5 Subjective experiences: Ease of retrieval- Schwarz et al. (1991) Study 1 Flashcards
Hva er bakgrunnsteorien for denne studien?
Studien bygger på availability heuristic (Tversky & Kahneman, 1973), som sier at folk bedømmer sannsynlighet basert på hvor lett eksempler kommer til sinnet. Schwarz et al. (1991) videreutviklet dette ved å vise at det ikke bare er antallet eksempler, men også den subjektive opplevelsen av hvor lett de kommer til sinnet (ease of retrieval) som påvirker vurderinger.
Hva undersøkte Schwarz et al., 1991 sin studie?
Denne studien undersøker hvordan lettheten av å hente frem eksempler på en egenskap (selvsikkerhet vs. ikke-selvsikkerhet) påvirker selvoppfatning.
Hvilke to uavhengige variabler var det i studien?
UV1: Innholdet i eksemplene, deltakerne ble bedt om å liste opp situasjoner der de enten hadde vært selvsikre (assertive) eller ikke-selvsikre (unassertive).
UV2: Antall eksempler, noen deltakere skulle liste opp få eksempler (6 eksempler som ble vurdert som en lett oppgave), mens andre skulle liste mange eksempler (12 eksempler som ble vurdert som en vanskelig oppgave).
Hva var den avhengige variabelen i studien?
Den avhengige variabelen var selvurdert selvsikkerhet, som de vurderte etter de hadde gjennomført oppgaven.
Hva var resultatene fra studien til Schwarz et al., 1991?
- Deltakere som skulle komme på få eksempler på selvsikker atferd vurderte seg selv som mer selvsikre enn de som skulle komme på mange eksempler.
- Deltakere som skulle komme på mange eksempler på ikke-selvsikker atferd vurderte seg selv som mer selvsikre enn de som skulle komme på få.
Hvordan kan man tolke disse resultatene? Hva skjer når noe føles lett eller vanskelig å komme på?
Hvis noe føles lett å huske, antar vi at det er mer vanlig eller typisk for oss.
Dette viste at den subjektive opplevelsen av hvor lett eller vanskelig det var å finne eksempler var viktigere enn det faktiske antallet eksempler.
Hvis det er vanskelig å komme på eksempler, tolker vi det som at egenskapen er mindre representativ for oss. Hvis noe føles lett å huske, antar vi at det er mer vanlig eller typisk for oss. Dette er det som skjedde med deltakerne som skulle komme på få eksempler på selvsikker atferd. Og derfor vurderte de seg selv som mer selvsikre enn de som skulle komme på mange eksempler.
Denne studien demonstrerer hvordan subjektive opplevelser styrer vurderinger, selv når objektive fakta tilsier noe annet.