Voet Flashcards
Hoe wordt mortonneuralgie vaak beschreven door de patient?
Aanvalsgewijze pijn in de voorvoet, brandend of stekend van karakter, gelokaliseerd in de interdigitale ruimte. De pijn neemt toe bij het belasten van de voet.
Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk
Hoe wordt de pijn bij mortonneuralgie veroorzaakt?
De pijn zou worden veroorzaakt door een beschadiging an een zenuw in de interdigitale ruimte. Meestal is de zenuw in de ruimte tussen digiti III en IV aangedaan maar kan ook in de aangrenzende interdigitale ruimte voorkomen.
De zenuw kan in de nauwe ruimte makkelijk blootgesteld worden aan beschadiging door op elkaar volgende microtraumata. Deze kunnen optreden door nauw of knellend schoisel maar ook door herhaaldelijk stoten of sportbeoefening. Als reactive op de beschadigingen treedt zenuwdegeneratie op, waarna reparative plaatsvindt met vorming van perineuronale fibrose. Hierdoor treedt verdikking van de zenuw op waardoor deze kwetsbaarder wordt voor nieuwe traumata.
Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk
Wat is de test van Mulder om te testen of er sprake is van mortonneuralgie?
Hierbij comprimeert men met de ene hand in tranversale richting de koppen van de metatarsalia terwijl met de duim en wijsvinger van de andere hand de aangedane interdigitale tussenruimte wordt samengedrukt. De test is positief als de voor de patiënt herkenbare pijn ontstaat. Soms wordt hierbij ook een klik gevoeld.
Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk
Wat is het beleid bij een mortonneuralgie?
- schoeisel aanpassen: schoenen met ruime neuzen en lage hak. Soms wordt zoolaanpassing geadviseerd of gelkussentjes tussen de tenen.
- medicatie: PCM of ibuprofen.
- lokale corticosteroid injectie. Deze behandeling heeft maar kortdurend effect. Als complicatie worden atrofie van het subcutane vet van de voetzool en veranderingen van de huid op de injectieplaat beschreven.
- chirurgie: als conservatieve behandeling niet geholpen heeft.
Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk