Anemi Flashcards

1
Q

Hur definieras anemi ?

A

B- Hemoglobin <120g/l - Kvinna

B - Hemoglobin <130g/l - Man

MEN

B- hemoglobin kan variera mellan etnicitet, ålder, kön , nutriornotns status,. Realativ stabil individuellt.

bättre att definiera hemoglobin signifakt lägre för individen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka 3 huvudorsaker finns det till anemi ?

A

Störd erytrocyt funktion - genetisk defekt
- Membran defekt
- Enzym defekt
- Hemoglobinopati
Störd erytrocyt produktion
- Benmärgsdysfunktion
- Brist på komponenter för erytropotesen
Förlust av erytrocyter - plötslig sänkning
- Blödning
- Hemoloys - Immunmediarad eller mekanisk

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilka erytrocytindices finns det?

A

MCV - mdelvolym/erytrocyt (storlek på erytrocyt)

Medelcellvolymen på en erytrocyt, vilket med andra ord mäter dess storlek.

EVF/EPK

MCH- hemoglobin uttryckt i massa som finns i genomsnitt i varje erytrocyt och kan sägas vara ett sorts färgindex, tar inte hänsyn till erytrocytens storlek utan anger bara hemoglobin i massenhet

Ett mått på den genomsnittliga hemoglobinmassan erytrocyterna

Hb/EPK

MCHC- anger hemoglobinmängden per volymsenhet erytrocytermängden hemoglobin per liter erytrocyter baserat på EVF

Ett mått på den genomsnittliga hemoglobinkoncentrationen i erytrocyterna.

Hb/EVF= Hb/(EPK *MCV)

● EPK - Ett mått på mängden röda blodkroppar i blodet, och EPK står för erytrocyt- partikelkoncentration.

● EVF - Ett mått på andelen röda blodkroppar i blodet (% av blodet som består av erytrocyter), och EVF står för erytrocyt-volymfraktion. Detta prov kan även kallas för hematokrit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Anemi delas i tre stora grupper, vilka ?

A

Makrocytär anemi -
Mikorcytär anemi-
Normocytär anemi

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad kan normocytär anemi bero på ?

A

Här är det fråga om en hämning av erytropoesen via inflammatoriska cytokiner vilka även leder till stimulering av hepcidinsyntesen som i sin tur hämmar järntransport över membran. Vid malignitet konsumerar ofta tumören en ökad mängd blodceller via ökad angiogenes samtidigt som en tumörsjukdom leder till ökad inflammatorisk aktivitet. Vid lever och/eller njursvikt sjunker syntesen av viktiga faktorer för upprätthållande av erytropoetisk aktivitet såsom erytopoetin som huvudsakligen syntetiseras i njuren men även i levern och hepcidin från levern.

Vid en primär benmärgssjukdom drabbas ofta erytropoesen genom störd proliferation till följd av antingen defekta signalvägar eller undanträngd erytropoes på grund av malign överproduktion i andra cellinjer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad kan makorcytär anemi bero på ?

A

De makrocytära anemierna indelas i megaloblastanemier där DNA-syntesen och därigenom differentieringen i benmärgen är påverkad och i icke-megaloblastanemi där DNA-syntesen är opåverkad och erytrocyterna är förstorade av andra orsaker

Vid alkoholmissbruk föreligger en benmärgstoxisk och ren membran-effekt av alkoholen som lösningsmedel. Dessa individer får till en början lätt förhöjt MCV men utvecklar vid gravt missbruk även en megaloblastanemi p.g.a. kombination med slemhinneatrofi i magtarmkanalen (försämrat upptag) och ofta även en dietär brist (dålig kost i kombination med bristfällig tillagning).

Vid leversjukdom ses en störd lipidsammansättning i cellmembranet

Vid myelodysplastiskt syndrom (en benmärgssjukdom med mognadsstörning i en eller flera av de myeloiska cellinjerna) beror störningen på en genetisk mutation i en specifik cellinje.

Vid hypothyreos kan en makrocytär bild ses troligen på grund av en förlångsammad metabolism liksom hos alla celler vid detta tillstånd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad kan mikrocytär anemi bero ?

A

Mikrocytär anemi kan sed vid vissa hemolytiska tillstånd med erytrocytfragmentering, dvs att erytrocyterna går sönder men kan ”repareras” i mjälten och åter komma ut i cirkulationen som en mindre cell. Ofta ses då olika stora erytrocyter, s.k. anisocytos om man studerar den röda blodbilden i mikroskop men medelcellvolymen sänks.

Samma sak gäller vid vissa hemoglobinopatier (hemoglobinvarianter och thalassemier) där dessa individer också på grund av strukturella förändringar i hemoglobinet har en ökad erytrocytomsättning. Vid sickel cell anemi (HbS) ser man uttalade problem vid hypoxi medan cellbilden i stort sett kan se normal ut under normala förhållanden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vilka kliniska fynd ses vid undersökning ?

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

ANAMNES är vitkgit vid utredning
vilka frågor ska ställas ?
Vad är vitkgit att utesluta först vid kort sjuk historia ?

A
  • KORT SJUKHISTORIA
  • Akut blödning- EX ulcus, tarmblödning, ruptur av kärl/lever, mjälte
  • Hemolys- EX LM, blodsjukdom , autoimmun
  • Akut blodsjukdom - EX akut leukemi, högmalingt lymfom

LÅNG SJUKHISOTRIA

  • Järnbristanemi- mindre uttalande blödningar under längre tid
  • B12/ folat brist- Långsam symptomutveckling
  • Sekundär anemi - Inflatorisk sjukdom, infektion, tumörsjukdom
  • Kronisk blodsjukdom - Kornisk leukemi, myelom, låg maling lymfom
  • Njursvikt
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Åldern har viss betydelse vid utredning

Vad säger det om det är en ung pat resp äldre pat ?

A

Ung pat- ÄRFTLIGHET

  • Enzym defekt
  • Hemoglobinopati
  • Membrandefekt

Äldre pat- FÖRVÄRVD

  • Malignintet
  • Kronisk inflation
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Retikulucyterna kan vägleda vid anemi utredning , hur ?

vad kan det ge för indikation ?

A

Genom att räkna antalet retikulocyter, dvs nyutsläppta och till dels ngt omogna men funktionella erytrocyter kan man få en bild av benmärgsaktiviteten och benmärgens reaktion på en ökad efterfrågan på erytrocyter.

Vid anemi talar ett ökat antal retikulocyter för en aktiv benmärg som svarar adekvat. Ett lågt antal retikulocyter vid samtidig anemi kan ha flera bakomliggande orsaker.

Det kan vara en primär benmärgssjukdom med undanträngd erytropoes, en akut eller kronisk inflammatorisk process som påverkar erytropoesen via försämrad tillgång på järn genom ökad hepcidinsyntes, en hämmad DNAsyntes vid vitamin B12-bist eller en primär njursjukdom med minskad erytropoetinsyntes

Vid anemi med lågt antal retikulocyter måste alltid vidare utredning göras för att komma fram till den bakomliggande orsaken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad händer när tillförsel av järn understiger behovet ?- Järnanemi

3 vitkgita steg !

A

1. Det första som inträffar vid negativ järnbalans är att järndepåerna successivt töms. Man konstaterar detta genom sänka ferritinnivåer (lagringsproteinet för järn) medan nivåerna av löslig transferrinreceptor ökar som ett försök att fånga upp mer järn. Negativ järnbalans uppstår hos kvinnor med kraftiga eller långdragna menstruationer eller även med relativt normala menstruationer hos kvinnor i nedre delen av normalfördelningen avseende järnabsorption eller med järnfattig kost. Gastrointestinala blödningar är också en vanlig orsak till järnbrist där den bakomliggande orsaken kan vara t.ex. ulcussjukdom, inflammatorisk tarmsjukdom, hemorrojder, diviertikulit och tumörsjukdom.

2. Nästa steg i processen är att det saknas järn för att kunna transporteras till målcellerna i benmärgen vilket kan bekräftas med stigande transferrinnivåer och sänkt transferrinmättnadsgrad. Nu börjar även hemoglobinsyntesen påverkas.

3. När järn saknas för erytropoesen bildas mikrocyter men MCV sjunker i takt med att normala erytrocyter i cirkulationen dör och mikrocyter släpps ut från benmärgen. Med tanke på att en normal erytrocyt överlever ca 120 dagar tar det minst 2 månader innan MCV sjunkit signifikant.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad har hepicid för roll i normala fall ?

Vad har hepcidin för roll vid järnbrist ?

Vad har hepcidin för roll vid inflamation ?

A

Hepcidin har en viktig reglerande funktion på järnbalansen genom att påverka aktiviteten hos järntransportproteinet ferroportin men precis som ferritin är det också ett akutfasprotein som ökar vid inflammatorisk aktivitet. Här ser ni hur järntransporten över cellmembranen påverkas i olika situationer.

Överst till vänster: Normal järnbalans och avsaknad av inflammation. Nivåerna av interleukin-6 (IL-6) är låga och påverkar inte hepcidinsyntesen. Mängden transferrinbundet järn i serum reglerar hepcidinsyntesen via transferrinreceptor2 (TfR2), HFE och hemojuvelin. Hepcidinnivåerna stiger vid god tillgång på järn och sjunker vid järnbrist. Hepcidinet binder till ferroportin lokaliserat i det basolaterala membranet i enterocyter och makrofager. Hepcidin leder till att ferroportinet degraderas och järnupptaget minskar.

Nertill i mitten: Vid järnbrist sker det motsatta. Vid låg tillgång på transferrinbundet järn hämmas hepcidinsyntesen. Låga hepcidinnivåer leder till ökad ferroportinaktivitet och ökad järntransport över cellmembranen och stigande plasmajärn som kan bindas in till transferrin.

Överst till höger: Järnbalans vid inflammation. Höga nivåer av interleukin-6 (IL-6) inducerar hepcidinsyntesen. Höga hepcidinnivåer i plasma leder till degradation av ferroportin och minskad transport av järn från enterocyter och makrofager till serum. Järn retineras i makrofager och enterocyter. Järnmättnaden i serum minskar.

Retentionen av järn i makrofager leder till stigande ferritinnivåer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Okomplicerad järnbrist anemi - Vilka labfynd ses ?

viktiga markörer anemi orsakad av järnbrist

Hur fortsätter utredningen efter bekräftad järnbrist ?

A
  • Ferritin är en bra första markör vid utredning av järnbrist där ett lågt värde bekräftar järnbrist men kom alltid ihåg: Ferritin är även ett akutfasprotein så ett normalt/förhöjt utesluter inte järnbrist.
  • I det dagliga kliniska arbetet väljer man att börja med s.k. ”Järnstatus” (Järn, Transferrin och Transferrinmättnadsgrad) då det är billiga analyser med kort svarstid.
  • Hepcidin är kanske en mer specifik markör men få laboratorier har analysen i sitt sortiment och själva analysen är komplicerad vilket gör att svartiderna blir långa. Den kan tillföra vid inkonklusiva utredningar, se nästa bild.

När järnbrist är bekräftad – fortsätt utredningen mot orsaken till järnbristen som kan vara dietär, malabsorption, blödning, malignitet eller läkemedel som påverkar absorption eller orsakar ökad blödningsbenägenhet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Järnbrist och inflamation - Labfynd

Vid inflamation och järnbrist ordet vitkgit att vara extra noggrann med bedömning av labfynden, varför ?

vilka labfynd är det som gör att man måste vara extra noggrann och inte missa anemin ?

A
  • Järnmättnadsgraden kan överskattas då både järn- och transferrinnivåerna sjunker. Det är också mycket svårt att dra några direkta slutsatser av ferritinnivån då konsekvensen av järnbrist och inflammation ger motsatt effekt på syntesen av proteinet. Detta gör att man kan missa en järnbrist eller underskatta en inflammatorisk aktivitet genom att endast notera analysresultatet. Här måste man ta hänsyn till den samlade bilden.
  • Analys av löslig transferrinreceptor kan däremot användas för att bedöma järnstatus hos patienter med inflammatorisk sjukdom. Däremot ska man komma ihåg att nivån av löslig transferrinreceptor ökar vid ökad erytropoetisk aktivitet t.ex. vid hemolytiska tillstånd.
  • Hepcidin kan vara en bra markör för att skilja ut patienter med järnbrist och samtidig inflammation (i bilden benämnt sekundäranemi) då interleukin 6 stimulerar hepcidinsyntesen vilket i sin tur leder till en hämning av järntransporten över cellmembran,
  • Benmärgsundersökning fastställa tomma järndepåer, d v s absolut järnbrist även vid inflammation, men används sällan i klinisk rutin då det krävs ett invasivt ingrepp. Om man gör benmärgsundersökning av andra skäl kan man dock även begära järnfärgning.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad sker vid G6PD- brist ?

Vilken typ av hemolys är det ?

A

Erytrocyterna har ej ngt naturligt sätt att hantera oxidativ stress förutom genom att katalysera en del av energiomsättningen via pentosfosfatshunten för att skapa glutation som är erytrocytens enda antioxidant. Normalt sker detta till ca 10 % men aktiviteten kan öka kraftigt vid situationer med oxidativ stress, exempelvis feber eller viss läkemedelsbehandling. För att klara denna belastning har enzymet glukos-6-fosfatdehydrogenas (G-6-PD) en nyckelroll.

Glukos 6-fosfatdehydrogenas är ett enzym som katalyserar omvandlingen av glukos-6-fosfat till 6-fosfoglukonolakton. Enzymet är en del av pentosfosfatvägen, som är viktig eftersom NADPH bildas. Kroppen använder NADPH till flera viktiga funktioner, bland annat till att återbilda glutation, som är en av kroppens viktigaste antioxidanter. Vid glukos-6-fosfatdehydrogenas brist blir det brist på NADPH och då GSH.

Röda blodkroppar utsätts ständigt för både endogena och exogena oxidanter, som normalt inaktiveras av reducerat glutation (GSH). Minskat GSH lämnar röda blodkroppar utsatta för oxidativ skada och leder till hemolytiska anemie

G6PD-brist nedärvs x- bundet recessivt och är vanligast i tropiska länder och är den vanligaste humana enzymdefekten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Hur bildas Heinz - korppar ?

Vad är det som sker ?

Vad kan det ge för konsekvenser ?

Vad har mjälten för roll i sammanhanget ?

A

När erytrocyten vid G-6-PD-brist utsätts för oxidativ stress kommer hemoglobinet att denatureras vilket leder till aggregation/ihopklumpning av hemoglobinmolekyler i de utsatta erytrocyterna. Dess klumpar av denaturerat hemoglobin kallas Heinz-kroppar. Med ett vant öga kan man ana dem i vanlig färgning av blodutstryk (May-Grünwald-Giemsa) men vid specialfärgning framträder de tydligt. Denna färgningsteknik användes tidigare för att bekräfta diagnosen G-6-PD. Senare kom tester av enzymaktivitet och numera finns molekylärbiologiska metoder.

När erytrocyter som innehåller denaturerat hemoglobin i form av Heinz- kroppar ska passera genom mjältens mycket små fenestreringar i basalmembranen fastnar de hårda klumparna av denaturerat hemoglobin och erytrocytmembranet slits sönder. Erytrocyten försöker ändå ”hålla ihop” och sådana erytrocyter kan passera mjälten ofullständigt och ses då som en Blister-cell (kallas även ibland Basket-cell för att den liknar en handväska). Vid en korrekt passage genom mjälten sker en reparation av membranet innan erytrocyten släpps ut i cirkulationen som en Bite-cell, även kallad Degmacyt. De kvarvarande resterna av denaturera hemoglobin i mjälten fagocyteras och metaboliseras av makrofager.

18
Q

Vilka är i riskgruppen för B12 brist ?

Vilka orsaker kan ligga bakom B12 brist ?

A

Till riskgrupperna för B12-brist hör, förutom de patientgrupper nom listas i bilden, patienter med ökad cellproliferation (t.ex. graviditet, ökad hematopoetisk aktivitet och patienter med behandling av annan anemi (t ex med järn, folsyra, erytropoetin), ökat behov av metylgrupper (medicinering för Mb Parkinson), vegetariskt kosthållning utan tillskott och personer som äter dubbeltillagad mat då mikrovågsvärmning av mat bryter ned vitamin B12.

De gråmarkerade orsakerna är ovanliga men ändå värda att poängtera. Upprepad eller långvarig lustgasexposition (narkos, missbruk) kan ge akut neuropsykiatrisk B12– brist fr.a. hos patienter med dåliga B12-depåer. Mekanismen är en irreversibel hämning av ett B12–beroende nyckelenzym i metioninomsättningen, enzymet behöver ett par dygn för att nybildas. Binnikemask är ovanligt i Sverige men mer vanligt i andra delar av världen. Parasiten konsumerar stora mängder av vitaminet från värden vilket kan leda till allvarlig B12-brist

  • Kornisk atrofisk gastirt
  • Gastric bypass
  • Obehandlad celiaki
  • Bakteriell tillväxt
  • Veganism utan substation
  • LM som påverkar upptag av B12
19
Q

Finns viktiga kliniska tecken som ses vid B12 brist, vilka är de ?

Vilka symptom kan uppträda? vad ger det för misstanket och hur går man vidare med utredningen ?

Ungefär när börjar de kliniska symptomen uppträda och när övergår det till irreversibelt stadie (kolla bild/graf)

A

Vid brist på vitamin B12 ses utöver makrocytär bild även hypersegmentering av neutrofila granulocyter. En normal neutrofil granulocyt har 2-5 segment i kärnan. Vid B12-brist ses >5 segment som ett tecken på att cellen har åldrats redan i benmärgen (generellt kan man säga att ju fler segment desto äldre cell). Överlevnaden hos både makrocytära erytrocyter och de hypersegmenterade neutrofila granulocyterna är förlortad i cirkulationen jämfört med normala celler

Symptomutvecklingen vid brist på vitamin B12 är ofta låggradig och långsam vilket gör att patienterna ofta långsamt vänjer sig till symptomen och söker först vid neurologiska, dvs. irreversibla symptom. Genom att kontrollera riskgrupper tidigare i förloppet genom analys av homocystein som screeningmarkör där man måste vara medveten om att denna markör inte är specifik för vare sig folatbrist eller brist på vitamin B12, se bild 21.

Vid förhöjd homocysteinnivå går man vidare med bestämning av folat och vitamin B12 och vid vitamin B12 nära nedre referensgräns går man vidare med bestämning av metylmalonsyra.
Vid misstanke om neurologiska symptom till följd av B12-brist är det rimligt att direkt kontrollera nivån av metylmalonsyra.

Leder även til demyelisinering på nervtråadrana vilket är förklaringen till neurologiska symptom som att gå på kuddar och till viss del demens

20
Q

Vilken behandling används vid vitamin B12 brist ?

vad är vitkgti att tänka på vid behandling ?

A

När differentialdiagnosen är viktig, börja med tillförsel av B12. Vid utebliven respons, komplettera med folsyra och därefter, vid behov, B6. Observera att stora doser folsyra kan förvärra B12-brist. Observera att järnbehovet ökar vid behandling av B12/folatbrist p.g.a. återhämtad erytropoetisk aktivitet. Vid kliniska B12-bristtecken (slemhinnor, infertilitet) tar ca 3 månader att restituera. Förbättring av neurologiska symtom kan förväntas ske i långsam takt under 6-12 månader efter behandlingsstart.

Uttalade och långvariga neurologiska bortfallssymtom visar sig ofta vara irreversibla.

Leder även til demyelisinering på nervtråadrana vilket är förklaringen till neurologiska symptom som att gå på kuddar och till viss del demens

21
Q

Vad kan Folat brist vara orsakad av ?

A

Folatbrist kan orsakas av minskad tillförsel (malnutrition) eller minskat upptag (malabsorption), ökat behov (ökad erytrocytomsättning) eller ökade förluster (t.ex. hemodialys). Dietär folatbrist är vanligare hos äldre äldre och individer med missbruksproblem pga. felaktig tillagning i kombination med dålig kosthållning. I dessa grupper är det även vanligare med atrofisk gastrit och en viss grad av malabsorption. Malabsorption ses i övrigt hos individer med glutenintolerans, inflammatoriska tarmsjukdomar och Whipples sjukdom (en kronisk sjukdom i ffa tunntarmen orsakad av en grampositiv bakterie). Vid zinkbrist kan inte folat absorberas normalt då absorptionen föregås av en zinkberoende enzymatisk hydrolys i tarmlumen eller i mukosacellerna.

22
Q

Vad har folat för roll vid erytropoesen och vid foster utvecklning ?

Vad innebär det att man har flaska förhöjda folat halter ?

Vid ökad behov kan folat brist lätt uppstå, varför? vilka egenskapernas folat som gör det så ?

A

Eftersom folat tillhör gruppen vattenösliga vitaminer finns inga egentliga lagringsmöjligheter förutom det som cirkulerar i plasma. Därför uppstår lätt en brist vid ökat behov jämfört med normala omständigheter. Vid ökad erytrocytomsättning (hemolys, kronisk inflammation, malignitet och myeloproliferativ neoplasi som ni får lära er mer om i annan föreläsning) ökar behovet av folat för erytropesen vilket kan leda till brist. Samma sak gäller vid graviditet då folat dels behövs för bildandet av erytrocyter till den extra blodvolym som behövs för placenta och foster och dels för själva fosterutvecklingen där folat är en viktig fakttor i neuralrörsslutningen.
Brist på vitamin B12 kan ge falskt normala eller till och med förhöjda nivåer av S-Folat då folatcykeln bromsas kraftigt vid B12-brist och även omvänt. Därför är det viktigt att följa upp effekten av både B12- och folatsubstitution inte bara kortsiktigt.
Individer med genetiska defekter i kodningen för MTHFR (ca 8-10% va befolkningen) har ofta normala nivåer av folat i plasma/serum men kan identifieras genom uppmätning av förhöjda homocysteinnivåer. Dessa individer behöver ofta extra folattillskott för att folat- och metionoincyklerna ska fungera optimalt (se bild 21). Det finns även en rad läkemedel (t.ex. metotrexat, trimetoprim och sulfasalazin) som verkar som folatantagonister – de konkurrerar med folatreceptorn. Andra läkemedel kan på andra sätt störa folatmetabolismen, t.ex. antiepileptika och barbiturater.

23
Q

När ska man misstänka folat/b12 brist ?

A

man bör kontrollera patienterna genom provtagning för homocystein (screening) eller spcifikt (direkt misstanke eller uppföljning av behandling).

Den makrocytära anemin kommer av en fölångsammad differentiering i benmärgen. De neurologiska symptomen i form av polyneuropati och successiv demensutveckling som inte kan förklaras av annan sjukdom kommer av defekt i myelinsyntesen sekundärt till B12-brist.

Tungsveda är egentligen ett neurologiskt symptom och munvinkelragader är en kombination av brist på faktorer för cellomsättningen och en störd mikroflora som leder till en slemhinneinflammation där nötningen är stor.
Infertilitet kommer av brist på faktorer för DNA-syntes för normal spermatogenes.

24
Q

Vilka labfynd ses vid B12/folat brist ?

A
25
Q

Vilka viktiga labbfynd ses vid Hemolytisk anemi ?

A

Vid utredning av en patient med pågående hemolys är det viktigt att upprepa provtagningen för att följa förloppet.

RDW är förhöjt vid såväl intravasal som extravasal hemolys men kanske mer uttalat vid intravasal så erytrocyterna fragmenteras i cirkulationen. Bedömningen av den röda blodbilden kan vägleda i diagnostiken då vissa formförändringar är karaktäristiska för vissa tillstånd, vi kommer till detta senare.

Vid hemolys bildas hemoglobin-haptoglobinkomplex som sedan elimineras av hepatocyter. Denna process har på grund av begränsning i haptoglobinsyntesen en kapacitet att ta hand om ca 1 g hemoglobin per dygn. Överskottet av hemoglobin som läcker ut till plasma och omvandlas då direkt till methemoglobin (Fe2+ oxideras till Fe3+) och kan mätas spektrofotometriskt. Det fria hemoglobinet i plasma elimineras till viss del i hepatocyterna men överskottet elimineras med njurens glomerulusfiltration för att sedan återresorberas i tubuli där svårlösligt hemosiderin kan skada tubuluscellerna.

Bilirubin är ett osäkert mått på erytrocytomsättningen beroende på leverns aktuella funktion men vid normal leverfunktion ses bilirubinstegring först vid tredubblad erytrocytomsättning.

Direkt antiglobulintest (DAT) påvisar antikroppar mot alla immunglobulinklasser och antikomplement men är inte specifikt för någon viss typ av antikropp. Då behövs vidare testning t.ex. mot anti-IgG eller anti-C3d.

26
Q

Intravasal hemolys kan orsakas av bland annat icke fysiologiska förhållanden

Vilka kan det vara ?

Vad är det som sker ?

A

Intravasal hemolys kan också orsakas av icke-fysiologiska förhållanden som utsätter erytrocyterna för mekanisk skada till exempel hos patienter med mekaniska hjärtklaffar, hjärtpumpar i väntan på transplantation och extrakorporeal cirkulation i form av hjärt-lungmaskin i samband med större thoraxkirurgiska ingrepp eller ECMO (extra corporeal membrane oxygenation) som kan användas under längre perioder än en hjärt-lung-maskin när patienten tillfälligt inte själv kan andas och syresätta sig. Dessa mekaniska apparater utsätter erytrocyterna för en större belastning än normalt vilket leder till en viss pågående ökad erytrocytomsättning. Dessa patienter följs med kontroller av LD, Haptoglobin och fritt hemoglobin i plasma för att man ska kunna minimera erytrocytförlusten men samtidigt hålla cirkulation, syresättning och tryck optimalt i systemet.

27
Q

Det vitkgit tillstånd att känna till är MAHA, mikorangiopatiska hemtolytisk anemi

Vad är det för typ av hemolys ?

Det finns 4 undergrupper som är viktiga att känna till , Vilka är de ?

A

INTRAVASAL HEMOLYS!

Ett annat mycket viktigt tillstånd att känna till är den mikroangiopatiska hemolytiska anemin (MAHA). Den kan ha flera utlösande orsaker men oberoende av vad som utlöser det så är det alltid fråga om ett allvarligt och potentiellt livshotande tillstånd som om man inte lyckas häva det leder till multiorgansvikt och död.

De viktigaste undergrupperna av MAHA som ni bör känna till är följande:

• TTP (Trombotisk Trombocytopen Purpura) som orsakas av brist på ADAMTS13, ett enzym som normalt klyver von Willebrand faktor. Brist på ADAMTS13 kan antingen vara medfödd eller förvärvad (autoantikroppar) och leder till bildning av mikrotromboser i kapillärer i alla organ. Uppstår till synes spontant och oprovocerat men utlöses troligen av en endotelskada som triggar syndromet.

HUS (Hemolytiskt Uremiskt Syndrom) som utlöses av bakterietoxin från vanligen EHEC (viss typ av E-coli) som ger en endotelskada som aktiverar koagulationssystemet och ger mikrotromboser i detta fall företrädesvis i tarm och njurar men senare även i andra organ. Till symptomen hör också blodiga diarréer och hematuri. Även en ärftlig form finns med genetiska defekter iför någon av komplementsystemets faktorer som resulterar i dysfunktionell komplementaktivering.

DIC (Disseminerad Intravasal Koagulation) som utlöses av bakterietoxin vid sepsis men kan även utlösas av inflammatoriska cytokiner efter större trauma, större kirurgiska ingrepp och terminal spridd malignitet. Här är det fråga om en patologiskt aktivering av koagulationssystemet med konsumtion av koagulationsfaktorer och trombocyter med fibrinutfällning i kapillärer. En subgrupp till DIC är HELLP (Hemolysis Elevated Liver Low Platelet syndrome) som är en komplikation till havandeskapsförgiftning med i princip samma patofysiologi som DIC utlöst av inflammatoriska cytokiner.

TAM (Transplantations Associerad Mikronagiopati) ses som sen komplikation ca 5 mån efter allogen stamcells-eller benmärgstransplantation. Detta är en variant av graft-versus-host-reaktion med liknande bild som de övriga mikroangiopatiska hemolytiska anemierna men utan trombotisering vilket kan bero på samtidig ökad fibrinolytisk aktivitet men detta är dock fortfarande inte fullständigt känt.

28
Q

DIAGNOSTISKAKRITERIER vid MAHA?

5st

Beskriv utförligt !

Vad är det som avgör vilken typ MAHA det är frågan om ?

A

För att diagnosticera en mikroangiopatisk hemolytisk anemi finns ett antal kriterier:

Anemi – sjunkande Hb eller okat behov av transfusion

Trombicytopeni <50 x10^9/L eller sjunkande med >50 % jfrt med föregående provtagning

Stigande LD (laktatdehydrogenas) – hemolysmarkör då det finns mkt rikligt av detta enzym i erytrocyter

Haptoglobin under detektionsgräns – haptoglobin binder fritt hemoglobin i cirkulationen

>1 % shistocyter (av antalet erytrocyter) i blodutstryk.
Scistocyten är en typ av erytrocytfragment med ett karaktäristiskt utseende då erytrocyten klyvs mot fibrintrådar vid okontrollerad koagulationsaktivering. Den är ett kantigt fragment med triangulär form eller utseende som en hjälm med eller utan öronlappar, därav benämningen ”Helmet cells”. Vid mikroangiopatisk anemi kan även samtidig förekomst av mikrosfärocyter finnas som en rest vid klyvningen men det är schistocyterna som är typiska för mikroangiopatisk hemolytisk anemi.

Det är den kliniska bilden och den bakomliggande orsaken som av gör vilken typ av mikroangiopatisk anemi det är frågan om. Laboratoriediagnostiken bekräftar.

29
Q

Vad sker vid Varm AIHA ? Typ av hemolys?

Kan ske på 3 olika sätt, vilka ?

Symptom ?

Vitkgit prov som tas för att bekräfta/utesluta sjukdomen ?

Behandling ?

A

EXTRAVASAL HEMOLYS

Hos barn följer en sekundär AIHA efter en infektion medan en sekundär AIHA hos vuxen oftare är kopplad till någon form av lymfoproliferativ sjukdom. Viss läkemedelsbehandling kan också utlösa AIHA.

Autoantikropparna som vid varm AIHA nästan alltid är av IgG-typ är riktade mot publika antigen på erytrocytmembranet t.ex de transmembrana glykoproteinerna och har högst affinitet vid kroppstemperatur (37° C).

Själva hemolysen vid varm AIHA uppstår på flera sätt:

  1. IgG-opsoniserade erytrocyter binder til Fc-receptorer på makrofager. Ektoenzymer på makrofagerna skadar cellemembranet och erytrocyterna får sfärisk form (sfärocyter). Sfärocyter avlägsnas sedan vid mjältpassagen i mjältens sinusoider.
  2. Erytrocyter som är sparamt täckta av antikroppar fagocyteras av retikuloendoteliala celler i mjältens sinusoider.
  3. Erytrocyter med kraftig inbindning av antikroppar binder komplement (C3b). C3b- märkta celler fagocyteras av retikuloendoteliala celler i levern.

Hemolysgraden är ofta måttlig med symptomgivande anemi, ikterus, hemoglobinuri och mjälförstoring men kan ibland ha ett okontrollerat livshotande förlopp.

Direkt antiglobulintest (DAT) som går ut på att påvisa antikroppar på erytrocyternas yta genom att tillsätta en anti-humanglobulin-antikropp som binder in till antikropparna på erytrocyterna och får dem att agglutinera i provröret är vanligen positivt. Retikulocytantalet är förhöjt vid normalt fungerande benmärg, LD förhöjt, haptoglobin lågt och bilirubin vanligen förhöjt.

Tillståndet behandlas med transfusioner vid behov men då antikropparna leder till hemolys även av transfunderat blod och en ökad risk för transfusionskomplikationer behöver man dämpa immunreaktionen genom i första hand steroidbehandling och vid behov annan immunmodulerade terapi.

30
Q

Vad sker vid KALL AIHA ? Typ av hemolys?

Olika öden för erytrocyterna ?

Symptom ?

Vitkgit prov som tas för att bekräfta/utesluta sjukdomen ?

Behandling ?

A

Autoantikroppar, i huvudsak IgM, riktar sig mot antigen på erytrocyternas membran. IgM antikropparna har sitt temperaturoptimum på < 20 °C och inaktiveras vid 37 °C. Antikropparna har högst affinitet vid rumstemperatur (ca 20° C) varför symptomen är milda i den centrala cirkulationen med kan förvärras framför allt i perifer cirkulation och lungkapillärer när patienterna utsätts för kyla.

När IgM binder till sitt antigen på erytrocyten, kan den även binda in komplementet C1 till dess Fc-del → komplementaktivering. Vid bildning av C3b släpper IgM och de nu C3b-opsoniserade erytrocyterna kan:

  1. Klyva C5 → MAC-komplex bildas, vilket ser till att erytrocyten
    lyserar. Detta resulterar i en intravasal hemolys.
  2. Ta sig in i levern där de fagocyteras, extravasal hemolys ( erytrocyt beklädda C3b). På de erytrocyter som
    dock överlever passagen i levern kommer C3b övergå till C3d,
    vilket kan påvisas via DAT.

Kall AIHA med IgM-antikroppar svarar inte på steroidbehandling men plasmaferes kan vara av värde vid svårare symptom i kombination med immunsuppression.

31
Q

Utredning vid hemolytisk anemi

Vad avgör hur provtagningen riktas ?

A

Klinisk bild avgör hur provtagningen riktas!

Ung pat - Talar för medfödd orsak

Äldre pat - Talar för förvärvad orsak.

Akut symptom - Talar för allvarligare sjukdom - > kräver snabb handläggning

Låggradig succesivt tilltagande besvär under LÅNG tid - Talar för kornisk karraktär → tillåter mer eftertanke i utredning

OBS!- Svårt att avgöra enbart på kliniska bilden om det rör sig om extra eller intravasal hemolys för det fins ofta inslag av båda delarna (förutsatt att pat ej har splenektomi)

Vid intravasal. -

  • Sänkning av Haptoglobin (binder hemoglobin I plasma
  • Ökning av LD- som läcker ut från erytrocyterna

OBS!

  • vitkgit att utreda om det rör sig om immunmedierad eller icke- immunmedierad hemoyls

Alltså 2 indelningar

1- Extra och intravasal hemolys

2- Immunmedierad och icke immunmedierad hemolys (kan vara både intra och extra )

32
Q

Hereditär sfärocytos - Vad är det?

Vad har de för egenskaper ?

Typ av hemoyls ?

Vid vilka situationer kan en hemolytisk kris uppstå ? exempel på en sådan sjukdom ?

A

Hereditär sfärocytos är ett samlingsnamn för flera olika genetiska defekter för proteiner i erytrocytmembranet.

Det är inte möjligt att vid granskning av blodutstryk särskilja en specifik defekt från en annan eftersom i stort sett alla defekterna ökar risken för att erytrocyten antar en mer eller mindre sfärisk form (se bilden) istället för den normala bikonkava formen.

Erytrocyterna blir härigenom mindre tåliga mot osmotiska förändringar. Detta gör att fler erytrocyter hemolyserar i cirkulationen men framför allt att fler erytrocyter hemolyseras vid mjältpassagen.

Hereditär sfärocytos är för det mesta en nedärvd sjukdom men spontanmutationer förekommer.

Det kan vara viktigt att känna till att en membrandefekt kan upptäckas i samband med en infektion som på grund av den oxidativa stressbelastningen som infektioner innebär för de defekta erytrocyterna han utlösa en hemolytisk kris.

En sådan klassisk infektion är Parvovirus B19 eller 5:e sjukan som ofta drabbar små barn. I vanliga fall orsakar den lindriga symptom men hos indivder med membrandefekt kan de utlösa en aplastisk kris.
Till följd av den ökade erytrocytomsättningen kan membranrester ansamlas i gallvägarna vilket kan orsaka gallvägsbesvär redan i tidig ålder.

33
Q

Vilka konsekvenser fås vid membran defekt ?

Ge exempel på två deformiteter

Exempel på pro som kan drabbas i vertikal riktning och på protoner i horisontal riktning

A

Beroende på vilket protein i erytrocytmembranet som är defekt så får erytrocyten en mer eller mindre typisk formförändring.

Vid defekter i transmembranproteinerna eller förankringskomplexen ändras formen i vertikal riktning och det bildas blåsor där erytrocytmembranet mister sin stabilitet.

  • Vid mjältpassagen kan membranet ”repareras” men erytrocyten förlorar en då en viss mängd membran och får en mer sfärisk form

Om defekten däremot berör proteinerna i det underliggande nätverket så påverkas erytrocytens form i horisontalplanet och antar en mer oval form. Detta kan misstänkas vid granskning av blodutstryk men diagnosen bekräftas med molekylärbiologisk teknik

Oberoende av defekt så påverkas har dessa erytrocyter kortare överlevnadstid i cirkulationen men en normal syrebärande förmåga

Vertikal - Hereditär sfärocytos - Band3 , ankyrin defekt

Horisontal - Hereditär elliptocytos - spectrin defekt

34
Q

Hemoglobinopatier

Kort definition ?

delas in i två typer

Vilka ?, ge exempel

hur visar sig symptomen på personer med hetrozygoti eller homozygot

A

Samlingsbegrepp för ärftliga sjukdomstillstånd som medför felaktig (kval eller kvan)syntes av normalt globen i hemoglombin.

→ ger varierande grad av mikorcytär anemi..

  • Hemoglobinvarianter där en punktmutation i en av generna för antingen alfa- eller betaglobin som leder till en strukturell dysfunktion hos hemoglobinet. Det kan leda till en ökad benägenhet för polymerisering, dvs att hemoglobinmolekylerna har en tendens att bilda polymerer istället för att cirkulera som monomerer vilket är nödvändigt för att ta upp syre och för att erytrocyten ska kunna behålla sin form, eller en nedsatt affinitet för syre. KVALITATIV
  • Thalassemier där en mutation i en regulatorisk gen för alfa-eller betaglobin resulterar i en underproduktion eller frånvaro av normalt globin för hemoglobin. Mutationer i regulatoriska gener för alfa-globin kallas alfa-thalassemier och mutationer som påverkar betaglobinsyntesen kallas betathalassemier. KVANTITATIV

Individer med heterozygoti, dvs endast en påverkad gen för betaglobin eller upp till 2 alfaglobingener har ofta relativt milda symptom

homozygota individer ofta har allvarliga symptom och transfusionskrävande anemi.

35
Q

Utredning av hemoglobionpati

hur ser morfologin ut ?

3 viktiga marköer att korntorlera ifall hemolys finns , vilka?

hur diagnosierar man ?

A

Ger ofta mikorcytära anemier utan järnbrist

  • Erytrocytmorfologi (ród blodbild) med anisocytos och formförändingar
  • Orsakar förkortad överlevande tid hos erytrocyterna

Ger ofta hemolys av varierande grad

  • Kontroll av - Järnstatus , haptoglobin, LD

Diagnos med hemoglobinfraktionering

  • Mutation verifieras med molekylärbiologiska diagnostik.
36
Q

HbS- och sickling

Beskrving av bild i blodutrstyrk ?

Vid vilka situationer syns sicken cellerna ?

Orsaken till att erytrocyterna från denna morfologi ?

Beskriv processen “ Scikling”

Är det kronisk eller reversibelt ?

När kan en sickling- kris utlösas?,

A
  • ANISOCYTOS
  • viktigt att komma ihåg vid sickel cell anemi är att sickel cellerna endast syns vid hypoxi hos patienten s.k sickling kris och således inte framkommer i blodutstryk under optimala förhållanden.
  • Orsaken till att erytrocyterna får den typiska månskäreliknande formen vid HbS är att mutationen orsakar en förändring i hemoglobinets ytstruktur så att hemoglobinmolekylerna får en ökad benägenhet att vid hypoxi aggregera och bilda polymerer
  • Detta gör att hemoglobinpolymererna bildar styva stavliknande strukturer, s.k. taktoider som för det omöjligt för erytrocyten att bibehålla sin form. Erytrocyten tvingas till en månskäreliknande form eller perforeras av taktoiderna och hemolyserar – detta kallas sickling
  • Till viss del är detta fenomen reversibelt. Under korta perioder av hypoxi, t.ex. en plötslig kortvarig fysisk ansträngning och när endast ett fåtal hemoglobinmolekyler aggregerat kan tillståndet gå tillbaka men vid exempelvis en feberepisod blir tillståndet irreversibelt – en sickling-kris utlöses
37
Q

På vilket sätt kan sickling blockera cirkulationen ?

vad är det som sker ?

Vad kan sickling krisen orsaka ?

Vilka sorters förebyggande bheanling finns det att använda ?

Behandling vid stickling kris ?

Vad finns det för underhålls bheanling ?

Botande bheanling ?

A

Vid en sickling-kris fastnar de stela erytrocytena i små kapillärer i alla organ och blockerar blodflödet.Distalt om ocklusionen uppstår mer uttalad hypoxi som ytterligare förvärrar tillståndet.

På platsen för ocklusionen uppstår även en inflammatorisk reaktion i endotelet som aktiverar trombocyter med en sekundär mikrotrombotisering som följd.

På platsen för ocklusionen uppstår även en inflammatorisk reaktion i endotelet som aktiverar trombocyter med en sekundär mikrotrombotisering som följd.

Som förebyggande behandling är det viktigt att följa vaccinationsprogram och tidigt och aktivt behandla infektioner samt ge råd om att undvika situationer som resulterar i hypoxi.

Vid en sickling-kris ges syrgasunderstöd, rehydrering, lågmolekylärt heparin (trombosförebyggande) och blodtransfusion vid behov.

Som underhållsbehandling används hydroxyurea som stimulerar transkriptionen av HbF som i sin tur minskar andelen HbS.

Nuförtiden övervägs även allogen stamscellstransplantation vilket är en botande men riskfylld behandling.

38
Q

Vad är Thalassemier får något ?

nedärvning?

vilka 2 typer finns det ?

A

Thalassemier är den andra stora undergruppen av hemoglobinopatier.

AUTOSOMAL RECESSIV

ALPHA- thalassemi - totalt 4 gener- > 4 senario

  • “silent carrier”→ 1 /4 , symtomfri anlagsbärare
  • “Alpha thalassemia minor”- 2/4 → milda/ måttliga symptom
  • “Hb-h sjukdom” → 3/ 4 - Allvarlig symptomgivande anemi
  • “Hb Barts”-→ 4/4 → gammaglobulin tetramer , svårläslig och ansamlas i fostrets erytrocyter och leder till svår anemi och vätskeansamling i vävnad - intrauterin fosterdöd

BETA- Thalassemi- 2 gener men 4 senario

Varierande symptom , mild/moderat

  • B+ + B→ symtomfri bärare
  • B0 + B → B-thalassemia minor

Varierande symptom , Grav, ofta transfusionkrävande anemi

  • B+ + B+ B- thalassemia intermedia
  • B+ + B0
  • B0 + B0 → B- thalassemia major
39
Q

Symptom, diagnos och bheanling vid Alfa thalassemi

A

Det är vanligt med ikterus till följd av den ökade erytrocytomsättningen, såväl via viss benmärgshemolys och extravasal hemolys, med hemoglobinnedbrytning och hepatosplenomegali är inte ovanligt.

Diagnosen ställs med elektroforetisk (se bilden) eller kromatografisk hemoglobinseparation och verifiering av mutation med molekylärbiologisk teknik.

Tillskott av folsyra kan behövas för att tillgodose den ökade erytropoesen. Gallvägsbesvär sekundärt till ökad ansamling av erytrocytmembranrester i gallvägarna förekommer redan tidigt i livet vilket kan leda till att cholecystektomi kan behövas redan i tonårsåldern.

Transfusionskrävande anemi leder till järnöverskott som behandlas med läkemedel som binder järn (kelerare) för att undvika vävnadstoxisk järninlagring i vitala organ (hjärta, njurar och lever).
Vid svåra symptom kan allogen stamscellstransplantation övervägas och i synnerhet vid samtidig heterozygoti för annan hemoglobinopati, t.ex. heterozygoti för thalassemi+heterozygoti för hemoglobinvariant.

40
Q

Symptom , diagnos behandling av Beta thalassemi?

A

Symptombilden är i princip den samma för symptomgivande alfa- och beta-thalassemi så här behöver man utreda vidare.

Vid beta-thalassemia minor behövs sällan behandling men tillskott av folsyra kan behövas för att tillgodose ökad erytropoes. Tillfällig anemi kan uppstå hos barn med thalassemia minor i samband med infektioner och i samband med graviditet.

Vid thalassemia intermedia behövs regelbundna kontroller av tillväxt då dessa barn ofta på grund av den ökade erytrocytomsättningen obehandlade drabbas av en extramedullär hematopoetisk aktivitet i platta ben (t.ex. skallben och ansiktsskelett – se bilderna uppe till höger där man ser en förtjockning av maxillarisregionen samt att skallbenets struktur är förändrad och duran förtjockad) vilket kan resultera i bendeformiteter och osteoporos då den röda benärgen tar över där skelettet normalt skulle kalcifieras. Detta kan ses även i bröstben, revben och extremiteten.

Obehandlade blir barnen även trötta och tillväxthämmade till följd av anemin och den ökade erytropoetiska aktiviteten och liksom vid alfa-thalassemi ses gallvägsbesvär redan under barndomen.

Misstanke väcks utifrån den kliniska bilden tillsammans med upplysningar om hereditet. Blodstatus visar mikrocytär anemi och i den röda blodbilden ses varierande grad av anisocytos (storleksvariation) och poikilocytos (formförändring) med target celler, tear dop celler och mikrosfärocyter.

Detta, tillsammans med tecken till hemolys såsom förhöjt bilirubin och LD föranleder undersökning med hemoglobinfraktionering med ökad andel HbF) och vidare verifiering av mutation med molekylärbiologisk diagnostik. Livslång uppföljning behövs för optimal kontroll.

Vid transfusionskrävande anemi behövs oftast behandling med järnbindande läkemedel (kelerare). I samband med graviditet krävs specialistkontroller då symptomen ofta förvärras eftersom erytropoesen normalt ökar under graviditet för att tillgodose behovet från placenta och foster.

Vid beta-thalassemia major kan allogen stamcellstransplantation övervägas.