7. LINES AND THEIR HALLINTA Flashcards
Minkälaisia jonoja löytyy tuottavaltakin puolelta, eli operaatioiden maailmassa muun muassa?
Jonoja löytyy niin tuote- ja materiaalivirroista, tieto- ja informaatiovirroista, sekä rahavirroista.
- Tilaus odottaa valmistusta
- Rekat odottelevat purkua/lastausta
- Tuotantolinjan asemat odottelevat materiaalia
- Lentokoneet odottavat nousua/laskua
- Yritys odottaa maksua
Odottelu on käytännössä varsin merkittävää!
Teoreettinen läpimenoaika on pankissa lainanhaussa esimerkiski joku puoli tuntia, mutta ”todellinen” läpimenoaika on vuorokausi tai kaksi. Näin ollen prosessin tehokkuus on vain 2,36%, eli odottamiseen menee suhteessa todella kauan!
Miksi jonojen huomioiminen on tärkeää?
- Jonoja on kaikkialla ja kukaan ei pidä niistä: kaikista operaatioista löytyy jonoja (tuotannosta ja palveluista), jonotusaika eliniän aikana pelottavan suuri. Tutkimusten mukaan jopa 5-6 vuotta elinajasta!
- Liittyvät läheisesti kaikkiin operaatioihin: esim. kapasiteetin hallinta, läpimenoajat ja prosessivarastot (WIP)
- Jonojen hallinnalla strategista merkitystä: perinteinen tehokkuus vs. joustavuus/palvelutasopäätös pikaruokaloissa, lentokentillä, huvipuistoissa, puhelinpalveluissa
- Jonojen muodostumista ei voida aina välttää vaikka kuinka yritettäisiin!
Mikä jono oikeastaan on?
Jono on asiakkaiden/töiden joukko, joka odottaa tarvitsemaansa palvelua yhdeltä tai
useammalta palvelijalta/koneelta. (jonotutkimus: miten jono syntyy ja käyttäytyy).
Jonoja muodostuu, kun lyhyen ajan kysyntä ylittää tarjolla olevan kapasiteetin
Asiakas saapuu palveltavaksi, menee jonoon, kunnes pääsee itse palveluun ja lopulta lähtee.
Ideaalimaailmassa jonoja ei koskaan olisi!
Koska kaikki prosessit on suunniteltu alle 100% käyttöasteeseen, jolloin on aina enemmän kapasiteettia, kuin on asiakkaita. Mutta kysynnässä ja palvelun tuottamisessa on kuitenkin vaihtelua. Ideaalimaailmassa saapuu sama määrä asiakkaita tunnissa, samoilla tuloväleillä ja myöskin palvelun tuottamistahti on aina sama. Näin ei todellisuudessa ole ja siksi syntyy joskus jonoja.
Minkä seurauksena jonot syntyvät?
- Jonot syntyvät vaihtelun seurauksena, sillä jonoja muodostuu, kun lyhyen ajan kysyntä ylittää lyhyen aikavälin tarjolla olevan kapasiteetin. Systeemi usein suunniteltu keskimääräisten lukujen perusteella.
- Vaihtelua sekä ”saapumisajoissa” että ”kestoissa”: esim. soiton ajankohta ja pituus
- Mitä enemmän vaihtelua on, sitä pidempi odotus! -> Vaihtelun määrä vaikuttaa negatiivisesti kaikkiin jonotuksen tunnuslukuihin (osoitetaan jatkokurssilla)
Onko jonojen hallinnalla strategista merkitystä?
KYLLÄ! Jonojen hallinnalla on strategista merkitystä. Trade-off tapahtuu kustannusten ja joustavuuden/palvelun välillä. Esimerkiksi terveydenhuollolle jonotus- ja toipilasaika maksaa yhteiskunnalle sairaalahoitoa enemmän. Mitä korkeampi käyttöaste, sitä huonommat jonotuksen tunnusluvut.
Korkea käyttöaste = Huono palvelu, Huono joustavuus ja Alhaiset toimintakustannukset
Alhainen käyttöaste = Hyvä palvelu, Hyvä joustavuus ja Korkeat toimintakustannukset
Montako kustannuskomponenttia jonoilla on?
Jonoillakin on kaksi kustannuskomponenttia. Tulisi huomioida niin Palvelun tuottamisen kustannus, kuin myös Asiakkaan odotuttamisen kustannus. Sopiva käyttöaste ja kapasiteetti on kahden eri kustannuskomponentin optimointia.
Koska jos meillä on todella alhaiset käyttöasteet, niin silloin on hyvin kallista palvella asiakasta, koska kustannukset jakautuvat pienemmälle määrälle asiakkaita. Mutta silloin kaikki palveltavat asiakkaat saavat nopeasti palvelua, ovat iloisia ja ostavat ehkä enemmän.
Jos taas on korkeat käyttöasteet, niin silloin palvelun tuottaminen on per asiakas halpaa. Mutta silloin asiakas saattaa turhautua ja lähteä jonosta tai ostaa vain vähän ja se tulee kalliiksi.
Johto tasapainottelee eri kustannusten välillä
- Hyvän palvelun tuottaminen maksaa: ylimääräisen kapasiteetin kustannukset ja investointikustannukset
- Odotuttaminen ei myöskään ole ilmaista: menetetty/siirtynyt myynti, imagolliset vaikutukset tulevaisuuden tuottoihin, lisääntyneet muuttuvat kustannukset, asiakkaan aika/vaihtoehtoiskustannus ja menetetty henki (esim. leikkausjonot)
- Käytännössä odottamisen kustannukset eivät vielä realisoidu täysimääräisesti!: asiakkaat ovat liian kilttejä ja vaatimustaso nousee hitaasti
Ovatko jonosysteemit erilaisissa operaatioissa kovin erilaisia?
Jonosysteemit pääasiassa hyvin samanlaisia kaikenlaisissa operaatioissa, koosta tai toimialasta huolimatta. Asiakas/tuote saapuu, se odottaa, kunnes pääsee palveluun ja lopulta poistuu.
Mitä erilaisia tapoja palvella jonoja ja suunnitella asiakaspalvelun tai tilausten käsittelyn hoitoa?
- Aggregointi (yhdistäminen) = yhdistetään koko kysyntä yhteen jonoon. Esimerkiksi R-kioskilla on tasan yksi palvelija ja jono.
- Joustavuus = on monta palvelijaa kerralla. Asiakkaat odottavat yhdessä jonossa ja menevät palvelijalle, jahka joku niistä vapautuu.
- Erikoistuminen = jos mennään Giganttiin, niin yksi keskittyy keittiöihin ja toinen televisioihin.
Jonomallien kannalta prosesseissakin eroja
Voi olla yksi tai useampi kanava, eli palvelija tai kone rinnakkain. Tai sitten yksi vaihe (tuote menee vain yhteen koneeseen ja se on valmis sitten) tai monta vaihetta (asiakas tai tuote liikkuu yhdestä vaiheesta seuraavaan jne.)
Yksi kanava + yksi vaihe = yhden hengen parturiliike (monta asiakasta jonottaa yhdessä jonossa yhdelle palvelijalle)
Monta kanavaa + yksi vaihe = pankki (asiakkaat jonottavat yhdessä jonossa vaikka kahdelle pankkitädille)
Yksi kanava + monivaiheinen = auton pesu (asiakkaat jonottavat yhdessä jonossa autopesuun, jossa ensin huuhdellaan vedellä ja sitten saippuoidaan ja sitten taas huuhdellaan)
Monta kanavaa + monivaiheinen = sairaalan ilmoittautuminen (asiakkaat yhdessä jonossa ja odottavat usealle mahdolliselle lääkärille, josta siirrytään sitten seuraavaan vaiheeseen jatkotutkimuksiin)
Mitkä ovat jonomalleissa olevat perusmuuttujat?
- Prosessin rakenne: onko yksi- vai monivaiheinen, useita peräkkäisiä vaiheita? Vaikuttaa siihen, että mitä kaavoja käytämme.
- Populaation koko ja homogeenisuus: ääretön populaatio vai ei, voidaanko asiakastyyppi tunnistaa?
- Asiakkaiden saapumistiheys λ (kpl per aika!): oletetaan olevan usein Poisson -funktion muotoinen + käytännössä vaihtelee esim. kellonajan mukaan (esim. poliklinikka)
- Keskimääräinen palvelun tuottamistahti μ (kpl per aika!): oletetaan olevan usein eksponentiaalisen funktion muotoinen
- Jonotusperiaate ja -prioriteetti: first in - first out, last in - first out, kriittisimmät ensin (esim. tapaturmapoli)…
- Asiakkaiden käyttäytyminen: esim. kuri; odottaa jonossa, lähtee kesken jonosta, ei jää jonottamaan
- Palvelijoiden lukumäärän (s) ja organisointi
- Jonojen määrä ja maksimikapasiteetti
Mallien huomio samoissa kahdessa muuttujassa
Näitä on 2 kappaletta ja ne ovat Saapumistiheys (lamda) ja Tuottamistahti (myy). Näiden kahden perusteella voidaan laskea kaikki muut jonotuksen tunnusluvut.
Miksi erilaiset M/M mallit ovat käytetyimpiä jonomalleja?
Erilaiset M/M mallit ovat käytetyimpiä jonomalleja johtuen analysoinnin helppoudesta.