P3: Artikel van Lee et al. (2005): Delinquentie op de werkvloer & integriteit voorspellen met de HEXACO en vijffactor modellen (FFM) van persoonlijkheidsstructuur Flashcards

1
Q

Introductie artikel van Lee

A

Introductie
Het vijffactor model (FFM -> big 5) bevat 5 dimensies van persoonlijkheid: openness to experience, conscientiousness, extraverion, agreableness en neuroticism. Dit model wordt binnen de psychologie onwijs veel gebruikt.

Er zijn echter bepaalde wetenschappers die de big 5 in twijfel hebben getrokken en die alternatieve persoonlijkheidsstructuren suggereren. Onderzoeken uit verscheidene landen suggereren dat er mogelijk zes, in plaats van 5, persoonlijkheidsfactoren zijn

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Een robuust zes factor model van persoonlijkheid

A

Zoals eerder benoemd is er dus recentelijk kritiek gekomen op de big 5 en er is behoefte aan een revisie van dit model. Dit komt vooral voort uit recente bevindingen van lexicale studies van de persoonlijkheidsstructuur. Deze vonden namelijk 6 i.p.v. 5 factoren.

De lexicale aanpak stelt dat belangrijke menselijke persoonlijkheidseigenschappen zijn gecodeerd in elke natuurlijke taal. Kortom, de basis dimensies van persoonlijkheid kunnen gevonden worden door te kijken welke universele bijvoeglijke naamwoorden clusters vormen. Dit wordt gedaan a.d.h.v. factoranalyses met meerdere talen.

De nieuwe factor die recentelijk is gevonden wordt omschreven door woorden zoals oprechtheid, eerlijkheid, gebrek aan verwaandheid en gebrek aan hebzucht. Onderzoekers hebben daarom besloten deze dimensie eerlijkheid-nederigheid te noemen (honesty-humility). -> H in afkorting HEXACO.

Het nieuwe HEXACO-model is grotendeels overlappend met de big 5, met uitzondering van de nieuwe persoonlijkheidsfactor die is toegevoegd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Het HEXACO model vs FFM in het voorspellen van werkgedrag

A

De nieuwe persoonlijkheidsdimensie van het HEXACO-model heeft belangrijke implicaties binnen de persoonlijkheidspsychologie. Zo blijkt bijvoorbeeld dat het HEXACO-model beter geschikt is dan het FFM in het voorspellen van delinquentie op de werkvloer (diefstal, fraude, sabotage, alcohol of drugsgebruik).

Dit geldt eveneens voor het voorspellen van scores op een integriteitstest. Iemand die integer is, is eerlijk en oprecht en niet omkoopbaar. Dit sluit natuurlijk heel goed aan bij de zesde persoonlijkheidsdimensie van het HEXACO-model.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Onderzoek wat ze hebben uitgevoerd -> hypothese en methode

A

Hypothese
1. HECAXO beter in voorspellen deliquenties op werkvloer dan FFM
2. Beter voorspellen integriteit dan FFM

Methode
-> HEXACO-survey en verschillende surveys van de big 5 per land. -> Uitkomsten waren gemeten van Workbehavior questionaire. Ongeveer 500 deelnemers die alle testen hebben gemaakt -> aparte test voor delinquentie en integriteit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Discussie & resultaat

A

In het huidige onderzoek werd het HEXACO-model van persoonlijkheid geëvalueerd. Daarnaast werd het voorspellende nut van het HEXACO-model onderzocht met betrekking tot een meting van delinquentie op de werkvloed en een integriteitstest.
Zoals verwacht bleek het HEXACO-model significant beter te presteren dan het 5 factor model in het accommoderen van deze twee criteria. Dit werd gevonden in 3 verschillende landen met 3 verschillende meetinstrumenten voor de big 5. De bevindingen van dit onderzoek sluiten aan bij eerder onderzoek. De FFM was significant minder in staat om werkdelinquentie en integriteit te verklaren dan het HEXACO-model. Gemiddeld kon 14% van de totale variantie in uitkomstvariabelen verklaard worden door honesty-humility als dit toegevoegd werd aan de FFM.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

resultaat -> Delinquentie op de werkvloed en het HEXACO-model

A

Delinquentie op de werkvloed en het HEXACO-model
Hoewel tegenwoordig meestal wordt aangenomen dat persoonlijkheid belangrijk is bij het voorspellen van de algehele werkprestaties van werknemers, is de associatie tussen de big 5 factoren en de algehele werkprestatie slechts bescheiden. Dit kan mogelijk opgelost worden door een beter passend model -> HEXACO.
* HEXACO is negatief gerelateerd aan delinquentie en positief aan integriteit -> daarom beter voorspeller.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

resultaat -> Integriteitstesten en het HEXACO-model

A

Integriteitstesten en het HEXACO-model
Uit onderzoek is gebleken dat de honesty-humility dimensie van het HEXACO-model sterk correleert met metingen van integriteit. Deze bevinding is wellicht niet te generaliseren naar alle bestaande integriteitstesten, omdat de correlatie tussen deze integriteitstesten erg laag is. Toch zal deze bevinding waarschijnlijk wel voor meerdere integriteitstesten gelden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Conclusie

A

De komst van het vijf factor model heeft sterk bijgedragen aan het vergaren kennis op gebied van organisatorische psychologie. Sindsdien is er veel onderzoek gedaan naar het effect van persoonlijkheid op verscheidene organisatorische gedragingen.

Recentelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat het vijf factor model een basis dimensie van persoonlijkheid achterwege laat, namelijk; eerlijkheid-nederigheid. Dit beperkt ons begrip van de relaties tussen persoonlijkheid en verscheidene belangrijke organisatorische criteria (zoals delinquentie op de werkvloer en integriteit).
* HEXACO beter in voorspellen van integriteit en delinquenties dan FFM.
* -> Hierdoor FFM misschien lage correlaties met baan prestaties omdat het de 6e factor niet meeneemt → honesty- humility kan nog een deel van de variantie verklaren (14% extra).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly