p6: Artikel van Judge & Cable (2004): Het effect van fysieke lengte op werksucces en inkomst Flashcards

1
Q

introductie artikel Judge en Cable + napoleon complex

A

Introductie
Er lijkt een maatschappelijke assumptie te zijn dat lange mensen meer succesvol zijn in het leven. Onderzoeken ondersteunen het idee dat lange mensen op sommige vlakken meer levenssucces ervaren. Dit komt doordat lengte een sociaal wenselijke eigenschap is.
Theoretisch gezien heeft het belang van lengte een evolutionaire oorsprong. In het dierenrijk wordt lengte immers gezien als een index voor kracht en sterkte bij fight-or-flight situaties vanuit een sociaal-biologisch perspectief is lengte gelijk aan kracht en eist het dus respect.

De lengte van mensen lijkt ook gevolgen te hebben voor de eigenschappen, persoonlijkheden en gedragingen die individuen hebben. -> Napoleon complex; waarbij kortere mensen zich inadequaat voelen (gebrek aan lengte en macht) en dit compenseren door agressief gedrag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

3 doelen artikel

A

Bovendien lijkt er ook een link te zijn tussen lengte en werksucces. Dit geldt vooral bij banen die betrekking hebben op leiderschap, overtuigingskracht en het maken van indruk. Om de literatuur omtrent lengte en werksucces uit te breiden heeft het huidige artikel 3 doelen;
1. Vaststellen waarom of hoe er een link is tussen fysieke lengte en werksucces. -> opstellen van een model.
2. Vaststellen hoe sterk het effect van fysieke lengte is op werksucces. -> meta-analyse
3. Onderzoek doen naar de relatie tussen fysieke lengte en baan inkomsten. -> 4 onderzoeken zijn longitudinaal en onafhankelijk gemeten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

deel 1 theoretisch model van fysieke lengte en werksucces -> height -> self-esteem

A

Height → Self-esteem: Lengte heeft een van de beste correlaties met eigenwaarde. Lengte wordt geassocieerd met sociale macht en respect, daarom zijn kleinere mensen vaak ontevreden. Onzekerheden over je uiterlijk kunnen leiden tot agressie of arrogantie als compensatiesysteem. Social-esteem heeft ook invloed op je self-esteem, omdat de reacties van anderen deels bepalen hoe jij je voelt over jezelf. En dit zorgt waarschijnlijk voor grotere gevoelens van zelfwaarde en zelfvertrouwen, omdat ze consistent met respect behandeld worden door andere → self-fulfilling prophecy. Korte mannen hebben vaker depressies en minderwaardigheidsgevoelens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

deel 1 theoretisch model van fysieke lengte en werksucces -> height -> social esteem

A

Dit model geeft aan dat lengte effect heeft op carrière succes door verschillende mediërende processen.

Height → Social esteem: Met social esteem wordt bedoeld hoe positief iemand wordt geëvalueerd of wordt gezien door anderen in de samenleving. Men denkt vaak dat gerespecteerde mensen machtiger en dus groter zijn. Mensen die groter en zijn worden gezien als waardevoller en overtuigender.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

deel 1 theoretisch model van fysieke lengte en werksucces -> social esteem -> prestatie

A

Social esteem → prestatie: in dit artikel zijn twee typen werkprestatie onderzocht: objectieve prestatie (baan- of taakuitkomsten en resultaten) en subjectieve prestatie (hoe anderen zoals managers prestatie evalueren). Dit onderscheid is gemaakt omdat de subjectieve en objectieve prestatie kunnen verschillen voor een persoon. Je kan nu dus zien of lengte echt leidt tot betere performance of alleen tot betere beoordeling van performance. De sociale macht en de lengte van een individu kan een self-fufilling proces creëren: gerespecteerde mensen zijn beter in staat baanresultaten te bereiken waardoor ze weer meer gerespecteerd worden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

deel 1 theoretisch model van fysieke lengte en werksucces -> self-esteem prestatie

A

Self-esteem → prestatie: Self-esteem is een mediator in de relatie tussen lengte en prestatie. Zelfvertrouwen leidt tot betere prestatie, ook als er gecontroleerd wordt voor de daadwerkelijke productiviteit. Dit komt omdat mensen met een positief self-esteem meer geliefd zijn waardoor ze eerder hoog worden beoordeeld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Algemene voorspellingen van het model

A
  • Hypothese 1a (volledig ondersteund): fysieke lengte is positief gerelateerd aan een stijging tot leiderschap.
  • Hypothese 1b (volledig ondersteund): fysieke lengte is positief gerelateerd aan inkomen.
  • Hypothese 2 (deels ondersteund): fysieke lengte vertoont een relatie met status (sociale waardering en zelfverzekerdheid), werkprestatie en werksucces waarbij lengte het sterkst gerelateerd is aan status, daarna werkprestatie en tot slot werksucces.
  • Hypothese 3 (volledig ondersteund): lengte is sterker gerelateerd aan subjectieve prestatie uitkomsten dan aan objectieve metingen van werkprestatie.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

deel 1 theoretisch model van fysieke lengte en werksucces -> prestatie -> carrière succes

A

Prestatie → carrière succes: organisaties streven naar een hoge productiviteit dus wanneer werknemers goed presteren zullen zij worden beloond met een hoger salaris of promoties.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Deel 2 – meta-analytische procedures

A

Om te kijken hoe robuust het effect van lengte op werksucces is, is een meta-analyse uitgevoerd. De resultaten tonen dat lengte een ongecorrigeerde correlatie van .22 en een gecorrigeerde correlatie van .26 heeft met werksucces. Fysieke lengte heeft dus een wezenlijke invloed op het werksucces van een individu.
Methode
-> 44 meta analyses werden meegenomen in het onderzoek. Alleen onderzoeken die correlaties benoemden werden uitgekozen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

resultaten meta-analyse

A

Resultaten
- De niet corrigeerde correlatie tussen lengte en prestatie is 0.22 en de gecorrigeerde correlatie is 0.26.
- Er werd een hogere validiteit gevonden bij mannen (0.29) dan bij vrouwen (0.21) wanneer er wordt gekeken naar lengte maar dit verschil was niet significant.
- Daarnaast wijzen de resultaten uit dat lengte de sterkste relatie heeft met social esteem (0.41), daarna met leiderschap (0.24) en als laatste met performance (0.18).
- Hypothese 1a, dat lengte positief is gerelateerd aan opkomst in leiderschap als aspect van carrière succes is bevestigd
- Hypothese 2, dat lengte meer gerelateerd is aan zelfvertrouwen dan aan prestatie of optreden van leiderschap, is gedeeltelijk bevestigd. Gedeeltelijk omdat de relatie op een andere manier verliep qua correlaties namelijk: social esteem (status) → leiderschap → prestatie.
- Subjectieve beoordelingen (0.31) hebben een significant hogere validiteit dan extrinsieke metingen (0.21) en dit verschil is significant → hypothese 3 bevestigd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Deel 3 – het effect schatten van lengte op inkomsten

A

Er is in deze meta-analyse niet gecontroleerd op confounders variabelen. Daarom worden er nog vier nieuwe onderzoeken gedaan naar de relatie tussen lengte en inkomen, waarbij lengte aan een nieuw criterium wordt gelinkt (inkomen). Dit staat ons toe een andere aspecten van het effect van lengte te testen.
Er werd rekening gehouden met de volgende controle variabelen, om de validiteit te vergroten: geslacht, leeftijd en gewicht. Dit omdat deze factoren allemaal invloed zouden kunnen hebben op lengte.

-> De data bleek hypothese 1b volledig te ondersteunen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

resultaat deel 3

A

Resultaten
Lengte was in alle 4 de studies positief en significant gecorreleerd met verdiensten. Deze correlaties waren relatief consistent en vielen tussen de r = .24 en r = .35 (en met P < 0.1). Dit gold zelfs nadat gecontroleerd werd voor gender, gewicht en leeftijd.

Omdat er 4 studies zijn gedaan naar de relatie tussen lengte en verdiensten biedt dit de mogelijkheid voor meer gedetailleerde analyses om grensvoorwaarden te ontdekken (ofwel wanneer treedt het effect van lengte op inkomsten wel op en wanneer niet?
* Gender: het effect van fysieke lengte op inkomsten lijkt hetzelfde te werken voor mannen en vrouwen. Dit resultaat is in overeenstemming met de meta-analyse.
* Intelligentie: er wordt soms gespeculeerd dat lengte en intelligentie positief gerelateerd zijn aan elkaar. Het is dus mogelijk dat intelligentie in wezen de reden is waarom lange mensen meer geld verdienen. In tegenstelling tot de voorspellingen van sommige wetenschappers biedt de data hier echter geen bewijs voor.
* Tijdsverloop: onderzoek heeft gesuggereerd dat de validiteit van lengte als voorspeller van baan inkomsten afneemt in verloop der tijd. Dit bleek echter niet het geval te zijn. Sterker nog, er is mogelijk zelfs een lichte opwaartse trend in correlaties.
* Soort occupatie: het vermoeden is dat lengte meer relevant is voor sociale occupaties. Dit zou betekenen dat de effecten van fysieke lengte op inkomsten verschillen afhankelijk zijn van het soort baan dat iemand heeft. Dit bleek ook zo te zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Discussie artikel judge en cable

A

In de huidige studie werd een theoretisch model ontwikkeld voor de relatie tussen fysieke lengte en werksucces. Om een aantal algemene implicaties van dit model te testen werd vervolgens een meta-analyse uitgevoerd. Deze meta-analyse werd uit tot slot aangevuld door 4 studies naar de link tussen fysieke lengte en baaninkomsten.

Uit zowel de meta-analyse als de 4 losse studies kunnen we concluderen dat lengte ertoe doet in de werkcontext. Immers bleek lengte positief en significant gerelateerd aan zowel werksucces als inkomsten.

Daarnaast toonden de resultaten aan dat zowel subjectieve als objectieve werkprestatie gerelateerd zijn aan fysieke lengte, maar deze associatie is overduidelijk sterker voor subjectieve dan objectieve prestatiemetingen.

In sommige banen zijn lange mensen succesvoller omdat de klanten hen positiever zien en bijv. meer kopen. Vervolgonderzoek kan kijken welke banen meer beïnvloed worden door lengte. Ook het napoleon complex kan een rol spelen op de werkvloer en de agressie die hierdoor ontstaat zou de relatie tussen lengte en succes op het werk kunnen mediëren. Hier moet meer onderzoek naar worden gedaan.
-> conclusie: Lengte speelt dus een belangrijke rol voor werksucces met een gecorrigeerde correlatie van 0.26

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly