5. Anklagemyndigheden (pensum) Flashcards
Hvad er den historiske baggrund bag anklagemyndigheden?
Anklagemyndighedens forhold og organisation er reguleret i retsplejelovens første bog, fjerde afsnit, §§ 95-107.
- Grundlaget for myndighedens nuværende struktur blev lagt i 1992, men centrale ændringer skete med politi- og domstolsreformen i 2006
Hvordan er anklagemyndighedens organisation reguleret?
Det fremgår af § 95, at de offentlige anklagere er rigsadvokaten, statsadvokaterne, politidirektørerne og de personer, der er antaget til at bistå disse med anklageropgaven.
- Det fremgår af § 96, stk. 1, at anklagemyndighedens opgave er at forfølge forbiydelser. Det fremgår også af § 96, stk. 1, at opgaven udføres i samarbejde med politiet og efter reglerne i retsplejeloven
- Rammerne for anklagemyndighedens arbejde fremgår af § 96, stk. 2, hvorefter anklagerne skal fremme enhver sag med den hurtighed, som sagens beskaffenhed tillader (tempomaksimen), og skal påse, at strafskyldige drages til ansvar, men også at forfølgning af uskyldige ikke finder sted (deraf objektivitetsprincippet).
Hvad er justitsministerens rolle i forhold til anklagemyndigheden?
Justitsministeren kan give de offentlige anklagere pålæg vedrørende behandlingen af konkrete sager, herunder om at begynde eller fortsætte, undlade eller standse forfølgning, jf. § 98, stk. 3.
- Ordlyden af § 98, stk. 3, kan give et forkert indtryk af det danske system, idet justitsministeren som udgangspunkt ikke blander sig i påtalespørgsmål i enkeltsager.
- Der er kun nogle få typer af sager, hvor straffeloven bestemmer, at påtale sker på ministerens påbud, jf. f.eks. § 110 f og § 118 a.
- Bundlinjen er dog, at justitsministerenformelt set er overordnet anklagemyndigheden med de problemer, som det rejser.
Hvad er rigsadvokatens rolle i forhold til anklagemyndigheden?
Rigsadvokaten er overordnet de øvrige offentlige anklagere og fører tilsyn med alle opgaver, der hører under anklagemyndigheden, herunder også i politikredsene, hvor tilsynet dog i praksis foregår via statsadvokaterne, jf. § 99, stk. 2, og § 101, stk. 2.
Som led i det overordnede ansvar for anklagemyndigheden udsteder Rigsadvokaten generelle bestemmelser om anklagemyndighedens arbejde, jf. § 99, stk. 2, hvoraf især Rigsadvokatmeddelelsen er central.
Rigsadvokatmeddelelsen er bindende for anklagemyndigheden. Rigsadvokaten behandler klager over afgørelser truffet af statsadvokaterne som 1. instans, jf. § 99, stk. 3, og varetager desuden udførelsen af straffesager ved Højesteret, jf. § 99, stk. 1 og 3.
Hvad er statsadvokatens rolle i forhold til anklagemyndigheden?
De to regionale statsadvokater varetager navnlig fire opgaver. For det første fører de ankesagerne ved de to landsretter, jf. § 101, stk. 1,1. pkt. For det andet kan Rigsadvokaten bestemme, at statsadvokaterne inden for et nærmere afgrænset sagsområde tillige varetager udførelsen af straffesager ved byretten.
- Statsadvokaterne kan også af egen drift i konkrete, særlige tilfælde overtage retsforfølgningen ved byretten, jf. § 104, stk. 1, 2. pkt
- For det tredje fører statsadvokaterne tilsyn med politikredsenes behandling af straffesager og behandler klager over afgørelser, som er truffet af politidirektørerne om strafforfølgning, jf. § 101, stk. 2.
- Endelig, for det fjerde, behandler de sager om erstatning i anledning af strafferetlig forfølgning og fører tilsyn med længden af strafferetlige foranstaltninger.
Hvad er politidirektørernes rolle i forhold til anklagemyndigheden?
Politidirektøren har ansvaret for både politiets efterforskningsarbejde og anklagemyndighedens arbejde med strafforfølgning mv.
- Det er politidirektøren (dvs. anklagerne i de enkelte kredse), der har kompetence til at træffe afgørelse om påtale af lovovertrædelser, der forfølges af det offentlige, jf. § 719, stk. 1.
- Det er ligeledes anklagerne i politikredsene, der varetager udførelsen af straffesager ved byretterne, jf. § 104. Også her gælder visse undtagelser, se § 101, stk. 1, og § 103, stk. 2.
Hvordan skal hhv. påtale, påtaleopgivelse og tiltalefrafald forstås?
PÅTALE: »Begrebet påtale omfatter alle foranstaltninger, der går ud på at retsforfølge en formodet forbrydelse med henblik på at få gerningsmanden straffet eller pålagt andre sanktioner«.
Ordet tiltale er snævrere. Det er hovedsageligt knyttet til den del af strafforfølgningen, der involverer domstolene. Man taler derfor om at »rejse tiltale« (underforstået ved domstolene), og det sker oftest i form af et anklageskrift, der sendes til retten med anmodning om retsmøde. Begrebet tiltale kan derfor i en vis forstand siges at være et underbegreb til ordet påtale.
Hvad er det akkusatoriske princip, og hvordan reflekteres det i RPL?
Kompetence til at påtale en formodet lovovertrædelse tilkommer alene personer, der er påtaleberettigede.
- Det vil i praksis - med få undtagelser - sige anklagemyndigheden, jf. § 718.
- Efter § 719, stk. 1, tilkommer offentlig påtale ved byretterne som udgangspunkt politidirektøren, mens statsadvokaten påtaler ankesager ved landsret og visse sagstyper ved byretterne, jf. stk. 2 og 3.
Hvordan sker der påtaleopgivelse?
Anklagemyndigheden kan på et hvilket som helst tidspunkt, indtil domstolene har truffet endelig afgørelse eller optaget sagen til dom, frafalde tiltalen eller opgive påtalen, jf. RPL § 721
1) Efter stk. 1, nr. 1, kan påtale opgives, hvis sigtelsen viser sig at være grundløs, dvs. den er åbenbart urigtig, eller forholdet åbenbart ikke er strafbart.
2) Mere anvendt i praksis er stk. 1, nr. 2, hvorefter der kan ske påtaleopgivelse, hvis videre forfølgning ikke kan forventes at føre til domfældelse
3) Endelig kan der efter stk. 1, nr. 3, opgives påtale, selv om anklagemyndigheden har en stærkere formodning og visse beviser for sigtedes skyld, men det vurderes at ville føre til vanskeligheder, omkostninger eller behandlingstider, der ikke står i rimeligt forhold til sagens betydning og den straf, som kan forventes idømt, hvis sagen skulle forfølges.
- Afgørelser om påtaleopgivelse kan påklages af både den sigtede og forurettede, jf. § 724, stk. stk. I,
22 og de kan omgøres af den overordnede anklagemyndighed inden for en frist på 2 måneder, jf. § 724, stk. 2. - Det, at påtalekompetencen tilkommer anklagemyndigheden, betyder imidlertid ikke, at anklagemyndigheden frit kan vælge, om der skal ske strafforfølgning i en sag. Det følger allerede af § 96, stk. 2, hvorefter det er myndighedens opgave at påse, at strafskyldige drages til ansvar, og uskyldige ikke forfølges.
- Hvis der ikke er rejst sigtelse i en sag, kan sagen opgives (eller henlægges) efter § 749, f.eks. hvis en anmeldelse eller mistanke viser sig grundløs, eller hvis forholdet ikke er strafbart eller beviseligt
Hvordan anvendes objektivitetsprincippet, og tempomaksimen for så vidt angår anklagemyndigheden?
Anklagemyndigheden er, som politiet, bundet af objektivitetsprincippet og underlagt tempomaksimen, jf. § 96, stk. 2.
- Objektivitetsprincippet gælder for alle dele og faser af anklagemyndighedens arbejde, dvs. ved alle afgørelser af spørgsmål om påtaleopgivelse, tiltalefrafald og tiltalerejsning mv., både før, under og efter en evt. retssag om det pågældende forhold.
- Indtil hovedforhandlingen indledes, har anklagemyndigheden fuld rådighed over sagen (sagen afsluttes, når påtalen opgives), og hvis det under hovedforhandlingen står klart, at der ikke er grundlag for tiltalen, skal anklagemyndigheden nedlægge påstand om frifindelse.
- Under lignende omstændigheder skal der ankes til tiltaltes fordel, evt. med påstand om frifindelse
Anklagemyndigheden er underlagt tempomaksimen, jf. § 96, stk. 2, og skal fremme enhver sag med den hurtighed, som sagens beskaffenhed tillader.
- Det betyder bl.a., at anklagemyndigheden skal sørge for at fa rejst tiltale og sendt sagen til retten inden for rimelig tid, jf. § 718 a, stk. 1.
- I modsat fald skal der ske påtaleopgivelse eller tiltalefrafald - ligeledes inden for rimelig tid. Fristen begynder at løbe fra det tidspunkt, hvor der sker sigtelse, jf. § 718 a, stk. 1, og hvis den sigtede er varetægtsfængslet eller under 18 år, skal en afgørelse om påtaleopgivelse, tiltalefrafald eller tiltalerejsning træffes »hurtigst muligt«.
- Er der ikke truffet afgørelse 1 år og 6 måneder efter sigtelsen, skal sigtede oplyses om, hvorpå sagen beror, og hvornår afgørelse kan forventes, jf. stk. 2. Sigtede kan på dette tidspunkt indbringe sagen for retten, jf. § 718 b.
Hvordan anvender anklagemyndigheden opportunitetsprincippet og tiltalefrafald?
Muligheden for anvendelse af tiltalefrafald, jf. § 722, hvorefter anklagemyndigheden inden for en vis skønsmargen kan afgøre strafbare forhold uden retsforfølgning ved domstolene, er det klareste udtryk for opportunitetsprincippet.
Man kan til en vis grad sige, at selv om et strafbart forhold kan bevises, skal anklagemyndigheden alene rejse tiltale, hvis det er »opportunt«, dvs. hvis det er passende eller hensigtsmæssigt (heraf opportunitetsprincippet).
- Det anvendes i praksis i navnlig bagatelsager, dvs. typisk (første- gangstilfælde, som efter loven ikke kan medføre højere straf end bøde og er af ringe strafværdighed, jf. § 722, stk. 1, nr. 1.
- Det anvendes især over for unge lovovertrædere, jf. nr. 2 og 3, hvor der samtidig fastsættes vilkår - typisk om ungdomskontrakt - efter § 723, stk. 1. Fastsættelse af vilkår kan kun ske ved rettens medvirken og en uforbeholden tilståelse, se nærmere § 723, stk. 2 og 3.
Tiltalefrafald kan i øvrigt anvendes i tilfælde, hvor sagens gennemførelse vil medføre vanskeligheder, omkostninger eller behandlingstider, som ikke står i rimeligt forhold til sagens betydning og den straf, som i givet fald kan forventes idømt (ressourcehensyn), jf. nr. 5.
- Desuden bør nævnes, at tiltalefrafald anvendes på områder, hvor justitsministeren eller rigsadvokaten har fastsat sådanne bestemmelser, jf. § 722, stk. 1, nr. 7.
- Endelig er der mulighed for tiltalefrafald efter § 722, stk. 2, hvis der foreligger særlig formildende omstændigheder eller andre særlige forhold, og påtale ikke kan anses for påkrævet af almene hensyn
- Tiltalefrafald er udtryk for, at anklagemyndigheden anser personen for skyldig og mener at kunne bevise det. Et tiltalefrafald er derfor også - i modsætning til påtaleopgivelse efter § 721 - en strafferetlig sanktion, og det har visse retsvirkninger
Hvilke overvejelser ligger bag tiltalerejsningen og anklageskriftet?
Inden tiltalen sker, kan anklagemyndigheden gøre følgende overvejelser:
- Om sigtelsen er grundløs, jf. § 721, stk. 1, nr. 1, eller om videre forfølgning kan forventes at føre til domfældelse, jf. § 721, stk. 1, nr. 2.
- Om sagen har en karakter, som gør, at der bør ske påtaleopgivelse, jf. § 721, stk. 1, nr. 3, eller meddeles tiltalefrafald, jf. § 722.
- Om sagen egner sig til at blive afgjort ved bødeforelæg, jf. § 832.
Kan der svares benægtede til dette, udarbejdes der anklageskrift, og sagen oversendes til retten
Hvilke krav er der til anklageskriftet?
I § 834 opstilles en række krav til anklageskriftets udformning, herunder kravet om beskrivelse af det forhold, som tiltalen angår.
Denne beskrivelse skal bl.a. omfatte
1) den regel, der påstås overtrådt,
2) den bestemmelse, der hjemler straffen,
3) en kort beskrivelse af tid, sted, genstand, udførelsesmåde og andre nærmere omstændigheder, som er nødvendige for en tilstrækkelig og tydelig beskrivelse af gerningen, og
4) de strafforhøjelses- eller strafnedsættelsesgrunde, der vil blive påberåbt
-Derimod må anklageskriftet ikke indeholde en bevisfortegnelse eller en redegørelse for sagens retlige spørgsmål, jf. § 834, stk. 4.
- Til gengæld skal anklagemyndigheden samtidig indlevere en separat fortegnelse over de beviser mv., som den ønsker at føre, jf. § 837,
- Anklagemyndigheden skal bevise alle dele af den angive tiltale, herunder de led i gerningsindholdet, der er nødvendige til domfældelse. Omvendt skal anklageskriftet ikke indeholde unødige detaljer eller overflødige oplysninger, og retten kan nægte bevisførelse, der er overflødig, jf. § 841 og 875.
Et anklageskrift kan opstille alternative påstande (såkaldt subsidiære påstande), dvs. hvis retten ikke finder den primære påstand bevist, kan den subsidiære evt. den mere subsidiære påstand følges, jf. § 834, stk. 3.
Kan anklageskriftet senere ændres?
Når anklagemyndigheden indleverer anklageskriftet til retten, er straffesagen indledt ved retten, jf. § 835.
Retten skal beramme hovedforhandlingen hurtigst muligt og så vidt muligt inden for 2 uger fra indlevering af anklageskriftet, jf. § 843 a.
- Inden hovedforhandlingen kan anklagemyndigheden både berigtige angivelser i anklageskriftet og udvide tiltalen til andre strafbare forhold, jf. § 836, stk. 1.
- Under hovedforhandlingen kan anklagemyndigheden derimod kun med rettens og tiltaltes samtykke udvide tiltalen til andre strafbare forhold, jf. stk. 2.
- Hvis anklagemyndigheden ikke kan opnå samtykke til udvidelsen, må der i stedet rejses ny sag mod tiltalte om dette forhold, jf. stk. 3
- Berigtigelser under hovedforhandlingen kræver derimod ikke tiltaltes samtykke, jf. § 836, stk. 2.
- Formentlig omfatter berigtigelse det samme som bi-omstændigheder og subsumption, jf. § 883, stk. 4, men også afgrænsning af disse begreber kan være vanskelig
Gammeltoft-Hansen skelner mellem 1) ændring af hovedomstændigheder og dermed en udvidelse af tiltalen og 2) ændring af bi-omstændigheder, hvormed der altså blot sker berigtigelse
Hvilke påtalebegrænsninger kan foretages af anklagemyndigheden?
Helt frem til hovedforhandlingen har anklagemyndigeden mulighed for at udvide eller berigtige tiltalen, jf. § 836, stk. 1
- Bindende påtalebegrænsning foreligger som udgangspunkt, hvis anklagemyndigheden eksplicit giver udtryk for dette i en erklæring, men også hvis anklagemyndighedens tilkendegivelser eller adfærd i øvrigt har været egnet til at skabe en berettiget og beskyttelsesværdig forventning hos den pågældende
- Kun hvis der er konkret grund til at tro, at anklagemyndigheden specifikt har taget stilling til det pågældende forhold og efter nærmere overvejelse opgivet påtale, kan det opfattes som en påtalebegrænsning.
Hvordan forholder det sig med tilståelsessager?
Hvis en sigtet afgiver en uforbeholden tilståelse, inden anklageskrift er sendt til retten, vil anklagemyndigheden typisk nøjes med at udfærdige en begæring om retsmøde med henblik på at behandle sagen som en tilståelsessag, jf. § 831
- Der udarbejdes i så fald ikke et egentligt anklageskrift, men sigtelsen angives i retsmødebegæringen, og tiltalen rejses mundtligt i retten i overensstemmelse med tilståelsen, jf. RPL § 895
Formelt betragtes retsmødet som et retsmøde under efterforskningen, jf. § 694, stk. 3.
Der er en række betingelser knyttet til muligheden for at anvende denne summariske proces, jf. § 831, stk. 1, nr. 1-4.
1) Tilståelsen skal være uforbeholden, jf. § 831.
- Tilståelsen skal også omfattede den fornødne tilregnelse, og retten må således sikre sig, at der er handlet forsætligt i forhold til de forskellige led i gerningsindholdet, og at sigtede erkender dette, hvis der kræves forsæt til deliktet.
2) Retten sørge for, at tilståelsens rigtighed er bestyrket ved de i øvrigt foreliggende oplysninger, jf. § 831, stk. 1, nr. 1.
- Retten bør også være opmærksom på, om forklaringen er sammenhængende og troværdig, og om andre oplysninger bestyrker rigtigheden af tilståelsen (eller det modsatte), f.eks. vidneforklaringer afgivet til politiet, dokumenter, fotos, lyd- og billedoptagelser eller elektroniske registreringer.
3) Sigtede og anklager skal samtykke - det antages, at et samtykke (og en tilståelse) kan tilbagekaldes, indtil sagen er optaget til dom
4) Efter § 831, stk. 1, nr. 3, må retten ikke finde det betænkeligt at afgøre sagen uden hovedforhandling
5) Efter § 831, stk. 1, nr. 4, må der ikke blive spørgsmål om anvendelse af straffelovens §§ 68, 69, 70 eller 73
Hvordan anvendes bødeforelæg, jf. RPL § 832?
Efter § 832 kan anklagemyndigheden »i et bødeforelæg tilkendegive sigtede, at sagen kan afgøres uden retssag, hvis sigtede erklærer sig skyldig i overtrædelsen og erklærer sig rede til inden en nærmere angiven frist at betale en i bødeforelægget angivet bøde
- Det er med andre ord et »tilbud« til den sigtede om, at en retssag kan undgås, hvis han/hun betaler en bøde.
- I den forbindelse finder reglerne i § 834, stk. 1, nr. 2 og 3, og stk. 2, om krav til indholdet af et anklageskrift, tilsvarende anvendelse, jf. § 832, stk. 2, men der rejses ikke egentlig tiltale
- Ønsker vedkommende ikke at tilstå og betale bøden, kan han/hun inden en nærmere angiven frist (der kan forlænges af anklagemyndigheden) kræve sagen indbragt for retten
- Undlader vedkommende at reagere på bødeforelægget, sender anklagemyndigheden typisk sagen til retten, der uden yderligere varsel, uden retsmøde og på det foreliggende grundlag kan domfælde, jf. §§ 896 a og 897.
- Et bødeforelæg kan i øvrigt i visse tilfælde gives på stedet af politiet, selv om vedkommende nægter sig skyldig, jf. § 832, stk. 1. Det kaldes bødetilkendegivelse, og bøden kan ikke betales på stedet, men eftersendes til den pågældende.
- Den overordnede anklagemyndighed er ikke bundet af et bødeforelæg og kan inden 2 måneder efter forelægget ændre afgørelsen, også selv om vedkommende har betalt bøden, jf. § 724.
Kan anklagemyndigheden indgå aftaler med sigtede om tiltalen?
Anklagemyndighedens opgave er at sørge for, at strafskyldige drages til ansvar, og uskyldige ikke strafforfølges, jf. § 96, stk. 2.
- Herhjemme må anklagemyndighed eller politi ved afhøringer ikke anvende »løfter, urigtige foregivende eller trusler«, jf. § 752, stk. 3. Mens visse typer af adfærd utvivlsomt er i strid med § 752, stk. 3, må anklagemyndighed og politi gerne oplyse den sigtede om f.eks. reglerne i straffelovens § 82, nr. 9-10, hvorefter det i almindelighed skal indgå som en formildende omstændighed, at gerningspersonen frivilligt har angivet sig selv og aflagt fuldstændig tilståelse eller har givet oplysninger, som er afgørende for opklaringen af strafbare handlinger begået af andre
- Anklagemyndigheden må også gerne tilkendegive, at den vil påstå strafnedsættelse i retten, hvis sigtede medvirker til opklaringen, men det er rettens afgørelse, om og hvor meget rabat der skal ydes efter § 82, og anklagemyndigheden hverken kan eller må love noget bestemt.
- Der er dog næppe tvivl om, at tilkendegivelser fra anklagemyndigheden om tilskæring af sagen anvendes i et vist omfang i praksis, og anklagerne i det fagetiske udvalg har givet udtryk for det legitime i aftaler, der »går ud på, at anklagemyndigheden undlader at rejse tiltale for nogle i øvrigt bevis- bare forhold og at tiltalte herefter erkender sig skyldig i resten
- Det, som for alvor har givet anledning til drøftelser, er straffelovens § 82, nr. 10. Denne bestemmelse giver mulighed for strafnedsættelse ikke blot ved tilståelse og forklaring om medgemingspersoner, men potentielt mange andre og endnu ikke anlagte sager (om helt udenforstående tredjemænd).
- Anklagemyndigheden har rådighed over påtalen, og hvis den på baggrund af f.eks. et spørgsmål fra sigtede eller dennes forsvarer om strafpåstanden far indtryk af, at sigtede måske godt kunne acceptere en bestemt straf eller erkende bestemte forhold, er det legitimt, at anklagemyndigheden indretter sig taktisk (opportunt) i forhold til antagelser herom, f.eks. ved at beskære sagen.
Hvad er anklagemyndighedens opgave?
Anklageren repræsenterer den myndighed, der har rejst tiltale i sagen, og
det er anklageren, der skal levere grundlaget for at få skyldige personer dømt. Denne opgave beskrives i retsplejelovens§ 96, stk. 1, således, at »de offentlige anklageres opgaver i forbindelse med politiet at forfølge forbrydelser
Det fremgår også af retsplejelovens § 718 om anklageprincippet, at retterne inden for strafferetsplejen kun træder i virksomhed efter begæring af anklagemyndigheden (eller en privat påtaleberettiget).
Et helt overordnet og grundlæggende princip for anklagerens arbejde både
i og udenfor retten er objektivitetsprincippet. Princippet følger af retsplejelovens § 96, stk. 2, 2. led, hvorefter anklageren ikke blot skal »påse, at strafskyldige drages til ansvar, men også at forfølgning af uskyldige ikke finder sted«.
En anden central og overordnet opgave for anklageren er at »fremme enhver
sag med den hurtighed, som sagens beskaffenhed tillader«, jf. RPL § 96, stk. 2, 1. led. Princippet om, at strafforfølgningen skal foregå med
rimelig hurtighed, som også følger af EMRK artikel 6, stk. 1, gælder under
hele sagens forløb og er fastsat af hensyn til både sigtede og forurettede. Der er også i retsplejelovens § 718 a og 718 b fastsat generelle regler med frister
for anklagemyndighedens afgørelse af tiltalespørgsmålet mv., som anklageren
skal påse overholdt.
Hvordan forbereder anklagemyndigheden hovedforhandlingen?
- En første forudsætning for en god gennemførelse af hovedforhandlingen
er, at anklageren »kan« sagen og har tænkt den godt igennem
2) Anklageren skal fokusere på det væsentlige og afholde sig fra at vidtløftiggøre sagen.
Hvordan forholder anklageren sig under tiltalen?
Anklageskriftet er grundlaget for sagens behandling i retten, og det er anklageskriftet, der er udgangspunktet for den røde tråd i sagens behandling
og for identifikationen af sagens bevismæssige og retlige temaer
Hvis der er fejl heri: Udgangspunktet er her, at anklagemyndigheden uden samtykke fra tiltalte og retten kan berigtige angivelser i anklageskriftet, jf. RPL § 836, stk. 1, i det omfang, der er tale om biomstændigheder (tid og sted mv.),
jf. § 883, stk. 4.
- Bevisfortegnelsen må herefter også gøres til genstand for en ny overvejelse
forud for hovedforhandlingen, så det sikres, at de relevante vidner er indkaldt - l større sager er det nødvendigt at udfærdige en egentlig tidsplan for afviklingen af hovedforhandlingen, herunder med angivelse af begyndelsestidspunkter for de enkelte vidner, og at afstemme denne med forsvareren.
Hvordan sker den praktiske forberedelse af hovedforhandlingen?
Når sagen forberedes, er det anklagerens opgave at sikre sig, at alle sage,
dokumenter foreligger og er sendt til retten og forsvareren.
Anklageren må også påse, at den tiltaltes særakt med personlige oplysninger og eventuelle tidligere domme er indhentet, og at de personlige oplysninger om adresse, forstraffe mv. er opdaterede og dermed pålidelige. Anklageren må f.eks. gnem opslag i Kriminalregisteret forvisse sig om, at der ikke er nye sigte) eller afgørelser vedrørende den tiltalte.
3) Anklageren må også forud for hovedforhandlingen sikre sig, at indkaldelser af tiltalte og vidner er sket, og at der er bestilt transport af eventuelle
arrestanter i sagen.
4) Særligt for så vidt angår ankesager er det vigtigt at være opmærksom på, at
ankeforholdene er i orden
5) Anklageren må også i forbindelse med forberedelsen af sagen have opmærksomheden rettet mod, hvordan sagen skal gennemføres i retten
6) Der må ikke uden saglig begrundelse vises personfølsomme oplysninger mv. på storskærme, så de er synlige for eventuelle tilhørere.
7) Et andet spørgsmål, som anklageren skal være opmærksom på i forberedelsen, er, hvorvidt der i sagen er forhold, som gør det nødvendigt at overveje retsplejelovens særlige regler i kapitel 2 om dørlukning samt referat- og
navneforbud.
8) Tilsvarende kan særlige hensyn til et vidne føre til, at der bør fremsættes
anmodning om, at retten i medfør afretsplejelovens § 856 træffer bestemmelse om, at tiltalteforlader retslokalet, medens vidnet afgiver forklaring, og eventuelt at vidnets identitet- navn, stilling og bopæl- ikke oplyses for tiltalte.
9) Yderligere kan der være anledning til at anvende retsplejelovens § 28 b, stk. 3,
hvorefter bestemte personer eller grupper af personer skal nægtes adgang
til retsmødet, hvis det er nødvendigt for at få en sandfærdig forklaring fra et
vidne.
- Hvis der fremsættes anmodning derom, kan retten i medfør af RPL § 845, stk. 1, træffe afgørelse om disse spørgsmålforud for hovedforhandlingen,
og efter § 845, stk. 2, skal anklagemyndigheden senest ved indlevering af bevisfortegnelsen underrette retten og forsvareren, hvis der
foreligger spørgsmål, som kan afgøres efter stk. 1, dvs. om dørlukning, referatforbud, navneforbud, at tiltalte skal forlade retslokalet, eller at et vidnes
identitet ikke må oplyses.
10) Efter retsplejelovens § 193 skal anklagemyndigheden underrette retten, hvis der er behov for særlig hensyntagen til et vidne under en straffesag.
- Anklageren må også påse, at vidnet er blevet underrettet om retsmødet
og orn sagens forløb, ligesom anklageren må sikre sig, at vidnet er blevet
vejledt med hensyn til adgangen til at få beskikket en bistandsadvokat, om
adgangen til at fremsætte erstatningskrav og om muligheden for at få en
kontaktperson mv.
11) Under forberedelsen af hovedforhandlingen kan det yderligere være relevant at overveje, om der vil være anledning til at anvende retsplejelovens
regler - § 174, stk. 2 - om afgivelse af forklaring via videokommunikation.
12) En særlig opgave med hensyn til sagens praktiske afvikling, som påhviler
anklageren, er beregningen af tidsforbruget i sagen.
13) større og komplicerede sager er den bedste fremgangsmåde at lave en
egentlig tidsplan og anmode retten om et forberedende retsmøde, så sagens
gang i god tid er aftalt både med retten og forsvareren.
Opsummering: Anklageren skal sikre sig, at alle dokumenter foreligger og er sendt til retten og forsvareren, og at alle parter er ti/sagt, og der er bestilt transport af
arrestanter.
Anklageren skal sikre sig, at forurettede og andre vidner er blevet vejledt,
og overveje, om der er behovfordørlukning, navne- eller referatforbud eller særlig vidnebeskyttelse.
Der skal være en plan for, hvordan sagen skal gennemføres og præsenteres i
retten, og for det tidsmæssige forløb.
Anklageren skal være opmærksom på, at sagen skal fremmes hurtigst muligt.
Hvordan sker den materielle forberedelse af hovedforhandlingen?
De vigtigste elementer i bevisførelsen er oftest den tiltaltes og vidnernes
forklaringer, og derfor skal afhøringerne også forberedes grundigt.
I almindelighed er det fornuftigt at gå kronologisk frem og stille målene, så der ved hjælp af svarene fra tiltalte og vidner opnås en fortløbende beskrivelse afhændelsesforløbet.
Anklageren bør endvidere altid overveje, hvilken bestemmelse i
retsplejelovens § 871 om dokumentation der er anvendelig, og hvis hJemlen
kan være usikker, at være forsynet med relevant retspraksis til belysning
af spørgsmålet.
Anklageren skal også være forberedt på, at der fra forsvareren kan komme
indsigelser mod de enkelte dele i anklagemyndighedens bevisførelse, f.eks.
under henvisning til at dokumenter ikke kan fremlægges eller er mangelfulde,
at beviser er ulovligt indhentede eller lignende.
Da det kan være vanskeligt at forudse alle indsigelser, er det i større sager
en fordel - ved henvendelse til forsvareren med genpart til retten eller ved
et forberedende retsmøde - at afæske forsvareren oplysninger om, hvorvidt
der gøres indsigelser mod bevisførelsen eller det planlagte forløb af sagen.
Hvordan udarbejdes ekstrakter til hovedforhandlingen?
I nævningesager og i ankesager for landsretten skal anklagetnyndigheden
udarbejde en ekstrakt af sagen, der skal sendes til retten og forsvareren så vidt
muligt senest 2 uger før hovedforhandlingen. Bestemmelser herom er fastslået
i retsplejelovens § 886 og § 918, hvor det også er angivet, hvad ekstrakten
skal indeholde.
- En ekstrakt vil typisk bestå afudskrift af retsbogen vedrørende retsmøde
der har været afholdt indenhovedforhandlingen, dokumenter, der skal anvendes som bevis, sagkyndige erklæringer, herunder lægeerklæringer, relevante
politirapporter mv. og i ankesager tillige udskrift af byrettens dom og af
retsbogen vedrørende hovedforhandlingen ved byretten. - Når anklageren skal vurdere, hvilket materiale det må anses for relevant
at medtage, må det hele tiden holdes for øje, at anklagemyndighedens opgave
er at præsentere sagen på et helt objektivt grundlag. - Hvis enkelte bilag ikke foreligger, når ekstrakten udarbejdes, samles de
i en tillægsekstrakt, der efterfølgende sendes til retten og forsvareren.
Anklageren skal også være opmærksom på, om der er behov for at lave
en materialesamling vedrørende sagens retlige spørgsmål. Hvis sagen indeholder
retlige problemstillinger, der ikke forekommer så hyppigt, eller
sagen er af principiel karakter eller f.eks. vedrører ny lovgivning, skal der
altid udarbejdes en materialesamling.
Opsummeret:
- Ekstrakten skal indeholde alt relevant materiale og ikke mere.
- Ekstrakten skal være opbygget logisk, så der skabes overblik.
- Der skal i fornødent omfang også laves en materialesamling.