P7: Artikel van Greenberg (2011): het begrijpen en managen van je carrière Flashcards

1
Q

Steady-state careers

A
  • Steady-state careers: personen met deze carrière werken hun hele leven in één soort beroep. Mensen met een vaste loopbaan zijn over het algemeen erg tevreden met wat ze doen. Omdat ze zo lang hetzelfde werk doen, kunnen ze echte experts worden in wat ze doen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

definitie carrière en baan

A

Een carrière kan gedefinieerd worden als de evoluerende opeenvolging van werkervaringen in de loop van de tijd. Een baan wordt gedefinieerd als een vooraf bepaalde reeks activiteiten die men geacht wordt uit te voeren. En een beroep wordt gezien als een samenhangend geheel van banen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Linear careers

A
  • Linear careers: dit is een type loopbaan waarin iemand in een bepaald vakgebied blijft werken en zich opwerkt op de beroepsladder. Je gaat van banen op laag niveau naar hoog niveau. Iemand neemt hierbij steeds grotere uitdagingen aan. -> = traditionele carrière.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Spiral careers

A
  • Spiral careers: dit is een carrière waarin mensen evolueren door een aantal banen, die elk nieuwe vaardigheden vereisen en voortbouwen op bestaande kennis en vaardigheden. Bvb: je hebt een diploma in natuurkunde en gaat eerst werken als onderzoeker, daarna als docent en daarna schrijf je een boek over natuurkunde. Deze mensen groeien en verbeteren zichzelf voortdurend, terwijl ze verschillende facetten van hetzelfde beroep onderzoeken.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Transitory careers

A
  • Transitory careers: een carrière waarin iemand heen en weer beweegt tussen veel verschillende niet-verwante functies, waarbij hij/zij in elke functie ongeveer 1 tot 4 jaar bezig is. Mensen met deze carrière weten vaak niet precies wat ze willen worden of vinden werken niet het belangrijkste in hun leven.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Baanmogelijkheden

A

Niet alle banen hebben evenveel mogelijkheden. De meeste groei zal komen op gebieden die verband houden met het assisteren van patiënten en artsen. Dit komt doordat de babyboomers ouder worden en waarschijnlijk meer gezondheidszorg nodig hebben. Aan het andere uiterste vinden we dat de banen waarvoor minder mensen nodig zijn, nu allemaal worden vervangen door computerondersteunde apparatuur. Zo is bvb het productieproces van textiel grotendeels geautomatiseerd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

1 – De confrontatie met het carrièreplateau (uitdagingen tijdens carrière)

A

1 – De confrontatie met het carrièreplateau
Carrièreplateau: de piek van iemands carrière, dit gaat gepaard met de onwaarschijnlijkheid van verdere ontwikkelingen in de carrière. Vaak wordt dit als iets negatiefs gezien, maar sommige mensen kijken er ook positief naar. Deze mensen vinden hun werk dan meer ontspannend en ervaren meer tevredenheid. Voor andere mensen is de enige weg naar tevredenheid via een opwaartse beweging in het bedrijf. Dit is vaker het geval bij mensen met al een leidinggevende functie.

Er kunnen carrièreontwikkeling interventies ingezet worden. -> Dit is een systematische inzet om carrières van mensen te managen, terwijl de organisaties zelf ook geholpen worden. Werknemers worden geholpen om hun eigen interesses en vaardigheden te beoordelen en te ontdekken, zodat er eventueel een andere passende baan gevonden kan worden. Als bedrijven het aantal werknemers moeten verminderen, kunnen er outplacement programma’s komen. Hierbij worden ontslagen werknemers geholpen aan een nieuwe baan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

2 – Carrière veranderingen maken (uitdagingen tijdens carrière)

A

2 – Carrière veranderingen maken
De belangrijkste redenen voor een carrièreverandering zijn:
* Niet houden of niet kunnen slagen in het gekozen beroep.
* De vooruitzichten van het huidige beroep zijn slecht.
* Behoeften of interesses zijn veranderd, waardoor er een levensverandering nodig is.

Van carrière veranderen kan financieel en emotioneel lastig zijn, vooral als je vanaf het begin moet beginnen. Veranderingen moeten gemaakt worden in twee stappen;
1. Je beroep of expertiseveld veranderen, het maakt niet uit welke eerst.
2. Het andere veranderen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

3 – plannen voor opvolging en pensioen (uitdagingen tijdens carrière)

A

3 – plannen voor opvolging en pensioen
Mensen kunnen met pensioen gaan door vrijwillige of onvrijwillige redenen. Mensen die met pensioen gaan door werk gerelateerde of gezondheid gerelateerde redenen zijn minder tevreden met hun pensioen dan mensen bij wie het gepland is. Gepensioneerden blijven vaak nog een aantal uren werken of gaan vrijwilligerswerk doen.

Een opvolgingsplanning is iemand systematische poging om mogelijke houders van bepaalde posities van tevoren te identificeren als voorbereiding van zijn of haar vertrek. Grote organisaties hebben vaak al plannen klaarliggen voor als er iemand vertrekt. Ook zijn er korte termijn opvolgers die onverwachts en tijdelijk iemand kunnen opvolgen. Door mentoring kan er gekeken worden naar potentiële opvolgers. Bij mentoring begeleidt de werknemer een nieuwe werknemer in de professionele ontwikkeling. Mentoring wordt sterk geassocieerd met loopbaansucces: hoe meer mentoring mensen ontvangen, hoe meer promoties en loonsverhogingen ze later krijgen tijdens hun loopbaan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly