5. Anklagemyndigheden (pensum) Flashcards
Hvad er den historiske baggrund bag anklagemyndigheden?
Anklagemyndighedens forhold og organisation er reguleret i retsplejelovens første bog, fjerde afsnit, §§ 95-107.
- Grundlaget for myndighedens nuværende struktur blev lagt i 1992, men centrale ændringer skete med politi- og domstolsreformen i 2006
Hvordan er anklagemyndighedens organisation reguleret?
Det fremgår af § 95, at de offentlige anklagere er rigsadvokaten, statsadvokaterne, politidirektørerne og de personer, der er antaget til at bistå disse med anklageropgaven.
- Det fremgår af § 96, stk. 1, at anklagemyndighedens opgave er at forfølge forbiydelser. Det fremgår også af § 96, stk. 1, at opgaven udføres i samarbejde med politiet og efter reglerne i retsplejeloven
- Rammerne for anklagemyndighedens arbejde fremgår af § 96, stk. 2, hvorefter anklagerne skal fremme enhver sag med den hurtighed, som sagens beskaffenhed tillader (tempomaksimen), og skal påse, at strafskyldige drages til ansvar, men også at forfølgning af uskyldige ikke finder sted (deraf objektivitetsprincippet).
Hvad er justitsministerens rolle i forhold til anklagemyndigheden?
Justitsministeren kan give de offentlige anklagere pålæg vedrørende behandlingen af konkrete sager, herunder om at begynde eller fortsætte, undlade eller standse forfølgning, jf. § 98, stk. 3.
- Ordlyden af § 98, stk. 3, kan give et forkert indtryk af det danske system, idet justitsministeren som udgangspunkt ikke blander sig i påtalespørgsmål i enkeltsager.
- Der er kun nogle få typer af sager, hvor straffeloven bestemmer, at påtale sker på ministerens påbud, jf. f.eks. § 110 f og § 118 a.
- Bundlinjen er dog, at justitsministerenformelt set er overordnet anklagemyndigheden med de problemer, som det rejser.
Hvad er rigsadvokatens rolle i forhold til anklagemyndigheden?
Rigsadvokaten er overordnet de øvrige offentlige anklagere og fører tilsyn med alle opgaver, der hører under anklagemyndigheden, herunder også i politikredsene, hvor tilsynet dog i praksis foregår via statsadvokaterne, jf. § 99, stk. 2, og § 101, stk. 2.
Som led i det overordnede ansvar for anklagemyndigheden udsteder Rigsadvokaten generelle bestemmelser om anklagemyndighedens arbejde, jf. § 99, stk. 2, hvoraf især Rigsadvokatmeddelelsen er central.
Rigsadvokatmeddelelsen er bindende for anklagemyndigheden. Rigsadvokaten behandler klager over afgørelser truffet af statsadvokaterne som 1. instans, jf. § 99, stk. 3, og varetager desuden udførelsen af straffesager ved Højesteret, jf. § 99, stk. 1 og 3.
Hvad er statsadvokatens rolle i forhold til anklagemyndigheden?
De to regionale statsadvokater varetager navnlig fire opgaver. For det første fører de ankesagerne ved de to landsretter, jf. § 101, stk. 1,1. pkt. For det andet kan Rigsadvokaten bestemme, at statsadvokaterne inden for et nærmere afgrænset sagsområde tillige varetager udførelsen af straffesager ved byretten.
- Statsadvokaterne kan også af egen drift i konkrete, særlige tilfælde overtage retsforfølgningen ved byretten, jf. § 104, stk. 1, 2. pkt
- For det tredje fører statsadvokaterne tilsyn med politikredsenes behandling af straffesager og behandler klager over afgørelser, som er truffet af politidirektørerne om strafforfølgning, jf. § 101, stk. 2.
- Endelig, for det fjerde, behandler de sager om erstatning i anledning af strafferetlig forfølgning og fører tilsyn med længden af strafferetlige foranstaltninger.
Hvad er politidirektørernes rolle i forhold til anklagemyndigheden?
Politidirektøren har ansvaret for både politiets efterforskningsarbejde og anklagemyndighedens arbejde med strafforfølgning mv.
- Det er politidirektøren (dvs. anklagerne i de enkelte kredse), der har kompetence til at træffe afgørelse om påtale af lovovertrædelser, der forfølges af det offentlige, jf. § 719, stk. 1.
- Det er ligeledes anklagerne i politikredsene, der varetager udførelsen af straffesager ved byretterne, jf. § 104. Også her gælder visse undtagelser, se § 101, stk. 1, og § 103, stk. 2.
Hvordan skal hhv. påtale, påtaleopgivelse og tiltalefrafald forstås?
PÅTALE: »Begrebet påtale omfatter alle foranstaltninger, der går ud på at retsforfølge en formodet forbrydelse med henblik på at få gerningsmanden straffet eller pålagt andre sanktioner«.
Ordet tiltale er snævrere. Det er hovedsageligt knyttet til den del af strafforfølgningen, der involverer domstolene. Man taler derfor om at »rejse tiltale« (underforstået ved domstolene), og det sker oftest i form af et anklageskrift, der sendes til retten med anmodning om retsmøde. Begrebet tiltale kan derfor i en vis forstand siges at være et underbegreb til ordet påtale.
Hvad er det akkusatoriske princip, og hvordan reflekteres det i RPL?
Kompetence til at påtale en formodet lovovertrædelse tilkommer alene personer, der er påtaleberettigede.
- Det vil i praksis - med få undtagelser - sige anklagemyndigheden, jf. § 718.
- Efter § 719, stk. 1, tilkommer offentlig påtale ved byretterne som udgangspunkt politidirektøren, mens statsadvokaten påtaler ankesager ved landsret og visse sagstyper ved byretterne, jf. stk. 2 og 3.
Hvordan sker der påtaleopgivelse?
Anklagemyndigheden kan på et hvilket som helst tidspunkt, indtil domstolene har truffet endelig afgørelse eller optaget sagen til dom, frafalde tiltalen eller opgive påtalen, jf. RPL § 721
1) Efter stk. 1, nr. 1, kan påtale opgives, hvis sigtelsen viser sig at være grundløs, dvs. den er åbenbart urigtig, eller forholdet åbenbart ikke er strafbart.
2) Mere anvendt i praksis er stk. 1, nr. 2, hvorefter der kan ske påtaleopgivelse, hvis videre forfølgning ikke kan forventes at føre til domfældelse
3) Endelig kan der efter stk. 1, nr. 3, opgives påtale, selv om anklagemyndigheden har en stærkere formodning og visse beviser for sigtedes skyld, men det vurderes at ville føre til vanskeligheder, omkostninger eller behandlingstider, der ikke står i rimeligt forhold til sagens betydning og den straf, som kan forventes idømt, hvis sagen skulle forfølges.
- Afgørelser om påtaleopgivelse kan påklages af både den sigtede og forurettede, jf. § 724, stk. stk. I,
22 og de kan omgøres af den overordnede anklagemyndighed inden for en frist på 2 måneder, jf. § 724, stk. 2. - Det, at påtalekompetencen tilkommer anklagemyndigheden, betyder imidlertid ikke, at anklagemyndigheden frit kan vælge, om der skal ske strafforfølgning i en sag. Det følger allerede af § 96, stk. 2, hvorefter det er myndighedens opgave at påse, at strafskyldige drages til ansvar, og uskyldige ikke forfølges.
- Hvis der ikke er rejst sigtelse i en sag, kan sagen opgives (eller henlægges) efter § 749, f.eks. hvis en anmeldelse eller mistanke viser sig grundløs, eller hvis forholdet ikke er strafbart eller beviseligt
Hvordan anvendes objektivitetsprincippet, og tempomaksimen for så vidt angår anklagemyndigheden?
Anklagemyndigheden er, som politiet, bundet af objektivitetsprincippet og underlagt tempomaksimen, jf. § 96, stk. 2.
- Objektivitetsprincippet gælder for alle dele og faser af anklagemyndighedens arbejde, dvs. ved alle afgørelser af spørgsmål om påtaleopgivelse, tiltalefrafald og tiltalerejsning mv., både før, under og efter en evt. retssag om det pågældende forhold.
- Indtil hovedforhandlingen indledes, har anklagemyndigheden fuld rådighed over sagen (sagen afsluttes, når påtalen opgives), og hvis det under hovedforhandlingen står klart, at der ikke er grundlag for tiltalen, skal anklagemyndigheden nedlægge påstand om frifindelse.
- Under lignende omstændigheder skal der ankes til tiltaltes fordel, evt. med påstand om frifindelse
Anklagemyndigheden er underlagt tempomaksimen, jf. § 96, stk. 2, og skal fremme enhver sag med den hurtighed, som sagens beskaffenhed tillader.
- Det betyder bl.a., at anklagemyndigheden skal sørge for at fa rejst tiltale og sendt sagen til retten inden for rimelig tid, jf. § 718 a, stk. 1.
- I modsat fald skal der ske påtaleopgivelse eller tiltalefrafald - ligeledes inden for rimelig tid. Fristen begynder at løbe fra det tidspunkt, hvor der sker sigtelse, jf. § 718 a, stk. 1, og hvis den sigtede er varetægtsfængslet eller under 18 år, skal en afgørelse om påtaleopgivelse, tiltalefrafald eller tiltalerejsning træffes »hurtigst muligt«.
- Er der ikke truffet afgørelse 1 år og 6 måneder efter sigtelsen, skal sigtede oplyses om, hvorpå sagen beror, og hvornår afgørelse kan forventes, jf. stk. 2. Sigtede kan på dette tidspunkt indbringe sagen for retten, jf. § 718 b.
Hvordan anvender anklagemyndigheden opportunitetsprincippet og tiltalefrafald?
Muligheden for anvendelse af tiltalefrafald, jf. § 722, hvorefter anklagemyndigheden inden for en vis skønsmargen kan afgøre strafbare forhold uden retsforfølgning ved domstolene, er det klareste udtryk for opportunitetsprincippet.
Man kan til en vis grad sige, at selv om et strafbart forhold kan bevises, skal anklagemyndigheden alene rejse tiltale, hvis det er »opportunt«, dvs. hvis det er passende eller hensigtsmæssigt (heraf opportunitetsprincippet).
- Det anvendes i praksis i navnlig bagatelsager, dvs. typisk (første- gangstilfælde, som efter loven ikke kan medføre højere straf end bøde og er af ringe strafværdighed, jf. § 722, stk. 1, nr. 1.
- Det anvendes især over for unge lovovertrædere, jf. nr. 2 og 3, hvor der samtidig fastsættes vilkår - typisk om ungdomskontrakt - efter § 723, stk. 1. Fastsættelse af vilkår kan kun ske ved rettens medvirken og en uforbeholden tilståelse, se nærmere § 723, stk. 2 og 3.
Tiltalefrafald kan i øvrigt anvendes i tilfælde, hvor sagens gennemførelse vil medføre vanskeligheder, omkostninger eller behandlingstider, som ikke står i rimeligt forhold til sagens betydning og den straf, som i givet fald kan forventes idømt (ressourcehensyn), jf. nr. 5.
- Desuden bør nævnes, at tiltalefrafald anvendes på områder, hvor justitsministeren eller rigsadvokaten har fastsat sådanne bestemmelser, jf. § 722, stk. 1, nr. 7.
- Endelig er der mulighed for tiltalefrafald efter § 722, stk. 2, hvis der foreligger særlig formildende omstændigheder eller andre særlige forhold, og påtale ikke kan anses for påkrævet af almene hensyn
- Tiltalefrafald er udtryk for, at anklagemyndigheden anser personen for skyldig og mener at kunne bevise det. Et tiltalefrafald er derfor også - i modsætning til påtaleopgivelse efter § 721 - en strafferetlig sanktion, og det har visse retsvirkninger
Hvilke overvejelser ligger bag tiltalerejsningen og anklageskriftet?
Inden tiltalen sker, kan anklagemyndigheden gøre følgende overvejelser:
- Om sigtelsen er grundløs, jf. § 721, stk. 1, nr. 1, eller om videre forfølgning kan forventes at føre til domfældelse, jf. § 721, stk. 1, nr. 2.
- Om sagen har en karakter, som gør, at der bør ske påtaleopgivelse, jf. § 721, stk. 1, nr. 3, eller meddeles tiltalefrafald, jf. § 722.
- Om sagen egner sig til at blive afgjort ved bødeforelæg, jf. § 832.
Kan der svares benægtede til dette, udarbejdes der anklageskrift, og sagen oversendes til retten
Hvilke krav er der til anklageskriftet?
I § 834 opstilles en række krav til anklageskriftets udformning, herunder kravet om beskrivelse af det forhold, som tiltalen angår.
Denne beskrivelse skal bl.a. omfatte
1) den regel, der påstås overtrådt,
2) den bestemmelse, der hjemler straffen,
3) en kort beskrivelse af tid, sted, genstand, udførelsesmåde og andre nærmere omstændigheder, som er nødvendige for en tilstrækkelig og tydelig beskrivelse af gerningen, og
4) de strafforhøjelses- eller strafnedsættelsesgrunde, der vil blive påberåbt
-Derimod må anklageskriftet ikke indeholde en bevisfortegnelse eller en redegørelse for sagens retlige spørgsmål, jf. § 834, stk. 4.
- Til gengæld skal anklagemyndigheden samtidig indlevere en separat fortegnelse over de beviser mv., som den ønsker at føre, jf. § 837,
- Anklagemyndigheden skal bevise alle dele af den angive tiltale, herunder de led i gerningsindholdet, der er nødvendige til domfældelse. Omvendt skal anklageskriftet ikke indeholde unødige detaljer eller overflødige oplysninger, og retten kan nægte bevisførelse, der er overflødig, jf. § 841 og 875.
Et anklageskrift kan opstille alternative påstande (såkaldt subsidiære påstande), dvs. hvis retten ikke finder den primære påstand bevist, kan den subsidiære evt. den mere subsidiære påstand følges, jf. § 834, stk. 3.
Kan anklageskriftet senere ændres?
Når anklagemyndigheden indleverer anklageskriftet til retten, er straffesagen indledt ved retten, jf. § 835.
Retten skal beramme hovedforhandlingen hurtigst muligt og så vidt muligt inden for 2 uger fra indlevering af anklageskriftet, jf. § 843 a.
- Inden hovedforhandlingen kan anklagemyndigheden både berigtige angivelser i anklageskriftet og udvide tiltalen til andre strafbare forhold, jf. § 836, stk. 1.
- Under hovedforhandlingen kan anklagemyndigheden derimod kun med rettens og tiltaltes samtykke udvide tiltalen til andre strafbare forhold, jf. stk. 2.
- Hvis anklagemyndigheden ikke kan opnå samtykke til udvidelsen, må der i stedet rejses ny sag mod tiltalte om dette forhold, jf. stk. 3
- Berigtigelser under hovedforhandlingen kræver derimod ikke tiltaltes samtykke, jf. § 836, stk. 2.
- Formentlig omfatter berigtigelse det samme som bi-omstændigheder og subsumption, jf. § 883, stk. 4, men også afgrænsning af disse begreber kan være vanskelig
Gammeltoft-Hansen skelner mellem 1) ændring af hovedomstændigheder og dermed en udvidelse af tiltalen og 2) ændring af bi-omstændigheder, hvormed der altså blot sker berigtigelse
Hvilke påtalebegrænsninger kan foretages af anklagemyndigheden?
Helt frem til hovedforhandlingen har anklagemyndigeden mulighed for at udvide eller berigtige tiltalen, jf. § 836, stk. 1
- Bindende påtalebegrænsning foreligger som udgangspunkt, hvis anklagemyndigheden eksplicit giver udtryk for dette i en erklæring, men også hvis anklagemyndighedens tilkendegivelser eller adfærd i øvrigt har været egnet til at skabe en berettiget og beskyttelsesværdig forventning hos den pågældende
- Kun hvis der er konkret grund til at tro, at anklagemyndigheden specifikt har taget stilling til det pågældende forhold og efter nærmere overvejelse opgivet påtale, kan det opfattes som en påtalebegrænsning.