Kap 4 (forvaltning og politikk) Flashcards
Caroline
Hovedpoenger i kapitlet
- Statsforvaltningen er preget av felles gjennomgående regelverk knyttet til saksbehandling, budsjett- og økonomistyring, revisjon, lønns- og personalsystem og planlegging og utredning.
- Over tid er det en tendens til økt integrasjon mellom prosedyrer på de ulike områdene.
- Det er en spenning mellom sentralisering og standarisering på den ene siden og desentralisering og fleksibilitet på den andre siden når det gjelder saksbehandlingsaspekter og prosedyrer i staten.
Diskuter i hvilken grad gjennomgående regelverk og prosedyrer i staten er et bindemiddel som holder løst koplete forvaltningsorganer sammen.
Prosedyrer utgjør en viktig del av forvaltningens anatomi.
Diskuter i hvilken grad de ulike prosedyrene og saksbehandlingsreglene faktisk påvirker de forvaltningsansattes atferd.
.
Diskuter fordeler og ulemper ved sentraliserte og standariserte saksbehandlingsregler og prosedyrer i forhold til desentraliserte og fleksible ordninger.
.
Doktriner i offentlig forvaltning
Doktrinene sørger for å sikre en kompetent, effektiv og upartisk saksbehandling og staber med høy etisk kapital. Dessuten forhindrer de korrupsjon
Doktrine 1:
- særegne trekk ved offentlig virksomhet
- klart skille mellom offentlig og privat sektor
- viser at statsforvaltningen har egne prosedyrer for personaladministrasjon, lønn og saksbehandling.
Doktrine 2:
- legger vekt på generelle prosedyrer som skal begrense friheten til offentlige funksjonærer når det gjelder bruk av personellmessige og økonomiske ressurser.
New Public Management-reformene
Tar sikte på å bygge ned forskjellene mellom offentlig og privat sektor og øke de ansattes handlingsrom og skjønn. (se mer i Kap 11)
Politisk ansvar
Forvaltningen er ansvarlig overfor sine politiske ledere som statsråd og regjering
Administrativt ansvar
Underordnede forvaltningsorgan er ansvarlig overfor overordnede forvaltningsorganer gjennom hierarkisk autoritet
Ansvarliggjøring - i en forvaltningssammenheng
HVEM MAN ER ANSVARLIG OVERFOR:
- politisk ansvar
- administrativt ansvar
HVA MAN ER ANSVARLIG FOR:
- følge gjeldende regler, framgangsmåter og prosedyrer; ansvar for budsjett og pengestrømmer og ansvar for resultater.
HVA SLAGS ANSVAR:
- profesjonelt ansvar (yrkesetikk og faglige hensyn)
- legalt ansvar (domstolskontroll)
- sosialt ansvar (brukergrupper og klienter)
HVEM HAR ANSVAR:
- skille mellom kollektivt organisatorisk ansvar/individuelt personlig ansvar
skylle på enkeltpersoner eller systemet?…
Forvaltningsloven og offentlighetsloven
Omfatter statlig, fylkeskommunal og kommunal forvaltning, dersom det ikke er gjort direkte unntak i en særlov. De gjelder imidlertid ikke for statlige selskaper og foretak. Disse to lovene tar særlig sikte på å fremme rettstatsverdier og demokratisk innsyn og åpenhet.
Forvaltningsloven (1967):
- siktemål: gi betryggende og forsvarlig saksbehandling i forvaltningen med særlig tanke på rettssikkerhet. (s.69)
Offentlighetsloven (1970):
- regulerer hvilke muligheter andre enn de som er part i en sak har til å få innsyn i sakens dokumenter, ut fra verdier knyttet til offentlighet. (s.69)
Sivilombudsmannen
Stortingets ombudsmann for forvaltningen.Kan etter eget initiativ eller etter henvendelse fra andre gi uttrykk for sin oppfatning om hvorvidt avgjørelser i enkeltvedtak er klart urimelige eller klart strider mot god forvaltningspraksis (les mer på s.70)
Rammenotater
For EU/EØS saker gjelder en særlig ordning med dette. Disse utformes av det fagansvarlige departementet i samråd med det relevante spesialutvalget, der andre berørte departementer og forvaltningsorganer er representert. Disse skal inneholde opplysninger om foreslåtte rettsakter og andre EU/EØS- relaterte saker av betydning for norske interesser, og gi en samlet vurdering av forslaget og anbefalt norsk holdning.
Serviceerklæringer
En slags “varefakta” på offentlige tjenester og bidra til å tydeliggjøre hva brukerne kan vente seg av offentlig virksomhet. Formålet med dette var å skape en mer brukervennlig forvaltning.
Etiske retningslinjer for statstjenesten
Skal sikre etisk kvalitet på tjenesteyting og myndighetsutøvelse, slik at innbyggerne skal ha tillit til statstjenesten. Disse retningslinjene har sitt utspring i allmenngyldige etiske verdier og normer som: lojalitet, rettferdighet, ærlighet, pålitelighet, sannferdighet, effektivitet, åpenhet, faglig uavhengighet og objektivitet.
Hvordan er statsbudsjettet oppbygd?
Viktige ord, se s. 73
- Bevilgningsreglementet
- Gul bok
- Utgiftssiden
- Kapitler
- Poster
- Inntektssiden
- Bruttobudsjettert
- Nettobudsjettert
Rammebudsjettering
Regjeringens arbeid med statsbudsjettet er i stor graf basert på en ordning med rammebudsjettering. Dette betyr at regjeringen prioriterer områder, fastsetter samlet budsjettramme og fordeler den på de ulike departementene.
Statsregnskapet
- bygd opp på samme måte som budsjettet
- legges fram for Stortinget
Viktige ord - statsbudsjettet og tildelingsbrevet som styringsdokument
- økonomiregelverket
- mål og resultatkrav
- resultatindikatorer
- tildelingsbrevet
- etatsstyring
Lønn for de i statsforvaltningen
De fleste ansatte i statsforvaltningen blir omfattet av hovedtariffavtalen
I tillegg: justeringer, lokale forhandlinger…
NAVO/Spekter
I 1993 ble det opprettet et frittstående arbeidsgiverorgan -NAVO - for virksomheter med offentlig tilknytning, men som rettslig sett ikke er en del av staten. Arbeidsgiverforeningen, som i 2007 ble omdøpt til Spekter, har særlig statsaksjeselskaper, statsforetak og helseforetak som medlemmer, og inngår også tariffavtaler med hovedsammenslutningene for de ansattes organisasjoner.
Statlige utredningsutvalg
Midlertidige utvalg opprettet på adhocbasis for et spesielt formål og er normalt en møteplass mellom representanter fra ulike forvaltningorganer, interesseorgansiasjoner i samfunnet og sakkyndige eksperter. Per 2008: 32 stk.
Viktige ord her også: utredningsinstruksen, høring, konsekvensutredning, langtidsprogram, sektorplaner, strategisk planlegging, virksomhetsplan.
Riksrevisjonen + revisjon og kontroll
Er underlagt Stortinget, og formålet med dens virksomhet er å kontrollere at statens midler og verdier blir brukt og forvaltet på en økonomisk forsvarlig måte og i samsvar med Stortingets vedtak og forutsetninger.
Andre viktige begreper med tanke på revisjon og kontroll:
bevilgningsreglementet, forvaltningsrevisjonen, styringskontroll og ansvarskontroll, dokument 1 og 3, internrevisjon, internkontroll og internkontrollforskriften.