P3: Artikel van Jonason et al. (2014): beroep niches en de eigenschappen van de dark triad Flashcards

1
Q

Introductie

A

Het huidige onderzoek richtte zich op de beroepsinteresses die verband houden met de kenmerken van de Dark Triad -> narcisme, psychopathie en machiavellisme.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Onderzoekshypothesen

A

om te begrijpen hoe de Dark Triad eigenschappen de structurering van iemands omgeving faciliteren, veronderstelden we het volgende;
* Narcisten -> zullen meer geïnteresseerd zijn in artistieke banen door de bewondering die ze krijgen. Ondernemende banen doordat ze sociaal dominant kunnen zijn en sociale carrières om contact te maken met anderen. Narcisten zijn het meest sociaal van de drie en hebben het verlangen om status te hebben en bewonderd te worden.
* Machiavellisten -> zullen meer geïnteresseerd zijn in banen die hen potentieel status kan bieden, zoals ondernemende banen. Ze vermijden waarschijnlijk banen die niet leiden tot statusverbeteringen.
* Psychopaten -> zullen meer interesse hebben in realistische en praktische carrières, omdat dit hen kan isoleren van anderen. Ze vermijden werk waarbij ze anderen moeten helpen.

Ook werden voorspellingen gedaan over sekseverschillen:
* Vrouwen -> zullen eerder voor artistieke en sociale banen kiezen vanwege lage scores op Dark Triad eigenschappen.
* Mannen -> zullen eerder voor realistische banen zieken wezens hoge scores op de dark triad eigenschappen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Onderzoek 1: welke banen zijn aantrekkelijk voor mensen met hoge scores op dark traid?

A

In het eerste onderzoek probeerden ze inzicht te krijgen in de soorten banen die mensen met hoge scores op de Dark Triad zouden kiezen. Ook werd gekeken naar de sekseverschillen.

De steekproef bestond uit 424 Amerikaanse deelnemers met verschillende banen. De eigenschappen van de Dark Traid werden gemeten aan de hand van de Short Dark Triad. Om beroepsinteresses te beoordelen is gebruik gemaakt van de Interest Profiler-Short Form.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

onderzoek 1 -> resultaat

A

Resultaten
* Hypothese 1 wordt aangenomen: narcisme is positief geassocieerd met interesse in artistieke, ondernemende en sociale banen. Het was geassocieerd met een desinteresse in conventionele banen.
* Hypothese 2 klopt deels: machiavellianisme was negatief geassocieerd met interesse in sociale banen en juist NIET gecorreleerd met interesse in ondernemende banen → banen die hun geen status geven vermeden ze.
* Hypothese 3: wordt aangenomen; Psychopathie is positief gecorreleerd met realistische banen.
* Vrouwen hoger op artistieke en sociale banen (en lager op dark triad) en mannen hoger op realistische banen (en hoger dark triad)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Onderzoek 2: replicatie banen aantrekkelijk zijn voor mensen met hoge scores op dark traid?

A

In het tweede onderzoek is de eerste gerepliceerd. Dit is gedaan met een onafhankelijke en direct verkregen steekproef van werknemers van verschillende bedrijven met behulp van een alternatieve maatstaaf voor de Dark Triad en carrière belangen.

De steekproef bestond uit 274 werknemers. De kenmerken van de Dark Triad zijn gemeten met de Dirty Dozen. Met de Vocational Interest Scale for Australia zijn drie aspecten van de beroepsinteresses gemeten die centraal worden geacht in de hypotheses.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

onderzoek 2 -> resultaat

A

Resultaten:
* Psychopathie was positief met praktisch werk
* Narcisme was positief gecorreleerd met culturele en verzorgende banen
* Machiavellisme negatief geassocieerd met verzorgende en praktische banen.
* Grootste verschil in sekse bij de eigenschap narcisme ipv psychopathie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Resultaten algemeen

A

Over het algemeen hebben de onderzoeken laten zien dat degenen die hoog scoorden op de Dark Triad kenmerken (narcisme, psychopathie en machiavellisme) hun sociale omgeving kunnen structureren d.m.v. geïdealiseerde carrière voorkeuren.

Ook tonen de resultaten dat sekseverschillen in loopbaan voorkeuren gedeeltelijk een functie kunnen zijn van individuele verschillen in de Dark Traid-kenmerken. Een voorbeeld hiervan is dat vrouwen vaak eerder kiezen voor sociale en artistieke banen (door lage scores op de Dark Triad eigenschappen), terwijl mannen eerder een voorkeur hebben voor meer realistische banen dan vrouwen (door hoge scores op de Dark Traid eigenschappen).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Algemene discussie

A

Eerder onderzoek heeft gedetailleerd beschreven hoe de eigenschappen van de Dark Traid mogelijk geassocieerd zijn met voorkeuren voor bepaalde sociale omgevingen wat betreft partnerschap en vriendschap. Uit het huidige onderzoek is nu ook gebleken dat deze set van eigenschappen geassocieerd zijn met bepaalde beroepsvoorkeuren.

De bevindingen suggereren dat elke Dark Traid eigenschap unieke motivatiepatronen kan hebben die ertoe leiden dat 1) de psychopaten liever in banen werken waar ze geen interactie met anderen hoeven te hebben en weinig toezicht hebben 2) narcisten banen kiezen die de sociale goedkeuring en bewondering vergemakkelijken die hen zo dierbaar is en 3) machiavellisten banen vermijden die wss niet zullen leiden tot statusverhoging.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Kort samengevat

A
  • Psychopatie: voorkeur werk met weinig interactie en weinig supervisie (realistisch)
  • Narcisten: werk in sociale goedkeuring en wat admiratie biedt
  • Machiavellisten: werk uit de weg wat niet leidt tot sociale status
  • Genderverschillen mb.t. Dark triad
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly