Schouderklachten Flashcards
Welk percentage van alle patiënten die in verband met schouderklachten de huisarts bezoeken geven aan na 6 weken, 6 maanden en na een jaar hersteld te zijn?
Van alle patiënten die in verband met schouderklachten de huisarts bezoeken, geeft na 6 weken ongeveer 30% aan hersteld te zijn, oplopend tot 50% na 6 maanden en 60% na een jaar. Van de patiënten die na een jaar nog aanhoudende klachten rapporteren, heeft 40% in de voorafgaande 6 maanden opnieuw de huisarts voor deze klacht bezocht.
NHG standaard schouderklachten
Wanneer is de prognose van schouderklachten ongunstiger?
De prognose van schouderklachten is ongunstiger wanneer de klachten bij het eerste consult al langdurig bestaan of zeer pijnlijk zijn, en wanneer de klachten geleidelijk ontstaan zijn.
Bijkomende nekklachten, werkgerelateerde factoren (fysieke belasting van de schouder met herhaalde bewegingen en werken boven schouderhoogte) en psychosociale factoren (met name depressieve klachten, piekeren over het pijnprobleem, een passieve copingstijl, somatiseren en negatieve verwachtingen) kunnen een ongunstige invloed hebben op het beloop van de klachten.
NHG standaard schouderklachten
Wat is globaal gezien de pathofysiologie van schouderklachten?
Er bestaat nog onduidelijkheid omtrent de factoren die betrokken zijn bij het ontstaan van schouderklachten. Aangenomen wordt dat acute of langdurige overbelasting van ‘weke delen’ in dit gebied aanleiding geeft tot lokale weefselbeschadiging en aseptische ontsteking met zwelling en pijn. De klachten kunnen al dan niet het gevolg zijn van een trauma.
NHG standaard schouderklachten
Wat zijn de mogelijke oorzaken van schouderklachten? (DD)
- afwijkingen zoals aseptische ontstekingen van structuren in de subacromiale ruimte: subacromiaal impingementsyndroom (inklemmingssyndroom), subacromiale bursitis, tendinose, tendinitis of ruptuur (partieel of volledig) van de rotatorcuff of van de bicepspees;
- afwijkingen zoals aseptische ontstekingen van het glenohumerale gewricht: frozen shoulder of capsulitis adhaesiva, traumatische artritis, artrose;
- glenohumerale instabiliteit;
- afwijkingen zoals aseptische ontstekingen van het acromioclaviculaire of sternoclaviculaire gewricht;
- functiestoornissen van de cervicale wervelkolom en de cervicothoracale overgang.
- refered pain vanuit long, hart
NHG standaard schouderklachten
Wat is de meest voorkomende oorzaak van schouderklachten?
Een afwijking in de subacromiale ruimte is veruit de meest voorkomende oorzaak van schouderklachten (80%).
De meest frequente schouderaandoeningen in de leeftijd tot 35 jaar zijn traumatische beschadigingen van de rotatorcuff en luxaties of subluxaties van het glenohumerale of acromioclaviculaire gewricht. In de leeftijd van 35 tot 75 jaar komen vooral niet-traumatische rotatorcuffbeschadigingen en aseptische ontstekingen van subacromiale structuren voor. De kans op niet-traumatische partiële of totale rupturen neemt sterk toe met de leeftijd.
NHG standaard schouderklachten
In welke leeftijdscategorie komt frozen shoulder het meest voor en in welke artrose?
Frozen shoulder komt het meest frequent voor in de leeftijdscategorie van 40 tot 60 jaar, terwijl artrose een beeld is dat vooral gezien wordt bij patiënten boven de 60 jaar.
NHG standaard schouderklachten
In welke 3 categorieën kun je schouderklachten indelen?
- subacromiaal pijnsyndroom
- glenohumorale gewrichtsklachten
- overage schouderklachten
NHG standaard schouderklachten
Welke structuren bevinden zich in de subacromiale ruimte?
In de subacromiale ruimte bevinden zich de bursa subacromialis, de pees van de m. supraspinatus (die samen met drie andere spieren de zogeheten rotatorenmanchet oftewel rotatorcuff vormt die de kop van de humerus omvat), en de lange pees van de m. biceps.
NHG standaard schouderklachten noot 6
Bij hoeveel procent van de mensen >60 jaar kunnen partiële of volledige rupturen van de rotator cuff worden gevonden?
Bij circa 20% van de mensen ouder dan 60 jaar kunnen partiële of volledige rupturen worden gevonden, die lang niet altijd gepaard gaan met klachten.
NHG standaard schouderklachten noot 6
Wanneer wordt er gesproken over secundaire impingement?
Secundaire impingement is een vorm van inklemming van de spieren van de rotatorcuff die – naar wordt verondersteld – het gevolg is van instabiliteit van het glenohumerale gewricht. Subacromiale impingement leidt in de regel niet tot beperkingen van de passieve beweeglijkheid, maar wordt dikwijls geassocieerd met pijn in (een deel van) het actieve abductietraject. Pijn tijdens het uitvoeren van taken boven schouderhoogte (werk of sport) is een indicator voor subacromiale impingement, evenals klachten in het traject tussen 60° en 120° abductie/elevatie.
NHG standaard schouderklachten (oud) noot 6
Bij welke patiënten komt een frozen shoulder vaker voor?
Bij circa 16% van de mensen met schouderklachten die de huisarts consulteren, worden de klachten gekenmerkt door een beperking van de passieve beweeglijkheid. Het beeld komt frequenter voor bij mensen met diabetes mellitus en na een periode van langdurige immobilisatie. Frozen shoulder wordt gekenmerkt door een progressieve beperking van zowel de actieve als passieve glenohumerale bewegingen.
NHG standaard schouderklachten (oud) noot 6
In welke 3 fasen kan men frozen shoulder indelen?
Er kan onderscheid gemaakt worden tussen 3 fasen:
- een vroege fase (duur 2 tot 9 maanden) waarin de pijn op de voorgrond staat,
- een intermediaire fase gekenmerkt door stijfheid en minder pijn (duur 4 tot 12 maanden) en
- een late herstelfase waarin de beweeglijkheid geleidelijk herstelt (duur 5-24 maanden)
NHG standaard schouderklachten noot 6
Bij wie doet glenohumerale instabiliteit zich met name voor?
Instabiliteit is een fenomeen dat zich met name voordoet bij overheadsporters of bij het veelvuldig uitvoeren van taken boven schouderhoogte. Bij instabiliteit van het glenohumerale gewricht, die vaak in combinatie voorkomt met een beschadiging van het labrum (de kraakbeenrand van het glenoïd), kunnen recidiverende klachten ontstaan door luxaties of subluxaties.
NHG standaard schouderklachten (oud) noot 6
Bij wie komen afwijkingen van het acromioclaviculaire gewricht meestal voor en wat is de oorzaak?
Afwijkingen van het acromioclaviculaire gewricht behoren tot de minder frequente oorzaken van schouderklachten. Ze komen meestal voor in de leeftijd tussen 20 en 50 jaar en zijn veelal het gevolg van een trauma of artrose. De klachten worden gekenmerkt door pijnklachten ter hoogte van het gewricht en soms zwelling.
NHG standaard schouderklachten (oud) noot 6
Wanneer er beperking van vnl exorotatie is, welke structuur is dan aangedaan?
Verondersteld wordt dat een beperking van in hoofdzaak de exorotatie samenhangt met een aseptische ontsteking van het glenohumerale gewrichtskapsel of een degeneratieve afwijking van het glenohumerale gewricht.
NHG standaard schouderklachten (oud)
Wanneer er beperking van vnl abductie is, welke structuur is dan aangedaan?
Een beperking van in hoofdzaak de abductie zou kunnen samenhangen met een aseptische ontsteking of degeneratieve afwijking van een structuur in de subacromiale ruimte.
NHG standaard schouderklachten (oud)
Wat wordt bedoeld met schouderklachten zónder passieve bewegingsbeperkingen en mét een pijnlijk traject in de abductie en wat geeft dit aan?
Hierbij ervaart de patiënt pijn tijdens een deel van of aan het eind van de actieve en/of passieve abductie, zonder beperking van de passieve bewegingsuitslag. Verondersteld wordt dat hierbij een of meerdere structuren in de subacromiale ruimte zijn aangedaan.
NHG standaard schouderklachten (oud)
Wat wordt bedoeld met overige schouderklachten zónder passieve bewegingsbeperkingen en zónder pijn in het abductietraject en wat geeft dit aan?
Hiertoe behoren alle overige schouderklachten waarbij de patiënt geen beperkingen ervaart, maar wel pijn of een gevoel van instabiliteit in het eerder omschreven schoudergebied. Deze schouderklachten kunnen worden toegeschreven aan:
- instabiliteit van het glenohumerale gewricht;
- aandoeningen van het acromio- of sternoclaviculaire gewricht;
- functiestoornissen van de cervicale wervelkolom of cervicothoracale overgang.
NHG standaard schouderklachten (oud)
Waardoor kunnen schouderklachten nog meer veroorzaakt worden? (niet schouder origine)
In zeldzame gevallen kunnen schouderklachten ook veroorzaakt worden door maligne aandoeningen, diafragmaprikkeling, systemische ziekten, (centraal) neurologische aandoeningen en uitstralende pijnen vanuit de cervicale wervelkolom of vanuit interne organen.
NHG standaard schouderklachten
Waar vraag je na om de ernst van de pijn en de te ervaren hinder te ontdekken?
- verstoring van de nachtrust,
- liggen op de aangedane kant niet mogelijk,
- beperkingen in het dagelijks functioneren,
- ziekteverzuim (gunstigere prognose bij weinig pijnklachten).
NHG standaard schouderklachten