2004-11-10 Flashcards
Kära pluggare, ytterligare en tenta som i nuläget saknar svar.
Barnmorskan på den mödravårdscentral där Du arbetar frågar Dig om en patient, Ida Jönsson, som fått en blodtrycksförhöjning. Du läser igenom Idas journalhandlingar. Hon är förstgravida, i graviditetsvecka 27+6 enligt ultraljudsdatering. Patientens blodtryck var i graviditetsvecka 8 vid den första kontrollen på mottagningen 105/65 mm Hg. För en vecka sedan var det 140/85 och idag 160/100. Det har också tillkommit äggvita i urinen, 1 g/L. Vikten har stigit från 71,0 vid kontrollen i vecka 8 till 80.1 kg idag.
a. Vilka kan de tänkbara orsakerna vara till proteinuri så här dags i graviditeten?
b. Hur varierar blodtrycket normalt under en graviditet och vilken är den övre normalgränsen?
c. Vilken blir Din diagnos i detta fall?
d. Hur bör patienten tas om hand och vilka ytterligare utredningar tycker Du att man ska göra?
e. Vad tror Du om utvecklingen under resten av graviditeten?
a. b. c. d. e.
Du träffar Göta Pettersson på den mödravårdscentral där Du arbetar. Göta är gravid för första gången och är nu i graviditetsvecka 36+0. Problemet är att barnet har konstaterats ligga i sätesändläge.
a. Ungefär hur vanligt är det att barnet ligger i sätesändläge i fullgången tid?
b. Efter ultraljudsundersökning och kontakt med förlossningsavdelningen har patienten fått tid för s.k. yttre vändning av foster. Hon har också fått veta att om det misslyckas skall istället kejsarsnittsförlossning utföras.
Varför undviker man i Sverige på de flesta håll att vaginalförlösa barn i sätesbjudning?
c. Göta vill få reda på hur försöket till yttre vändning kommer att gå till. Ge en kortfattad redogörelse för detta.
a.
b.
c.
På Din mödravårdscentral träffar Du Inger Karlsson som är förstföderska och i graviditetsvecka 37+0. Barnmorskan har bett Dig att titta på patienten då hon tycker att barnet verkar stort.
a. Vilka bakomliggande faktorer kan öka risken för stort barn?
b. Hur vanligt är det med s.k. makrosomi (vikt över 4,5 kg)?
c. Redogör för komplikationsriskerna vid vaginal förlossning av stort barn!
d. Vilket förlossningssätt rekommenderar vi vid stort barn och vid vilka viktsgränser?
a.
b.
c.
d.
Åsa Karlsson inkommer till förlossningsavdelningen i vecka 39+5 med värkar sedan 3-4 timmar. De kommer nu regelbundet var fjärde minut. Vid Din undersökning har Du konstaterat att barnet ligger i huvudändläge med rörlig föregående fosterdel. Fostret är vänstervänt och Du känner det största segmentet på höger sida.
a. Så här långt, har något abnormt framkommit vid undersökningen och i så fall vad?
b. Fyra timmar senare tillkallar barnmorskan Dig då hon inte är nöjd med CTG-registreringen. Vilka olika typer av CTG-förändringar brukar vi anse som patologiska och vad kan den mer specifika orsaken vara i respektive fall. Rita gärna och beskriv!
c. Vid oklart CTG brukar vi ibland mäta laktat och foster-pH på skalpblod. Vilka är normalgränserna här?
d. Åsa förlöses så småningom av Dig med utgångstång p.g.a. hotande fosterasfyxi. Du har tillkallat en barnläkare som rutinmässigt också anger barnet tillstånd med s.k. Apgar score. Vad är Apgar score och när brukar det mätas och vilka faktorer ingår och hur brukar dessa graderas?
a.
b.
c.
d.
Jenny Persson, förstgravida, söker Dig på förlossningen i graviditetsvecka 42+1 p.g.a. överburenhet. Barnmorskan på mödravårdscentralen har skickat in henne.
a. Vilka undersökningar bör Du göra på denna patient?
b. Vilka är riskerna om en patient går oförlöst för lång tid efter beräknat förlossningsdatum?
c. Om Du väljer att sätta igång förlossningen i Jennys fall, vilka metoder är aktuella och när är respektive metod bäst?
d. Om Du väljer att expektera, hur bör Jenny i så fall följas och när sätter Du absolut sista tidsgräns?
a.
b.
c.
d.
Astrid Karlsson, II-para, har haft en långdragen och slitsam förlossning, men sedan har hon mått bra fram till nu, dag 4 efter förlossningen. Det som har hänt är att hon har fått feber och illaluktande avslag. Du undersöker och konstaterar s.k. barnsängsfeber.
a. Vem var den första i medicinhistorien som beskrev orsakerna till barnsängsfeber och vidtog åtgärder för att minska denna farliga komplikation?
b. Vilka eventuella disponerande faktorer till barnsängsfeber efterfrågar Du?
c. Vilka undersökningar utför Du och vid eventuella patologiska fynd, vilka åtgärder vidtar Du?
a. Ignaz Semmelweis
b.
c.