KMD syv plikter s. 16-30 Flashcards

1
Q

Hvilke uklarheter kan embetsverket stå ovenfor knyttet til det som forventes av dem?

A

F.eks. kravet om å være lojal på den ene siden og nøytral og faglig uavhengig på den andre siden. For embetsverket handler det om å håndtere en mulig rollekonflikt langs to dimensjoner: for det første skal embetsverket være lojale og konstruktive medspillere for statsråden, samtidig som de skal ivareta hensynet til partipolitisk nøytralitet. Embetsverket skal bidra til å fremme regjeringens politikk, men også tjene hvilken som helst annen regjering. For det andre er det forventninger om at embetsverket skal legge frem sine vurderinger etter beste faglige skjønn, uavhengig av hva som måtte være politisk ønskelig for statsråden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvorfor er det viktig med et godt tillitsforhold mellom embetsverket og den politisk ledelsen?

A

Embetsverket må være åpne om ulike dilemmaer og drøfte balansen mellom de ulike kravene i dialog med politisk ledelse, og samtidig klargjøre og respektere hverandres roller og oppgaver. For å opprettholde tilliten til forvaltningen er det viktig at embetsverkets faglige integritet er kompetent og at rådene er basert på hva som er faglig forsvarlig, uavhengig av hvem som sitter i regjering. Likevel har politikerne det siste ordet, og kan velge en annen løsning fremfor den embetsverket har lagt frem og anbefaler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvilke utviklingstrekk fins ved forvaltningen idag?

A
  • Flere saker har blitt delegert fra departementene til underliggende etater, kommuner og fylkeskommuner, og antallet faglig uavhengige forvaltningsorganer har økt.
  • Mange saker har blitt mer komplekse fordi de går på tvers av sektorene. Krever at flere departementer og underliggende virksomheter må samarbeide.
  • Medialiseringen av samfunnet har blant annet ført til økt hastighet i sakene og kortere tidsfrister
  • Større grad av kontroll med forvaltningen gjennom Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité
  • Stortingets bruk av anmodningsvedtak har økt, men er avhengig av om det er flertalls- eller mindretallsregjering
  • Embetsverkets tradisjonelle rolle som kunnskapsbase er blitt utfordret på grunn av medialiseringen, og pga. at informasjon er blitt mer tilgjengelig enn før (offentlige debatter, særlig i sosiale medier)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er embetsverkets syv plikter?

A

De syv pliktene er:

  • lovlighet
  • sannhet
  • lojalitet
  • faglighet og faglig uavhengighet
  • partipolitisk nøytralitet og objektivitet,
  • åpenhet
  • god styring og ledelse

Pliktene har sitt utgangspunkt i de fire forvaltningsverdiene: demokrati, rettssikkerhet, faglig integritet og effektivitet. De kan ikke leses og håndteres hver for seg, må ses i sammenheng og veies opp mot hverandre i aktuelle situasjoner for å få gode beslutninger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva innebærer plikten om lovlighet?

A

Embetsverket skal handle innenfor lovens rammer, noe som er grunnleggende i en rettsstat. Plikten gjelder både når råd skal gis og når tiltak foreslås, men også ved iverksettelse av vedtak. Dersom ønskede tiltak er i strid med gjeldende regler eller ikke har lovhjemmel, må embetsverket foreslå endring eller opphevelse av gjeldene lover, evt. ny lov. Legalitetsprinsippet går ut på at inngrep utført av myndighetene overfor en innbygger må ha hjemmel i lov.
Dersom jussen er uklar og det er rom for tolkning, er det viktig at embetsverket redegjør for usikkerheten og at man tilkjennegir hvilke tolkninger man har gjort av regelverket for å begrunne konklusjonen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva går plikten om sannhet ut på?

A

-Embetsverket plikter å ikke selv gi eller bringe videre uriktige opplysninger, eller bidra til at det skjer.
-Det må heller ikke gis opplysninger som i en sammenheng kan virke villedende for å fremme et bestemt politisk syn
-Det må ikke unnlates å gi opplysninger av vesentlig betydning for en sak.
Embetsverket har sannhetsplikt overfor statsråden, i tillegg til plikten om å bidra til at departementet og statsråden ikke gir eller bringer videre uriktige eller villedende opplysninger.

Regjeringen har etter Grunnlovens §82 opplysningsplikt overfor Stortinget, som innebærer at regjeringen deler de nødvendige opplysningene for behandlingen av de saker som fremlegges for Stortinget og at ingen medlemmer av statsrådet gir uriktige eller villedende opplysninger. Plikten er avgjørende for tillitsforholdet mellom Stortinget og regjeringen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva er lojalitetsplikten?

A

Embetsverket skal utføre sitt arbeid i tråd med arbeidsinstruksene som gis av ledelsen, og er lojal mot både tidligere regjeringer og den nåværende. Den sittende regjeringen må være trygg på at dialogen med embetsverket forblir mellom regjeringen og embetsverket

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva er plikten om faglighet og faglig uavhengighet?

A

Embetsverket skal legge til grunn faglige kriterier for saksbehandling, beslutninger og kommunikasjon i sine råd til politisk ledelse. Det skal være åpenhet om faglige uenigheter og alternative løsninger må utredes og presenteres, samt utredelse av positive og negative virkninger av tiltakene.

Faglighet innebærer å ha god forståelse av norsk forvaltnings organisering, styring og ledelse, og å ha kunnskap om virksomhetene og den sektoren statsråden har ansvar for.

Faglig uavhengighet går ut på å ikke ta partipolitiske hensyn ved innhenting av fakta, faglige vurderinger, skjønnsutøvelse eller ved rådgivning. Embetsverkets bistand til den politiske ledelse må være politisk relevant, og embetsverket skal bistå statsråden med å beslutte, presentere og gjennomføre regjeringens politikk

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva innebærer plikten om partipolitisk nøytralitet og objektivitet?

A

Et viktig kjennetegn ved embetsverkets nøytralitet er at det skal betjene enhver regjering uansett parti, med forutsetningen at embetsverket tolker og praktiserer de syv pliktene.

Embetsverkets oppgaver er å følge regelverk, sikre likebehandling, hindre usaklig forskjellsbehandling og vilkårlige beslutninger, garantere faglighet og grundighet i vurderingene og være effektive

Embetsverket skal bistå statsråden i gjennomførelse av regjeringens politikk, men ikke i rent partipolitisk arbeid.
Embetsverket skal være objektivt på den måten at den enkelte ansattes personlige meninger, interesser og moral ikke er av betydning for vurderinger og råd

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva handler plikten om åpenhet om?

A

Handler om intern åpenhet i forvaltningen. Det påligger statens myndigheter å legge forholdene til rette for en åpen og opplyst offentlig samtale. Tillit mellom embetsverk og politisk ledelse forutsetter åpenhet internt i forvaltningen. Politisk ledelse og embetsverket har en gjensidig orientering- og rapporteringsplikt dersom de får opplysninger som har betydning for sakene departementet har ansvaret for.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva går plikten om god styring og ledelse ut på?

A

Embetsverket skal tilrettelegge for effektiv ressursbruk og utøve sitt arbeid så effektivt som mulig. Effektivitet handler om kostnadseffektivitet (å gjøre tingene riktig), formålseffektivitet (å gjøre de tingene riktig og prioritere ulike mål) og prioriteringseffektivitet (prioritere mellom ulike formål/politikkområder for å få høyest mulig måloppnåelse)

Prinsippet om toleddet saksbehandling går ut på at embetsverket skal til enhver tid sørge for at departementet er organisert slik at det effektivt kan utføre sine oppgaver, men med minst to personer involvert i saker som inneholder beslutninger.

Embetsverket skal bruke departementets virkemidler mest effektivt og foreslå de mest effektive virkemidlene, og sørge for at arbeidet i departementene skjer så effektivt som mulig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly