Acute diarree Flashcards
Wat is de definitie van acute diarree?
Acute diarree is een plotseling optredende afwijking van het gebruikelijke defecatiepatroon die korter dan veertien dagen bestaat; de frequentie en de hoeveelheid van de ontlasting zijn toegenomen en de ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk.
NHG standaard acute diarree
Wat is de definitie van acutie infectieuze gastro-enteritis en waardoor wordt het veroorzaakt?
Acute infectieuze gastro-enteritis is een ziektebeeld als gevolg van een ontsteking van het maagdarmkanaal, waarbij vrijwel altijd diarree optreedt. De ontsteking wordt veroorzaakt door een micro-organisme (bacterie, virus, parasiet) of een microbieel toxine.
NHG standaard acute diarree
Waardoor wordt reizigersdiarree het vaakst door veroorzaakt?
Reizigersdiarree is een infectie van het maagdarmkanaal die ontstaat tijdens of direct na een reis. De infectie wordt veroorzaakt door een bacterie (meerderheid), virus of parasiet (minderheid). Vaak leidt de ontsteking tot diarree, misselijkheid, braken, (krampende) buikpijn en soms koorts.
NHG standaard acute diarree
Wat zijn de pathofysiologische mechanismen voor het ontstaan van diarree?
- actieve secretie van water en elektrolyten en/of ontstekingsvocht door de darmmucosa (zoals bij gastro-enteritis);
- een snelle darmpassage (onder andere bij overmatig gebruik van contactlaxantia);
- aanwezigheid van osmotisch werkzame stoffen (zoals suikers);
- verminderd resorberend oppervlak (virale infecties).
NHG standaard acute diarree
Welke mensen hebben een verhoogd risico op dehydratie bij diarree?
Er bestaat een verhoogd risico op dehydratie bij kinderen onder de 2 jaar, vooral bij kinderen onder de 3 maanden, en bij ouderen (> 70 jaar). Bij ouderen heeft dehydratie eerder cardio- of renovasculaire consequenties, vooral bij patiënten met hartfalen en/of nierinsufficiëntie.
NHG standaard acute diarree
Welke symptomen kunnen wijzen op een ernstiger beloop van de ziekte?
Koorts, bloed in de ontlasting, zeer frequente waterdunne diarree en buikkrampen kunnen wijzen op de aanwezigheid van een pathogeen micro-organisme, met een ernstiger beloop van de ziekte (onder meer door beschadiging van het darmslijmvlies ten gevolge van een invasieve infectie).
NHG standaard acute diarree
Bij hoeveel procent van de mensen met acute diarree wordt een pathogeen micro-organisme aangetroffen?
In Nederlands bevolkingsonderzoek wordt bij een derde van de patiënten met acute diarree een pathogeen micro-organisme in de ontlasting gevonden. Bij een ziekteduur van een week of korter worden in het algemeen vooral virale en bacteriële verwekkers gevonden, terwijl bij een langere ziekteduur vaker parasitaire verwekkers worden gezien.
NHG standaard acute diarree
Wat zijn de meeste voorkomende virale verwekkers van acute diarree?
De meestvoorkomende virale verwekkers van acute diarree zijn norovirussen, het rotavirus en bepaalde typen adenovirussen.
Norovirussen zijn bij volwassenen de belangrijkste virale verwekkers; zij kunnen leiden tot uitbraken van virale gastro-enteritis.
Het rotavirus komt vooral voor bij jonge kinderen en ouderen met acute diarree, en gaat dikwijls gepaard met frequent braken gedurende de eerste dagen. De diarree kan relatief lang aanhouden doordat de resorptie is afgenomen als gevolg van beschadiging van de darmwand. Er is een vaccin beschikbaar tegen het rotavirus. De Gezondheidsraad is anno 2014 nog in beraad of het vaccin tegen rotavirus zal worden opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.
Sommige typen adenovirussen kunnen, vooral bij kinderen, een acute gastro-enteritis veroorzaken die qua verschijnselen vergelijkbaar is met die van een rotavirusinfectie.
NHG standaard acute diarree
Wat is de meest voorkomende bacteriële verwekkers van acute diarree en welke zijn minder frequent?
De meest voorkomende bacteriële verwekkers van acute diarree zijn Campylobacter .soorten (met name C. jejuni); minder frequent voorkomende verwekkers zijn Salmonella -typen, Shigella - en Yersinia -stammen.6) Daarnaast zijn er verschillende Escherichia coli -bacteriën die diarree kunnen veroorzaken, zoals de enterotoxische E. coli (ETEC) en de enteroaggregatieve E. coli (EAEC). EHEC (enterohemorragische colibacterie) STEC (shigatoxineproducerende E. coli), clostridium difficile.
NHG standaard acute diarree
Wat zijn de meest voorkomende verwekkers van reizigersdiarree en wanneer ontstaat de diarree?
Enterotoxische E. coli (ETEC) en de enteroaggregatieve E. coli (EAEC). ETEC en EAEC zijn de meest voorkomende verwekkers van reizigersdiarree. De symptomen van deze infecties beginnen een dag of langer na inname van besmet voedsel of drinken.
NHG standaard acute diarree
In hoeveel procent van de gevallen geeft EHEC hemorragische colitis?
Besmetting met EHEC geeft diarree en gaat in ongeveer de helft van de gevallen gepaard met een hemorragische colitis. Dat kan in een minderheid van de patiënten (minder dan 10%) leiden tot een levensbedreigende aandoening zoals het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS), waarbij hemolytische anemie, trombocytopenie en acute nierinsufficiëntie optreden.
Het HUS kan zich 14 dagen na de gastro-enteritis nog ontwikkelen, vooral bij kinderen onder de 5 jaar en ouderen vanaf 60 jaar.
NHG standaard acute diarree en noot 9
Wat zijn risicofactoren voor diarree obv clostridium?
Tot de zeldzamere oorzaken van diarree behoort de toxineproducerende bacterie Clostridium difficile . Kolonisatie met deze bacterie komt vooral voor in ziekenhuizen, maar ook wel daarbuiten. Risicofactoren voor kolonisatie zijn hoge leeftijd, ernstige ziekte en maagzuurremming. Een behandeling met antibiotica kan tot drie maanden na de behandeling klachten uitlokken.
NHG standaard acute diarree
Waardoor wordt voedselvergiftiging veroorzaakt en hoe is het klachtenpatroon?
Bij voedselvergiftiging zijn het de toxinen van bacteriën als Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens en Bacillus cereus die een vorm van acute gastro-enteritis veroorzaken. De klachten (vooral misselijkheid en braken maar ook hoofdpijn en buikkrampen met diarree) beginnen binnen enkele uren na het eten van besmet voedsel en zijn over het algemeen binnen 24 uur voorbij. Bronnen van deze verwekkers zijn schaaldieren, kip, rundvlees, melk en salades.
NHG standaard acute diarree en noot 10
Wanneer kun je protozoa als oorzaak van de diarree overwegen?
Protozoa zijn als oorzaak te overwegen naarmate de diarree langer duurt (> 10 dagen).
NHG standaard acute diarree
Wat zijn de protozoa die diarree kunnen veroorzaken?
Diarree door protozoa wordt in de huisartsenpraktijk relatief vaak gevonden, vooral bij patiënten met diarree die mediaan grofweg 13 dagen duurt. Potentieel pathogene protozoa zijn Giardia lamblia, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium, Microsporidium, Dientamoeba fragilis, Blastocystis hominis en Isospora belli. De pathogeniciteit van Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis staat ter discussie.
NHG standaard acute diarree noot 11
Diarree door welke protozoa komt het vaakst voor in NL?
Giardia lamblia (giardiasis) komt in Nederland het vaakst voor, vooral bij kinderen en hun ouders/verzorgers. De infectie wordt opgelopen via feco-orale besmetting, direct of indirect. Transmissie vindt plaats via het drinken van of zwemmen in met Giardia-cysten besmet water, het eten van besmet voedsel of direct van mens op mens.
NHG standaard acute diarree
Wat is de belangrijkste risicofactor voor het oplopen van een infectie met Entamoeba histolytica?
De belangrijkste risicofactor voor het oplopen van een infectie met Entamoeba histolytica is verblijf in de (sub)tropen of het Middellandse Zeegebied.
NHG standaard acute diarree
Wormen kunnen ook acute diarree veroorzaken. Waar/niet waar?
Wormen geven vrijwel nooit aanleiding tot acute diarree.
NHG standaard acute diarree
Wat zijn niet-infectieuze oorzaken van acute diarree?
Andere oorzaken van acute diarree kunnen zijn: geneesmiddelen waarmee kortgeleden begonnen is (bijwerking, intoxicatie of misbruik) of aandoeningen als acute appendicitis, diverticulitis/colitis, prikkelbaredarmsyndroom, obstipatie met paradoxale diarree als gevolg, luchtweginfecties bij kinderen, lactose-intolerantie (primair of secundair) en overmatig gebruik van suikers of kunstmatige zoetstoffen (bijvoorbeeld appelsap of light-producten).
NHG standaard acute diarree
Wanneer kun je het af met telefonische voorlichting bij ptn met acute diarree?
Als er geen sprake is van algemene ziekteverschijnselen (koorts, bloed bij de ontlasting, aanhoudende buikpijn) en er geen aanwijzingen zijn voor dehydratie, dan kan worden volstaan met telefonische voorlichting en advies. Hierbij wordt rekening gehouden met de leeftijd, comorbiditeit en het geneesmiddelengebruik van de patiënt.
NHG standaard acute diarree
Wanneer moet je de pt met acute diarree dezelfde dag nog beoordelen?
- meer dan zesmaal per dag waterdunne diarree gedurende drie dagen of langer (bij patiënten jonger dan 2 jaar of ouder dan 70 jaar: één dag of langer);
- diarree en koorts gedurende drie dagen of langer (bij patiënten jonger dan 2 jaar of ouder dan 70 jaar: één dag of langer);
- waterdunne, frequente diarree met aanhoudend braken én een minimale vochtopname, opvallende dorst.
- Patiënten met klachten die mogelijk kunnen wijzen op een andere (ernstige) oorzaak van de diarree, zoals aanhoudende buikpijn (wat kan passen bij appendicitis of diverticulitis).
NHG standaard acute diarree
Wanneer dient de pt met acute diarree binnen een paar uur/zsm gezien te worden?
Naarmate er sterkere aanwijzingen zijn voor ernstige dehydratie (sufheid, verwardheid, neiging tot flauwvallen) dient de patiënt eerder gezien te worden; dit geldt zeker voor risicogroepen zoals jonge kinderen en ouderen. Het geldt in het bijzonder voor ouderen die door comorbiditeit (hartfalen, verminderde nierfunctie), al dan niet in combinatie met medicatiegebruik (diuretica, RAS-remmers, digoxine, NSAID’s, SSRI’s, anti-epileptica, lithium), meer risico lopen op dehydratie en verdere verslechtering van de nierfunctie, elektrolytstoornissen of intoxicatie.
NHG standaard acute diarree
Wat zijn tekenen van dehydratie bij kinderen?
Bij kinderen let de huisarts op tekenen van dehydratie door te kijken naar ademhalingspatroon, capillaire refill en turgor van de buikhuid. Aanvullende informatie kan worden verkregen door te letten op ingezonken ogen, droge slijmvliezen, koude extremiteiten, zwakke pols, afwezigheid van tranen, versnelde hartslag en een ingezonken fontanel.
De kans op dehydratie neemt toe naarmate meer symptomen positief zijn. Een capillaire refill > 1,5-2 seconden wijst bij kinderen op dehydratie.
Vochtige slijmvliezen en een goede algehele toestand pleiten tegen dehydratie.
NHG standaard acute diarree
Wanneer is fecesonderzoek aangewezen?
- bij zieke patiënten met aanhoudende of hoge koorts, frequente waterdunne diarree, of bloed bij de ontlasting, zodat bij een eventuele opname of behandeling met antibiotica de verwekker eerder bekend is;
- bij immuungecompromitteerde patiënten, zodat zo nodig een specifieke behandeling kan worden ingezet;
- bij patiënten met een verhoogd besmettingsgevaar voor anderen, wanneer naar het oordeel van de huisarts gevaar voor verspreiding van de infectie aanwezig is
- eventueel bij persisterende klachten (langer dan tien dagen).
NHG standaard acute diarree