Prop. 96 S (2016-2017) Kap. 7 Flashcards

1
Q

Styrking av kommunene

A

Mange sammenslåingsvedtak. Nye og større kommuner vil være i større stand til å gi gode tjenester for innbyggerne og en god utvikling. Kommunen vil bli mer økonomisk solide og ha en styrket lokaldemokrati.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Alternative strategier

A
  1. Sammensåing av kommuner til en større enhet. Dette vil styrke deres grunnlag for å løse sine oppgaver
  2. Økt statlig styring
  3. Interkommunalt samarbeid
  4. Oppgavedifferensiering
  5. Flytte oppgaver fra kommunene til andre forvaltningsorgan

Regjeringen mener at strategi 2-5 vil øke fragmentering og svekkelse av lokaldemokratiet. Dermed er det strategi 1 som er best.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Statlig styring

A

Sterkere statlig styring for å sikre at kommunene løser oppgavene i tråd med nasjonale mål betyr at kommunene beholder ansvaret for oppgavene, men at staten styrer sterkere gjennom juridiske eller økonomiske virkemidler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Interkommunalt samarbeid

A

Interkommunalt samarbeid kan organiseres på mange måter, blant annet som samarbeid etter kommuneloven (§§ 27 og 28) og etter lov om interkommunale selskape og bilaterale avtaler. Det er en økning i samarbeid om lovpålagte oppgaver som blant annet helse- og omsorg. Økt interkommunalt samarbeid har vært en strategi for å håndtere utfordringer med å sikre kapasitet og kompetanse til å levere tjenester, noe staten har lagt til rette for.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Oppgavedifferensiering

A

Generalistkommuneprinsippet innebærer at alle kommuner er pålagt de samme oppgavene gjennom lov, det samme finansieringssystemet gjelder for alle og lovene gir de samme rammene for organisering og styring av kommunene. Det betyr også at det er kommunestyret som er ansvarlig for all lovpålagt myndighet.
Alternativet til generalistkommunesystemet er oppgavedifferensiert system der staten gjennom lovgivning fastlegger en differensiert ansvarsdeling mellom kommuner, fylkeskommuner osv. Dette kan løse utfordringen med at ikke alle kommuner er store nok til å ha ansvaret for en gitt oppgave. Også at den statlige styringen gjennom økonomi og andre bindinger må differensieres.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Flytte oppgaver fra kommunene til andre forvaltningsorgan

A

Nordiske kommuner skiller seg fra andre europeiske kommuner ved at de har mange og store oppgaver.
Dersom kommunene ikke har tilstrekkelig kapasitet og kompetanse til å løse en eller flere oppgaver, kan en mulig strategi være å flytte oppgaver fra kommunene til regionalt eller statlig nivå.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly