Angina pectoris Flashcards
Beskriv patofysiologin för angina översiktligt
Symtomen vid angina beror på att hjärtmuskeln inte får tillräckligt med syre. Vanligen kommer symtomen framförallt vid ökat syrebehov.
Angina orsakas av aterosklerotiska förändringar som gör kärlen trängre.
Beskriv patofysiologin för aterosklerotiska plack
Ateroskleros är en inflammatorisk process som utlöses av skador på kärlens endotel. Skadorna kan bero på t.ex. fria fettsyror eller oxidation av socker i blodbanan. När det blivit en endotelskada kan LDL-kolesterol ansamlas i kärlväggen vilket leder till att plack bildas. Placket täcks först av en tunn fibrös hätta, men kan sedan stabiliseras av att kollagen och glatta muskelceller växer över.
Vad har man för behandlingsmål vid angina pectoris?
Behandlingsmålet är att minska symtom och förbättra livskvalité, samt minska risken för progression av ateroskleros. Långsiktigt är målet att minska kardiovaskulär morbiditet och mortalitet.
Målvärde för blodtryck (sekundär prevention)
under 140/90 mmHg, vid samtidig diabetes är målvärdet 140/85
målvärde för LDL som sekundär profylax (mycket hög risk)
beroende på vilka riktlinjer man läser, mellan <1,8 mmol/l och <1,4 mmol/L eller minst 50% sänkning. Äldre rekommendationer, så som läkemedelsverket säger <1,8 mmol/L, medan t.ex. ESC 2019 säger <1,4 eller lägre
Nämn några icke-farmakologiska rekommendationer vid kronisk stabil angina
- Rökstopp (hög prio!)
- Hälsosam kost (i stil med medelhavskost)
- viktminskning
- influensavaccin
- revaskularisering i utvalda fall
Vilka tre läkemedelsgrupper brukar ges som standardbehandling vid angina?
betablockare, kalciumkanalblockerare och långverkande nitrater. I ESC och NICE lyfts betablockare och CCB före LAN, men i svenska rekommendationer likställs de.
preparatval och dosering av betablockare vid angina
Receptorselektivitet har inte visats påverka effekten vid angina och det finns inte heller något särskilt preparat som rekommenderas. Betablockare bör trappas upp till en målpuls på 55-60 bpm
preparatval och dosering av långverkande nitro vid angina? Hur snabbt kan man trappa upp?
Imdur. Trappas upp från 30 mg 1x1, normal underhållsdos 60 mg 1x1, maxdos 120 mg 1x1. Upptrappning kan ske efter 2-4 dagar. Ska alltid ha nitratfritt intervall med 8-10 timmar/dygn.
Vilka kalciumflödeshämmare kan man välja vid angina? I monoterapi och i kombination med betablockare?
I monoterapi kan man välja både dihydropyridiner och icke-dihydropyridiner. Det finns inga direkt jämförande studier. I kombination med betablockare ska dihydropyridiner så som amlodipin, felodipin och lerkanidipin väljas. Substanser: verapamil, diltiazem, nifedipin, amlodipin, felodipin och lerkanidipin
Nitrater är ett särskilt bra val vid angina då…
patienten har hjärtsvikt eller lågt blodtryck, eftersom nitrater är det som påverkar blodtrycket minst.
Betablockare är ett särskilt bra val vid angina då…
patienten har haft en MI, har hjärtsvikt eller främst besväras av strikt anstringningsutlöst angina.
Kalciumantagonister är särskilt bra val vid angina då…
patienten har en kontraindikation mot betablockare eller spasmangina.
Kan de betablockare, kalciumantagonister och nitro kombineras med varandra vid angina? När ska det i så fall göras?
Ja, men man ska börja med att testa med ett preparat i monoterapi i 2-4 veckor först. Att kombinera alla tre grupper görs bara i undantagsfall.
Vad kan man göra om två preparat inte har haft tillräcklig effekt vid angina?
revaskulering
Beskriv skillnader mellan CCB av dihydropyridintyp och icke-dihyropyridintyp med tanke på effekt och säkerhet (vid angina)
Verapamil och diltiazem har generellt något bättre effekt eftersom de är mer hjärtspecifika. De är dock även större risk för biverkningar så som bradykardi och kan inte kombineras med betablockare. Diltiazem har färre biverkningar än verapamil. CCB av dihydropyridintyp har större risk för ankelödem
När kan Ivabradin användas vid angina?
Det är ett andrahandsval till de patienter som inte tål eller blir symtomfria med betablockare och har sinusrytm över 60 bpm. Ivabradin kan ges både som monoterapi och kombinerat med betablockare.
Vad bör patienter med stabil angina ha som sekundärprofylax?
Statiner, ASA (klopidogrel vid ASA-intolerans) och ACE-hämmare eller ARB om patienten har samtidig hjärtsvikt, hypertoni eller diabetes.
Nämn några vanliga LRP vid angina
- toleransutveckling av nitro
- huvudvärk vid insättning av långverkande nitro
- underbehandling med statiner. För låg dos.
- muskelbiverkningar vid statinbehandling
Beskriv verkningsmekanismen för nitrater
Nitrater verkar genom att frisätta NO som påverkar de glatta muskelcellerna. Låga doser ger vendilatation och minskat venöst återflöde till hjärtat (minskad preload). Höga doser ger även arteriell dilatation och reducerat kärlmotstånd (minskad afterload). Det leder till minskad syreförbrukningen och förbättrar perfusionen i hjärtat. Detta minskar symtom på angina.
Hur doseras kortverkande nitro vid angina?
en sprayning (0,4 mg), alt 0,25-0,5 mg i tablettform var 5:e minut, maximalt 3 doser under 15 minuter.
Hur doseras långverkande nitrater vid angina?
isosorbidmononitrat i depotberedning (ex Imdur) 30-120 mg x 1, vanligen på morgonen men vid besvär på natten eller tidigt på morgonen kan dosen tas på kvällen.