Språk generelt Flashcards

1
Q

Definisjon på språk

A

Språk er et system av kommunikasjon som bruker lyder eller symboler som lar oss uttrykke våre følelser, tanker, ideer og opplevelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Språket formidler mer enn enkle beskjeder

A

Det menneskelige språket går utover en serie av signaler som formidler en enkel beskjed slik som “gi meg mat” eller “fare” eller “gå den veien”. Det menneskelige språket gir oss en måte å danne en sekvens av signaler - lyd for uttalt språk, bokstaver og ord for skriftlig språk og fysiske tegn for tegnspråk - for å sende informasjon fra en person til en annen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Gjør det mulig å skape nye/unike setninger pga dens hierarkiske struktur og regler

A

Språket gjør det mulig å skape nye og unike setninger fordi det har en struktur som er hierarkisk og styrt av regler. Det er hierarkisk fordi den består av en serie små komponenter som kan kombineres for å forme større enheter. For eksempel kan ord kombineres for å danne fraser som igjen kan danne setninger som igjen kan bli komponenter av en historie. Den regel-baserte naturen av språk betyr at disse komponentene kan settes sammen på visse måter, men ikke på alle måter. Disse to egenskapene gir menneskene en evne til å gå langt utover de fikserte signalene til dyr, slik at vi kan kommunisere hva enn vi vil uttrykke.

Menneskelig språk kan altså skilles fra dyrs kommunikasjon ved sin kreativitet, hierarkiske struktur, styrende regler og universalitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kommunikasjon

A

Selv om mennesker kan snakke til seg selv noen ganger, så er språk primært brukt for kommunikasjon, enten om det er i samtale med andre eller når en leser hva noen har skrevet. Dette behovet for å kommunisere gjennom språk er universelt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Psykolingvistikk

A

Psykolingvistikk er feltet som er opptatt av det psykologiske studiet av språk. Målet for psykolingvistikker er å utforske de psykologiske prosessene der mennesker tilegner seg og prosesserer språk. De fire viktigste områdene for psykolingvistikk er:
1. Forståelse - hvordan forstår vi uttalt språk og skriftlig språk?
2. Tale produksjon - hvordan produserer vi språk? Inkluderer både de fysiske og psykiske prosessene
3. Representasjon - hvordan blir språk representert i sinnet og i hjernen?
4. Tilegnelse - hvordan lærer vi oss språk?
Kapittelet fokuserer på de tre første

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly