Atopi och allergi Flashcards

1
Q

Vad säger hygienhypotesen?

A

Troligen är det så att är det för rent runtomkring oss så tränas barnens immunsystem inte ordentligt –> immunsystemet reagerar på protein som det borde acceptera. Ofta växer det bort via toleransutveckling men inte alltid

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad innebär sensibilisering?

A

Benämning för att kroppen producerat IgE-antikroppar mot ett visst allergen. Vid ny exponering för allergenet sker då en immunologisk allergisk reaktion. Med sensibilisering menar man denna första exponeringen där kroppen producerar antikroppar mot den och blir ”känslig” mot allergenet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Förklara hypersensitivitet typ 1

A

Vi får ner allergen i luftvägen. Denna träffar på en dendritisk cell som vandrar till lymnoder där den presenterar allergenet för en t-cell.

När denna presenterar allergenet för t-cellen differentierar den till en Th2-cell. För att detta ska kunna ske behövs costimulering från APCn (detta sker via B7 på APC och CD28 på T-cellen) samt en interleukinfrisättning ske. Dom interleukiner som stimulerar till ett Th2-svar är IL-4, 5 och 13.

Th2 -cellerna frisätter sen även dom IL-4 vilket stimulerar b-cellerna att genomgå ”class-switching”, dvs istället för att göra IgM börjar dom göra IgE som är specifika mot den allergenen vi fick in. För att isoclass-switchen ska ske behövs det också ske en interraktion mellan Th2 och B-cellen mellan deras receptorer (med CD40 (på B-cellen) och CD40L (på T-cellen)).

Th2 frisätter också IL-5 som stimulerar eosinofiler till att degranulera sina toxiska substanser som kan skada epitelet. Detta bidrar till den sena fasen. Th2-cellen frisätter också IL-13 som stimulerar bronkiell hyperreaktivitet och mukusproduktion vid slemhinnorna

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad händer i den tidiga vs sena fasen i typ I reaktionen?

A

Tidig fas
Nästa gång vi stöter på allergenet korsbinder det till IgE-antikropparna på mastcellernas yta vilket stimulerar mastcellerna till att frisätta sina granulae innehållande histamin. Efter hand bildar cellen också prostaglandiner och leukotriener som bidrar till symptomen. Histamin leder till glattmuskelkontraktion i bronkerna samt ökad dilation och permeabilitet i kärl vilket leder till ödem samt urtikaria.

Sen fas
Som skrivit ovan är det eosinofiler som dominerar i den sena fasen. Dom frisätter en hel del cytotoxiska proteiner som skadar epitelet, leder till bronkkonstriktion och kronisk inflammation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Förklara hypersensitivitet typ IV

A

En person kommer i kontakt med giftig murgröna som utsöndrar urushiol som tar sig genom epidermis in till dermis. Här kommer den i kontakt med en Langerhans cell (DC) som migrerar till den närmsta lymfnoden där den presenterar antigenet på MHC2 för en CD4 + t-cell. T-cellen binder till MHC-molekylen med TCR och CD4 samt med costimulering (CD28-B7). Langerhans cell utsöndrar då IL-12, som en tredje del i bindningen, vilket gör att T-cellen differentierar från en CD4+ till en Th1-cell. Th1-cellen utsöndrar då IL-2 samt IFN-gamma. Detta leder till ökad produktion av Th1-cellen (IL-2) samt aktivering av makrofager (IFN-gamma) som utsöndrar proinflammatoriska cytokiner. Dessa proinflammatoriska cytokinerna leder till en inflammation (ödem, ökad permeabilitet, vävnadsskada) i dermis som medieras av makrofagen samt Th1-cellerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Finns två sätt till som skada kan medieras vid typ IV, vilka?

A

Utöver att differentiera till en Th1-cell så kan också en naiv CD4-cell differentiera till en Th17-cell. Detta sker i respons till att DC utsöndrar lite andra typer av cytokiner så som IL-6 och TGF-beta. Då får vi Th17-celler som utsöndra IL-17 som är viktiga för att rekrytera neutrofiler.

Vi kan även få en vävnadsskada via CD8+ T-celler. Detta sker genom att celler visar upp allergenet på MHC1-molekyler (som alla celler i kroppen har). Detta gör att CD8-cellerna fäster till MHC1 och utsöndrar perforin (gör porer i cellens membran) samt granzymer (inducerar apoptos) vilket gdödar cellen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

vad kallas typ IV-reaktion för någonting med?

A

Denna kallas ofta för en fördröjd hypersensitivitetsreaktion eftersom det tar längre tid att rekrytera T-hjälparceller

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

När får vi ett typ Th1 vs Th2 svar?

A

Beroende på vad för typ av bakterie kroppen stöter på anpassar den svaret efter detta. Vid en intracellulär mikrob styrs T-cellssvaret mot Th1-celler som gör att vi ett svar mer likt typ IV-allergi. Stöter vi på en multicellulär, extracellulär mikrob (parasit) kommer vårt immunförsvar styra oss mot ett mer Th2-svar vilket gör att vi får ett svar mer likt en typ 1 allergi. Man säger att Th1 och Th2 svaren är antagonistiska mot varandra, dvs det ena trycker ner det andra och man har inte båda två samtidigt. Treg har som funktion att trycka ner både Th1 och Th2 svaren vilket gör att vi får ett mildare svår, den reglerar immunförsvaret.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vilka tre saker beror allergier på? Vilken är viktigast? Vilken är anledningen till att allergier har ökat?

A

Genotyp(viktigast), Tid och dos för allergenexponering och Adjuvantfaktorer(orsaken till att allergier har ökat)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Varför är proteiner allergiframkallande?

A
  • Proteiner är mer immunogena än andra molekyler

- Det är proteiner som bryts ner och visas upp av APC, det är därför dom orsakar allergier

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad finns det för koppling mellan tarmfloran och allergier?

A

Man har sett att det finns en minskad mångfald i barns tarmflora i barn som senare utvecklade allergier. Man har sett att det finns en viss skyddande effekt att ge probiotika till mamman och barnet. Kontentan är att desto mer varierad och större tarmflora man har desto mindre allergier riskerar man att utveckla

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vilka morfologiska ändringar finns det i astmatiska luftrör?

A
  • Förtjockning av basalmembran
  • Hypertrofi av glatt muskulatur
  • Infiltration av inflammatoriska celler
  • Deskvamation (avfjällning) av epitel
  • Slemplugg
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

vad lever bebisar i för miljö i mammans mage? Varför? Hur ser nivåerna av t-cellerna ut efter födseln?

A

När barnet är i mammans mage lever den i en väldigt Treg-rik miljö med stora mängder IL-4, IL-10 och låga nivåer av IFN-gamma. Detta beror på att kroppen måste tolerera pappans antigen och inte stöta bort barnet. Efter födseln har man en väldigt Th2-övervikt som immunförsvaret sedan måste lära sig att ställa om från till ett mer Th1-inducerat svar. Hos allergiska barn har vi en oförmåga att nedreglera denna Th2-immuniteten efter födseln. Man har sett att det kan finnas saker i miljön som påverkar hur väl man nedreglerar detta svaret eller inte, västerländsk livsstil verkar öka risken för att inte göra det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad är atopi?

A

En ärftlig benägenhet att bilda IgE-antikroppar mot ofarliga proteinantigen. Man kan inte vara ha en typ I-allergi mot någonting utan att vara atopiker, dom går hand i hand. Då har man bildat IgE-ak mot någonting vilket innebär att man har en benägenhet att bilda IgE-ak

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är den atopiska marschen?

A

Dom olika atopiska sjukdomarna brukar uppstå i en viss ordning och inom vissa åldrar. Tex kan besvären starta med eksem och sen utvecklas till andra allergier eftersom. Brukar börja med

  • Eksem från 1-2 mån ålder
  • Födoämnesallergi 1:a och 2:a året
  • Urticaria brukar debutera ungefär när eksemet lokaliseras till böjvecken
  • Obstruktiv bronki från ½ års ålder
  • Pollensnuva vanligen från skolåldern-tonåren
  • Astma kan utvecklas hela livet men sällan efter 35-40 års ålder
  • Handeksem utvecklas i ökande frekvens i vuxen ålder
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad är en anafylaktisk chock? Vilken överkänslighetreaktion leder till denna

A

Får vi oss tillräckligt stora doser av ett allergen kan detta leda till väldigt grava symptom där vi kan få en väldig kontraktion av bronker samt en stor ökad vaskulär permeabilitet. Detta kan leda till att kroppen inte kan förse dom vitala organen med det som behövs vilket gör att vi kan få en anafylaktisk chock

17
Q

Vad är AIT och hur fungerar det?

A

Innebär att man injicerar patienten subkutant med små doser av allergenet som patienten är allergisk mot. Behandlingen startar med en upptrappningsperiod där man ger patienten en injektion med ökad mängd en gång i veckan i 11 veckor. Efter det ger man patienten en injektion var 6e vecka under tre års tid. VÄLDIGT få som får detta. Det som händer är man lär kroppen att styra om till ett Th1-svar och uppreglerar Treg-celler

18
Q

Vad finns det för diagnostiska prover man kan göra?

A

Pricktest, blodprover(IgE-nivåer, både allmänt och mot specifika antigen), spirometrier samt CDsens

19
Q

Hur fungerar pricktest?

A

Vid pricktest används oftast färdiga lösningar med allergenet. Man sätter en
droppe av allergenlösningen på underarmens insida och sticker en liten lansett
igenom droppen och genom huden. Därefter torkar man upp resterande del av
droppen, avvaktar 15 minuter varefter den ev upphöjda urticans storlek avläses.
Förutom allergen av olika typer (i detta fall mjölk och ägg) har man två kontroller.
En positiv kontroll bestående av en histaminlösning där man alltid ska ha en minst
3x3 mm (helst 5x5 mm) stor urtica och en negativ kontroll, alltså utan aktiv
substans som inte ska ge något utslag

20
Q

Vad kollar man på vid blodprover(för allergi)?

A

Man påvisas IgE i serum. En ökad total IgE-nivå tyder på stimulering av IgE-systemet vilket skulle kunna bero av en sensibilisering. Inom kliniken kollar man dock mer på specifika IgE-antikroppar mot specifika antigener

21
Q

Vad är och vad mäter man med CDsens?

A

Inte lika vanligt att man gör men är en mätning in vitro av basofilens allergenkänslighet. Slarvigt kan man säga att basofilen har funktionen i blodet som mastcellerna har i vävnaderna vid IgE-medierad allergi. När basofilen aktiveras (vid kontakt med allergen) kommer CD63 att exponeras på cellytan. Man mäter den mängden basofiler som uttrycker CD63 och CD-sens anger den allergenkonc som ger 50% av maximal CD63-uppreglering. Desto högre CD-sensvärde desto mer allergenkänslig.

22
Q

Kort, hur behandlar man astma?

A

Behandlar både tidiga och sena fasen, bronkvidgande och kortikosteroid

23
Q

Vad kan man behandla med vid svårare astma?

A
  • Luftrenare
  • IL-5-hämmare
    o Vid eosinofil astma
  • IL-4/IL-13-hämmare
    o Vid atopisk dermatit och/eller astma
  • Anti- IgE-antikroppar
    o Binder till fritt IgE vilket sänker cellbundet IgE
24
Q

Vad ökar risken för allergier?

A
  • Rökning, luftföroreningar, synliga fuktskador i bostaden och dålig ventilation, kejsarsnitt, ev bredspektrumantibiotika, ev antipyretika, ev född innan pollensäsong, ev stress
25
Q

Vad minskar risken för allergier?

A
  • Äldre syskon, trångboddhet, börja tidigt på dagis, kreatur, bo på bondgård, antroposofisk livsstil (mycket i naturen), ev av pälsdjur
26
Q

Hur ges adrenalinsprutor och när?

A

Anafylaktisk chock, injektion subkutant i låret

27
Q

Ange två olika organsystem som ofta drabbas vid en anafylaktisk reaktion
utöver cirkulationssystemet

A

Luftvägar, hud och magtarmkanal.

28
Q

Hur fungerar omalizumab?

A

Monoklonala antikroppar som binder till IgE-antikroppar

29
Q

Hur bidrar adrenalin till att Rachels allergiska reaktion motverkas. Redogör
för två olika mekanismer

A

Genom stimulering av alpha-receptorer reverserar adrenalin
perifer vasodilation vilket förbättrar bl a blodtrycket. Stimulering av beta2-
receptorer leder till ökad intracellulär cyklisk
adenosinmonofosfatproduktion i mastceller och basofiler vilket i sin tur
leder till minskad frisättning av inflammatoriska mediatorer.