THENTHIIN (lopullinen) Flashcards
Mitä operaatiostrategialla tarkoitetaan, mitä eri ”alastrategioita” siihen muun muassa kuuluu, miten sitä pitäisi yrityksissä kehittää ja miten operaatiot voivat toimia kilpailuedun lähteinä?
Operaatiostrategia vastaa kysymykseen, mitä pitää tehdä hyvin, jotta päästään strategisiin tavoitteisiin. Se määrittelee tavoitteet, luonteen ja kilpailuedun alueet, ohjaa sisäisten kyvykkyyksien kehitystä. Se johdetaan yritysstrategiasta.
Operaatiostrategian alastrategioita ovat
a. jalostusprosessi,
b. kapasiteetti,
c. sijainti,
d. henkilöstö,
e. teknologia ja
f. informaatio (IT). J K S H T I Henrik Juhani TISKi
Operaatiostrategian kehittäminen lähtee asiakkaasta! Sitä pitäisi kehittää markkinointistrategian ja yritysstrategian sekä asiakkaan kanssa yhdessä, niitä ei voida kehittää irrallaan toisistaan, vaan niiden tulisi sopia yhteen.
Operaatiot toimivat kilpailuedun lähteinä paremman joustavuuden, luotettavuuden, sijainnin, nopeuden ja laadun kautta.
Miksi ennusteiden oikeaan osuvuus on yrityksille tärkeää ja millä tavoilla osuvuutta pystytään parantamaan?
Ennusteiden osuvuus on yrityksille tärkeää, koska ennusteet ovat operaatioiden pohjana, tarkemmin suunnittelun, päätöksenteon ja resurssien kohdistamisen pohjana. Väärät ennusteet voivat maksaa todella paljon.
Ennusteita voidaan parantaa
- ennustusprosessin työtapojen Standardoinnilla,
- Useiden eri menetelmien käytöllä,
- Ennusteinsentiivien huomioinnilla,
- ennusteiden Jälkiarvioinnilla,
- Oikean ennusteyksikön valinnalla,
- Myynnin ja todellisen kysynnän eron ymmärtämisellä,
- Väärien ennusteiden kustannusten selvittämisellä,
- Isojen kokonaisuuksien käyttämisellä,
- Aikaisen infon hyväksikäyttämisellä.
AIVO MUSEJo
(S U E J O M V I A)
Yrityksen käyttämän tuotantotyypin/-tyyppien valintaperusteet (eli mitä muuttujia yritys ottaa huomioon tehdessään päätöksiä käyttämistään tuotantoprosesseista)?
VÄHÄN HUONO! :D
Tuotantopäätösten lähtökohtana käytettäviä analyysejä ovat:
- markkina-analyysia (kysynnän määrä, luonne nyt ja tulevaisuudessa, kilpailijat, teknologinen kehitys, ympäristön muutokset, materiaalin saatavuus ja hinta),
- sisäistä analyysia (nykyinen konekanta, teknologian taso, investointitarve, työntekijöiden osaaminen, kustannus ja saatavuus, johtamisosaaminen, yrityksen taloudellinen tilanne),
- strategia-analyysia (yrityksen kilpailuetumuuttujat) ja
- tuoteanalyysia (vaaditut prosessit ja kyvyt).
Muuttujat, joita otetaan huomioon valinnassa ovat: volyymi, joustavuus, automaatio, työn osuus, työtaidot, investointi ja ”yksikkökustannus”.
Vai: vapaana olevat resurssit, joustavuus, laatu (vaaditaanko korkeata laatua, vai matalakin käy), tuotetyyppi, markkinoiden koko
Mitkä ovat neljä eri ajoituksellista kapasiteetin kasvattamisstrategiaa ja mitkä tekijät vaikuttavat valittavaan strategiaan? Millä tavoin yritys voi kasvattaa kapasiteettiaan ilman suurempia taloudellisia investointeja (eli ns. ”turvallisesti”)?
Neljä ajoituksellista kapasiteetin kasvattamisstrategiaa ovat kysyntää ennakoiva, kysyntää seuraavaa, kysynnän mukana ja tasainen kasvu.
Valittavaan strategiaan vaikuttavat:
- tarve kapasiteetille,
- yritysstrategia,
- kilpailijoiden tekemiset,
- ennustettu kysynnän kasvu käyrä ja ennusteen luotettavuus,
- teknologisen kehityksen suunta ja nopeus,
- investointien kustannus,
- toiminnan kustannusrakenne ja se miten investointi siihen vaikuttaa,
- kapasiteetin lisäämisen helppous.
Yritys voi kasvattaa kapasiteettiaan turvallisesti:
- lisäämällä työtuntimäärää,
- kehittämällä työtapoja,
- pullonkauloja laajentamalla,
- kapasiteettia jakamalla,
- koneiden huolellisilla huollolla ja ylläpidolla,
- ulkoistamalla ja alihankinnalla,
- tuotevalikoimaa muuttamalla ja karsimalla,
- tuotteiden uudelleen suunnittelulla,
- prosessin uudelleen suunnittelulla.
Mitkä ovat PALVELUIDEN sijaintipäätösten ominaispiirteet (prosessi, keskeiset muuttujat, analyysin eroavuus teollisuuden sijaintipäätöksiin jne.) ja erikoisemmat sijaintistrategiat?
Palveluiden sijaintipäätösten ominaispiirteet:
- Markkinaorientoitunut analyysi (liikevaihtopotentiaali): Sijaintivaihtoehdoissa pitää kiinnittää huomiota asiakkaiden määrään jne. Mietitään: vaikutusalue, kilpailu, muut palvelut ja tukevat toimipisteet. Julkisella sektorilla usein käytössä “yleishyödyllisempi” analyysi (esim. Kelan toimistot halutaan olevan mieluummin lähellä kaikkia ihmisiä, kuin tosi lähellä paria ja kaukana yhtä)
- “Pikkuasioilla” suuri merkitys päätöksessä!: saavutettavuus, näkyvyys, ympäristö, liikenne jne. Liiketoiminnasta riippuen omat tärkeät muuttujat -> esim. jalankulkijat vs. ei parkkipaikkoja.
- Käytännössä usein usean pisteen ongelma: horisontaalisesti esim. missä on toinen palolaitos, pankkiautomaatti tai McDonald’s ja laitetaan uusi tila sinne, missä ei olla jo.
- Osa palveluista voidaan sijoittaa ”virtuaalisesti”, koska ne eivät ole fyysisesti sidonnaisia ja voidaan alentaa kustannuksia: esim. puhelin-/asiakaspalvelukeskukset ovat suomalaisella yrityksellä Espanjassa, päivystystehtävät, postimyynti
- Joillakin palveluilla vaaditaan liikkuvaa sijaintia: esim. poliisi ja turvallisuuspalvelut on oltava pelipaikoilla. Helsingin poliisi ei voi lähteä Turkuun keikalle muuten vaan.
Palveluiden erikoisempia sijaintistrategioita:
Saturaatiomarkkinointi (paljon omia sijoitetaan lähekkäin):
- kilpailijoiden pitäminen pois markkinoilta, asiakkaalle löytämisen tekeminen helpoksi. Esim. kahvilat (Starbucks), pikaruokapaikat (Subway) ja kioskit.
Kilpailullinen klusterointi (sijoitutaan mahdollisimman lähelle kilpailijoita):
- kumulatiivisen vetovoiman teoria: esim. auto- ja huonekalumyymälät (kannattaa olla lähellä toisia, kun asiakkaat haluaa käydä useassa samanlaisessa).
- kilpailullisen uhan neutralisointi: esim. hotellit, kasinot (mennään viereen, että ei anneta kilpailuetua siitä sijainnista kilpailijalle)
- ”parasiittistrategia”: esim. LIDL, niitä on sijoitettu S- ja K-ryhmän kauppojen viereen.
Internet (sähköiset kanavat):
- monikanavamarkkinointi (bricks or omni-channel (molempia: tilaa netistä ja palauta kivijalkaliikkeeseen)
Miksi jonottaminen ärsyttää ihmisiä ja millä eri tavoilla yritys voi parantaa asiakkaidensa jonotuskokemusta?
Jonottaminen ärsyttää, koska koetaan: aikaa menee hukkaan, oikeustaju kärsii ja tylsistytään.
Jonotuskokemusta voidaan parantaa:
- tehokkuuden parantamisella ja jonojen nopeuttamisella (ihminen kestää tietyn verran jonottamista),
- oikeudenmukaisuuden huomioimisella (jonotusnumeron anto)
- estämällä tylsistyminen (musiikki, penkit),
- odotusajan kertominen,
- odotuskäsityksen hallinta (kävely paikasta toiseen),
- odottajien aktivointi (muiden asioiden hoitaminen),
- odotuksen palkitseminen (alennus),
- varausjärjestelmän käyttö,
- hyvä asiakaspalvelu.
Mitä asioita otetaan huomioon yrityksen tiloja suunniteltaessa ja miksi? Mitkä ovat tavallisimmat layout-ratkaisut ja minkälaisia päätöksiä niihin kuhunkin liittyy?
Suunnittelun on tarkoitus sijoittaa resurssit ja toiminnot niin, että ne tukevat yrityksen strategiaa ja sillä pyritään koneiden, ihmisten ja tilan mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön.
Tilasuunnittelussa on otettava huomioon:
- tehokkaat tuote ja informaatiovirrat (välimatkojen minimointi, läpimenoaikojen minimointi, työntekijöiden tehokas käyttö, koordinaatio ja kommunikointi)
- viihtyvyys,
- asiakastyytyväisyys,
- helppopääsyisyys (isot ovet),
- kulttuuriset tavoitteet, uskottavuus ja imago,
- turvallisuus ja vartiointi,
- kulkureitin maksimointi (ikea),
- tuotevalinnan ohjaus.
Tavallisimmat layout-ratkaisut ovat:
A. Product layout: Tila suunnitellaan nimenomaan TUOTTEEN ympärille. Bulkkituotantoon. Pyritään tasapainottamaan tuotantolinja niin, että sama määrä työtä kaikille.
B. Process layout: eli funktionaalinen järjestys. Pohjautuu koneiden tehtäviin ja matkojen minimointiin. Päätöksiä liittyen etäisyyksiin ja osastojen tärkeysjärjestys.
C. Kiinteä paikka -layout: tuote pysyy paikallaan ja koneet, materiaalit ja työntekijät siirtyvät. Käytetään kun tuotetta hankala/vaikea siirtää: esim. laivan rakentaminen. Työvaiheiden skedulointi tärkeätä!
D. hybridi-ratkaisut: Yhdistetään montaa layout-ratkaisua. Usein prosesseissa on useamman tilamallin piirteitä -> esim. sairaalan ilmoittautuminen product, muuten process-layout.
E. solu-layout: Ryhmäteknologialla pyritään löytämään tuoteosaperheet, joilla samanlainen valmistusprosessi. Koneet ryhmitellään soluihin pieniksi tuotantolinjoiksi ja Layout dominoivien perheiden ympärille. Solu suunnitellaan tuottamaan koko prosessi.
Mitä erilaisia hyötyjä varastoinnilla saavutetaan (eli miksi varastoja pidetään)?
Materiaalin hallinta ja varastointi “välttämätön” osa tuotteen saamista kuluttajan käsiin.
- Varastot mahdollistavat sen, että hankinnan ja tuottamisen ei tarvitse pyöriä samassa syklissä ja tahdissa, kuin tarve ja käyttö. -> Eli voidaan ostaa
- Varastot mahdollistavat kysyntään vastaamisen (tavalliset kysynnän vaihtelut, että odottamaton kysyntä), -> taataan asiakastyytyväisyys.
- Varastot turvaavat epävarmuudelta (ongelmat raaka-aineiden toimituksissa, mahdollistavat töidenjärjestelyn joustavuuden (ylikysyntä), tuotannon riippumattomuus säilyy (lakot), talouden muutokset (inflaatio)),
- mahdollistavat skaalaetujen hyödyntämisen (suuremmat tuotanto- ja ostoerät: volyymialennukset)
- tukevat yritysstrategiaa ja toimintatapoja (tuotanto voi olla tasaista, kysynnän kausivaihteluista huolimatta ja ei tarvitse lomauttaa työntekijöitä).
Millä tavoilla varastoja voidaan luokitella ja mitä eri kategorioita luokittelut pitävät sisällään?
Jalostusprosessin vaiheen mukainen varastojen luokittelu (HUONOMPI)
- Jalostusprosessin vaiheet ovat: raaka-aineet -> keskeneräinen tuotanto -> valmiit tuotteet
- Klassinen prosessinäkökulma: varastot luokitellaan: kuljetuksessa oleviksi, raaka-aine-, WIP- ja valmisvarastoiksi sekä tukivarastoiksi (huolto-, varaosa-, väline- ja tarvikevarastot)
Tarkoituspohjainen luokittelu (eli miten ”eri” varastot syntyvät) (PAREMPI) ”Hyödyllisin” luokittelutapa ja operaatioiden kannalta paras. Tarkoituspohjaisella luokittelulla varastot jaetaan seuraaviin: 1. syklivarasto (cycle inventory): syntyvät varastojen eräpohjaisesta täydennyksestä. Se osa varastosta, joka kiertää varastossa. Tilataan lisää, kun syklivarasto alkaa olla vähissä. 2. varmuusvarasto (safety stock): tarvitaan tarjonnan ja kysynnän epävarmuuden hallintaan. Varmuusvarasto on se osa varastosta, jolla pyritään hallitsemaan yllättävää kysyntää. 3. ennakointivarasto (anticipation stock): vaihtuvasta tarjonnasta (kausivaihtelu, toimitusaikataulu, ennakoidut työntekijöiden lakot, jne.) ja kysyntäpiikin ennakoinnista (kausivaihtelu, markkinointikampanja, taloussuhdanne, jne.) johtuen kerrytetyt varastot 4. ”kanavavarasto” (pipeline inventory): hankinta- ja jakeluketjussa paikasta toiseen siirtymässä olevat nimikkeet (suorassa suhteessa käyttömäärään ja toimitusaikaan).
VESKa
Muita tilannekohtaisia varastojen luokitteluja?
- Itsenäisen vs. riippuvan kysynnän nimikkeet
- Pilaantuvat vs. ei-pilaantuvat nimikkeet
- Varmuusvarasto vs. ”spekulointivarasto”
- Konkreettinen varasto vs. ylimääräinen kapasiteetti
- Arvopohjainen kategorisointi KIVA Pilaantuivat
Mitkä ovat varastoinnin eri kustannuskomponentit ja mitä kustannuselementtejä ne pitävät sisällään?
Varastoinnin kustannuskomponentit ovat säilytyskustannukset, tilauskustannukset ja muut kustannukset.
Säilytyskustannuksiin: kuuluu
- pääomakustannukset (korko- ja vaihtoehtoiskustannus),
- varasto- ja käsittelykustannukset (henkilöstö, tilat),
- säilytysriskikustannukset (varkaudet, vanhentuminen),
- vakuutukset ja verot (joissain maissa varainsiirtoveroja, jotka maksettava varaston arvon perusteella)
Tilauskustannuksiin: kuuluu
- valintakustannukset (toimittajien etsintä, neuvottelut),
- tilaus- ja maksuprosessikustannukset (paperityöt, kuljetuskustannukset, tilauksien seuranta, vastaanotto),
- asetuskustannukset (kun sisäinen tilaus: paperityöt, asetusten kustannukset).
Muihin kustannuksiin kuuluu: Puutekustannukset: 1. tuotantokustannukset (jotka johtuvat varastopuutteista), 2. imagotappiot, 3. kiirehtimiskustannukset, 4. informaatiokustannukset, 5. menetetty myynti Voi olla jopa suurin varastoinnin kustannuserä!
Ylivarastoinnin kustannukset:
Tarvittavat ylimääräiset mainoskampanjat, kun esimerkiksi talvivaatteita myydään sesongin loputtua ja joudutaan mainostaa.
Hintatakuun kustannukset:
- Sony antaa hintatakuun, että jos ne myy myöhemmin niille halvemmalla, niin se saa hyvitystä aiemmin kallimmalla ostamista tuotteista.
- Jakeluketjulle maksettavat palautukset aiemmista varastotäydennyksistä jos myyntihintoja pudotetaan (riippuvat paljon sopimusteknisistä yksityiskohdista)
Tehottomuuden kustannukset: Kun turvaudutaan varastoihin, prosesseissa usein ilmenee paljon tehottomuutta -> niin kauan kun voidaan turvautua varastoihin, johto ei havaitse operaatioissa olevia ongelmia ja tehottomuuksia.
Mitä tarkoitetaan varaston kierrolla, miten se lasketaan ja miksi sitä pidetään tärkeässä roolissa varaston hallinnassa?
Varaston kiertonopeus kertoo, kuinka monta kertaa vuodessa varastot kiertävät yrityksen tuotantoprosessin läpi. Korkea varaston kiertonopeus on tavoiteltava. Mitä matalampi kiertonopeus on, sitä enemmän varasto sitoo käyttöpääomaa.
HUOM! Varaston kierto lasketaan katteettomilla hinnoilla!
Varaston kierto = myynti vuodessa € / keskimääräinen varasto €
Se on varastonhallinnassa keskeinen tunnusluku, koska siihen on helpompi vaikuttaa, kuin katteisiin ja se vaikuttaa pääoman tuottoon (kate-%*kierto). Joten paremmalla varaston hallinnalla voimme nostaa pääoman tuottoa. Kiertoluvut ovat kuitenkin liiketoimintavetoisia ja strategia vaikuttaa kiertolukuihin. Joten, eri liiketoiminta-aloilla kiertoluvut ovat todella erilaisia.
Mikä on varmuusvarastojen rooli ja miten niiden koko määritetään?
Meillä on aina niin raaka-aineiden, kuin myös lopputuotteiden osalta jonkinlaista vaihtelua kokonaiskysynnässä tai -tarpeessa. Yritykset varautuvat kysyntä- ja toimitusaikaepävarmuuteen pitämällä varmuusvarastoja.
Varmuusvarastojen koko riippuu tuotteen kysynnästä, kysynnän hajonnasta, tuotteen kustannuksista ja katteista, toimitusajoista ja niiden vaihteluista, asiakassegmentin tärkeydestä, ristivaikutteisista tuotteista. Kokoon vaikuttaa joko optimoitu tai johdon päättämä palvelutaso ja tilaus-toimitusviiveen aikaisen kysynnän keskihajonta.
Teoreettisesti haluttu palvelutaso (z-arvo) saadaan yhtälön MR = MC avulla. Toisin sanoen, tasapainotetaan lisänimikkeen säilyttämisen hyöty ja sen säilyttämisen aiheuttama kustannus.
Käytännössä koko määritetään kuitenkin usein epätieteellisesti: esim. johdon näkemys; ”95 % kuulostaa hyvältä”. Koko saadaan kaavalla palvelutaso*tilaus-toimitusajan kysynnän keskihajonta.
Millä eri tavoilla varastotasoja ja -kustannuksia voidaan vähentää? (2 pist.)
- Parannetaan ennustamista ja reaktiivisuutta: parempi arvio tarjonnasta ja kysynnästä helpottaa optimoinnissa.
- Tehostetaan tilaus- ja asetusprosesseja: teknologialla tilaamisen kustannuksien laskeminen, nopeutetaan asetuksia ulkoistamalla
- Lyhennetään toimitusaikaa ja epävarmuutta: paikalliset toimijat
- Asetetaan tarkoituksen mukaiset palvelutasot: ei liian korkeat, koska tulee ”hukkaa”
- Satsataan laite- ja työntekijäpuskureihin: ylimääräisiä koneita, työntekijöiden koulutus
- Tasoitetaan kysyntää ja tarjontaa: kampanjat, sesonkihinnoittelu, lomautukset,
- Analysoidaan jakelun tehokkuutta: toimittajavalintoja, kuljetusajat
- Ymmärretään tuotantoprosessin vaikutukset: tilaus- vs. varastotuotanto, myöhäinen räätälöinti vs. valmiit tuotteet
- Muistetaan tuotesuunnittelun varastovaikutus: standardikomponentit, rajattu tuotevalikoima
- Nopeutetaan tuotantoa ja jakelua
- Tunnistetaan toimitusketjusta johtuvat kuilut: toimitusten laatu, solmukohtien lkm
- Harkitaan ulkoisia palveluntarjoajia: varastojen vendorisointi -> skaalahyödyt
- Keskitetään varastoja, jos mahdollista: skaalahyödyt, koordinointi helpottuu
Mistä karkeassa tuotannonsuunnittelussa kyse, mihin pyritään ja millä aikajänteellä tehdään?
Karkeassa tuotannonsuunnittelussa tehdään päätöksentekoa 2-18 kk aikajänteellä tuotannosta (tuotantomäärä: tehdään itse vs. ostetaan), työvoiman tarpeesta (työntekijöiden määrä + tehdyt tunnit) ja varastotasoista. Siinä pyritään minimoimaan kustannukset tuotantosuunnittelulla.
Sen avulla siis pyritään tasapainottamaan kysyntä ja tarjonta mahdollisimman kustannustehokkaasti. Karkea tuotantosuunnittelu toimii yrityksen KAIKKIEN muiden suunnitelmien pohjana!
Mitä tarkoitetaan karkeassa tuotannonsuunnittelussa proaktiivisella tasapainottamisella, miksi sitä tehdään ja millä eri tavoilla yritys voi sitä toteuttaa? (1,5 pist.)
Proaktiivinen tasapainottaminen tarkoittaa, että yritys pyrkii vaikuttamaan kokonaiskysyntäänsä, eli se on asiakasrajapinnan kysyntään vaikuttamista.
Tätä tehdään siksi, että tasainen tuotanto ja työvoima tulee yrityksille halvemmaksi ja varastot maksavat paljon.
Kokonaiskysyntään vaikutetaan esim. proaktiivisessa tasapainottamisessa seuraavilla keinoilla:
- markkinointipanostukset
- luovat hinnoittelupolitiikat: alennukset
- toimitusaikojen venyttäminen: siirretään kysyntää tulevaisuuteen hiljaisempaan hetkeen
- etukäteis- ja jälkitoimitukset: toimitetaan ennen/myöhemmin, kuin asiakas haluaisi
- ajallisesti komplementit tuotteet: esim. kausivaihtelut: talvella tehdään lumilinkoja ja kesällä ruohonleikkureita. Palveluorganisaatiossa: talvella luistinradat, kesällä nurmia)
- valikoiva tuotekehitys
- yritysyhteistyön lisääminen: jos kysyntä liian korkea, niin ulkoistetaan hommia
- varaussysteemin käyttö
- itsepalvelu: siirretään asiakkaalle osa työstä, esim. huonekalun kokoaminen
Mitä tarkoitetaan karkeassa tuotannonsuunnittelussa reaktiivisella tasapainottamisella, miksi sitä tehdään ja millä eri tavoilla yritys voi sitä toteuttaa? (1,5 pist.)
Yritykset, jotka ovat valinneet joustavan tasapainottamismallin, käyttävät reaktiivista tasapainottamista. Reaktiivisessa tasapainottamisessa yritys pyrkii vaikuttamaan kokonaistarjontaansa
Miksi sitä tehdään? Koska epätasainen tarjonta aiheuttaa:
a. palkkaus- ja erottamiskustannuksia,
b. ylimääräisiä palkkakustannuksia,
c. työntekijöiden motivaation vaikutus tuottavuuteen (heikentää tuottavuutta, jos motivaatio laskee esim. ylitöiden takia)
d. varastokustannukset, alihankintakustannukset.
Yritys voi hallita kokonaistarjontaansa:
- työntekijöiden määrän kautta,
- käyttöastetta sopeuttamalla,
- ennakoivalla varastoinnilla tai ennakoivalla varastojen pienentämisellä,
- alihankinnan hyväksikäytöllä,
- jälkitoimituksilla ja ei-oo:lla,
- itsepalvelulla
Miksi karkea tuotannonsuunnittelu on tärkeää ja mikä tekee sen käytännössä varsin hankalaksi?
Karkea tuotantosuunnittelu on tärkeää siksi, että karkea suunnitelma toimii yrityksen KAIKKIEN muiden suunnitelmien pohjana!
Karkea tuotannonsuunnittelu vaikuttaa mm.:
- markkinointi (tuotevalikoima, toimitusajat, kampanjat),
- laskenta (budjetit, kassavirrat, rahoitus),
- logistiikka (varastot, kuljetus)
- henkilöstöhallinta (määrätarve, koulutustarve).
Hankalaksi sen tekee sen monitavoitteisuus! Sen tavoitteita ovat tuottojen maksimointi, kustannusten minimointi (myös varastokustannukset), henkilöstö- ja tuotantomuutosten minimointi, työntekijöiden tyytyväisyyden, asiakaspalvelun ja koneiden käyttöasteen maksimointi.