P4: Artikel van Baas et al. (2014): specifieke mindfulness vaardigheden als voorspeller van creatieve prestatie Flashcards

1
Q

introductie artikel van Baas + hypotheses

A

Introductie
Mindfulness heeft recentelijk meer aandacht ontvangen onder de wetenschappers. Veel van deze populariteit is te danken aan het feit dat mindfulness voordelige effecten heeft op dingen zoals empathie, welzijn, omgang met stress, zelfverzekerdheid, emotionele regulatie, interpersoonlijke vaardigheden en cognitieve vermogens.

Wat echter nog niet onderzocht is, is de relatie tussen mindfulness en creativiteit. Als we de bovenstaande bevindingen bekijken lijkt het voor zich te spreken dat mindfulness ook een uniforme, positieve relatie met creativiteit zal hebben. Maar mindfulness is een veelzijdig construct bestaande uit verscheidene componenten en vaardigheden.

Er zijn vooralsnog twee hypotheses over de relatie tussen mindfulness en creativiteit:
- Uniforme hypothese: deze hypothese stelt dat er sprake is van een uniforme en positieve relatie tussen mindfulness en creativiteit.
- Differentiële hypothese: deze hypothese stelt dat de relatie tussen mindfulness en creativiteit afhankelijk is van bepaalde componenten van mindfulness.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

mindfullness en de losse vaardigheden

A

Mindfulness
Mindfulness betekent dat je je volledig bewust bent van de huidige ervaring. Mindfulness wordt ook wel vertaalt naar ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Kortom, het wordt gedefinieerd als het bewust aandacht geven aan het huidige moment, zonder hierover te oordelen. Het is een vermogen dat men vaak kan ontwikkelen met behulp van meditatie.

Mindfulness bestaat uit verschillende losse vaardigheden:
* Observatie: het vermogen om zorgvuldig interne en externe verschijnselen op te merken, te observeren of er aandacht aan te besteden.
* Bewust handelen: het vermogen om volledig deel te nemen aan de huidige activiteiten met onderverdeelde aandacht of focussen op één ding op een moment met volledig bewustzijn.
* Beschrijving: het vermogen om waargenomen verschijnselen verbaal te beschrijven zonder te oordelen en zonder conceptuele analyse.
* Accepteren zonder oordeel: het vermogen om te accepteren of niet-evaluatief te zijn over ervaringen van het huidige moment.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Mindfulness, meditatie en creativiteit

A

Mindfulness en meditatie zouden leiden tot meer creativiteit (dit stelt de uniforme hypothese). Mindfulness is bijvoorbeeld geassocieerd met het vermogen om te switchen tussen perspectieven. Ook zijn mindfulness trainingen en meditatie geassocieerd met verhoogde werkgeheugencapaciteit, positieve affectiviteit, meer authentiek gedrag en minder angst om door anderen beoordeeld te worden. Dit zijn allemaal voorspellers van creativiteit. Ander onderzoek suggereert dat de relatie tussen mindfulness en creativiteit afhankelijk is van individuele componenten van mindfulness (dit stelt de differentiële hypothese). Zo wordt bijvoorbeeld over het algemeen gevonden dat observatie sterker is gerelateerd aan creativiteit dan bewust handelen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Overzicht van studies

A

Overzicht van studies
In het huidige onderzoek zijn 4 studies uitgevoerd waarin mindfulness vaardigheden gemeten werden (studie 1, 2, 3 en 4), uitgebreid getraind werken op de lange duur (studie 3) of gemanipuleerd werden d.m.v. een korte meditatie sessie (studie 4). Creativiteit werd hierbij gemeten a.d.h.v. taken waarin deelnemers zo veel mogelijk ideeën moesten genereren (studie 1, 2 en 4) en met zelfrapportages (studie 2 en 3)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

studie 1 + resultaat

A

Studie 1
-> Het eerste onderzoek keek naar de associatie tussen de mindfulness vaardigheid ‘bewust handelen’ en het genereren van creatieve ideeën. Volgens de uniforme hypothese zou er een positieve relatie moeten optreden en volgens de differentiële hypothese zou er sprake zijn van geen of een negatieve correlatie. Persoonlijkheidseigenschappen van de big 5 en intelligentie werden ook ter controle meegenomen.

Resultaten/discussie
Uit het onderzoek bleek dat bewust handelen geassocieerd was met verminderde originaliteit, evenals een afname van onregelmatige ideeën en vloeiendheid. Er trad dus een afname van creativiteit op. Dit resultaat werd niet beïnvloed door de controle variabelen.
-> Bewijs differentiële hypothese.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

studie 2 + resultaat

A

Studie 2
In het tweede onderzoek werden indicatoren van creativiteit gelinkt aan de verschillende dimensies van mindfulness. In deze studie werd creativiteit niet alleen gemeten door een taak waarin met ideeën moest genereren, maar ook door een zelfrapportage. Intelligentie werd meegenomen als controlevariabele. Ook werd cognitieve flexibiliteit gemeten als potentiële mediator voor de relatie tussen mindfulness en creativiteit.

