Beskriv forbindelsen mellom visuell persepsjon og mentale bilder Flashcards

1
Q

Visuelle mentale bilder: def, eksempel, funksjonelle, mental billedbruk, hverdag

A

Visuelle mentale bilder oppstår når en person ser noe i deres sinn som ikke er fysisk til stede. Det er altså å se et objekt eller en scene i fravær av en visuell stimulus.

Dette er for eksempel når du går hjemmefra og spør deg selv om du husket å trekke ut slettetangen. Du tenker mens du går og “ser” for deg slettetangen som er trekket ut og lagt på golvet. Da kan du betrygge deg med at du husket det.

På denne måten kan disse mentale bildene være funksjonelle ettersom de hjelper deg å huske og å svare på spørsmål.

Slik mental billedbruk, som er evnen til å gjenskape den sensoriske verden i fravær av fysisk stimuli, kan også oppstå i andre sanser enn bare synet. Noen kan for eksempel oppleve smaker, lyder og lukter når de tenker på dem. Mentale bilder er altså ikke bare assosiert som et lab-fenomen oppdaget av kjente mennesker eller som hallusinasjoner i psykiske lidelser, men det er også i stor grad assosiert med de fleste menneskers hverdags opplevelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Visuelle mentale bilder vs. visuell persepsjon: kort og innledningsvis

A

Visuelle mentale bilder skiller seg tydelig fra visuell persepsjon ved at visuelle mentale bilder oppstår i fravær av fysisk stimuli, mens visuell persepsjon er opplevelser som oppstår av stimulering av synssansene.

Men som mange eksperimenter har vist, så deler de likevel flere egenskaper.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kosslyn og kollegaer: mental skanning + annet eksperiment om synsfelt - romlig

A

Et av disse eksperimentene er skanningseksperimentene gjort av Kosslyn og kollegaer, som involverer en oppgave kalt mental skanning. Disse viste at mentale bilder involverer romlige mekanismer, som den deler med persepsjon.

Et annet eksperiment undersøkte hvordan mentale bilder påvirkes av størrelsen av et objekt i personens synsfelt. Når det kommer til persepsjon så vil størrelsen av objektet i synsfeltet påvirke hvor mange detaljer du kan oppfatte. Dette gjelder for eksempel en bil på lang avstand vs. en bil på kort avstand. Her lurte de på om dette forholdet mellom synsdistanse og evne til å oppfatte detaljer også oppstår for mentale bilder. Hans eksperiment ga resultater som viste at det også var slik for mentale bilder, noe som støtter opp ideen om at mentale bilder er romlig, slik som persepsjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Reaksjonstid eksperiment: reaksjonstid effektene på fem grunnleggende karakteristikker

A

Et reaksjonstideksperiment antok at dersom persepsjon og mentale bilder støtter seg på overlappende representasjoner så burde reaksjonstiden bli påvirket på liknende måte både for ekte og innbilt stimuli.

I fem separate men liknende eksperimenter undersøkte de reaksjonstid effektene på fem grunnleggende visuelle karakteristikker, blant annet bevegelse, på både persepsjon og visuelle mentale bilder.

Resultatene viste med unntak av romlig frekvens karakteristikken at mønstrene for persepsjon og mentale bilder er veldig like.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Interaksjons tilnærmingen

A

En annen måte å demonstrere forbindelser mellom mentale visuelle bilder og persepsjon er å vise at de interagerer med hverandre.

Begrunnelsen bak denne tilnærmingen er at dersom mentale bilder påvirker persepsjon, eller persepsjon påvirker mentale bilder, så betyr det at både mentale bilder og persepsjon har tilgang til de samme mekanismene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Perky: interaksjon mellom dem

A

En klassisk demonstrasjon av interaksjonen mellom persepsjon og mentale bilder er når Perky gjorde et eksperiment der hun ba deltakerne om å forestille seg visuelle bilder av vanlige objekter på en skjerm, og deretter beskrive disse bildene.

Det deltakerne ikke visste var at Perky samtidig projiserte et svakt bilde av objektet på skjermen. Så for eksempel når deltakerne ble bedt om å skape et bilde av en banan, så projiserte Perky et svakt bilde av en banan på skjermen.

Deltakernes beskrivelser av deres mentale bilder matchet med bildene som Perky projiserte, selv om de ikke rapporterte å ha sett dem.

Det som skjedde var at deltakerne feil-identifiserte det faktiske bildet som deres egne mentale bilde.

Perkys resultater har blitt replisert i flere nyere studier som også har demonstrert interaksjonen mellom persepsjon og mentale bilder på flere andre måter. Disse har støttet opp ideen om at persepsjon og mentale bilder deler de samme mekanismene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Fysiologiske eksperimenter: overlapp, en fMRI studie og studie med enkeltnevroner

A

Fysiologiske eksperimenter har også gitt mye bevis som støtter en nær forbindelse mellom mentale bilder og persepsjon, selv om overlappet ikke er perfekt. Men en perfekt overlapp er ikke å forvente for hvordan kunne vi da skilt mellom faktisk persepsjon, og en drøm/hallusinasjon?

Blant annet har en fMRI studie vist at både persepsjon og mentale bilder aktiverer den visuelle cortex.

I en studie med opptak av enkeltnevroner i hjernen ble det funnet nevroner som responderte til noen objekter, men ikke til andre, og de fant også ut at dette både gjaldt for objekter man faktisk så og objekter man kun forestilte seg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Nevropsykologiske kasusstudier: fjerning av visuell cortex reduserer mental bilde størrelse + case om ensidig neglisjering - fysiologiske mekanismer

A

Nevropsykologiske kasusstudier har vist at fjerning av deler av visuell cortex reduserer mental-bilde størrelse. Dette resultatet støtter ideen om at visuell cortex også er viktig for mentale bilder.

En interessant case er pasienter med ensidig neglisjering, som ignorerer objekter i halve synsfeltet. Slike pasienter ble testet på mentale bilder og deres responser viste at de neglisjerte den samme halvsiden på de mentale bildene, som han neglisjerte under persepsjon.

Denne korrespondansen mellom fysiologien av mentale bilder og persepsjon, støtter ideen om at mentale bilder og persepsjon deler fysiologiske mekanismer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Nevropsykologiske resultater viser derimot også et paradoks + flere forskjeller

A

De nevropsykologiske resultatene presenterer likevel et paradoks: Mange caser viser nære paralleller mellom svekkelser i mentale bilder og svekkelser i persepsjon. Samtidig er det mange caser som viser dissosiasjon, altså at persepsjon er normal mens mentale bilder er dårlig (eller omvendt).

Det er også en forskjell i de subjektive opplevelsene av mentale bilder og persepsjon. For eksempel oppstår persepsjon automatisk når vi ser på noe, men mentale bilder trengs ofte å bli generert med innsats.

Persepsjon er også stabil, men mentale bilder er skjøre - de kan forsvinne dersom du ikke legger inn innsats.

Videre er det tydelig at persepsjon involverer både nedenfra-opp og ovenfra-ned prosesser, mens i mentale bilder mangler nedenfra-opp innputtet fra øynene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Oppsummering

A

Det er altså både funnet paralleller, som støtter opp en forbindelse mellom de to, men også motsetninger, som støtter opp at de er to individuelle prosesser.

De fleste psykologer, som tar alle de ovennevnte bevisene i betraktning, har likevel konkludert med at mentale bilder er nært forbundet persepsjon og at de deler noen mekanismer, men ikke alle.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly