HC 10.1 Het centrale zenuwstelsel en de endocrien organen Flashcards

1
Q

Waar reageren doelwitcellen op?

A

Doelwitcellen reageren op hormonen waarvoor zij receptoren hebben. Het effect is afhankelijk van geprogrammeerde respons van de doelwitcel. Twee cellen met dezelfde receptor hoeven niet op dezelfde manier te reageren op dat hormoon, doordat de intracellulaire mechanismen iets anders werken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Welke soorten receptoren zijn er?

A
  • Kernreceptoren
  • Membraanreceptoren
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat zijn kernreceptoren?

A

Steroïd- (uit de bijnierschors) of schildklierhormonen zijn wateroplosbaar en kunnen door de lipidenmembraan van de cel. Deze kunnen in de celkern binden aan de kernreceptor op het DNA en kunnen dan dienen als activator van transcriptiefactoren. Waardoor er een reactie komt van de cel op dat hormoon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat zijn membraanreceptoren?

A

Voor hormonen, zoals eiwithormonen (hormonen uit de hypofyse en de hypothalamus) die niet zomaar het membraan over kunnen gaan. Hiervoor zijn receptoren die in het membraan liggen. En zo activeert het allerlei cellulaire processen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat betekend paracrien?

A

De ene cel activeert de buurtcel, die dan weer specifieke receptoren voor dat hormoon heeft.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat betekend autocrien?

A

Cellen die zichzelf kunnen reguleren. Geeft hormonen af en vangt dat weer op met zijn eigen receptoren. Dit kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor negatieve terugkoppeling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat zijn de drie vormen van communicatie via hormonen?

A

Drie vormen van communicatie via hormonen: endocrien, paracrien en autocrien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat zijn de belangrijkste endocriene klieren?

A
  • (hypothalamus): het is niet klassiek een endocrien orgaan, maar het is een gespecialiseerd stuk van de hersenen. Het is eigenlijk zenuwweefsel. Deze zenuwcellen maken ook weer hormonen die de hypofyse aansturen.
  • Hypofyse: ook wel meesterklier. Hij maakt namelijk heel veel hormonen die andere endocriene klieren in het lichaam aanstuurt.
  • Schildklier
  • Bijschildklieren
  • Bijnieren
  • Testis
  • Ovarium
  • Pancreas
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat is de klassieke endogene as?

A

De negatieve feedback kan plaatsvinden op het niveau van de hypofyse en de hypothalamus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Wat is een hormonaal evenwicht en wat is een hormonaal disbalans?

A
  • Hormonaal evenwicht dan is het een gezond systeem –> homeostase (dus goede terugkoppeling als er bijv. te veel hormoon wordt geproduceerd met negatieve feedback).
  • Hormonale disbalans dan is er sprake van een endocriene ziekte. (bijv. een tumor die teveel hormonen maakt of niet werkende terugkoppeling).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat is acromegalie?

A

Acromegalie: reuzengroei door een overschot aan groeihormoon, dit kan komen door een tumor in de hypofyse die te veel groeihormoon afgeeft.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Wat is de ziekte van Cushing?

A

Ziekte van Cushing: overschot aan cortisol (bijnierschorshormoon).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat is de ziekte van Addison?

A

Ziekte van Addison: te weinig bijnierschorshormoon, door een beschadiging van de bijnier door een infectie of auto-immuunziekte

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat is de ziekte van Graves?

A

Ziekte van Graves: te hard werkende schildklier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat is de ziekte van Hashimoto?

A

Ziekte van Hashimoto: beschadigde schildklier door een auto-immuunziekte met als gevolg te weinig schildklierhormoon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Waar ligt de hypofyse en in wat is het verdeeld?

A

De hypofyse is gelegen in een uitsparing van de schedelbodem. Het linker- en rechter deel van de hypofyse hebben een andere embryologische origine. Het rechterdeel (hypofyse achterkwab) heeft dezelfde origine als de hypothalamus. Dit deel bestaat uit zenuwvezels.

17
Q

Wat is het verschil tussen de grote en kleine neuronen in de hypothalamus?

A

In de hypothalamus zitten grote en kleine neuronen. De grote neuronen hebben vezels die helemaal lopen tot aan de hypofyseachterkwab. En geven daar de hormonen af aan de bloedbaan. Dit zijn de hormonen die dus afkomstig zijn van de hypothalamus.
De kleine neuronen hebben kortere uitlopers en die geven hun hormonen af aan de bloedvaten die zich in de structuur bevinden die de hypothalamus met de hypofyse verbind (hypofysesteel). Deze hormonen bereiken op die manier via de bloedbaan de hypofyse voorkwab. En de hypofyse voorkwab geeft dan hormonen af die daadwerkelijk zijn gemaakt in de hypofyse voorkwab.

18
Q

Welke hormonen geeft de hypofyse achterkwab af aan de bloedbaan en welke geeft de hypofyse voorkwab af?

A

De hypofyse achterkwab geeft oxytocine en ADH (vasopressine) af aan de bloedbaan, deze hormonen worden gemaakt in de hypothalamus. De hypofyse voorkwab geeft TSH, ACTH, FSH en LH, GH, prolactine en endorfines af aan de bloedbaan.

19
Q

Uit wat voor weefsel bestaat de hypofyse voorkwab en uit wat voor weefsel bestaat de hypofyse achterkwab?

A

De hypofyse voorkwab en achterkwab zijn van elkaar gescheiden met een stukje bindweefsel. De hypofyse voorkwab en achterkwab verschillen ook van het soort weefsel. De voorkwab heeft echt de klassieke structuur van een endocrien orgaan met eilandjes van hormoonproducerende cellen. En de hypofyse achterkwab is vooral uitlopers van zenuwcellen vanuit het hypothalame gebied.

20
Q

Welke soorten cellen bevinden zich in de hypofyse en wat is de verdeling daartussen?

A
  • Somatotrope cellen: cellen die vooral groeirhormoon produceren. (50%)
  • Lactotrope cellen: cellen die prolactine maken. Prolactine is een hormoon dat lactatie stimuleert. (15%)
  • Corticotrope cellen: cellen die ACTH maken. (20%)
  • Thyrotrope cellen: cellen die TSH maken. Dit zijn er maar een paar in de hypofyse. (5%)
  • Gonadotrope cellen: cellen die LH en FSH produceren. (10%)
    Deze verdeling verschilt wel tussen mannen en vrouwen.
21
Q

Wat is de Hypothalamus-hypofyse bijnier as?

A

De hypothalamus geeft CRH en vasopressine af. Deze hormonen zijn beide in staat om de release van ACTH te stimuleren door de hypofyse. ACTH gaat naar de bijnier en stimuleert daar de productie van cortisol en bijnierandrogenen.

22
Q

Wat is de Hypothalamus-hypofyse schildklier as?

A

Hypothalamus geeft TRH af. Stimuleert afgifte van TSH door de hypofyse. TSH stimuleert de schildklier tot afgifte van T4 wat een precursor is van het actieve schildklierhormoon, T3. De omzetting van T4 naar T3 vindt vooral plaats in de perifere organen waar de schildklierhormoon zijn werking heeft.

23
Q

Wat is de Hypothalamus-hypofyse groeihormoon as?

A

Afgifte van somatostatine door de hypothalamus remt de hypofyse voorkwab tot afgifte van groeihormoon en GHRH stimuleert het. Het afgegeven GH door de hypofyse stimuleert de lever tot de aanmaak van een groeifactor Insuline-like growth factor-I (IGF-I). Ghreline kan op twee manieren de groeihormoon afgifte stimuleren: beïnvloed de productie van hypothalaam hormonen of het kan direct op hypofyse niveau de productie stimuleren.

24
Q

Wat is de Hypothalamus-hypofyse gonaden as?

A

Hypothalamus geeft GnRH af. De hypofyse geeft dan LH/FSH af (gonadotrofines). Dit heeft een effect op de testis/ovarium. LH stimuleert de testosteron productie in de testis en FSH de zaadcelvorming. LH en FSH hebben in het ovarium invloed op eicelrijping, oestradiol en progesteron productie.

25
Q

Hoe wordt de afgifte van prolactine geactiveerd?

A

Prolactine is een hormoon dat de melkproductie stimuleert. Deze afgifte wordt continu geremd door de hypothalamus door dopamine. Bij het zoogreflex gaat er een signaal uit via het CZS naar de dopamine producerende cellen. Die worden dan geremd en dan gaan de prolactine producerende cellen in de hypofyse voorkwab prolacitne afgeven aan het bloed. Door het zoogreflex wordt ook nog een andere hormoonafgifte gestimuleerd die van oxytocine door de hypofyse achterkwab. Stof die voor de samentrekking van de spieren zorgt in de borst.

26
Q

Wat is vasopressine en wat is oxytocine?

A

Vasopressine: stimuleert reabsorptie van water in de nier – heeft als gevolg verhoging van de bloeddruk.
Oxytocine: baarmoeder contractie (partus), borstklier bij zogen. Daarnaast is het bij de man en de vrouw een gemoedshormoon.

27
Q

Wanneer vindt vooral de afgifte van GH, TSH, prolactine en ACTH plaats?

A

-De meeste afgifte van GH, TSH en prolactine vindt plaats als je slaapt.
- De meeste ACTH wordt afgegeven vroeg in de ochtend. Dit is ook logisch want cortisol is het hoogst in de ochtend en het laagst om middernacht.
Je ziet ook kleine piekjes. Deze pulsatieve stimulatie is van belang om cellen niet uit te putten. Anders raakt de receptor ongevoelig voor het hormoon.

28
Q

Wat is de rol van bindende eiwitten bij de bepaling van hormoonspiegels?

A

Eiwitten in de circulatie die hormonen kunnen binden waardoor ze minder snel worden uitgescheiden (ze beïnvloeden de halfwaardetijd). Het hormoon wat aan het eiwit is gebonden is niet-actief en het zorgt ervoor dat er een soort reservoir wordt opgebouwd. Het evenwicht kan veranderen als er meer bindend eiwit in de circulatie komt (pilgebruik of nierfunctiestoornis). Dan zou tijdelijk de hoeveelheid vrij hormoon in de circulatie afnemen. De hypothalamus en de hypofyse merken dat er minder hormoon in de circulatie is en gaan meer hormoon produceren. Hierdoor ontstaat er weer een nieuw evenwicht. Je hebt dan weer dezelfde hoeveelheid vrij hormoon, maar de hoeveelheid gebonden hormoon is gestegen.

29
Q

Welke hormonen vallen onder vrij gebonden hormonen?

A

Vrij en gebonden hormonen: hieronder vallen de steroïd hormonen, de bijnierschorshormonen en het schildklierhormoon.

30
Q

Wat zijn de hypothalame hypofysiotrope hormonen?

A