3.7. Legemsindgreb og DNA-profiler Flashcards

1
Q

Hvad siger de enkelte bestemmelser i Kap. 72 om legemsindgreb?

A

§ 792 – definition af legemsbesigtigelse og legemsundersøgelse
§ 792 a-b – materielle betingelser for indgreb overfor sigtede/mistænkt
§ 792 c – kompetence
§ 792 d - materielle betingelser for indgreb overfor ikke-sigtet
§ 792 e – proportionalitet og fremgangsmåde
§ 792 f – behandling og opbevaring af produktet af legemsbesigtigelse/-undersøgelse

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Forklar § 792 om legemsbesigtigelse og legemsundersøgelse

A
  • § 792, stk. 1, nr. 1 – Legemsbesigtigelse
    Besigtigelse af legemets ydre, optagelse af fotos, aftryk, visitation af tøj, den pågældende har på.
  • Anvendelsesområde: optagelse af fingeraftryk, fotos til Nationale Fotoregister
  • § 792, stk. 1, nr. 2 – Legemsundersøgelse
    Undersøgelse af kroppens hulrum (mund, anus, skede), udtalelse af spyt- eller blodprøver, røntgen
  • § 792, stk. 1 definerer de indgreb, der kan foretages overfor enhver, jf. ”overfor sigtede og andre”
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvad siger betænkning om legemsindgreb under efterforskning; 1987 nr. 1104?

A

”Der er ikke i retsplejeloven nogen almindelig beskrivelse af de straffeprocessuelle tvangsindgreb, der falder ind under begrebet legemsindgreb.
Der er i udvalget enighed om, at det er vanskeligt i loven på en hensigtsmæssig måde generelt at beskrive de mangfoldige og varierende former for legemsindgreb, der kan være tale om. Hertil kommer, at en sådan beskrivelse næppe kan blive udtømmende, og at der som følge af den tekniske udvikling og udviklingen indenfor lægevidenskaben i fremtiden kan blive behov og praktisk mulighed for indgreb, der ikke kendes i dag.
Udvalget har på denne baggrund drøftet, hvorledes man beskriver de indgreb, der må karakteriseres som legemsindgreb. På grundlag af disse drøftelser har udvalget opstillet følgende vejledende oversigt:”

1) Besigtigelse, der kræver en vis medvirken, f.eks. vejning, måling og besigtigelse af håndflader.
2) Besigtigelse, der ikke kræver egentlig afklædning, men f.eks. opknapning af en skjorte for at se kradsemærker på halsen og opsmøgning af et ærme for at se tatoveringer mv.
3) Optagelse af fingeraftryk.
4) Besigtigelse, der kræver afklædning.
5) Ydre undersøgelse, der består i en beføling af legemets overflade, f.eks. for at finde kapsler skjult under huden.
6) Sikring af prøver fra legemets ydre, f.eks. negleskrab eller hår.
7) Udtagelse af spytprøver (med henblik på dna-profiler).
8) Udtagelse af blodprøver.
9) Ultralyd- og røntgenundersøgelser.
10) Undersøgelse af legemets hulrum: Mundhule, anus og vagina.
11) Indgivelse af medicin (afføringsmidler o lign).
12) Udtagelse af prøver fra det indre legeme, f.eks. vævsprøver.
13) Andre undersøgelser af legemets indre, f.eks. rectoskopi, gynækologisk undersøgelse og egentlige operationer.
Legemsbesigtigelse omfatter alene de former for indgreb, hvor der ikke sker nogen indtrængen i det menneskelige legeme eller nogen egentlig beføling af legemet i undersøgelsesøjemed, jf. oversigten pkt. 1-4. Fingeraftryk er medtaget i kategorien legemsbesigtigelse, idet dette indgreb alene består i, at en person anbringer sine fingre på en stempelpude og derefter på et aftryksark.
Legemsundersøgelser omfatter de indgreb, der er angivet i oversigten pkt. 5-13, og hvor beføling af legemet er et led i selve undersøgelsen, f.eks. for at finde genstande under huden eller i legemets hulrum, eller hvor der udtages prøver fra legemets ydre eller indre

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Er der andre legemsindgreb end nævnt i betænkningen?

A

Fotos af skader og slagmærker på kroppen og optagelse af stemmeprøve f.eks. til sammenligning med båndoptagelser (legemsbesigtigelse)
Afklipning af skæg med henblik på sigtedes konfrontation med vidner (legemsundersøgelse),
Udåndingsprøve (legemsbesigtigelse )
Urinprøve(legemsundersøgelse)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Forklar dommen U.1994.319/1 V om barbering

A

BR’s begrundelse, der stadfæstes af LR:
Det ønskede indgreb må betragtes som omfattet af reglerne om legemsundersøgelse. Den i retsplejelovens § 792 a, stk. 2, nr. 1 opstillede betingelse om begrundet mistanke findes godtgjort ved nærværende rets kendelse af 12. januar 1994 om varetægtsfængsling, som stadfæstet ved Vestre Landsrets kendelse af 14. januar 1994.
Det fremgår af den vedlagte politirapport af 14. januar 1994 side 1 nederst, at 3 vidner, der har set en person svarende til røverens signalement i umiddelbar nærhed af uheldsstedet for røveribilen, beskriver personen som glatbarberet med overskæg. På denne baggrund, sammenholdt med sagens alvorlige karakter, findes også betingelsen i retsplejelovens § 792 a, stk. 2, nr. 2, om indgrebets afgørende betydning for efterforskningen at være opfyldt, hvorfor
Hvilken betingelse for tvangsindgrebet nævner retten ikke eksplicit?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvad er de materielle betingelser for § 792 a?

A

Stk. 1, legemsbesigtigelse:
Rimelig grund
Lovovertrædelse, der er undergivet offentlig påtale
Væsentlig betydning for efterforskningen
Stk. 2, legemsundersøgelse:
Begrundet mistanke
Lovovertrædelse med 1½ år eller derover i strafferammen eller strfl. 124, stk. 5/249, 1. pkt.
Afgørende betydning
Bemærk at kravene til undersøgelse er skærpet ift besigtigelse, da undersøgelse er et mere intensivt indgreb

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Forklar dommen U.1997.972V om PM’s mislykkede forsøg på tvang (?)

A

Efter at en kvinde var fundet dræbt i en park med spor af sæd på sin person og beklædning, havde S, der inden for det tidsrum på ca. 3 1/2 time, hvori drabet måtte antages at være begået, parkeret ganske kortvarigt tæt på findestedet, ikke villet imødekomme politiets ønske om udtagelse af blodprøve til sammenligning med sporene på stedet. Han var herefter blevet sigtet for drabet.

Politimesteren i Aalborg sendte den 31. januar 1996 en skrivelse til advokat Tage Kragbak. Skrivelsen er bl.a. sålydende:
».  .  . skal jeg herved meddele, at S ikke er og heller ikke på grundlag af de oplysninger, der indtil nu er fremkommet i sagen, vil blive sigtet i sagen vedrørende drabet på en – – – kvinde, der blev fundet i Østre Anlæg den 5. juli 1995 kl. 05.00.
Baggrunden, for at Deres klient blev afhørt til sagen, var, at der til politiet var fremkommet oplysninger om, at hans bil havde befundet sig i Bonnesensgade natten til den 5. juli 1995. S blev afhørt den 6. juli og den 13. juli 1995 om sit ærinde på stedet. Han blev ikke sigtet.
Efter de indtil nu fremkomne oplysninger er der ikke grundlag for at rejse sigtelse mod Deres klient, og der er heller ikke anledning til at afhøre ham yderligere.
Da der er et spor i sagen, der eventuelt vil kunne lede til gerningsmanden, skal jeg forespørge, om Deres klient er villig til at afgive en sammenligningsblodprøve, jfr. retsplejelovens § 792 d, stk. 1 …«
S ville ikke medvirke til udtagelse af en blodprøve, Politimesteren skrev derfor således til advokaten:

”Efterforskningen, der nu har strakt sig over et år, er nu indstillet, idet de efterforskningsmuligheder, der var, er udtømt.
I forbindelse med den afsluttende gennemgang af sagen er oplysningerne om Deres klient på ny blevet gennemgået. Det er min opfattelse, at der er grund til at rejse sigtelse mod ham, og det er min opfattelse, at mistanken er begrundet i en sådan grad, at der i medfør af rpl. § 792 a, stk. 2 kan udtages en blodprøve med henblik på DNA-test. Jeg har ved denne vurdering lagt vægt på, at Deres klient opholdt sig ca. 100 meter fra gerningsstedet omkring gerningstidspunktet. Jeg har endvidere lagt en vis vægt på, at Deres klient nægter at lade sig DNA-teste. Der vil således blive rejst sigtelse mod Deres klient medmindre han giver sit samtykke til at der udtages blodprøve. At indgrebet er af afgørende betydning for efterforskningen, er indlysende.

BR: ”Det skal specielt bemærkes, at det forhold, at sigtede ikke har ønsket at medvirke ved blodprøveudtagning, ikke kan bevirke, at mistankekravet derved får den fornødne styrke, da sigtede under sagen er fremkommet med en rimelig begrundelse for sine motiver til ikke frivilligt at ville medvirke. På baggrund af det anførte finder retten således ikke, at betingelserne for udtagelse af blodprøve af sigtede er til stede”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Forklar § 792 b – legemsindgreb udenfor konkrete efterforskning

A

Stk. 1 Uden for de tilfælde, der er nævnt i § 792 a, stk. 1, nr. 2, og stk. 2, kan optagelse af fingeraftryk og personfotografi samt udtagelse af spyt- eller blodprøve med henblik på senere identifikation endvidere foretages, hvis den pågældende med rimelig grund er mistænkt for en lovovertrædelse, der efter loven kan medføre fængsel i 1 år og 6 måneder eller derover, eller for en overtrædelse af straffelovens § 235, stk. 2.
Bemærk at indikationsbetingelsen er væk – altså ikke krav om at indgrebet kan bruges i en konkret straffesag
Stk.2. Uden for de tilfælde, der er nævnt i § 792 a, stk. 2, nr. 1, kan udtagelse af blodprøver foretages, såfremt der er begrundet mistanke om, at den pågældende har gjort sig skyldig i en lovovertrædelse, i hvis gerningsindhold indtagelse af spiritus eller euforiserende stoffer er et led.
Bemærk at både indikations- og kriminalitetskravet er fjernet.

Stk. 1 indebærer, at politiet kan optage fingeraftryk, personfotografi samt spyt- og blodprøver med henblik på senere identifikation, selv om der ikke er behov herfor af hensyn til efterforskningen i den aktuelle sag (dvs ingen indikationsbetingelse, såfremt den aktuelle sag vedrører en lovovertrædelse med en strafferamme på fængsel i 1 år og 6 måneder eller derover).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Forklar dommen U.2007.11 Ø om § 792 b, stk. 1

A

I forbindelse med en sigtelse mod T for overtrædelse af straffelovens § 224, jf. § 222, stk. 2, havde politiet optaget fingeraftryk og personfotografi samt udtaget spyt af T. Efter påtaleopgivelse blev der efter anmodning afholdt retsmøde, jf. retsplejelovens § 746, til afgørelse af spørgsmålet om, hvorvidt indgrebene kunne anses som lovligt sket. Det fremgik af sagen, at mistanken mod T ved foretagelsen af de omhandlede indgreb alene byggede på en forklaring, der var afgivet af F. Da den videre efterforskning ikke støttede F’s forklaring, blev påtale opgivet. Byretten udtalte, at der ikke var grundlag for at anse de skete indgreb for uhjemlede, alene fordi der ikke forelå et identifikationsspørgsmål i den konkrete sag. Under henvisning til efterforskningen i sagen, hvor det umiddelbart havde kunnet konstateres, at der ikke var grundlag for påtale, fandtes der ikke at have foreligget en sådan rimelig grund til mistanke mod T, at der var hjemmel i retsplejelovens § 792 b, stk. 1, til at foretage de omhandlede legemsindgreb. Landsretten stadfæstede byrettens afgørelse i henhold til grundene

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Forklar dommen U.2009.1650 Ø

A

D var ved dom af 4. februar 2009 efter sin erkendelse dømt for hæleri efter straffelovens § 290, stk. 1, ved at have købt en mobiltelefon, selv om han vidste eller bestemt formodede, at telefonen hidrørte fra berigelseskriminalitet, og D var straffet med en bøde på 600 kr. Politiet havde under efterforskningen optaget fingeraftryk, foto og udtaget spytprøve af D. Byretten godkendte optagelsen af fingeraftrykket og fotoet, men kendte udtagelsen af spytprøven ulovlig, hvilket blev kæret af anklagemyndigheden.
Landsretten anførte, at udtagelsen af spytprøven efter det oplyste var sket i medfør af retsplejelovens § 792 b, stk. 1, med henblik på senere identifikation. Efter sagens oplysninger, herunder at D ved afhøringen hos politiet erkendte hæleri efter straffelovens § 290, stk. 1, med hensyn til en mobiltelefon, der stammede fra tyveri, var D var med rimelig grund mistænkt for en overtrædelse, som efter loven kan medføre fængsel i 1 år og 6 måneder. Et legemsindgreb efter retsplejelovens § 792 b, stk. 1, kan foretages, selv om der ikke er behov herfor af hensyn til efterforskningen i den aktuelle sag. Herefter havde betingelserne i retsplejelovens § 792 b, stk. 1, for at udtage spytprøven været opfyldt, og bestemmelsen i retsplejelovens § 792 e kunne ikke føre til andet resultat. Legemsindgrebet var derfor lovligt foretaget.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Forklar § 792 c om kompetence vedr. sigtede

A

Stk. 1: Kompetence til legemsbesigtigelse af sigtet hos politiet
Stk. 2: Kompetence til legemsundersøgelse af sigtet hos retten.
Stk. 3: Øjemed
Stk. 4: Forsvarerbeskikkelse (ikke obligatorisk)
Stk. 5: Hvis sigtede giver skriftligt samtykke kan legemsundersøgelse besluttes af politiet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Forklar § 792 d om kompetence ved ikke-sigtede

A

Stk. 1 Legemsindgreb over for en person, der ikke er sigtet, er ikke omfattet af reglerne i dette kapitel, såfremt den pågældende meddeler samtykke til indgrebet. Samtykket skal så vidt muligt være skriftligt. I øvrigt må legemsindgreb over for en person, der ikke er sigtet, kun foretages efter reglerne i stk. 2 og 4.
samtykke til indgrebet, betyder både at kompetencereglerne fraviges og at de materielle betingelser bortfalder.
Stk.2. Legemsbesigtigelse, der ikke kræver afklædning, herunder optagelse af fotografier, aftryk og lignende af legemet og visitation af tøj, kan foretages over for en person, der ikke er sigtet,
såfremt efterforskningen vedrører en lovovertrædelse, der efter loven kan medføre fængsel i 1 år og 6 måneder eller derover, og
indgrebet må antages at være af afgørende betydning for efterforskningen.
Stk.3. Afgørelse om legemsbesigtigelse efter stk. 2 træffes af retten ved kendelse. Bestemmelserne i § 792 c, stk. 2, 2. og 3. pkt., samt stk. 3 og stk. 4, 1. pkt., finder tilsvarende anvendelse. I stedet for direkte gennemtvingelse kan de i § 178 nævnte tvangsmidler anvendes til gennemførelse af legemsbesigtigelsen.
Bemærk at der ikke er hjemmel til gennemtvingelse af legemsundersøgelse af ikke-sigtede

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

§ 792 e om proportionalitet og skånsomhed i udførelse

A

Stk. 1 regulerer proportionalitetsvurdering ml. indgrebet og smerte forbundet med indgrebet.
Stk. 2 omhandler udførelse, og hvem, der skal udføre indgreb, fx en læge.
Bemærk at der ikke er hjemmel til indgreb på øjemedet fsva fravigelse af kravet om at en læge skal udføre indgrebet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Forklar § 792 f om opbevaring af resultatet af legemsindgreb

A

Stk. 1 Politiet må ikke opbevare personfotografier med henblik på senere identifikation af personer, der ikke har været sigtet, eller som er frifundet, eller mod hvem påtale er opgivet.
Stk.2. Politiet må ikke opbevare andet materiale og andre oplysninger, der er tilvejebragt ved legemsindgreb, og som vedrører personer, der ikke har været sigtet.
Stk.3. Oplysninger og materiale, der er tilvejebragt ved indgreb, som retten nægter at godkende i medfør af § 792 c, stk. 3, 2. pkt., eller som retten i medfør af § 746, stk. 1, finder uhjemlede, skal straks tilintetgøres.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Forklar lov om DNA-register

A

Samme regler for Rigspolitichefens fingeraftryksregister
§ 1:
Efter reglerne i denne lov opbevarer og fører Rigspolitichefen Det Centrale Dna-profil-register, der tjener som internt arbejdsregister for politiet i forbindelse med identifikation af personer.
Stk.2. Registeret inddeles i en persondel og en spordel, jf. § 2.
Stk.3. Registeret består af et manuelt register og et edb-register.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Forklar de materielle betingelser for opbevaring efter DNA-registerloven § 2

A

§ 2
I registeret må kun optages oplysninger, der er af politimæssig betydning i forbindelse med personidentifikation.
Stk.2. Registeret må indeholde følgende oplysninger:
I registerets persondel må optages dna-profiler af personer, som er eller har været sigtet for en lovovertrædelse, der efter loven kan medføre fængsel i 1 år og 6 måneder eller derover, eller for en overtrædelse af straffelovens § 235, stk. 2, hvis dna-analysen er udført i den pågældende sag på grundlag af biologisk materiale udtaget efter reglerne i retsplejelovens kapitel 72.
I registerets spordel må optages dna-profiler af biologisk materiale, der er fundet på gerningssteder eller på effekter, personer eller steder med tilknytning til en forbrydelse.
Stk.3. Registeret må ud over de i stk. 2 nævnte oplysninger kun indeholde oplysninger af betydning for registerets praktiske anvendelse og førelse.

17
Q

Forklar DNA-lovens § 3 om sletning

A

Stk. 1 Oplysninger i registerets persondel skal straks slettes,
når sigtelse er opgivet som grundløs,
der er forløbet 10 år fra frifindelse, afgørelse om påtaleopgivelse eller tiltalefrafald uden vilkår,
den registrerede person er fyldt 80 år,
oplysningerne er tilvejebragt på grundlag af et legemsindgreb, som retten nægter at godkende,
oplysningerne er tilvejebragt på grundlag af et legemsindgreb, som retten eller politiet selv efterfølgende finder uhjemlet, eller
andre særlige grunde undtagelsesvis taler herfor.
Stk.2. Oplysninger om en registreret person skal slettes senest 2 år efter den pågældendes død.
Stk.3. Sletning af oplysninger i registerets persondel kan undlades i de i stk. 1, nr. 3, nævnte tilfælde, hvis det efter en konkret vurdering undtagelsesvis findes nødvendigt at opretholde registreringen.

18
Q

Hvordan fremlægges oplysningerne under en straffesag

A

Hvor er hjemlen til at dokumentere erklæringer vedr. fx fingeraftryk og dna?
Hvilke retsregler er i øvrigt relevante vedr. tekniske beviser som dna-erklæringer og fingeraftryk?

19
Q

Forklar dna-beviset

A

Bevismæssige værdi?
Hvad siger dna egentlig noget om?
Hvordan argumenteres der ud fra dna-fund?

20
Q

Hvad er hhv. prosecutor’s og defense attorney’s fallacy?

A

x

21
Q

Gennemgå hhv. U.2010.82, TfK2013.922, Tfk.2010.525V, Tfk.2014.1066, TfK2007.669V

A

x

22
Q

Hvordan forholder det sig med Dna som bevis i straffesager, hvor en matchende dna-profil er det eneste, der knytter tiltalte til gerningsstedet eller forbrydelsen?

A

Med vedtagelsen af lov nr. 434 af 31. maj 2000 blev der oprettet et
centralt dna-profilregister.

Det fremgår af loven, at der i registeret må optages dna-profiler af
personer, som er eller har været sigtet for bl.a. tyveri, røveri, drab, alvorlige
voldsforbrydelser og sædelighedsforbrydelser.

  • I U 2010.82 V skete der frifindelse på trods af følgende : »Af dna-analysen fremgår det, at det efter en analyse af 10 punkter er mere end 1.000.000 gange mere sandsynligt, at det blod, der er fundet på gerningsstedet, hidrører fra tiltalte end fra en tilfældig anden person. Efter den forklaring, som retsgenetiker L har
    afgivet i byretten, må det imidlertid lægges til grund, at dette indebærer,
    at der i en befolkning med 5 millioner personer statistisk er 4 andre
    personer, der har den samme dna-profil, hvis man ikke tager hensyn
    til køn. Under hensyn til at det herefter må lægges til grund, at der kan
    være flere personer med samme dna-profil som den fundne, finder
    landsretten, at der er rimelig tvivl om, hvorvidt tiltalte er skyldig.«
  • Konklusion: Når domstolene skal tage stilling til, om en tiltalt er
    skyldig, lægges der vægt på forskellige former for beviser, og bevisbedømmelsen
    er fri. Domstolene er vant til at håndtere mange forskellige
    former for beviser lige fra troværdigheden af forklaringer til fingeraftryk,
    teleoplysninger eller observationer af tiltaltes færden. Det har altid
    været sådan, at nogle beviser har vejet tungere end andre. Domstolene
    skal nu forholde sig til et nyt bevismiddel i form af en dna-profil. Der
    er tale om et bevismiddel, der forekommer i sager, som måske ellers
    ikke ville blive opklaret. De trykte afgørelser viser, at dommere ser
    forskelligt på dna-profiler som bevismiddel. Afgørelserne viser også,
    at dna-beviset ikke kan stå alene, og at uenigheden blandt dommerne
    går på, hvor meget yderligere bevis der skal til, før den matchende dnaprofil
    er tilstrækkeligt bevis.