Beskriv prosessen av visuelle stimuli i hjernen (nevral representasjon, hoved prosesserings veier) Flashcards

1
Q

Persepsjon

A

Persepsjon er opplevelser som oppstår av stimulering av sansene. Det er prosessen med å selektere, organisere, gi mening til sanseinntrykkene.

En av hensiktene med persepsjon er å informere oss om hva som er «der ute» i omgivelsene.

Derfor gir det mening at persepsjonens grunnlag er informasjon fra omgivelsene gjennom sansene, og for visuell persepsjon er derfor denne informasjonen lys.

Informasjonen fra lyset som treffer øyet er helt nødvendig for å kunne persipere et objekt i omgivelsene, fordi uten det ville ikke objektet blitt representert i nervesystemet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Persepsjon: to prosesser

A

Persepsjon involverer i hovedsak to ulike prosesser; nedenfra-opp prosessering og ovenfra-ned prosessering. Persepsjon er alltid en kombinasjon av begge deler.

Nedenfra-opp prosessering er prosessering som starter med sensorisk informasjon som mottas av reseptorene. Denne formen for prosessering er sekvensen av hendelsene fra øye til hjernen.

Den er kalt nedenfra-opp prosessering fordi det starter nedenfra eller i begynnelsen av systemet, når miljømessig energi stimulerer reseptorene. Så vil reseptorene oversette stimulien om til nervesignaler som så overføres via thalamus til kortikale områder i hjernen, slik som den visuelle cortex, som videre prosesserer og lagrer det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

nevroner I primær visuell cortex og oblique effect

A

Primær visuell cortex har nevroner som er sensitive til:

  • farge
  • orientering
  • spatial frekvens
  • retning
  • ulikheter

FAMILIEN ORDERUDS RAGG SOKK UTE

Det er flere nevroner i menneskers visuelle cortex som responderer til horisontale og vertikale orienteringer enn de som responderer til skrå orienteringer. Dette vises blant annet i fMRI studier der de måler nevron aktivitet. Dette kalles for skråeffekten (oblique effect).

Det er to svar på hvorfor det er slik;

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Svar på oblique effekt: naturlig seleksjon

A

Ett svar på hvorfor det er slik er basert på Darwins teori om naturlig seleksjon.

Gjennom evolusjonsprosessen ville organismer med visuelle systemer som inneholdt nevroner som fyrte på viktige ting i miljøet (som vertikaler og horisontale, som forekommer ofte i skogen, for eksempel) ha større sannsynlighet for å overleve og overføre en forbedret evne til å sanse vertikaler og horisontaler enn en organisme med et visuelt system som ikke inneholdt disse spesialiserte nevronene.

Gjennom denne evolusjonsprosessen kan det visuelle systemet ha blitt formet til å inneholde nevroner som reagerer på ting som ofte finnes i miljøet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Svar på oblicue effect: erfarings-avhengig plastisitet

A

Et annet svar innebærer en prosess kalt erfarings-avhengig plastisitet.

Det er foreslått at læring og erfaring former respons egenskapene til nevronene slik at de fyrer sterkere/oftere til vertikaler og horisontaler fordi dette er det som det finnes mest av i omgivelsene våre.

Dette har kommet fram gjennom kattungeoppdrett-eksperimenter og Greeble-eksperimentet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Sammenheng mellom persepsjon og handling + eksempel

A

Det er en sammenheng mellom persepsjon og handling. Bevegelse/handling tillegger kompleksitet til persepsjon som ikke er der når vi sitter stille, men bevegelse hjelper oss å oppfatte objekter i omgivelsene mer nøyaktig. En årsak til dette er at bevegelse avslører aspekter ved objekter som ikke ses fra en enkel synsvinkel.

Bevegelse er også viktig på grunn av koordineringen som kontinuerlig skjer mellom å oppfatte stimuli og å handle mot disse stimuliene.

Vi bruker informasjon fra sansene våre som lar oss persipere, når vi skal utføre en handling.

Et eksempel er når vi skal løfte opp en kaffe kopp. Da bruker vi informasjon om dens størrelse, avstand til andre objekter, form og hvor full den er, underveis i handlingen. Her koordineres altså persepsjon og handling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Sammenheng mellom persepsjon og handling: forskning -> hva og hvor veier

A

Psykologer har lenge anerkjent denne nære sammenhengen mellom å oppfatte gjenstander og å samhandle med dem, men detaljene i denne sammenhengen mellom persepsjon og handling har blitt tydeligere som et resultat av fysiologisk forskning som startet på 1980-tallet.

Denne forskningen antyder at det er to prosesseringsstrømmer i hjernen:

  • en involvert i å oppfatte objekter
  • en involvert i å lokalisere og iverksette tiltak mot disse objektene

Altså utføres persepsjon og handling gjennom to separate strømmer i hjernen. Disse to kalles for hva-veien og hvor-veien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvor og hva veier

A

Hva-veien er en nevral vei fra occipital lappen til temporallappen som er assosiert med å oppfatte eller gjenkjenne objekter. Denne korresponderer til persepsjons veien og den ventrale veien. POT/VOT

Hvor-veien er en nevral vei fra occipital lappen til paritallappen som er assosiert med nevral prosessering som oppstår når mennesker lokaliserer objekter i rommet. Denne korresponderer til handlings veien og den dorsale veien. DOP/HOP

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

case studie: hvor og hva veier

A

En kjent studie som har gitt kunnskap om de to banene, er en case-studie på en pasient kalt D.F., som hadde en skade på temporallappen etter karbonmonoksidforgiftning.

Som et resultat av dette utviklet hun visuell agnosi, som betyr at hun ikke kunne gjenkjenne hverdagslige objekter, kjente fjes og geometriske former, selv om hun kunne identifisere et objekts farge eller visuelle tekstur.

Hun hadde heller ingen problemer med å lede håndbevegelsene hennes for å strekke seg etter noe og plukke det opp.

Disse observasjonene ga ytterligere hint om at syn for handling kanskje ikke er avhengig av den samme mekanismen som syn for persepsjon.

Dette ble også demonstrerte eksperimentelt i en oppgave der D.F. skulle rotere et kort i hånden hennes for å matche forskjellige retninger av et spor (persepsjon), og dette presterte hun dårlig på. Men når hun skulle plassere kortet gjennom sporet i ulike retninger (handling), så klarte hun det fint.

Forskerne kom fram til at:

  • banen som går fra visuell cortex til temporallappen, som var skadet i D.F. sin hjerne, ble kalt for perspesjonsbanen, og dette er det samme som hva-banen eller den ventrale banen
  • banen som går fra **visuell cortex til parietallappen **ble kalt for handlings-banen, og denne er også kjent som hvor-banen eller den dorsale banen.

Visuell agnosi er et eksempel på en forstyrrelse for persepsjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly