Forstå forholdet mellom konseptuell kunnskap og semantisk hukommelse Flashcards

1
Q

Semantisk hukommelse kunnskapen kan være ting som..

A

Semantisk hukommelse er hukommelse for fakta, og det er en del av det eksplisitte minnet fordi innholdet kan tilbakekalles bevisst.

Semantisk hukommelse involverer tilgang på kunnskap om verden som ikke trenger å være knyttet til en personlig opplevelse, og denne kunnskapen kan være ting som fakta, ord, tall og konsepter.

Når vi opplever semantisk minne så får vi tilgang på ting som vi er kjent med og som vi vet om. Dette er for eksempel at jeg kan mye om Frankrike. Jeg vet hvor i verden det ligger, hvilket språk de snakker der og hva som er hovedstaden der. Men jeg har aldri vært der og jeg kan heller ikke huske når jeg lærte disse tingene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Konseptuell kunnskap og konsepter

A

Konseptuell kunnskap er kunnskap som gjør oss i stand til å gjenkjenne objekter og hendelser og til å trekke slutninger om deres egenskaper. Denne kunnskapen eksisterer i form av konsepter.

Konsepter har blitt definert på flere måter, men boka sier at det er en mental representasjon av en klasse eller individer, og at det også er meningen av objekter, hendelser og abstrakte ideer.

For å illustrere dette så kan du si at konseptet «katt» er svaret til spørsmålet «Hva er en katt?». Dersom du svarer at en katt er et dyr med pels som mjauer, beveger seg og spiser mus, så har du beskrevet ditt konsept av en katt. Et eksempel på et konsept er altså måten en person mentalt representerer en katt eller et hus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Forholdet mellom dem: Elg og rein eksempel

A

Når vi skal se på forholdet mellom disse to kan vi si at den semantiske hukommelsen involverer hukommelse for konseptuell kunnskap.

Semantisk hukommelse er hukommelse for fakta, og det involverer tilgang på kunnskap om verden som ikke trenger å være knyttet til en personlig opplevelse. Denne kunnskapen kan være ting som fakta, ord, tall og konsepter. Konseptuell kunnskap er kunnskap som gjør oss i stand til å gjenkjenne objekter og hendelser og til å trekke slutninger om deres egenskaper, og denne kunnskapen eksisterer i form av konsepter.

Dette kan illustreres med et eksempel:
En turist på tur i Finnmark ser en mørk skikkelse med horn i skogen lengre fremme når han kjører bil, og han lurer på hva dette kan være.

Han vet at det er veldig vanlig å se elg og rein i finnmark, og at disse kan ha horn. Dette vet han fordi han har lest seg opp på dette før han kom til Norge.

Her bruker han sin semantiske hukommelse for å huske konseptuell kunnskap (fakta) om elg og rein.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Forholdet mellom dem: semantisk demens

A

Forholdet mellom disse ses også ved semantisk demens, som fører til økende vanskelighet med semantiske oppgaver slik som å navngi objekter og sortere objekter i kategorier

Kunnskapen som gradvis svekkes i denne formen for demens er altså den konseptuelle kunnskapen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly