Kapittel 2 (Fra valg til velferd) Flashcards

1
Q

Hva taler for og hva taler imot en stor offentlig sektor?

A

o I Norge har vi en stor offentlig sektor, og mange oppgaver og tjenester ses på som et felles ansvar, blant annet skole, helse, miljøvern og kultur. Disse godene vil være det som taler for en stor offentlig sektor, hvor målet er å produsere tjenester som kommer alle til gode, og fordele og forvalte det vi ser på som felles oppgaver og felles verdier i samfunnet uavhengig av sosiale forskjeller i befolkningen.
o Men en altfor stor offentlig sektor vil være problematisk i en lenger sikt ut fra et økonomisk perspektiv. Det kan redusere evnen til økonomisk vekst og nyskapning, med negativt konsekvenser for vår velstand på lang sikt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

På hvilken områder kan samstyring fungere godt, og på hvilke områder kan samstyring by på problemer?

A

Samspillets positive side: Samproduksjonens positive side er det at man drar nytte av innovasjonskraften i det frie markedet (private sektoren), som ikke er underlagt politisk styrte prioriteringer, og man sikrer at velferdstjenester (som jo er et resultat av politiske prioriteringer) blir produsert på en effektiv måte. Samtidig har skillet mellom sektorene blitt mindre, som har ført til aksept for å søke hjelp til oppgaveløsning fra aktører i privat og frivillig sektor.

Samspillets negative side: På den andre siden utfordrer samproduksjonen den demokratiske styringskjeden ved at det ikke lenger blir like åpenbart hvem som skal holdes ansvarlig for politiske beslutninger og resultater, ettersom skillene mellom sektorene ikke blir like tydelige som før.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva kan være årsakene til at ulike velferdsmodeller har etablert seg i ulike deler av verden?

A

De skandinaviske statene har utviklet seg en universell velferdsmodell, der alle har lik rett til et sett med velferdsgoder. Forklaring til hvorfor de har utviklet en slik velferdsmodell, er at det skandinaviske samfunnet har vært nokså homogent. Det har vært små forskjeller mellom befolkningsgruppene, og dermed mindre behov for å etablere ulike grupper siden graden av statlig involvering, og oppgavefordeling mellom stat/kommune, familie og marked er relativt lik og derfor også lettere å håndtere.

I andre land med en mer heterogen befolkning har det vært vanskeligere å danne en slik ordning og derfor har for eksempel frivillig organisasjoner tilbudt velferdstjenester spesielt tilpasset ulike grupper, for eksempel grupper med ulike religiøse tilknytning. Det offentlige tar derfor ikke det ansvaret og kjører heller behovsprøvde ordninger. Årsakene til hvilken velferdsmodell som etableres i et land er derfor påvirket i stor grad av landets velferdsnivå samt om befolkningen i landet er homogen eller heterogen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvilke fremtidige utfordringer står den norske velferdsstaten overfor?

A

Norge i dag står ovenfor flere utfordringer som kan gjøre det vanskeligere å bevare det samme velferdsnivået som i dag.
o Blant dem er de lave fødselstallene, kombinert med at folk lever lenger i dag gjør at befolkningen gradvis eldes, og fører til at det relativt sett blir flere pensjonister i forhold til yrkesaktive.
o En annen utfordring er finanskrisen som slo inn over Europa i 2008, og som senere hadde store konsekvenser i Norge. Finanskrisen påvirket den norske økonomien og som gjør dermed den norske velferdsordningene svært sårbar på grunn av variasjonen i oljeprisene. Oljeprisene begynte å synke i 2014.
o En tredje utfordring er den økte innvandringen som har skjedd, og har økt drastisk med tanke på krigen i Syria. Innvandring gjør befolkningen mer heterogen, og dette er blitt hevdet å svekke den solidariteten man har sett som en forutsetning for oppslutningen om en universell velferdsstat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er offentlig sektor?

A

Er en samlebetegnelse på all virksomhet som drives av offentlige myndigheter. Offentlig sektor har som mål å produsere tjenester som kommer alle til gode, og fordel og forvalte det vi ser på som felles oppgaver og felles verdier i samfunnet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er privat sektor?

A

Er hovedmålsettingen det å skape økonomisk profitt. Privat sektor omfatter alle bedrifter i privat eie som drives med profitt for øye.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva er frivillig sektor?

A

Omfatter de ikke statlige organisasjoner og andre private virksomheter som ikke drives for fortjeneste. I motsetning til organisasjonene i privat sektor har altså disse ikke som mål å skape profitt. De kjennetegnes ved å ha et allmennyttig siktemål, og at de bygger på medlemskap eller donasjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva menes med minimalstat/nattvekterstat?

A

En minimalstat er en stat som ivaretar de oppgavene og yter de tjenestene som privat sektor ikke er villig til å løse, fordi ingen vil betale for dem. Minimalstatsoppgaver kjennetegnes ved at alle nyter godt av dem, uavhengig av om de betaler for dem eller ikke. Før ble en slik minimal stat kalt for en nattvekterstat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva kjennetegner nyliberalisme?

A

Nyliberalisme er en ideologi som oppsto i USA og Storbritannia og innebar en sterk kritikk av velferdsstaten, som man mente hadde vokst seg altfor stor, ineffektiv og kostbar. Tanken bak ideologien er det at staten skal blande seg inn minst mulig, og skal bare bidra til å holde markedet oppe og korrigere for markedssvikt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva menes med samstyring?

A

Samstyring beskriver en situasjon der to eller flere selvstendige og autonome aktører går sammen for å realisere noe de bare kan få til i felleskap, eller som de kan få til bedre i felleskap enn alene. Eksempel på samstyring kan være to eller flere sektorer som samarbeider på lik fot.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Ville det vært hensiktsmessig om arbeidsfordelingen mellom sektorene var annerledes enn den er i Norge i dag?

A
  • Norge er kjent for å ha en stor offentlig sektor, og kjent for å være en velferdsstat. Ifølge nyliberalistisk tenker, Friedrich Hayeks så kan en for stor offentlig sektor sammenlignes med det å spise for mye. Så lenge man spiser, er det vel og bra, men blir man fet og slapp som resultat av overspisingen, vil man nok angre. Det samme mener han med en for stor offentlig sektor. På kort sikt kan det sette folk i arbeid, men i det lange løp vil imidlertid en stor offentlig sektor kunne gjøre alt verre, fordi staten da ikke kan klare å overskue hele befolkningens behov og planlegge slik at disse blir dekket. Så ifølge nyliberalister vil det være hensiktsmessig om arbeidsfordelingen mellom sektorene var annerledes enn hvordan det er i Norge i dag.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly