P2: Artikel van Schmidt & Hunter (2004): algemeen mentaal vermogen (GMA) in de werkwereld Flashcards
Abstract en introductie van artikel van Schmidt en Hunter
Abstract
Dit artikel toont bewijs voor het idee dat general mental ability (GMA) een voorspeller is van zowel beroepsniveau als werkprestaties. Bovendien suggereert dit bewijs dat GMA een sterkere voorspeller is dan elke andere vaardigheid, eigenschap op kenmerk (bv werkervaring of persoonlijkheid).
Introductie
Recentelijk is er binnen de organisatorische psychologie een heropleving van de interesse in individuele verschillen, zoals het algemene mentale vermogen (General Mental Ability, GMA). Dit komt doordat verschillen in GMA mogelijk kunnen dienen als verklaring voor variabiliteit in werkprestatie en beroepsniveau.
GMA en het bereiken van beroepsniveaus
Zowel correlationele als longitudinale studies hebben aangetoond dat GMA een goede voorspeller is van het beroepsniveau dat iemand op latere leeftijd heeft. Mensen met een hoger mentaal vermogen bereiken namelijk gemiddeld gezien een hoger beroepsniveau dan mensen met een lager mentaal vermogen. Wel kunnen lagere beroepsniveaus hoog-scorende mensen bevatten. Conscientiousness is waarschijnlijk ook een voorspeller voor beroepsniveau.
-> .23 voor simpele banen en .58 voor complexe banen
GMA en werkprestatie
Metingen van GMA zijn voorspellend voor werkprestatie bij alle banen, maar wel in wisselende mate. Hierbij geldt dat het vooral een sterke voorspeller is bij complexe banen. Toch geldt dat er de voorspellende validiteit van GMA substantieel is voor alle baanniveaus.
Andere eigenschappen en variabelen die de werkprestatie beïnvloeden
-> Specifieke cognitieve vaardigheden
Naast GMA zijn er ook een aantal variabelen waarvan wordt gedacht dat ze van invloed zijn op de werkprestatie. In dit artikel kijken we naar 3 variabelen;
1 – specifieke cognitieve vaardigheden
Cognitieve vermogens die specifieker zijn dan GMA zijn ook van belang voor het voorspellen van werkprestatie. Voorbeelden hiervan zijn verbale, ruimtelijke en numerieke vermogens. De specifieke vaardigheidstheorie stelt dat elke baan verschillende specifieke vaardigheden vereist voor een goede werkprestatie.
In recente jaren is de bovenstaande theorie echter sterk ontkracht door wetenschappelijk onderzoek. Rekening houdend met specifieke cognitieve vaardigheden biedt namelijk nauwelijks incrementele validiteit boven op de voorspellende kracht van GMA. Dit is mogelijk te verklaren door het feit dat specifieke cognitieve vaardigheden vallen onder GMA. Het effect van specifieke cognitieve vaardigheden op werkprestatie wordt dus gemedieerd via GMA.
Andere eigenschappen en variabelen die de werkprestatie beïnvloeden
-> werkervaring
2 – werkervaring
Werkervaring speelt een grote rol in het bepalen van werkprestatie. Vaak geldt dat werknemers met meer ervaring beter presteren op werk. Het is echter ook wel van belang op welk tempo een werknemer leert. Een snelle leerling kan namelijk in hetzelfde tijdsbestek meer verbetering in werkprestatie vertonen dan een trage leerling.
Het lijkt erop dat GMA ervoor zorgt dat werkervaring wordt omgezet in werkkennis. Dit leidt vervolgens tot een verhoogde werkprestatie. Je zou wellicht denken dat de validiteit van GMA afneemt naarmate werknemers meer werkervaring opdoen, maar dit is niet het geval.
In sommige gevallen toont onderzoek zelfs aan dat de voorspellende validiteit van GMA toeneemt. Dit laatste geldt vooral bij inconsistente, complexe taken die continue leerprocessen vergen. De voorspellende validiteit van werkervaring neemt daarentegen wel af naarmate de tijd verloopt. Dit komt doordat men op een zeker punt een plateau bereikt.
-> Wanneer ervaring toeneemt neemt de correlatie tussen ervaring en prestatie af.
-> Correlatie tussen GMA en prestatie blijft hetzelfde, dus dit is een betere consistentere voorspeller.
Andere eigenschappen en variabelen die de werkprestatie beïnvloeden -> persoonlijkheidseigenschappen
3 – persoonlijkheidseigenschappen
De eigenschappen van de Big 5 zijn soms aardig goede voorspellers voor beroepsniveau en inkomen. Dit geldt vooral voor conscientiousness, met een voorspellende validiteit van .31 voor werkprestatie. De validiteit van GMA is echter wel 60% tot 80% groter dan dat van conscientiousness. Extraversie en agreeableness zijn af en toe valide, ze voorspellen prestatie bij bepaalde banen onder bepaalde voorwaarden. Onderzoek heeft dus aangetoond dat persoonlijkheid minder belangrijk is dan GMA in het voorspellen van werkprestatie.
! Mensen met hoge performance en hoge intelligentie, kan gemedieerd worden door baankennis -> mensen met hogere GMA doen sneller baankennis op, waardoor de baanprestatie toeneemt.
Waarom is GMA zo belangrijk voor werkprestatie?
Causale analyses van de bepalende factoren voor werkprestatie laten zien dat het effect van GMA betrekking heeft op het vergaren van baankennis; mensen die een hoger GMA-niveau hebben, verwerven meer en sneller kennis. Deze baankennis leidt tot een verbetering in werkprestatie. Baankennis is dus een mediator voor de relatie tussen GMA en werkprestatie.