Kleine kwalen Flashcards
Wat is chondrodermatitis nodularis chronica helicis?
Chondrodermatitis nodularis chronica helicis is een goedaardige, maar hinderlijke inflammatoire druknodulus, die zich vrijwel altijd op de oorschelp bevindt waarop de patiënt het liefst ‘s nachts ligt.
H&W4 2020
In welke leeftijdscategorie komt chondrodermatitis nodularis chronica helicis het vaakst voor?
Bij mannen tussen de 45 en 75 jaar.
H&W4 2020
Hoe presenteert chondrodermatitis nodularis chronica helicis zich klinisch?
De diagnose wordt gesteld op basis van de typische lokalisatie op de helix (of antihelix) en de kenmerkende gevoeligheid bij aanraking.
Bij inspectie ziet de huisarts een doorgaans ronde tot ovale nodulus van gemiddeld 4-6 mm doorsnede met een centrale korst of indeuking en vaak een rand erytheem rondom. Bij palpatie is een vaste en uiterst pijnlijk zwelling te voelen die verbonden is met het onderliggende kraakbeen.
H&W4 2020
Wat is de pathogenese van chondrodermatitis nodularis chronica helicis?
Huid en kraakbeen grenzen aan elkaar zonder tussenliggend vetweefsel. Wel bevindt zich een vaatplexus tussen het kraakbeen en de huid. De chronische druk van het kussen (of telefoon bijvoorbeeld) op de oorschelp zou zorgen voor vaatbeschadiging en secundaire ischemische verandering van het kraakbeen. Hierdoor ontstaat een onstekingsreactie met na enkele maanden een veelal uiterst pijnlijke knobbel. De helix vangt de meeste druk op en is daarom vaker dan de antihelix aangedaan. Aangezien de vaatplexus en het kraakbeen door veroudering kwetsbaarder worden voor drukprikkels zien we het vooral tussen de 45 en 75 jaar.
H&W4 2020
Wat is de DD van chondrodermatitis nodularis chronica helicis?
Basaalcelcarcinoom Plaveiselcelcarcinoom Keratoacanthoom Actinische keratose Verruca Weathering nodules Amelanotisch melanoom Jichttofus
H&W4 2020
Wat is de behandeling van chondrodermatitis nodularis chronica helicis?
- vermindering van de druk door gebruik van donut- of u-vormig kussen, likdoornpleisters en schuimverbanden met een centrale uitsparing
- topicaal nitroglycerine bewerkstelligt vasodilatatie. In ned kan isosorbidedinitraat vaselinecreme 1% worden gebruikt (normaliter geregistreerd voor anale fissuren).
- intradermale injecties met triamcinolonacetonide. Het diffundeert zelf na het kraakbeen, helemaal na massage van de insteekplaats.
De 3 behandelregimes zijn bij ongeveer een derde tot de helft van de patiënten succesvol.
Wanneer 1 en 2 gecombineerd worden zou het succespercentage omhoog gaan.
Andere evt behandelingen zijn cryotherapie, diltiazemcreme, betamethasoncreme en fotodynamische therapie. In de literatuur is hier echter geen onderbouwing voor. In de dagelijks praktijk werkt cryotherapie echter goed.
H&W4 2020
Hoe is de kleur van een hematoom over de dagen?
dag 0-2: gezwollen en gevoelig dag 0-5: rood, blauw, paars dag 5-7: groen dag 7-10: geel dag 10-14 (of langer): bruin 2-4 weken: verdwenen
Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk
Wat is de meest voorkomende verwekker van een lymfangitis?
Betahemolytische groep-A-streptokok.
Minder vaak voorkomende pathogenen zijn de staph aureus.
Oorzaken zijn vaak een wond of insectenbeet. Ook tinea pedis en eczeem kunnen een oorzaak zijn ivm verminderde barrière van de huid.
Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk
Wat zijn de voorkeurslokalisaties van een lymfangitis?
De (onderste) extremiteiten.
Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk
Wat wordt bij een lymfangitis bij lichamelijk onderzoek gevonden?
Bij LO wordt een lineair, streepvormig erytheem gezien, meestal op de extermiteit. Bij palpatie is de huid warm en gevoelig. Er kan sprake zijn van pijnlijke, palpabele lymfeklieren proximaal.
Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk
Wat zijn niet-medicamenteuze adviezen bij een lymfangitis?
Natte omslagen.
Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk
Wat is de medicamenteuze behandeling van een lymfangitis en bij wie pas je die toe?
Pijnstilling en antiobiotica.
Lymfangitis is op zichzelf geen indicatie om een bacteriëe huidinfectie te behandelen met orale antibiotica. Overweeg wel antibiotica bij ernstige symptomen, koorts en onderliggende condities zoals diabetes mellitus, chronische veneuze insufficiëntie of lymfoedeem.
Wanneer ab gestart wordt dan smalspectrum zoals feneticilline starten.
Bij een abces moet deze geïncideerd worden.
Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk
Wat zijn de voorkeurslokalisaties van een atheroomcyste?
- achter de oren
- in het gelaat
- op het behaarde hoofd
- in de nek
- de schouders
- de borst
- de rug
Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk
Waardoor wordt een atheroomcyste gekenmerkt?
De cyste wordt behalve door zwelling vaak gekenmerkt door een verijde huidporie met of zonder comedo. Op dit plaats is de cyste gefixeerd en aangesloten aan de huid terwijl er gewoonlijk behalve bij ontsteking geen fixatie met de onderlaag bestaat.
Zijn langzaamgroeiend. 0,5-2,5cm in doorsnede.
Bij infectie kunnen ze snel groter worden, rood worden en zich met pus vullen, kan er fluctuaties optreden en geven ze een penetrante geur af.
Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk
Bij welke leeftijdsgroep komt een atheroom het meest voor?
De atheroomcyste komt het meest voor tijdens de jonvolwassen en middelbare leeftijd. De aandoening is zeldzaam bij kinderen.
Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk