Kap 5 (forvaltning og politikk) Flashcards

1
Q

Gjør rede for hva som menes med ansvarlig byråkrati.

A

Et ansvarlig byråkrati kan også beskrives som “en organisasjon uten mennesker”. Det kommer av at den klassiske byråkraten handler mer i samsvar med de kravene som stillingen setter, enn ut fra personlige preferanser, som en konsekvens av at normen om upartisk saksbehandling er så pass grunneleggende. Et ansvarlig byråkrati bygger på to sentrale forutsetninger: sentralforvaltningen har enkle, ytre relasjoner (det eksisterer i prinsippet bare én kanal for ekstern styring og kontroll og det er oppover mot folkevalgt ledelse som styrer ved hjelp av lover, instrukser og legale hjelpemiddler) og sentralforvaltningen har enkle interne strukturer kjennetegnet av hierarki, spesialisering og regelstyring (de ansatte skal forberede og iverksette tiltak, men ikke ha noen selvstendig innflytelse på innholdet i politikken. Det ansvarlige byråkratiet har i lang tid hatt en dominerende posisjon i den konstitusjonelle framstilingen av det politisk-administrative systemet i Norge, men i dag er ikke dette alene beskrivende nok, da det politisk-administrative systemet i Norge i dag også bærer preg av å være et representativt byråkrati (s.88).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Gjør rede for hva som menes med et representativt byråkrati.

A

Det representative byråkratiet kan også beskrives som “mennesker uten organisasjon”, og vektlegger det faktum at egenskapene ved personene som til enhver tid innehar posisjoner og stillinger, vil ha en form for selvstendig innflytelse på hvordan forvaltningen fungerer. Dermed blir det i det representative byråkratiet langt mindre vekt på strukturelle føringer og mer vekt på å få rett person på rett plass (s.89).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva menes med departementenes sosialiserende, disiplinerende og kontrollerende evne?

A

Departementenes sosialiserende, disiplinerende og kontrollerende evne er en forklaring på hvordan sentralforvaltningen kan modifisere de forskjellige bakgrunnegenskapene som de ulike enkelt individene bringer med seg. Et sentralt spørsmål når det kommer til å forstå beslutningsatferden i organisasjoner, uavhengig av om den er et asvarlig eller representativt byråkrati, er hvor mye av variasjonen i atferd i forvaltningen som kan føres tilbake til trekk ved organisasjonsstrukturen, og hvor mye som kan knyttes tilbake til individene i forvaltningen. Sosialiseringen finner sted når ansatte overtar eller internaliserer de identifikasjonene som forvaltningen er bygget rundt, disiplinering er når ansatte tilpasser sitt atferdsmønster til det de forventer fra organisasjonen (er avhengig av hvilke belønninger en kan forvente å få fra organisasjonen) og direkte kontroll er når den enkeltes beslutninger blir endret slik at de ikke får gjennomslagskraft overfor de endelige beslutningene (kan skje gjennom forekomsten av klare regler og instrukser eller korrigering av saksfremlegg).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly