P2: Artikel van Kerr et al. (2006): emotionele intelligentie (EI) en leiderschapseffectiviteit -> Experimenteel onderzoek Flashcards

1
Q

wat is emotionele intelligentie?

A

Dit artikel kijkt naar de relatie tussen de emotionele intelligentie van managers en hun leiderschapseffectiviteit volgens de werknemers. Maar wat is emotionele intelligentie eigenlijk? -> Daus en Ashkanasy (2005) maakten onderscheid tussen drie brede onderzoeksvragen?
1. Op vaardigheden gebaseerde modellen met objectieve testitems
-> Dit zijn modellen die de vier vertakkingen van EI – emoties identificeren, emoties gebruiken, emoties begrijpen en emoties reguleren/managen – op objectieve wijze meten.
2. Op vaardigheden gebaseerde modellen met subjectieve testitems
-> Dit zijn modellen die de vier vertakkingen van EI – emoties identificeren, emoties gebruiken, emoties begrijpen en emoties reguleren/managen – op subjectieve wijze meten. Dit kan op 2 manieren; door de persoon zelf of door collega’s.
3. Gemengde modellen van emotionele competenties: dit zijn modellen die zowel sociale vaardigheden als emotionele intelligentie meten. Deze stroming omvat persoonlijkheidsfactoren die niet direct gerelateerd zijn aan EI.
-> Deze wordt hier gebruikt in dit artikel!
-> Emotionele intelligentie: kan worden gezien als een cognitieve vaardigheid die 4 losse facetten (identificeren, gebruiken, begrijpen en managen) bevat. Daarnaast zijn er ook modellen die zowel vermogens, gedragingen en persoonlijkheidseigenschappen betrekken in het kader van emotionele intelligentie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Emotionele intelligentie en het leiderschapsproces

A

Leiderschap: een proces van sociale interactie waarbij het vermogen van de leider om het gedrag van zijn volgers te beïnvloeden zeer belangrijk kan zijn voor prestatie uitkomsten. Een hoge emotionele intelligentie is daarom erg van belang voor effectief leiderschap.

Hoewel Ei dus wordt gezien als een belangrijke, bepalende factoren voor effectief leiderschap binnen de literatuur over leiderschap is er een gebrek aan ondersteunend onderzoek dat geen gebruik heeft gemaakt van studenten steekproeven of een conceptueel verdacht model van Ei in hun onderzoeksmethodologie. Dit probeert de huidige studie aan te pakken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hypothesen en uitleg constructen

A
  • Leiderschapseffectiviteit: vermogen van leider om gedrag van volgers te beïnvloeden. Dit kan belangrijk zijn voor de prestatie uitkomsten.
  • Sociale effectiviteit: vermogen om met je sociale vaardigheden mensen/ situaties om je heen te beïnvloeden.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Methode

A

Bij 38 leidinggevende werd de MSCEIT-vragenlijst (Mayor Salovey Caruso Emotional Intelligence Test) afgenomen om hun emotionele intelligentie te meten. Daarnaast werd leiderschapseffectiviteit vastgesteld via beoordelingen van werknemers op een online survey. Deze survey bevatte vragen over de prestatie van de leidinggevende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Resultaten

A

Factoranalyse en screeplot -> lijkt erop dat er 1 construct is gemeten.

De algemene resultaten suggereren dat de helft van de MSCEIT-scores mogelijk dienen als een sterke predictor van leiderschapseffectiviteit. Hierbij gaat het over het domein van Experiential Emotional Intelligence (r=50). Dit zogeheten EEI-domein meet het vermogen van een individu om emoties te ervaren, het identificeren van emoties (=0.43) en het gebruiken van emoties (0.52).

De relatie tussen leiderschapseffectiviteit en het domein van Reasoning Emotional Intelligence was daarentegen niet zoals verwacht (r=0.09). Dit zogeheten REI domein meet het vermogen van een individu om strategieën omtrent emotie te bedenken; het begrijpen van emoties (r=0.25) en het reguleren/managen van emoties (r=-0.12).

Wel werd er een sterke positieve relatie (r=0.39) gevonden tussen de totale score van emotionele intelligentie en de beoordelingen van leiderschapseffectiviteit. Deze significantie is dus vrijwel alleen afkomstig van het EEI-domein en niet het REI domein.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

discussie/ conclusie

A

Discussie/ conclusie
Het doel van dit onderzoek was om de relatie tussen emotionele intelligentie van leidinggevende (gemeten door de MSCEIT) en hun leiderschapseffectiviteit (gemeten door werknemer vragenlijst) te bepalen.

De bevindingen tonen aan dat het valide is om EI-interventies op te nemen naast het werving- en selectieproces en het opleidings- en ontwikkelingsproces van leidinggevenden. Dit geldt vooral voor de EEI-tak van emotionele intelligentie.

De huidige resultaten stellen echter ook vraagtekens bij de conceptuele validiteit van een andere tak van de MSCEIT, namelijk het begrijpen en reguleren/managen van emoties.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

discussie

A

Discussie
Begrijpen en reguleren emoties -> maakt je niet per se een sociaal effectief persoon, basisstappen binnen EI zijn belangrijker. Staat in contrast met eerdere bevindingen waarin werd gesteld dat begrijpen + reguleren emoties wel belangrijk zijn voor prestatie. Reden hiervoor is onduidelijk.
-> Belangrijk verschil om te weten tussen verschillende artikelen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly