningar, man bör därför undersöka vilken typ av mikroorganismer finns i beredningar som har vuxit fram i sina kolonier.
Det är viktigt att undersöka mikroorganismer i beredningar för att säkerställa säkerhet och kvalitet. Genom att identifiera och övervaka mikrober i de bildade kolonierna kan man minimera hälsorisker och upprätthålla produkternas höga standard.
Exempel på specifikationer av mikrobiell kontamination
Exempel på specifikationer av mikrobiell kontamination
Antal tillåtna mikroorganismer i en beredning, beror till stor del på dess administreringssätt:
Rektal: Relativt “hög” antal mikroorganismer får förekomma (10^3) aerobiska mikroorganismer. Däremot endast 10^2 aerobiska mikroorganismer i oral administrering. För de orala beredningar, får specifika mikroorganismer inte förekomma, t.ex E.coli.
Man sätter alltså olika kontaminerings nivåer och man specificerar mikroorganismer som inte bör komma i orala, vaginala och andra administreringsvägar.
För vissa icke-sterila produkter adderas också ytterligare ett krav, nämligen frånvaro av vissa specificerade mikroorganismer. Också detta krav är avhängigt administreringsvägen för aktuell produkt. Ett typiskt exempel är att beredningar för oral administrering ej får innehålla bakterien Escherichia Coli
Mikrobiologiska kontaminationskällor
Mikrobiologiska kontaminationskällor
De viktigaste kontaminationskällorna är, de tre viktigaste risker med att tillverka sterila produkter:
- Råvaror (Aktivt ämne och hjälpämnen) som ingår i produktkompositionen och råvaror som används som tillverkningstekniska ämnen men ej ingår i slutprodukten (det senare är t.ex. vatten som torkas bort under tillverkningen)
Man kan bereda en produkt som är vatten baserad, men man torkar därefter under tillverkningen, på detta sätt blir vattnet inte ett hjälp ämne.
Ett viktigt exempel på råvaror är vatten. - Tillverkningsmiljön, såsom lokaler, utrustning, arbetsytor och luft, samt
- Personalen som arbetar med tillverkning: Personal lämnar ifrån sig mikroorganismer och vissa saker kan stöttas från oss.
Åtgärder för att säkerställa god mikrobiologisk kvalitet vid farmaceutisk tillverkning (Regler för att säkerställa accepterat kontaminationsnivåer)
Åtgärder för att säkerställa god mikrobiologisk kvalitet vid farmaceutisk tillverkning (Regler för att säkerställa accepterat kontaminationsnivåer):
- Åtgärder för minimera kontamination (produktionshygien): Under tillverkning utför man aseptisk eller hygien profylax.
- Åtgärder för att eliminera mikroorganismer (filtrering och avdödning): Innan man är färdig med tillverkningen, kan man eliminera mikroorganismer via värme eller en viss energi källa.
- Mikrobiologiska kontroller: För att säkerställa kontroll under tillverkning och slutprodukt.
Produktionshygien =
Produktionshygien = Aseptik: Att minimera kontaminering under tillverkning
Produktionshygien:
* Alla åtgärder som syftar till att minimera mikrobiell kontamination av en farmaceutisk beredning
* Förebyggande hygien (hygienprofylax): Tanken är alltså att skydda produkten och därmed patienten från kontamination.
Insatsområden:
* Personalhygien
* Lokalhygien
* Utrustningshygien
* Varuhanteringshygien (från råvaror till färdig produkt)
* Förpackningshygien
Detta förhållningssätt till produktionshygien genomsyrar de riktlinjer för läkemedelstillverkning som återfinns i dokument behandlande god tillverkningssed (Good Manufacturing Practice, förkortat G.M.P.).
Några principer för förebyggande produktionshygien
Några principer för förebyggande produktionshygien:
- Personalhygien
- Lokalhygien, inkl. luftkvalitet
- Varuhanteringshygien, inkl. Vattenkvalitet
Sterila produkter kan alltså tillverkningsmässigt kategoriseras i två grupper, nämligen sterilt tillverkade och aseptiskt tillverkade.
