Oor Flashcards
Waarom moet je een auriculair hematoom altijd behandelen?
Door bloed- of vochtophoing scheurt het kraakbeen los van het overliggende perichondrium, de bron van het kraakbeen voor voedingsstoffen, en van d ehuid, waarin de voedende bloedvaten van het kraakbeen lopen. Daardoor sterft het kraakbeen af en neemt de kans op infectie toe.
Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk
Hoe ziet een auriculair hematoom er klinisch uit?
Bij een auriculair hematoo is de oorschelp rood tot blauw-paars gezwollen en pijnlijk.
Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk
Hoe ziet een perichondritis van het oor er klinisch uit?
Bij een perichondritis is de oorschelp warm, rood en pijnlijk. Soms heeft de patiënt koorts.
Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk
Wat is het beleid bij een acuut hematoom van de oorschelp?
Snelle ontlasting van het hematoom. Voor kleine hematomen die direct ontdekt zijn is aspireren van het bloed met daarna een steunverband de aanbevolen therapie. In plaats van aspireren wordt het hematoom ook wel geïncideerd. Enkele dagen na het trauma is het hematoom grotendeels gestold; aspiratie is dan onvoldoende effectief. Bij hematomen van 1-2 weken oud kan zich vanuit het beschadigde pericondrium al hyperplastisch weefsel en kraakbeen hebben gevormd. Dit weefsel moet dan nauwkeurig verwijderd worden om permanente oorschelpbeschadiging te voorkomen. Voor grote hematomen is vaak een open benadering nodig, eventueel met drain. Vaak zal voor chirurgische ontlasting van een hematoom verwijzing naar een kno-arts noodzakelijk zijn. De huisarts verwijst vrijwel altijd door.
Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk
Wat is het beleid bij een perichondritis?
Een eventuele puspocket moet worden geïncideerd om de pus te laten afvloeien. Bij lichte vormen wordt oraal antibiotica gegeven. Bij ernstigere vormen zijn intraveneuze antibiotica aangewezen. De huisarts verwijst vrijwel altijd door.
Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk