9 Anvendt Flashcards

1
Q

Foster-Fishman et al. (2007) (Fordeler med aktivt medborgerskap, utfordringer, resultater fra studien, knytte det opp til vår intervensjon, knytte det til prinsipp 1)

A

Fordeler med et aktivt medborgerskap er at lokale beboere kan anses som eksperter på lokale behov og løsninger, en aktiv rolle i endring fører til større aksept, og det bidrar til å skape et styrket og sunt fellesskap. Men dette er alltid ikke lett å oppnå. Mange problemer i et nabolag kan gjøre det vanskelig å mobilisere beboere. Tidligere nederlag kan føre til motvilje mot å prøve igjen.

Resultatene fra Foster-Fishman et al. (2007) sin baseline-studie viste at generelt var beboere mer tilbøyelige til å engasjere seg i endringsarbeid i nærmiljøet (aktivt medborgerskap) (både gjennom individuelle handlinger og i fellesskap) dersom de anerkjente eksisterende problemer, trodde at lokale tiltak kunne hjelpe, hadde tilknytning til lokalsamfunnet, og hadde tillit til ledelsen i nabolaget.

Dette er faktorer som vil kunne påvirke hvor effektiv vår intervensjon vil være, det optimale vil være at deltakerne i intervensjonen oppfyller disse kriteriene.

Dette er evidens for at vår intervensjon er basert på publisert vitenskapelig forskning, og dermed oppfyller prinsipp 1 om anvendt sosialpsykologi, som går ut på at det er en vitenskapelig tilnærming til problemanalyse og intervensjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv studien til Matthies et al. (2006).

A

Studien til Matthies et al. (2006) undersøkte hvordan man kan øke bruken av offentlig transport. Forskningsspørsmålet var om konkrete tiltak – som gratisbillett og forpliktelse – kan bidra til å endre reisevaner, og om slike endringer varer over tid.

(For å teste dette ble deltakerne delt inn i fire grupper: én gruppe fikk både en gratis kollektivbillett og ble oppfordret til å forplikte seg til å bruke den, én gruppe fikk kun billett, én gruppe fikk kun forpliktelsesoppfordring, og en kontrollgruppe fikk ingen av delene. Dette designet gjorde det mulig å sammenligne effekten av hvert enkelt tiltak, og å se om en kombinasjon hadde sterkere effekt enn tiltakene hver for seg.)

Resultatene fra studien viste generelt små effekter, men alle gruppene hadde suksess i å teste ut ny atferd. Gratisbillett hadde den sterkeste effekten, mens gratisbillett pluss forpliktelse hadde den sterkeste langtidseffekten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv Theory of Planned Behavior (TPB) og hvordan det kan brukes for å utforme tiltak. Knytt det opp til prinsipp 1.

A

Theory of Planned Behavior (TPB) er en teori som forklarer hva som påvirker menneskers atferd. Den sier at intensjonen om å utføre en atferd er den beste forutsigelsen for om man faktisk gjør det. Intensjonen påvirkes av tre hovedfaktorer:

  1. Holdning – om man har en positiv eller negativ vurdering av atferden
  2. Subjektive normer – hva man tror andre gjør, og om man vil følge det
  3. Opplevd atferdskontroll – om man føler at man har mulighet og evne til å utføre atferden
  4. TPB kan brukes til å utforme intervensjoner ved å målrette tiltak mot det som hindrer ønsket atferd. Man kan for eksempel:
    * Endre holdninger ved å informere om fordeler
    * Påvirke normer ved å vise at “andre gjør det”

Vår intervensjon rettet seg mot å endre holdning (som eksempel), og dette ifølge teorien om planlagt atferd (theory of planned behaviour) en av hovedfaktorene som påvirker atferdssintensjonen, som igjen er en viktig prediktor for atferden. Dette er evidens for at vår intervensjon er basert på publisert vitenskapelig forskning, og dermed oppfyller prinsipp 1 om anvendt sosialpsykologi, som går ut på at det er en vitenskapelig tilnærming til problemanalyse og intervensjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly