P6: Artikel van Kanzawa & Still (2018): heeft fysieke aantrekkelijkheid echt een invloed op baan inkomsten? Flashcards
introductie artikel Kanzawa
Introductie
Eerder onderzoek heeft doorgaans aangetoond dat fysieke aantrekkelijkheid een invloed heeft op de baan inkomsten van een persoon. Hierbij benoemen ze twee fenomenen:
* Schoonheidspremie: het idee dat knappe, aantrekkelijke mensen o.a. voordelen ervaren op werkgebied en hierdoor gemiddeld gezien meer loon verdienen.
* Lelijkheidsstraf: het idee dat lelijke, onaantrekkelijke mensen o.a. nadelen ervaren op werkgebied en hierdoor gemiddeld gezien minder loon verdienen.
-> Hoewel het bestaan van deze fenomenen dus onmiskenbaar lijken te zijn, is het niet duidelijk waarom ze zouden bestaan. In het huidige artikel wordt daarom gekeken naar 3 mogelijke verklaringen voor deze fenomenen. Dit wordt gedaan d.m.v. een longitudinaal onderzoek.
verklaringen schoonheidspremie en lelijkheidsstraf -> discriminatie
Verklaringen voor de ‘schoonheidspremie’ en de ‘lelijkheidsstraf’
Hieronder bespreken we 3 verschillende verklaringen voor de relatie tussen fysieke aantrekkelijkheid en baan inkomsten;
* Discriminatie: deze aanpak stelt dat fenomenen als de schoonheidspremie en de lelijkheidsstraf verklaard worden door discriminatie van fysieke aantrekkelijkheid. Hierbij geldt dat aantrekkelijke werknemers worden voorgetrokken, terwijl onaantrekkelijke werknemers als het ware gestraft worden.
verklaringen schoonheidspremie en lelijkheidsstraf -> beroeps zelfselectie
- Beroeps zelfselectie: deze aanpak stelt dat fenomenen als de schoonheidspremie en de lelijkheidstraf zouden verdwijnen wanneer wordt gecontroleerd voor de soort baan die mensen hebben. Het idee hierbij is dat aantrekkelijke mensen wellicht eerder geneigd zijn om hoger verdienende banen te selecteren.
verklaringen schoonheidspremie en lelijkheidsstraf -> individuele verschillen
- Individuele verschillen: deze aanpak stelt dat fenomenen als de schoonheidspremie en de lelijkheidsstraf zouden verdwijnen wanneer wordt gecontroleerd voor andere variabelen zoals gezondheid, intelligentie en big 5-eigenschappen.
Onderzoekshypothesen
De bovenstaande 3 verklaringen doen ieder een eigen voorspelling over de associatie tussen fysieke aantrekkelijkheid en baaninkomsten:
* Hypothese 1 (discriminatie): de discriminatie hypothese voorspelt dat er een monotone, positieve associatie gevonden zal worden tussen fysieke aantrekkelijkheid en verdiensten (bv superonaantrekkelijke werknemers verdienen standaard minder dan enigszins onaantrekkelijke mensen).
* Hypothese 2 (zelfselectie): de associatie tussen fysieke aantrekkelijkheid en inkomen zal verdwijnen wanneer statistisch gezien rekening wordt gehouden met het soort occupatie dat respondenten hebben.
* Hypothese 3 (individuele verschillen): fysieke aantrekkelijkheid zal niet langer positief en significant geassocieerd zijn met verdiensten wanneer er statistisch gezien wordt gecontroleerd voor gezondheid, intelligentie en persoonlijkheid.
Resultaten -> discriminatie
Resultaten
Test van de discriminatie hypothese -> ontkracht
-> De resultaten waren in tegenspraak met de discriminatie hypothese. Het is dus niet zo dat er een monotone relatie is tussen fysieke aantrekkelijkheid en baaninkomsten. Terwijl er gedeeltelijk bewijs werd gevonden voor de schoonheidspremie, werd er geen bewijs gevonden voor de lelijkheidsstraf (kortom, er waren zeer lelijke werknemers die meer verdienden dan enigszins lelijke, normaal uitziende en soms zelfs knappe werknemers).
resultaten zelfzelectie
Test van de zelfselectie hypothese -> ontkracht
-> De resultaten waren in tegenspraak met de zelfselectie hypothese. Het is dus niet zo dat knappe mensen specifiek hoger verdienende banen selecteren. Sterker nog, er was sterker bewijs gevonden voor een lelijkheidspremie dan een schoonheidspremie.
-> Uit het onderzoek bleek dat hele lelijke mensen significant intelligenter waren en hogere opleidingsniveaus hadden dan gemiddeld lelijke mensen.
resultaten individuele verschillen
Test van individuele verschillen hypothese -> ondersteund
-> Deze hypothese werd sterk ondersteund. Kortom, knappe medewerkers verdienen meer – niet omdat ze aantrekkelijk zijn, maar omdat ze een betere gezondheid, een hogere intelligentie en een gunstigere of productievere persoonlijkheid (hoge scores op conscientiousness en extraversie, maar niet op neuroticisme) hebben.
Eerdere bevindingen omtrent de schoonheidspremie en de lelijkheidsstraf zijn mogelijk toe te schrijven aan 2 factoren:
Eerdere bevindingen omtrent de schoonheidspremie en de lelijkheidsstraf zijn mogelijk toe te schrijven aan 2 factoren:
1. Ten eerste werden zeer onaantrekkelijk en onaantrekkelijk bij de meeste studies samengevoegd onder de categorie ‘beneden gemiddeld’.
2. Ten tweede hebben eerdere onderzoeken niet gecontroleerd voor gezondheid, intelligentie en de big 5 persoonlijkheden.
Discussie
Discussie
Limitaties van het onderzoek
* Baan inkomsten werden op relatief jonge leeftijd gemeten (29 jaar).
* Hoewel er geen associatie werd gevonden tussen fysieke aantrekkelijkheid en inkomsten, moet men voorzichtig zijn met het maken van causale inferenties.
LET OP:
Studies suggereren dat gevolgen voor fysieke aantrekkelijkheid op salaris zich al vroeg in het werkleven uiten -> Het zou daarom niet uitmaken dat de baan inkomsten al op relatief jonge leeftijd gemeten hebben (29 jaar)