Steril tillverkning avslutas alltså alltid med en sterilisering av produkten i slutlig behållare.
Aseptisk tillverkning innebär att tillverkningen skall bedrivas på sådant sätt att mikrobiell kontaminering av produkten i högsta möjliga utsträckning undviks.
Personalhygien
Personalhygien
- Personlig hälsa och hygien: Endast friska människor får vistas i dessa tillverknings lokaler. Det finns rutiner kring hand hygien och duscha osv. Personalen ska genomgå regelbundna hälsokontroller. Mikroorganismer finns i stora mängder på huden och andra på ställen i kroppen, såsom munhåla och näsa, som står i kontakt med omgivningen. Mikroorganismer kan därmed överföras från människa till omgivningen på olika sätt, såsom via hudkontakt, hostning, nysning och avlossning av hudfragment.
- Skyddskläder och fotbeklädnad: Skyddskläder: Exempelvis munskydd, hårskydd. Klädedräkten skall utgöra en effektiv barriär mot passage av mikroorganismer och partiklar från kroppen. Vidare skall kläderna i sig inte stöta ifrån sig fibrer. Omsorg måste således ägnas åt såväl utformningen av klädedräkten som val av material till tyget.
- Personalutbildning: Alla som befinner sig i tillverknings lokaler ska ha utbildning för att veta hur man ska agera för att nå kraven.
Lokalhygien
Lokalhygien
- Lokaler för tillverkning skall utformas på ett ändamålsenligt sätt för att medge god lokalhygien
- Exempel på viktiga aspekter:
-Planlösning
-Val av ytmaterial för väggar och golv: Måste kunna göras ren och desinficeras.
-Utformning av system för medieförsörjning, belysning och ventilation: I rent rum är lokalen utformad på ett specifikt sätt så att ljus reflekterar de olika föremål i lokalen. Lokaler är utformade för att säkerställa hygien.
Luftkvalitet
Viktiga aspekter på luftkvalitet är
Luftkvalitet
Viktiga aspekter på luftkvalitet är:
* Ventilering: Luftbyten bör ske på en viss antal gånger per tidsenhet.
* Filtrering av ingående luft: I syfte att eliminera mikroorganismer under varje luft utbyte.
* Luftens flödesmönster (laminärt, turbulent):
Laminärt: Där luften strömmar som skikt i en riktning. Där luft blandas inte med varandra.
Turbulent: Ingen riktning av luft, det sker istället en omblandning av luft.
Reynolds experiment, för studiet av laminärt och turbulent flöde, visade att ju snabbare luft desto mer turbulent är luften.
* Lufttryck: Ju högre renhet, desto högre tryck. I ren rum när man öppnar dörren på rummet strömmar luften ut. Luften är en viktig källa för kontamination, där mikroorganismer kan fästa sig på partiklar.
Laminärt flöde karakteriseras av att luften flödar i en definierad riktning i parallella skikt vilket underlättar ett aseptiskt arbetssätt. Motsatsen till laminärt flöde är turbulent flöde vilket alltså innebär att luften flödar i olika riktningar och att virvelliknande luftströmmar kan uppstå. För att uppnå hög renhetsgrad av luften i dessa LAF-bänkar skall ingående luft filtreras med hög effektivitet och vanligen används s.k. HEPA-filter.
HEPA är akronym för High-Efficiency Particulate Air och innebär alltså en mycket hög grad av uppfångning av partiklar så att den filtrerade luften skall vara närmast fri från mikrobiell och partikulär kontamination.
Generellt gäller att övertryck skall råda - i förhållande till omgivande lokaler - i lokaler där
särskilt känslig tillverkning bedrivs. Kravnivåerna är högst i lokaler för tillverkning av sterila
produkter och för dessa finns vanligen standarder fastställda i G.M.P.-regelverk