Skill mellom opp-ned og ned-opp prosessering og gi eksempler på hvordan opp-ned prosessering kan påvirke persepsjon Flashcards

1
Q

Persepsjon - karakteristikker

A

Persepsjon er opplevelser som oppstår av stimulering av sansene. Men stimulering av sansene er bare starten, og det er ikke alene om å bestemme vår persepsjon eller opplevelse.

Noen av de grunnleggende karakteristikkene av persepsjon er at den;

  • kan endres basert på ny informasjon
  • kan involvere en prosess liknende resonnering eller problemløsning
  • involverer dynamiske prosesser som følger av og støtter våre handlinger.

En av hensiktene med persepsjon er å informere oss om hva som er «der ute» i omgivelsene. Derfor gir det mening at persepsjonens grunnlag er informasjon fra omgivelsene gjennom sansene, og for visuell persepsjon er derfor denne informasjonen lys. Informasjonen fra lyset som treffer øyet er helt nødvendig for å kunne persipere et objekt i omgivelsene, fordi uten det ville ikke objektet blitt representert i nervesystemet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Persepsjon: to prosesser

A

Persepsjon involverer i hovedsak to ulike prosesser; nedenfra-opp prosessering og ovenfra-ned prosessering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Nedenfra-opp prosessering

A

Nedenfra-opp prosessering er prosessering som starter med sensorisk informasjon som mottas av reseptorene.

Den er kalt nedenfra-opp prosessering fordi det starter nedenfra i systemet, og som går over til høyere nivåer av kognitiv tolkning. Dette skjer når miljømessig energi stimulerer reseptorene og reseptorene oversetter så stimulien om til nervesignaler som så overføres via thalamus til kortikale områder i hjernen som prosesserer og lagrer det. Denne formen for prosessering er altså sekvensen av hendelsene fra øye til hjernen.

Denne prosessen kalles også for data-basert prosessering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Eksempel på nedenfra-opp prosessering

A

Et eksempel på dette er ansiktsgjenkjenning.

  1. Øynene mottar lys fra omgivelsene og registrerer grunnleggende visuelle egenskaper som lysintensitet, farge, og konturer i ansiktet.
  2. Disse grunnleggende visuelle egenskapene bearbeides videre i den primære visuelle cortex, der enkle former, kanter og bevegelser blir identifisert. For eksempel, oppdagelse av linjer og kurver som utgjør ansiktets konturer.
  3. Informasjonen sendes videre til høyere nivåer av hjernen, som fusiform gyrus, hvor mer komplekse visuelle egenskaper blir integrert og tolket. Her gjenkjennes ansiktsdeler som øyne, nese og munn, og sammensetningen av disse delene tolkes som et helhetlig ansikt.
  4. Til slutt blir den tolkede informasjonen sammenlignet med tidligere erfaringer og lagret kunnskap om ansikter i hukommelsen. Basert på denne sammenligningen, identifiseres ansiktet som tilhørende en bestemt person.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

ovenfra-ned prosessering + sammenlikning av prosessene

A

Men som vi ser involverer persepsjon også andre faktorer slik som ens kunnskap om omgivelsene, forventningene mennesker bringer til den perseptuelle situasjonen og deres oppmerksomhet til spesifikke stimuli.

Denne tilleggs informasjonen er grunnlaget for ovenfra-ned prosessering, som er prosessering som oppstår i hjernen - på toppen av det perseptuelle systemet. Ovenfra-ned prosessering involverer en persons kunnskap eller forventinger.

Denne kalles også for** kunnskaps-basert prosessering**.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

sammenlikn prosessene

A

Nedenfra-opp refererer altså til hva som kommer fra omgivelsene mens ovenfra-ned refererer til det som individet selv bidrar med.

Persepsjon er alltid en kombinasjon av begge deler. Det at persepsjon avhenger av flere kilder av informasjon støtter ideen om at persepsjon involverer en kompleks prosess.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Måter persepsjon påvirkes av faktorer i tillegg til nedenfra-opp informasjonen: kort

A

En måte å vise hvordan ovenfra-ned prosessering er involvert i persepsjon er å vise til noen eksempler der persepsjon tydelig påvirkes av faktorer i tillegg til nedenfra-opp informasjonen.

Ovenfra-ned prosessering er involvert i;

  • å visuelt oppfatte objekter
  • å høre (oppfatte) ord i en setning
  • opplevelsen av smerte.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Ovenfra-ned prosessering er involvert i å visuelt oppfatte objekter.

A

Ovenfra-ned prosessering er involvert i å visuelt oppfatte objekter.

Et eksempel som viser dette, er når du blir bedt om å avgjøre lengden til to horisontale linjer. Er de like lange eller er en lengre enn den andre? Når de to linjene presenteres alene over hverandre oppfattes de som like lange. Men når linjene presenteres med en kontekst i form av tilleggs linjer, slik som i Ponzo illusjonen eller Müller-Iyer illusjonen, virker en av linjene lengre enn den andre når de i virkeligheten er like lange.

Dette viser såkalte visuelle illusjoner og hvordan kontekst spiller en rolle i persepsjon gjennom ovenfra-ned prosessering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Ovenfra-ned prosessering er involvert i å høre (oppfatte) ord i en setning.

A

Et eksempel som viser dette, er når du hører mennesker snakke på et fremmed språk, slik som spansk. Dersom du ikke snakker spansk så vil du ikke forstå hva de sier. Dialogen vil høres som en uavbrutt rekke av lyd, som kun stopper opp når du hører et kjent ord slik som «gracias». Men noen som forstår spansk oppfatter denne uavbrutte strømmen av lyd som individuelle meningsfulle ord i en samtale. På grunn av deres **kunnskap om språk **er de i stand til å avgjøre når et ord slutter og når det neste begynner.

Dette er et fenomen kalt talesegmentering, og viser rollen av kunnskap og tidligere opplevelser i persepsjon gjennom ovenfra-ned prosessering.

Men den viser også hvordan de to prosessene kan oppstå under persepsjon.

  • Det kontinuerlige lydsignalet kommer inn i ørene og utløser signaler som sendes mot taleområdene i hjernen (nedenfra-opp)
  • hvis en lytter forstår språket, skaper denne kunnskapen (ovenfra-ned) oppfatningen av individuelle ord.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Ovenfra-ned prosessering er også involvert i opplevelsen av smerte.

A

Moderne forskning har vist at smerte kan påvirkes av noens forventninger og oppmerksomhet, og om distraherende stimuli er tilstede eller ikke.

For eksempel har studier vist at en betydelig andel av pasienter med patologisk smerte får reell lindring av å ta placebo, en pille som de tror inneholder smertestillende midler, men som faktisk ikke inneholder noen aktive ingredienser.

I en annen studie ble det funnet at aktiviteten til spilling (aktiv distraksjon) kunne redusere smerteatferd og subjektiv lidelse hos barn som gjennomgår sårbehandling.

Disse eksemplene viser rollen av oppmerksomhet i persepsjon gjennom ovenfra ned prosessering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly