Het rode oog Flashcards
Wat is het verschil tussen conjunctivale roodheid en sclerale roodheid van het oog?
Conjunctivale roodheid (oppervlakkige of verschuifbare roodheid) onderscheidt zich van sclerale roodheid (diepe of niet-verschuifbare roodheid) doordat de conjunctiva boven op de sclera ligt en ten opzichte van de sclera enigszins kan worden bewogen. Een bijzondere vorm van sclerale roodheid is de ciliaire (of pericorneale) roodheid, waarbij een zacht violette zone van roodheid rond de cornea (die de limbus volgt) zichtbaar is.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Waar is ciliaire roodheid een aanwijzing voor?
Een bijzondere vorm van sclerale roodheid is de ciliaire (of pericorneale) roodheid, waarbij een zacht violette zone van roodheid rond de cornea (die de limbus volgt) zichtbaar is. Ciliaire roodheid is een aanwijzing voor een ontsteking van het hoornvlies, de iris of het corpus ciliare, uveitis.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Hoe wordt de cornea in de volksmond genoemd?
Het hoornvlies.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Waaruit bestaat de uvea?
De uvea bestaat uit de iris, het corpus ciliare en de choroidea (het vaatvlies).
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Uit welke 5 lagen bestaat de cornea?
De cornea is opgebouwd uit vijf lagen: een dunne oppervlakkige epitheellaag, de bowmanmembraan, een dikkere middelste stromalaag, de descemetmembraan en de binnenste endotheellaag. De epitheellaag neemt ongeveer 10% van de totale dikte van de cornea in beslag, het stroma ongeveer 90%. De epitheellaag kan zich goed herstellen, in tegenstelling tot de andere lagen. Daarom kan de huisarts oppervlakkige epitheellaesies zelf behandelen. Zodra de bowmanmembraan aangetast is, kan het stroma worden geïnfecteerd en bestaat een ernstige vorm van keratitis.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Wat is een conjunctivitis en wat zijn oorzaken?
Het is een ontsteking van het conjunctiva (bind- of slijmvlies) van het oog. De oorzaak is infectieus, allergisch of mechanisch (stof, wind of excessief wrijven).
25% hiervan komt voor bij kinderen tot en met 11 jaar. Conjunctivitis kan gepaard gaan met ontsteking van de oogleden (blefaritis) of van de cornea (keratitis).
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Een ontsteking van de cornea wordt een … genoemd.
Keratitis
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Wat zijn de meeste voorkomende banale verwekkers van een infectieuze conjunctivitis?
Meestal is een van de vele virussen de oorzaak van een infectieuze conjunctivitis. Een bacteriële verwekker wordt in de eerstelijnspopulatie ongeveer bij een derde van de infectieuze conjunctivitiden gekweekt, bij kinderen vaker.) Vaak betreft het S. Pneumoniae, S. Aureus of H. Influenzae.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Wat is het beloop van een infectieuze conjunctivitis met een banale verwekker en is er verschil tussen viraal en bacterieel?
Een onderscheid tussen een bacteriële of virale oorzaak is niet relevant, omdat het in de eerste lijn geen consequenties heeft voor het beleid en de behandeling. Zowel een bacteriële als een virale conjunctivitis heeft vaak een acuut begin en bijna altijd een goedaardig beloop. De ernst en de duur van de klachten variëren sterk. Een week na bezoek aan de huisarts is ongeveer driekwart van de patiënten klachtenvrij zonder lokaal antibioticum.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Welke SOA’s kunnen een conjunctivitis veroorzaken en hoe presenteren deze zich?
De bacteriën Chlamydia trachomatis en Neisseria gonorrhoeae kunnen een infectieuze conjunctivitis veroorzaken. Bij seksueel actieve personen kan dit een eerste uiting van een soa zijn. Een neonaat kan besmet worden via het baringskanaal. Een chlamydia-infectie ontstaat vaak minder snel en heeft een chronisch beloop. Een conjunctivitis veroorzaakt door een gonokok ontwikkelt zich vaak zeer snel en is heftig pussend, waarbij een keratitis snel kan optreden. Keratitis en ulceratie kunnen bij beide verwekkers als complicatie optreden. Bij zuigelingen (ouder dan tien dagen) is bij niet-rode ‘pusoogjes’ overigens meestal geen sprake van een conjunctivitis, maar van een belemmerde traanafvoer.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Hoe presenteert een varicella zoster conjunctivitis zich en wat is de pathogenese?
Specifieke virale verwekkers zijn het varicella-zostervirus (VZV) en het herpes-simplexvirus (HSV). Na een primaire VZV-infectie nestelt het virus zich in ganglia. Dit kan na een waterpokkeninfectie die ook asymptomatisch kan verlopen of na enting met levend verzwakt waterpokkenvaccin. Na reactivatie van het virus vanuit de n. trigeminusknoop ontstaat het typische eenzijdige gordelroosbeeld (herpes zoster) op de huid van het gelaat. Als de bovenste tak van de n. trigeminus, de n. ophtalmicus, is aangedaan, waarbij de huid van het voorhoofd en rond het oog is aangedaan, is er ongeveer 70% kans op oogontstekingen. Het gaat dan om blefaroconjunctivitis, keratitis, uveïtis en (epi)scleritis. Ook als de overige twee takken van de n. trigeminus zijn aangedaan, kunnen deze oogontstekingen optreden.8) Oogontstekingen kunnen optreden ondanks orale antivirale therapie en soms lang na het stoppen van de orale therapie (ruim een jaar).
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Hoe presenteert een herpes simplex virus conjunctivitis zich?
Het HSV kan door direct contact het oog infecteren, maar ook vanuit het trigeminus ganglion, wat kan leiden tot een recidiverende infectie. Het betreft vrijwel altijd HSV type 1 en zelden HSV type 2, dat als soa van de geslachtsorganen wordt overgedragen naar het oog. Een HSV oogontsteking uit zich als een blefaroconjunctivitis die zich kan uitbreiden tot een keratitis of een uveïtis.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Is een allergische conjunctivitis altijd symmetrisch in ernst van de klachten?
De klachten zijn intermitterend of vrijwel continu aanwezig en variëren sterk in intensiteit. Doorgaans treden de verschijnselen dubbelzijdig op, maar de ernst is niet altijd symmetrisch.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Wat is een subconjunctivale bloeding en wat is de oorzaak?
Het is een bloeding onder de conjunctiva. Meestal is de oorzaak onduidelijk, soms is de oorzaak hoesten, persen of een trauma (soms zo gering dat de patiënt het zich niet herinnert).
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Wat is een episcleritis? en bij welke leeftijd komt het vooral voor?
Het is een acute, relatief onschuldige ontstekingsreactie van de episclera. Episcleritis komt vooral op jongvolwassen en middelbare leeftijd voor. Meestal is er geen oorzaak aanwijsbaar. Deze aandoening, die zonder behandeling doorgaans binnen enkele weken geneest, is soms geassocieerd met systeemziekten. Recidieven komen relatief vaak voor. Een episcleritis is niet geassocieerd met een scleritis.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Komen recidieven bij episcleritis vaak of juist niet vaak voor?
Recidieven komen relatief vaak voor.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Is een episcleritis geassocieerd met een scleritis?
Een episcleritis is niet geassocieerd met een scleritis.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Wat is een keratitis en wat zijn de veroorzakers?
Het is een ontsteking van de cornea die in combinatie met een conjunctivitis kan voorkomen (keratoconjunctivitis). Infectieuze verwekkers zijn (in afnemende frequentie) virussen, bacteriën, schimmels en amoeben. Infectieuze keratitis kan optreden als zeldzame complicatie bij een conjunctivitis.
Ook gebruik van oogdruppels kan schade aan de cornea geven en leiden tot een keratitis. Conserveermiddelen in oogdruppels en oogdruppels bij glaucoom kunnen keratitis geven, evenals sommige systemische middelen, zoals oncolytica, isotretinoïne, nicorandil, NSAID’s en rifabutine.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Welke patiëntengroep heeft een grotere kans op een keratitis en wat is de veroorzaker hiervan?
Infectieuze keratitis kan optreden als zeldzame complicatie bij een conjunctivitis. Bij contactlensdragers is het risico daarop verhoogd. Bij contactlensdragers is infectie met P. aeruginosa bekend. Soms ontstaat er dan aan de rand van het hoornvlies een randkeratitis (‘randinfiltraatje’).
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Hoe presenteert een keratitis dendritica door een HSV zich?
Een keratitis dendritica veroorzaakt door HSV geeft bij een aantasting van het cornea-epitheel een typisch beeld dat herkenbaar is aan een boom- of varenpatroon. Bij uitbreiding van de infectie en aantasting van het dieper gelegen stroma verliest dit zijn doorzichtigheid en lijkt de cornea wittig verkleurd of troebel of is de laesie ovaalvormig (discoïd) door ontsteking, oedeemvorming of infiltratie. In 20% van de HSV-keratitiden ontstaat een stroma-infectie, leidend tot een sterke vermindering van het gezichtsvermogen van het aangedane oog, met of zonder cornea-ulcus.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Bij hoeveel procent van de patiënten komen recidiverende HSV infecties van het oog voor?
Recidiverende HSV-infecties kunnen optreden en komen voor bij ongeveer 50% van de patiënten. De patiënt herkent dit vaak al in een vroeg stadium als er alleen nog maar sprake is van tranen en irritatie.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Wat is een scleritis en hoe presenteert het zich?
een ernstige aandoening van de gehele dikte van de sclera (het oogwit). De roodheid kan plaatselijk of totaal zijn. Er bestaat een vorm die gepaard gaat met diepe roodheid en forse vaatinjectie en een vorm zonder vaatinjectie, waarbij de sclera geleidelijk dunner wordt en blauw gaat doorschijnen. Scleritis is zeldzaam en is in bijna de helft van de gevallen geassocieerd met een systemische aandoening. Ook infecties (herpesvirussen of tbc) kunnen de oorzaak zijn.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
In hoeveel procent van de gevallen is een scleritis geassocieerd met een systeemziekte?
Scleritis is zeldzaam en is in bijna de helft van de gevallen geassocieerd met een systemische aandoening.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Met welke systeemziekten is een scleritis geassocieerd?
Systemische vasculitis, herpes zoster en reumatische aandoeningen.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma noot 14
Wat is een uveitis anterior?
Uveitis anterior (iridocyclitis): een zeldzaam optredende ontsteking van de iris en het corpus ciliare.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Wat is de oorzaak van een uveitis anterior?
In 40% van de gevallen wordt geen oorzaak gevonden. De overige 60% is relatief vaak gerelateerd aan een auto-immuunstoornis of infecties (vooral HSV).
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Wat is het natuurlijk beloop van een uveitis anterior?
Onbehandeld kan een uveitis anterior leiden tot verklevingen van de achterkant van de iris met de lens. Hierdoor vervormt de pupil en stagneert de circulatie van het kamerwater. Dit kan leiden tot secundair glaucoom. Bij een chronische uveitis anterior en na langdurige toediening van corticosteroïden kan ook cataractvorming optreden.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Wat is acuut glaucoom, welke vormen heb je en wat is het natuurlijk beloop?
ontstaat door een acute verhoging van de oogboldruk. De afvoer van oogkamerwater is geblokkeerd door afsluiting van de voorste oogkamerhoek (geslotenkamerhoekglaucoom) of door afsluiting van het daarachter gelegen trabekelsysteem (openkamerhoekglaucoom). Onbehandeld kan dit binnen enkele uren leiden tot atrofie van de nervus opticus en totaal verlies van het gezichtsvermogen van het getroffen oog. Acuut glaucoom presenteert zich doorgaans éénzijdig. Het niet-aangedane oog heeft ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van glaucoom.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Welke vorm van glaucoom komt het meeste voor en wat zijn de risicofactoren om het te krijgen?
Primair openkamerhoekglaucoom komt het meest voor en risicofactoren daarbij zijn een verhoogde oogboldruk, hogere leeftijd, een positieve familiegeschiedenis, het negroïde ras, myopie, diabetes mellitus, langdurig pilgebruik en vasculaire ziekten.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Wat zijn risicofactoren voor primair gesloten kamerhoekglaucoom?
Bij primair gesloten kamerhoekglaucoom zijn risicofactoren: hogere leeftijd, een positieve familiegeschiedenis, een ondiepe voorste oogkamer (bij een kort of hypermetroop oog), mensen uit het Verre Oosten/India en het vrouwelijk geslacht. Geslotenkamerhoekglaucoom ontstaat makkelijker bij pupilverwijding (donkeradaptatie, medicamenteus of acute schrik).
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Waardoor kunnen secundaire vormen van glaucoom veroorzaakt worden?
Secundaire vormen van glaucoom kunnen worden veroorzaakt door vele oogziekten, waaronder uveïtis en nieuwvormingen.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Bij hoeveel procent van de algemene bevolking komen droge ogen voor en bij welke patiënten categorie?
Droge ogen komen voor bij 6 tot 15% van de algemene bevolking, vooral bij ouderen en vrouwen.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Wat is de oorzaak van droge ogen?
De oorzaak is vaak multifactorieel en wordt onderverdeeld in verminderde traanproductie of toegenomen verdamping. Daarnaast kan een ongelijkmatige traanfilmverdeling bij een onregelmatig hoornvlies droge ogen geven.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Waarbij kan verminderde traanproductie optreden?
Verminderde traanproductie kan optreden bij auto-immuunziekten, zoals de ziekte van Sjögren, reumatoïde artritis, de ziekte van Graves, sarcoïdose of SLE, maar ook bij hogere leeftijd (door involutie van de traanklier), diabetes mellitus en door medicatie. Geneesmiddelen(groepen) die droge ogen kunnen geven zijn: parasympaticolytica (bijvoorbeeld urologische spasmolytica), antipsychotica, antidepressiva, bètablokkers, orale antihistaminica, cytostatica, acetylsalicylzuur, lokale glaucoommiddelen, sommige lokale antihistaminica, botulinetoxine A, isotretinoïne, risedroninezuur, sommige antivirale middelen en de anti-epileptica pregabaline en topiramaat. Ook laserbehandeling van een refractieafwijking kan een oorzaak zijn.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Waarbij kan toegenomen verdamping van de traanfilm optreden?
Toegenomen verdamping kan bestaan bij chronische blefaritis door meibomklierdisfunctie, waarbij de talg uit de meibomkliertjes vaak een hoger smeltpunt heeft en de uitvoergangen van de kliertjes verstopt raken. Meibomtalg is een belangrijke component van de traanfilm die bijdraagt aan de stabiliteit daarvan. Een instabiele traanfilm verdampt sneller waarbij klachten van droge ogen kunnen ontstaan. Toegenomen verdamping komt ook voor bij patiënten met een hoge leeftijd of contactlensgebruik of door externe factoren, zoals droge lucht, tocht of minder knipperen door lezen of beeldschermwerk.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Wat is keratoconjunctivitis sicca?
een symptomencomplex dat kan optreden als ernstig gevolg van droge ogen, waarbij de cornea defecten vertoont. Er is een verhoogd risico op ooginfecties en het kan leiden tot blijvend visusverlies als corneadefecten tot littekens leiden.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Wat is een blefaritis en waarin wordt het onderverdeeld?
Het is een ontsteking van het ooglid, onderverdeeld naar plaats (anterior of posterior) of naar duur (acuut en chronisch). Soms doet de conjunctiva mee (blefaroconjunctivitis).
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Wat is een blefaritis anterior en met welke ziektebeelden is het geassocieerd?
Bij een blefaritis anterior is de buitenkant van de ooglidrand ontstoken (waar de wimperharen zitten). Deze aandoening is geassocieerd met seborroïsch eczeem, rosacea en stafylokokkeninfectie.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Wat is een blefaritis posterior?
Bij een blefaritis posterior is de binnenkant van het ooglidrand ontstoken (waar de conjunctiva begint).
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Wat zijn oorzaken van een blefaritis?
De oorzaak van blefaritis is multifactorieel. Meibomklierdisfunctie staat daarbij voorop. Normaal produceren meibomkliertjes vet (‘talg’) dat verdamping van de traanfilm tegengaat. Bij disfunctie raken de kliertjes verstopt, waardoor onvoldoende vet geproduceerd wordt en daardoor klachten over droge ogen ontstaan. Soms ook produceren zij te veel talg, die dan aan de oogharen kleeft, zuur wordt en het ooglid irriteert of een voedingsbodem voor bacteriën vormt. De oorzaak van meibomklierdisfunctie is meestal onbekend. Soms spelen geneesmiddel- en contactlensgebruik, allergie, hormonale veranderingen (zwangerschap en overgang), diabetes mellitus of schildklieraandoeningen een rol. Andere oorzaken van blefaritis zijn infecties en huidaandoeningen (seborroïsch eczeem, rosacea). Een stafylokokkenontsteking kan een rol spelen en leiden tot wimperhaarverlies.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Wat zijn complicaties van langdurige blefaritis?
Complicaties van een langdurige blefaritis zijn kleine laesies van het cornea-epitheel (keratitis punctata) door droge ogen. Door chronische (vaak bacteriële) blefaritis ontstaan soms verdikte ooglidranden, ectropion (het onderooglid staat naar buiten, zodat de conjunctiva zichtbaar is en tranen niet goed worden afgevoerd bij het traanpunt), entropion (het onderooglid staat naar binnen gericht, zodat de haren over de cornea schuren) of trichiasis (ooglidharen die de cornea raken en kunnen beschadigen).
NHG standaard Rood oog en oogtrauma
Hebben ptn met een corpus alienum meer klachten bij hoogenergetische inslag of laagenergetisch?
Patiënten komen meestal met de klacht dat ze iets in het oog hebben, maar kunnen ook komen met een rood oog zonder dat zij zich ervan bewust zijn dat er iets in terecht is gekomen. In het algemeen geldt: hoe hoogenergetischer de inslag, des te minder klachten er zijn. Daardoor meldt een patiënt zich vaak pas enkele dagen na een ‘high velocity’ trauma waarbij tijdens het slaan van metaal een klein deeltje met grote snelheid in het oog inslaat en er vaak een corneaperforatie bestaat, terwijl de enige klacht vaak een wat rood oog is. Frezen of lassen is meestal minder hoogenergetisch. Hierbij is er soms direct het gevoel dat er iets zit, maar vaak komt de patiënt pas de volgende dag, omdat er dan meer klachten zijn.
Patiënten die door waaien/blazen iets in het oog krijgen, komen vaak direct omdat het schuren van het corpus alienum direct (heftige) klachten geeft. Het corpus alienum bevindt zich vaak onder het bovenooglid.
NHG standaard Rood oog en oogtrauma