2001-05a MEQ Flashcards
MEQ.
Du arbetar som underläkare på en gynekologisk öppenvårdsmottagning. Anita Persson, 33 år, söker dig pga utebliven mens sedan 4 månader. Under det föregående året har mensen varit oregelbunden och kommit med långa intervall på ibland 2-3 månader. Anita är i övrigt frisk och förnekar smärtor i buk och underliv. Hon och hennes man arbetar båda i databranschen, och just nu oroar de sig för att bli friställda eftersom det är kris i branschen. De har ännu inte haft tid att tänka på att skaffa barn, men å andra sidan endast ibland använt kondom som p- medel. Anita använder inga mediciner.
1:1 Vilka åtgärder tycker du är rimliga att vidtaga? (1)
Du gör en allmän och gynekologisk undersökning och finner inget onormalt. Dessutom kontrollerar du urin-HCG och detta är negativt. Du förklarar för patienten att hon skall återkomma om mensen blir borta > 1⁄2 år.
Du arbetar som underläkare på en gynekologisk öppenvårdsmottagning. Anita Persson, 33 år, söker dig pga utebliven mens sedan 4 månader. Under det föregående året har mensen varit oregelbunden och kommit med långa intervall på ibland 2-3 månader. Anita är i övrigt frisk och förnekar smärtor i buk och underliv. Hon och hennes man arbetar båda i databranschen, och just nu oroar de sig för att bli friställda eftersom det är kris i branschen. De har ännu inte haft tid att tänka på att skaffa barn, men å andra sidan endast ibland använt kondom som p-medel. Anita använder inga mediciner. Undersökning UA, ingen åtgärd.
Efter ytterligare 4 månader återkommer Anita då hon fortsatt ha amenorré. I övrigt inget nytillkommet i anamnesen.
2:1 Vad gör du nu? (2)
Nu är det dags att påbörja en regelrätt amenorréutredning. Du beställer FSH, LH, prolaktin, thyreoideaprover (TSH), estradiol (ev progesteron), samt gör en gestagentest som utfaller negativt. Estradiol är lågt och prolaktin normalt liksom thyreoideaprover. Du väntar nu på resultatet av analysen av FSH och LH.
3: 1 Hur utförs en gestagentest och vad ger den för information? (2)
3: 2 Om FSH och LH ligger högt – var sitter felet (hur benämner man tillståndet)? (1)
3: 3 Om FSH och LH ligger normal/lågt – var sitter felet (hur benämner man tillståndet)? (1)
Gestagentesten utförs så att man ger patienten gestagentabletter, ex Primolut Nor® eller Gestapuran® 5mg x 2 i 10 dagar. Patienten observerar sedan om hon får blödning några dagar efter att behandlingen avslutats. Blödning tyder på att östrogen ligger tillräckligt högt i blodet och att det finns ett endometrium som kan svara med blödning. Oftast blir då diagnosen anovulation/PCOS (om prolaktin och TSH är normala). Utebliven blödning tyder på låg östrogenkoncentration och man måste utreda vidare, i första hand genom att bedöma FSH och LH. Höga värden av dessa gonadotropiner tyder på ovariell insufficiens. Normala eller låga värden tyder på hypfysär/hypothalamisk insufficiens. Eftersom patienten i detta fall tidigare haft blödningar bortser vi från möjligheten av uterin orsak. Dessutom är ju östradiol lågt.
Du arbetar som underläkare på en gynekologisk öppenvårdsmottagning. Anita Persson, 33 år, söker dig pga utebliven mens sedan 4 månader. Under det föregående året har mensen varit oregelbunden och kommit med långa intervall på ibland 2-3 månader. Anita är i övrigt frisk och förnekar smärtor i buk och underliv. Hon och hennes man arbetar båda i databranschen, och just nu oroar de sig för att bli friställda eftersom det är kris i branschen. De har ännu inte haft tid att tänka på att skaffa barn, men å andra sidan endast ibland använt kondom som p-medel. Anita använder inga mediciner. Du gör en allmän och gynekologisk undersökning och finner inget onormalt. Dessutom kontrollerar du urin-HCG och detta är negativt. Du förklarar för patienten att hon skall återkomma om mensen blir borta > 1⁄2 år. Efter ytterligare 4 månader återkommer Anita då hon fortsatt ha amenorré. I övrigt inget nytillkommet i anamnesen. Nu är det dags att påbörja en regelrätt amenorréutredning. Du beställer FSH, LH, prolaktin, thyreoideaprover (TSH), estradiol (ev progesteron), samt gör en gestagentest som utfaller negativt. Estradiol är lågt och prolaktin normalt liksom thyreoideaprover. Du väntar nu på resultatet av analysen av FSH och LH.
4:1 Vilka 2 diagnoser överväger du i första hand hos Anita om FSH och LH är höga och alltså ovariell insufficiens föreligger? Hur differentialdiagnosticerar du mellan dessa?
(2)
4:2 Vilket är nästa steg i utredningen om FSH och LH tyder på hypfysär/hypothalamisk insufficiens? (1)
Vid ovariell insufficiens bör man i detta fall i första hand överväga prematur menopaus och ”resistant ovary syndrome ”. I det sistnämnda fallet finns folliklar i ovariet, och dessa kan ses med ultraljud eller vid laparaskopi med ev PAD på px från ovariet. Vid prematur menopaus finns inga folliklar. Nästa steg i utredningen vid hypfysär/hypothalamisk insufficiens är att utesluta/påvisa hypofystumör med MRI eller CT.