Resultaten/discussie
Uit het onderzoek bleek dat observatie geassocieerd was met een toename in creativiteit. Daarnaast suggereerden de resultaten dat cognitieve flexibiliteit dient als mediator voor deze relatie tussen de mindfulness vaardigheid ‘observatie’ en creativiteit. Voor de andere drie mindfulness vaardigheden – beschrijving, acceptatie zonder oordeel en bewust handelen – gold dat er geen associatie werd gevonden met creativiteit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

studie 3 opzet

A

Studie 3
In het derde onderzoek kregen participanten acht weken lang mindfulness training. Bij mindfulness training kan men onderscheid maken tussen twee vormen van meditatie:
* Meditatie met gerichte focus: bv participanten moeten hun aandacht bewust op hun ademhaling richten en bij eventuele afleidingen telkens hun aandacht terugkeren.
o Hierbij hoort vooral de vaardigheid bewust handelen.
* Meditatie met open monitoring: bv participanten mogen gedachten laten komen en gaan als een soort stroming. Ze hoeven deze gedachten enkel te observeren.
o Hierbij hoort vooral de vaardigheid observatie.
Bij de derde studie werd een training gekozen die beide vormen van meditatie bevatte maar die vooral gericht was op meditaties met open monitoring. Om deze reden werd bij de metingen ook vooral aandacht besteed aan de mindfulness vaardigheid van observatie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

studie 3 resultaat

A

Resultaten/discussie
Mindfulness was geassocieerd met een verhoging van creatief gedrag. Dit kwam voornamelijk door scores op de schaal van ‘observatie’, en in mindere mate door scores op de schaal van ‘beschrijving’. Met andere woorden, een toename in observatie skills is een gedeeltelijke verklaring voor de toename in creativiteit. Daarnaast geldt dat ‘bewust handelen’ en ‘acceptatie zonder oordeel’ niet geassocieerd waren met creatief gedrag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

studie 4 + resultaat

A

Studie 4
In de vierde studie werden de mindfulness vaardigheden ‘observatie’ en ‘bewust handelen’ gemanipuleerd. Daarnaast wordt creativiteit hier gemeten aan de hand van een taak waarin deelnemers zo veel mogelijk ideeën dienen te genereren. Dit werd gedaan d.m.v. korte meditatie sessies; meditatie met gerichte focus voor ‘bewust handelen’ en meditatie met open monitoring voor ‘observatie’.

Resultaten/discussie
Uit het onderzoek bleek dat de meditaties geassocieerd waren met versterkte originaliteit, evenals meer onregelmatigheid van ideeën. Er werd geen significant effect gevonden op vloeiendheid. Participanten in de ‘observatie’ conditie waren origineler en bedachten meer onregelmatige ideeën dan participanten uit de ‘bewust handelen’ conditie. Daarnaast werden opwinding, positief affect en motivatie uitgesloten als mediatoren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Algemene discussie

A

Algemene discussie
Mindfulness training en meditatie hebben overduidelijk voordelige effecten (bv stress regulatie, communicatievaardigheden, psychologisch welzijn, werkgeheugen capaciteit). Toch is er nog geen onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness op creativiteit. De bovengenoemde vier studies keken hier expliciet naar.

De resultaten ondersteunen een wisselende relatie tussen mindfulness en creativiteit. Alleen het vermogen om te observeren bleek een positieve, consequente voorspeller van creativiteit te zijn. Dit sluit aan bij de differentiële – en niet de uniforme – hypothese. De link tussen observatievaardigheden en creativiteit kan deels verklaard worden door cognitieve flexibiliteit, maar niet door intelligentie, stemming of motivatie.

Resultaten met betrekking tot andere mindfulness-vaardigheden waren minder consequent. Hoewel ‘beschrijving’ en ‘acceptatie zonder oordeel’ geen voorspellers waren van creativiteit, leed een toename in beschrijving vaardigheden wel tot toenames in creatief gedrag. Daarnaast was ‘bewust handelen’ niet of negatief geassocieerd met creativiteit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Mindfulness en creativiteit

A

-> De relatie tussen de mindfulness vaardigheid ‘observatie’ en creativiteit kan op verschillende manieren verklaard worden:
- Het vermogen om te observeren met verhoogde cognitieve flexibiliteit. Dit is echter wel maar een gedeeltelijke verklaring.
- Van de mindfulness vaardigheden is observatie het sterkst geassocieerd met de persoonlijkheidseigenschap ‘openness to experience’. Deze eigenschap wordt gekenmerkt door een voorkeur voor variabiliteit en exploratie.
- Observatie is in het bijzonder geassocieerd met het vermogen om relevante informatie op te pikken uit de interne en externe wereld.

Daarnaast zijn de wisselende effecten van ‘bewust handelen’ op creativiteit te verklaren door het feit dat creatieve uitkomsten resulteren uit verschillende cognitieve processen. Een deel van deze processen wordt gehinderd door bewust handelen (bv flexibel denken, gedachten laten afdwalen, en verdeelde aandacht) en een ander deel wordt juist gefaciliteerd door bewust handelen (bv werkgeheugencapaciteit).

Hoewel de vaardigheden ‘beschrijving’ en ‘acceptatie zonder oordeel’ niet geassocieerd zijn met creativiteit, zijn ze mogelijk wel geassocieerd met andere afhankelijke variabelen. Zo zouden beschrijving vaardigheden mogelijk gelinkt zijn aan emotionele intelligentie. Ook kan acceptatie zonder oordeel relevant zijn voor stressregulatie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Suggesties voor toekomstig onderzoek

A
  • Toekomstig onderzoek naar de differentiële relatie tussen specifieke mindfulness vaardigheden en creativiteit is nodig om de onderliggende mechanismen te snappen.
  • Vervolgonderzoek is nodig om de bevindingen te repliceren en bevestigen.
  • Toekomstig onderzoek kan de effecten van specifieke mindfulness vaardigheden op andere afhankelijke variabelen naast creativiteit analyseren.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly