3.2. Tvangsindgreb Flashcards

1
Q

Hvad er et tvangsindgreb?

A

Det karakteristiske ved et straffeprocessuelt tvangsindgreb er ifølge forarbejderne, 1) at det foretages som led i en strafforfølgning, 2) at det påtvinger sigtede eller andre indgreb i deres private interessesfære, og 3) at det foretages på en sådan måde, at politiets handlinger ville være strafbare, hvis de ikke var særskilt hjemlede som led i strafforfølgningen.

Et tvangsindgreb bliver på baggrund af denne karakteristik som udgangspunkt defineret som:
»en foranstaltning, der efter sit almindelige formål udføres som led i en strafforfølgning, og hvorved der realiseres en strafbar gerningsbeskrivelse rettet mod legeme, frihed, fred, ære eller privat ejendomsret.«

  • Alle typer af tvangsindgreb skal tjene til afgørelse og eventuel gennemførelse af straffesagen (tiltalen og dommen), jf. retsplejelovens § 743.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvad er tvangsindgrebenes struktur?

A

Tvangsindgreben i retsplejeloven er i udgangspunktet skåret over samme læst med et mistankekrav, et kriminalitetskrav og et indikationskrav.

  • Jo mere indgribende et tvangsindgreb er, jo strengere mistankekrav, kriminalitetskrav og indikationskrav stilles der i reglen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Forklar mistankekravene

A

Skala af mistanke:

  • kan mistænkes med rimelig grund (anholdelse, jf. § 755, stk. 1
  • begrundet mistanke (varetægtsfængsling, jf. (§ 762, stk. 1)
  • særligt bestyrket mistanke (retshåndhævelsesarrest, jf. § 762, stk. 2)
  • Ved indgreb i f.eks. meddelelseshemmeligheden retter »mistankekravet« sig ikke mod personen, men mod chancen for at finde et »bevis«. I § 781, stk. 1, nr. 1, står der således, at der skal være »bestemte grunde til at antage, at der på den pågældende måde gives meddelelser eller foretages forsendelser til eller fra en mistænkt
  • Ved observation af personer, der befinder sig på et ikke frit tilgængeligt sted, efter § 791 a, stk. 1, kræves ingen mistanke (og således kun at kriminalitetskrav og indikationskrav er opfyldt
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Forklar kriminalitetskravene

A

Kriminalitetskravet angiver hvilken type af kriminalitet som efterforskningen skal være rettet imod, for at det pågældende tvangsindgreb kan tages i brug.

Kriminalitetskravet kan variere fra:

  • »et strafbart forhold, der er undergivet offentlig påtale« (f.eks. § 755 om anholdelse og § 792 a, stk. 1, om optagelse af fingeraftryk),
  • en forbrydelse, hvor der er fængsel i strafferammen (f.eks. § 791 a om observation), et strafferammekrav på f.eks. mindst 1 år og 6 måneders fængsel (§ 762, stk. 1 om varetægtsfængsling),
  • til nærmere opregnede forbrydelser (§791 d om blokering af hjemmesider),
  • en kombination af et strafferammekrav og nærmere opregnede forbrydelser (f.eks. § 792 a om legemsbesigtigelse)
  • eller et strafferammekrav eller forbrydelseskrav kombineret med, at forbrydelsen har eller kan medføre fare for menneskers liv eller velfærd eller for betydelige samfundsværdier (f.eks. § 781, stk. 5, om rumaflytning efter § 780, stk. 1, nr. 2).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Forklar indikationskravene

A

Med indikationskravene opstilles der betingelser for, hvilken betydning det relevante tvangsindgreb må antages at få for den konkrete efterforsknings succes.

Der skal således være et konkret begrundet behov for at foretage tvangsindgrebet, og dette behov skal manifestere sig i en eller anden form for »nødvendighed« for, at netop dette indgreb kan foretages ved den konkrete efterforskning, således at kravet til »nødvendighed« varierer alt efter, hvilket tvangsindgreb politiet ønsker at foretage.

  • ved indgreb i meddelelseshemmeligheden efter § 781, stk. 1, nr. 2, er indikationskravet, at »indgrebet må antages at være af afgørende betydning for efterforskningen«,
  • mens indikationskravet ved observation på ikke frit tilgængeligt sted efter § 791 a, stk. 1, nr. 1, er, at »indgrebet må antages at være af væsentlig betydning for efterforskningen«.
  • Ved isolationsfængsling stilles det højeste krav, nemlig et krav om, at isolation kun må anvendes, »hvis formålet hermed ikke kan tilgodeses ved mindre indgribende foranstaltninger«, jf. § 770 b, stk. 1, nr. 1
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvem har kompetencen til at foretage tvangsindgreb?

A

For de mindst indgribende tvangsindgreb ligger kompetencen hos politiet.

  • Det gælder f.eks. for anholdelse efter § 755, stk. 1, og bl.a. optagelse af fingeraftryk efter § 792 c, stk. 1.

For de mere indgribende tvangsindgreb kræves en forudgående kendelse (godkendelse) fra retten.

  • Foruden varetægtsfængsling (§ 764) gælder det eksempelvis indgreb i meddelelseshemmeligheden (§ 783, stk. 1) og dataaflæsning (§ 791 b, stk. 3).
  • Typisk findes der dog regler om, at politiet - hvis øjemedet ville forspildes, hvis rettens kendelse skulle afventes - kan træffe (foreløbig) beslutning om det pågældende tvangsindgreb. Der tales om »periculum in mora«-tilfælde (fare ved forsinkelse). I givet fald skal politiet snarest muligt og senest inden 24 timer fra indgrebets iværksættelse forelægge sagen for retten - der så afgør ved kendelse, om indgrebet kan godkendes (se f.eks. § 783, stk. 4, om indgreb i meddelelseshemmeligheden).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvad er tilfældighedsfund?

A

forbindelse med at politiet foretager et tvangsindgreb mod en mistænkt - f.eks. telefonaflytning eller ransagning - kommer politiet undertiden i besiddelse af oplysninger eller andre beviser om øvrige kriminelle forhold end det forhold, der har begrundet tvangsindgrebet. Disse fund bliver i straffeprocessen kaldt »tilfældighedsfund«.

  • Spørgsmålet om brug af tilfældighedsfund er direkte reguleret i § 789 vedrørende indgreb i meddelelseshemmeligheden. Heraf fremgår det, at politiet kan anvende tilfældighedsfundet som led i efterforskningen af den pågældende (nye) lovovertrædelse (stk. 1), men at oplysningen som udgangspunkt ikke må anvendes som bevis i retten vedrørende en lovovertrædelse, der ikke har dannet og efter § 781, stk. 1, nr. 3 (det almindelige kriminalitetskrav ved indgreb i meddelelseshemmeligheden), eller § 781, stk. 5 (det skærpede kriminalitetskrav ved aflytning og udvidet teleoplysning), heller ikke kunne danne grund for indgrebet (stk. 2). Efter § 789, stk. 3, kan retten dog bestemme, at stk. 2 ikke finder anvendelse, såfremt 1) andre efterforskningsskridt ikke vil være egnede til at sikre bevis i sagen, 2) sagen angår en lovovertrædelse, der efter loven kan medføre fængsel i 1 år og 6 måneder eller derover, og 3) retten i øvrigt finder det ubetænkeligt.
  • I § 800 er givet tilsvarende regler for tilfældighedsfund fundet i forbindelse med en lovlig ransagnin
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvad er betingelserne for at foretage anholdelse?

A

Efter § 755, stk. 1 kan politiet anholde en person, der med rimelig grund mistænkes (mistankekravet) for et strafbart forhold, der er undergivet offentlig påtale (kriminalitetskravet), såfremt anholdelse må anses for påkrævet for at hindre yderligere strafbart forhold, for at sikre vedkommendes foreløbige tilstedeværelse eller for at hindre vedkommendes samkvem med andre (indikationskravet, også kaldet anholdelsesgrundene).

  • Som nævnt ovenfor i den almindelige gennemgang af de materielle betingelser for tvangsindgreb er mistankekravet lavt ved anholdelse. Mistanken skal imidlertid kunne støttes på noget konkret.
  • Kriminalitetskravet ved anholdelse er også lavt - faktisk så lavt, at man kan blive anholdt, selv om den forbrydelse, man med rimelig grund mistænkes for at have begået, bare er undergivet offentlig påtale.
  • Indikationskravet ved anholdelse synes højt (»påkrævet«), og det antages da også, at anholdelsen ikke bare må være hensigtsmæssig for politiet, men skal være nødvendig af hensyn til anholdelsesgrundene. Hertil kommer, at anholdelsen skal være proportionel, jf. § 755, stk. 4.
  • Alle borgere har efter retsplejelovens § 750, 2. pkt., på forlangende pligt til at opgive navn, adresse og fødselsdato til politiet
  • Politiet skal efter § 758, stk. 2, snarest muligt gøre den anholdte bekendt med sigtelsen og tidspunktet for anholdelsen. Dette skal desuden skrives i en politirapport om anholdelsen.
  • Det følger af § 760, stk. 1, at enhver, der anholdes, skal løslades, så snart begrundelsen for anholdelsen ikke længere er til stede.
  • Inden 24 timer efter anholdelsen skal den anholdte, der ikke forinden er løsladt, fremstilles for en dommer, jf. § 760, stk. 2 samt GRL § 71, stk. 3
  • Ved grundlovsforhøret skal den anholdte enten løslades, varetægts- fængsles eller som en »mellemløsning« have opretholdt anholdelsen, jf. § 760, stk. 3 og 4.
  • Hvis retten opretholder anholdelsen, skal den anholdte - hvis vedkommende ikke forinden er løsladt - på ny fremstilles for en dommer inden 3 x 24 timer efter afslutningen af det første retsmøde, jf. § 760, stk. 5.1 alle tilfælde skal tidspunktet for anholdelsen og for fremstilling i retten anføres i retsbogen, jf. § 760, stk. 2, 2. pkt.
  • Det fremgår af grundlovens § 71, stk. 4, at den kendelse, som dommeren afsiger i grundlovsforhøret, af den anholdte eller fængslede straks særskilt kan indbringes for højere ret. Denne kærebeføjelse fremgår også af retsplejelovens §968.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvad er formålet med tvangsindgreb?

A

Formål
Afgørelse og eventuel gennemførelse af tiltale og dom – det samme som § 743 om efterforskningens formål

Omhandler efterforskningen – skal der rejses tiltale – mod hvem – for hvad?
Bevissikring
Ophør med kriminel aktivitet
Sanktionen – fx særforanstaltninger efter kapitel 9 i straffeloven

Retsplejeloven giver ikke politiet anvisninger om i hvilke sager/typer af efterforskning tvangsindgreb skal anvendes.
Hvordan afgøres dette så?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvad er definitionen af et tvangsindgreb?

A

”En foranstaltning, der efter sit almindelige formål udføres som led i en strafforfølgning, og hvorved der realiseres en strafbar gerningsbeskrivelse rettet mod legeme, frihed, fred, ære eller privat ejendomsret”
Kræver derfor lovhjemmel eller sikker analogi
Kompetenceregler (retten eller politiet)
Materielle betingelser

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvordan kan politiloven ses contra retsplejeloven?

A

Hvad er baggrunden for politiets ageren/henvendelse til borgeren?
Ordensmæssige hensyn eller mistanke om forbrydelse?
Formentlig en gråzone allerførst, men politiet må ret hurtigt gøre sig klart, hvad formålet er, fx i forhold til § 752

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Medfører nye tider nye indgreb?

A

Hjemmelskrav i form af lovregulering eller direkte analogi.

Men hvad hvis nyt efterforskningsmiddel?
vente på regulering i form af ændring af rpl?
bruge eksisterende regler ved fortolkning?
det er tilstræbt, at rpl skal dække alle former for indgreb, men teknologien er hurtig. Derfor en overvejelse om analogi kan tillades eller om indgrebstypen må afvente regulering.
evt. regulere administrativt fra RPCH eller RA
U.1996.1496 V ctr. U.2000.2476 H

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvad sagde strafferetsplejerådet (1998) om tvangsindgreb?

A

»Strafferetsplejeudvalget har flere gange, senest i bet. 1298/1995 om fotoforevisning, konfrontation, efterlysning og observation, s. 17-18, tilkendegivet, at der i retsplejeloven så vidt muligt bør opstilles et udtømmende katalog over de straffeprocessuelle tvangsindgreb. Udvalget finder således, at det bør være den overvejende hovedregel, at anvendelsen af straffeprocessuelle tvangsindgreb er forbudt, medmindre anvendelsen særlig er tilladt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Forklar dommen U.1996.1496

A

Landsretten tiltrådte, at monteringen og anvendelsen af radiosenderen ikke var et straffeprocessuelt tvangsindgreb, men at der havde været tale om skygning under anvendelse af tekniske hjælpemidler. Selv om der var tale om et efterforskningsskridt, der eventuelt kunne gøres til genstand for nærmere regulering, fandt landsretten ikke, at der var tale om skridt, der krævede lovhjemmel og dermed heller ikke forudgående indhentelse af retskendelse

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hvad kom landsretten frem til i U.2000.2476 H?

A

Om anbringelse af pejleudstyr inde i bil
”Landsretten finder, at anbringelse af pejlingsudstyr efter indtrængen i en bil fremtræder som et nyt straffeprocessuelt tvangsindgreb, der må antages at kunne få almindelig anvendelse, og som derfor bør forudsætte en lovregulering.
Landsretten finder derfor, at det omhandlede indgreb ikke bør tillades”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hvad kom Højesteret frem til i U.2000.2476 H?

A

Højesteret finder, at den omstændighed, at pejlingen forudsætter, at der sker en indtrængen i bilen, ikke i sig selv medfører, at et efterforskningsskridt - der uden på en bil kan foretages uden tilladelse - end ikke kan foretages med rettens tilladelse uden særskilt lovregulering. Pejling må anses for en særlig form for observation. Pejling ved anvendelse af udstyr, hvis installation indebærer et straffeprocessuelt indgreb, må derfor anses for at være omfattet af eller sidestillet med observationsbegrebet i retsplejelovens § 791 a (nu § 791 a, stk. 5)
HR tager derfor politiets anmodning til følge.

17
Q

Hvornår er et “indgreb” indenfor/ udenfor strafferetsplejen?

A

Er der overhovedet tale om et ”indgreb” – ville det have været strafbart uden hjemmel og tilladelse?
Politiet må i hvert fald det som almindelige borgere også må

Bemærk i øvrigt, at der kan være hjemmel i andre love, der må bruges hvis indgrebet ikke sker som led i efterforskning

Politiets ageren skal ske som led i strafforfølgningen af et strafbart forhold, jf. U2017.1339Ø:
Fyns Politi besluttede, at en rockergruppe i medfør af lov om forbud mod ophold i bestemte ejendomme ikke måtte opholde sig i et klubhus. I forbindelse med forlængelse af forbuddet var Fyns Politis ledelse ude i klubhuset.
Forsvareren ville have lovligheden af politiets tilstedeværelse prøvet som en ransagning efter § 796, stk. 3
Byretten og senere ØL afviser sagen, da politiets tilstedeværelse på adressen ikke skete som led i en strafforfølgning, men af administrative årsager.
Domstolene manglede altså kompetence til at vurdere politiets dispositioner
Hvad skulle forsvareren så have gjort?
DUP’en? Næppe, for vel ikke en adfærdsklage efter § 1019?
Klage til Statsadvokaten? Næppe, for ikke en straffesag og heller ikke en afgørelse vedr. strafforfølgning, jf. 101, stk. 2

18
Q

Hvordan skal begrebet “proportionalitet” forstås i strafferetsplejen?

A

En mere indgribende foranstaltning må aldrig anvendes, dersom et mindre indgreb havde været tilstrækkeligt.

Indgrebet må ikke antage en mere indgribende karakter end den (eventuelle) senere sanktion. Fx § 762, stk. 3.

Konkrete krav til at indgrebet skal udføres så skånsomt som muligt, fx ringe på førend sparke døren ind.

19
Q

Hvilke beskyttelsesinteresser kan der tages hensyn til ifm. proportionalitetsvurderingen?

A

Frihed
varetægtsfængsling - § 762
anholdelse - § 755
mentalundersøgelse under indlæggelse - § 809, stk. 2
Legemsfred
Legemsbesigtigelse - § 792, stk. 1, nr. 1
legemsundersøgelse ( inkl. udtagelse af prøver) - § 792, stk. 1, nr. 2
Ejendomsret/rådighedsret
Beslaglæggelse af genstande § 801, stk. 1, nr. 1-4)
Privatlivets fred (herunder meddelelseshemmeligheden)
Ransagning - § 793
Brevåbning - § 780, stk. 1, nr. 5 – kommunikationsindgreb § 780, stk. 1, nr. 1 m.v.

Æren
Personundersøgelse - § 808
Offentlig efterlysning - § 818 -

20
Q

Hvilke materielle betingelser kan opstilles for straffeprocessuelle indgreb?

A

Der kan opstilles tre krav til strafprocessuelle indgreb
Håndtag, der kan skrues på alt efter om nemmere eller sværere at få tilladelse til indgrebet

Kriminalitetens art
Mistankens styrke
Indikationsbetingelser

21
Q

Hvilke materielle betingelser kan opstilles for straffeprocessuelle indgreb?

A

Der kan opstilles tre krav til strafprocessuelle indgreb
Håndtag, der kan skrues på alt efter om nemmere eller sværere at få tilladelse til indgrebet

Kriminalitetens art
Mistankens styrke
Indikationsbetingelser

22
Q

Forklar betingelsen om kriminalitetens art

A

Enten direkte nævnt en strafbelagt bestemmelse eller angivet en strafferamme
”strafbart forhold, der er undergivet offentlig påtale”
”fængsel i 1 år og 6 måneder”
”fængsel i 6 år eller derover

23
Q

Forklar betingelsen om mistankens styrke

A

kan mistænkes med rimelig grund
begrundet mistanke
særligt bestyrket mistanke
Kræver helt grundlæggende en mistanke om, at der er begået et strafbart forhold

24
Q

Forklar betingelsen om indikation

A

nødvendig/påkrævet
bestemte grunde
væsentlig betydning for efterforskningen
afgørende betydning
helt særlige omstændigheder, som gør det påkrævet
Indikationskravet angiver - groft sagt - hvor stor betydning for efterforskningen indgrebet skal have
En vurdering af om indgrebet er egnet som led i efterforskningen sammenholdt med om kriminaliteten kan opklares uden indgrebet.
Politiets ressourcer? Næppe afgørende, for det er politiets egen vurdering om ressourcerne skal bruges.

25
Q

Hvor ligger kompetencen til at foretage tvangsindgreb?

A

Meget er muligt med samtykke! Ellers er det enten politiet eller retten, der bestemmer

Hvis mindre indgribende kan politiet bestemme om indgrebet skal foretages
Ellers forudgående retskendelse/indgreb foretaget på øjemedet

Politiet foretager indgreb, der ellers tilkommer retten forud for indgrebets foretagelse.
”periculum in mora” – indgreb foretaget på øjemed.
Skal indbringes for retten inden 24 timer efter indgrebet er foretaget
Konsekvens af manglende godkendelse?
Ved særlige alvorlige tvangsindgreb skal retten give meddelelse til JM, såfremt øjemedsindgreb ikke efterfølgende godkendes
Kan beviset bruges under hovedforhandlingen?

Visse indgreb skal ikke alene godkendes af retten, men der skal beskikkes en indgrebsadvokat i forbindelse med retsmøde om indgrebet:
Hvem er det?
Som udgangspunkt en fra listen med beneficerede forsvarere
Hvis sagen vedr. terror eller lignende (strfl. kap. 12 og 13) vælges advokaten fra listen over ”tys-tys”-advokater
Hvad er hans rolle?
Se om betingelserne for indgrebet er opfyldt
Både talerør for den indgrebet er rettet imod og andre, der rammes af indgrebet
Hvad er hans rettigheder og pligter? § 785:
Ret til aktindsigt
Tavshedspligt vedr. indgrebet
Muligvis ikke senere medvirke i selve straffesagen
Ved indgreb, der skal forlænges eller hvor der skal tages stilling til udsættelse eller undladelse af underretning, jf. § 788, skal han deltage

26
Q

Hvilke indgreb kræver indgrebsadvokat?

A

§ 784 om indgreb i meddelelseshemmeligheden efter § 783
§ 791 a, stk. 8 om observation med optageudstyr, jf. § 791 a, stk. 2 (ikke frit tilgængeligt sted) og stk. 3 (i bolig)
§ 791 b om dataaflæsning, jf. stk. 4
§ 791 c om forstyrrelse af radio- og telekommunikation, jf. stk. 5
§ 799 om hemmelige ransagninger, jf. stk. 2

27
Q

Hvordan foregår retsmøder om tvangsindgreb?

A

Anklagemyndigheden anmoder om retsmøde
Oftest med dags varsel
Typisk i byrettens dommervagt
København har en særlig kendelsesafdeling fordi der er mange indgreb – både nye indgreb og indgreb, der skal forlænges
Den beneficerede advokat, der har vagten i dommervagten fungerer som indgrebsadvokat
I Kbh tillige en beneficeret forsvarer i Kendelsesafdelingen
Anklageren medbringer både et påstandsdokument og relevante sagsakter
Typisk begæring om dørlukning af hensyn til sagens efterforskning, jf. § 29, stk. 3, nr. 4
Anklageren redegør for sagen og fremsætter begæring
Indgrebsadvokaten kan enten protestere eller have haft lejlighed til at udtale sig
Retten afsiger kendelse
Der kan kæres af begge parter

28
Q

Inkorporer spotspørgsmål

A

Findes der en klar og entydig definition på strafprocessuelle tvangsindgreb?
Hvilke foranstaltninger er der lovgivet om?
Hvordan gradueres kriminalitetskravet?
Hvordan gradueres mistankekravet?
Hvordan gradueres indikationskravet?
Hvori består de gennemgående træk ved reglerne om kompetencen til at træffe afgørelse om iværksættelse af straffeprocessuelle tvangsindgreb?
Hvad betyder periculum in mora?
Er beskikkelse af forsvarer obligatorisk, når der træffes afgørelse om iværksættelse af straffeprocessuelle tvangsindgreb?

29
Q

Redegør for EMD-dommen Vasileva v. Denmark (s. 80 Katekismsus)

A

sdfsdfds

30
Q

Hvad er betingelserne for at varetægtsfængsle?

A

En sigtet kan varetægtsfængsles efter § 762, stk. 1, hvis der er begrundet mistanke om (mistankekravet), at han eller hun har begået en lovovertrædelse, som er undergivet offentligt påtale, såfremt lovovertrædelsen efter loven kan medføre fængsel i 1 år og 6 måneder eller derover (kriminalitetskravet), og

1) der efter det om sigtedes forhold oplyste er bestemte grunde til at antage, at han eller hun vil unddrage sig forfølgningen eller fuldbyrdelsen, eller

2) der efter det om sigtedes forhold oplyste er bestemte grunde til at fiygte, at han eller hun på fri fod vil begå ny lovovertrædelse af den foran nævnte beskaffenhed, eller

3) der efter sagens omstændigheder er bestemte grunde til at antage, at sigtede vil vanskeliggøre forfølgningen i sagen, navnlig ved at fjerne spor eller advare eller påvirke andre (indikationskravet)

  • Det fremgår af § 762, stk. 3, at varetægtsfængsling ikke kan anvendes, hvis den konkret forskyldte straf kun forventes at være bøde eller fængsel i højst 30 dage, eller hvis varetægtsfængsling vil være i strid med proportionalitetsprincippet
  • Hvis betingelserne efter § 762, stk. 1, er opfyldt, skal retten overveje, om varetægtsfængslingens øjemed kan opnås på anden måde, f.eks. ved at sigtede undergiver sig psykiatrisk behandling eller deponerer sit pas hos politiet, jf. § 765, stk. 2, nr. 4 og 6.
  • Unddragelsesfaren kan også angå perioden under appel eller indtil fuldbyrdelse, jf. § 769.
  • Fængsling efter § 762, stk. 1, nr. 3, vil ofte være forbundet med besøgs- og brevkontrol efter §§ 771
    61 og 772 og giver, hvis betingelserne i øvrigt er opfyldt, mulighed for, at retten træffer bestemmelse om isolation efter § 770 a. Dette sker dog i nyere tid sjældent.
31
Q

Hvad er retshåndhævelsesarrest?

A

En sigtet kan også blive varetægtsfængslet i såkaldt »retshåndhævelsesarrest« efter § 762, stk. 2. Retshåndhævelsesarrest adskiller sig fra almindelig varetægtsfængsling ved, at de almindelige fængslingsgrunde ikke er til stede. Der er imidlertid et hensyn til retsbevidstheden, der gør, at det vil være stødende, hvis den sigtede - som har begået en alvorlig forbrydelse - går frit rundt i samfundet, imens sagen bliver efterforsket, og indtil endelig dom er afsagt.

  • Efter § 762, stk. 2, nr. 1, kan en sigtet således varetægtsfængsles, hvis der foreligger en særlig bestyrket mistanke (mistankekravet) om, at han eller hun har begået en lovovertrædelse, som er undergivet offentlig påtale, og som efter loven kan medføre fængsel i 6 år eller derover (kriminalitetskravet), og hensynet til retshåndhævelsen efter oplysningerne om forholdets grovhed skønnes at kræve, at sigtede ikke er på fri fod (indikationskravet).
  • Den anden mulighed for retshåndhævelsesarrest fremgår af § 762, stk. 2, nr. 2 - og huser, som det vil fremgå, et langt lavere kriminalitetskrav. Således kan en sigtet varetægtsfængsles, hvis der foreligger en særlig bestyrket mistanke (mistankekravet) om, at han eller hun har begået en overtrædelse af forskellige nærmere opregnede forbrydelser i straffeloven, såfremt lovovertrædelsen efter oplysningerne om forholdets grovhed kan ventes at ville medføre en ubetinget dom på fængsel i mindst 60 dage (kriminalitetskravet) og hensynet til retshåndhævelsen skønnes at kræve, at sigtede ikke er på fri fod (indikationskravet).
32
Q

Hvem har kompetencen til at foretage tvangsindgreb?

A

Efter § 764, stk. 1, er det retten, der har kompetencen til at beslutte varetægtsfængsling og forlængelse heraf.

  • Sigtede har efter § 764, stk. 2, ret til at udtale sig, inden retten træffer afgørelse.
  • Hvis sigtede er fængslet in absentia, skal sigtede fremstilles i retten inden 24 timer efter, at han eller hun er indbragt her til landet, eller hindringen for vedkommendes fremstilling er ophørt.
  • Der skal beskikkes en forsvarer for sigtede, jf. bestemmelsens stk. 3 (og § 731, stk. 1, litra a), hvis sigtede ikke har en valgt forsvarer - hvilket sjældent er tilfældet.
  • Retten skal efter § 767, stk. 1, fastsætte en frist for varetægtsfængslingen, der skal være så kort som muligt og ikke må overstige 4 uger.
  • Fristen kan forlænges med højst 4 uger ad gangen. Ved enhver fristforlængelse skal proportionalitetskravet iagttages. Har varetægtsfængslingen udstrakt sig over 3 måneder, og kærer sigtede en kendelse om fristforlængelse, har sigtede krav på mundtlig forhandling af kæremålet, jf. § 767, stk. 4. Efter § 768 a gælder særlige regler for langvarige varetægtsfængslinger.
  • Retten kan efter § 766 til enhver tid omgøre kendelser om varetægtsfængsling eller foranstaltninger, der efter § 765 træder i stedet herfor. Det fremgår desuden af § 768, at retten ved kendelse skal ophæve en kendelse om varetægtsfængsling eller foranstaltninger, der træder i stedet herfor, hvis forfølgningen opgives, eller betingelserne for iværksættelse ikke længere er til stede.
  • Efter § 770, stk. 1, er en varetægtsarrestant alene undergivet de indskrænkninger, som er nødvendige til sikring af varetægtsfængslingens øjemed eller opretholdelse af orden og sikkerhed i varetægtsfængslet.