13. PRODUCTION PLANNING JA MATERIALTARVELASKENTA Flashcards
Milloin karkeat tuotantomäärät pitää purkaa?
Tämä siksi, että tullaan karkeasta tuotannonsuunnittelusta lyhyemmän aikavälin päätöksentekoon. Karkeasti suunnitellut tuotantomäärät pilkotaan nyt tuotannonsuunnittelussa yksittäisille tuotteille ja viikoille, huomioiden kysynnän ominaispiirteet, tuotannon aikavaatimukset jne.
Eli räjäytetään suurempia määriä pienemmiksi. Jos on päätetty tehdä 160 tuotetta Tammikuussa, niin pitää miettiä miten tuo määrä jaetaan tuotteiksi A, B ja C. Ja montako tehdään kutakin viikolla 1, 2, 3 ja 4. Tuotantosuunnitelman pitäisi olla tasainen, jotta ei tehdä liikaa töitä jollakin viikolla ja pyöritellä sormia sitten toisella viikolla.
Tuotantosuunnitelma -> master production schedule -> MPS
Tuotantosuunnitelma on ajallinen suunnitelma siitä, milloin ja kuinka paljon mitäkin lopputuotetta tuotetaan
- karkean tason tuotetyyppikohtaisuus purettu: disaggregointi sekä kovan että pehmeän tiedon pohjalta + “valmistusaikataulu”; max. pituus yleensä n. 6kk (käytännössä liukuva)
- määrittää materiaali- ja resurssitarpeet sekä valmistumispäivät
Usein viikkotasoinen suunnitelma
- suunniteltaessa huomioitava mm. markkinoinnin ja myynnin toiveet/ vaatimukset, varastosaldot, eräkokotavoitteet (asetus- ja säilytys- kustannukset taustalla), tuotantorajoitteet, yrityksen taloudellinen tilanne
- käytännössä ei suinkaan niin helppoa kuin saattaisi luulla (iteroiva prosessi)
Tavoitteena tasapainoinen ja kustannukset minimoiva suunnitelma
- valmiiden tuotteiden varasto tasapainottaa kysynnän ja tarjonnan eroja
- tuotettu määrä myös harvoin aivan siis sama kuin myynti tai maksimaalinen tuotantokyky (sisältää esim. malli-, huolto- ja takuukappaleet)
Tuotannonsuunnittelijan maailma
Samalla tavalla, kuin karkeassa suunnittelussa, niin myös tuotannonsuunnittelussa käydään keskustelua eri funktioiden kanssa heidän toiveistaan ja tarpeista. Tämän hoitaa tuotannonsuunnittelija.
Funktiot, joiden kanssa keskustelua käydään:
- Markkinointi ja myyntia
- Laskenta ja rahoitus
- Henkilöstöhallinto
- Tuotanto (kapasiteetti ja varasto)
- Suunnittelu (engineering)
Mitä tuotannonsuunnittelussa huomioidaan ja miten ajoitetaan tuote-erien valmistusajankohdat?
Tuote-erien valmistusajankohdat ajoitetaan niin, että kysyntään pystytään vastaamaan mahdolli- simman vähällä varastoinnilla. SEURATAAN LOPPUVARASTON KEHITYSTÄ JA KATSOTAAN, ETTÄ MILLOIN SEN PERUSTEELLA TUOTANTOERIÄ TULISI AJOITTAA.
Tuotannonsuunnittelussa otetaan huomioon
- eräkoko
- paljonko sitä on jo varastossa
- myyntiennuste
- ”jo luvattu myynti” (tämä yleensä vähenee, mitä kauemmaksi tulevaisuuteen mennään
- loppuvarasto
- MPS määrä
- MPS aloitus
”Vapaana luvattavaksi” myynnin ohjauksena -> available to promise (ATP)
Kun on päätetty tuotannosta ja sen ajoittumisesta tuotannonsuunnittelun kautta, kommunikoidaan asiakasrajapintaan tätä MPS tietoa: ”Kiitos tiedoista, aiomme aloittaa tuotteidenne valmistuksen viikoilla 2, 4 ja 6.” -> Se info, koska aloitetaan tuotanto tai ne valmistuvat, eivät ole helposti ole käsiteltävissä. -> Siksi yritykset käyttävät paljon rahaa vapaana luvattaksi -keinoa reaaliaikaisen tiedon välittämisen kehittämiseen.
Se on siis markkinoinnin ja tuotannon koordinointimekanismi
- myynti tietää intran ”vapaana luvattaksi” määrän, eli siis paljonko voivat myydä vaikuttamatta tuotantosuunnitelmiin
- myynti tietää näin paremmin, että millaisia toimitusaikoja asiakkaille voi luvata
Miten ”vapaana luvattaksi” määrä lasketaan?
Vapaana luettavaksi -määrä lasketaan: suunnitellun tuotannon ja ennen seuraavaa tuotantoerää luvattujen toimitusten erotuksena (ELI -> tuotanto – jo luvattu myynti)
- varasto voidaan huomioida vain ensimmäisellä jaksolla koska seuraavien jaksojen varastomäärät ovat kiinni myyntihenkilöiden myyntituloksista
- ATP-luvut merkitään taulukkoon ensimmäiselle mahdolliselle toimitusajankohdalle.
Mitä hyötyä ”vapaana luettavaksi” antaa?
Se parantaa yrityksen sisäistä kommunikaatiota ja asiakaspalveluakin, kun myynti ei lupaa liikaa tavaraa ja liian aikaisin.
Mihin näitä vapaana luvattavaksi -arvoja käytetään?
Vapaana luettavaksi -lukuja (eli ATP-lukuja) käytetään tilaustenhallinnan (order management) pohjana! Tilaustenhallinnassa tehdään niiden perusteella päätöksiä liittyen:
- Pystyttäisiinkö tilaus toimittamaan?
- Halutaanko tilaus hyväksyä?
- Milloin luvataan toimittaa? (luvataanko nopea, keskipitkä vai hidas toimitusaika?)
- Vaikuttaako kuka on tilaamassa ja mikä olisi saatu hinta kolmeen edelliseen päätökseen? (jos tosi tärkeä asiakas tai valmis maksamaan paljon, kannattaa miettiä kenelle myydään)
Tilaustenhallinnan ”peruslogiikka” on mikä?
Tilaustenhallinnan peruslogiikka on hyvin arkinen: ”Jos vapaana luvattavaksi -kapasiteettia on, niin miksei sitä sitten asiakkaalle lupaisi tarjota, jos asiakas ilmaisee halukkuutensa siihen”
Mikä on lempinimi tällaiselle vapaana luvattavaksi -tuotantosuunnittelulle?
Tällaista tuotantosuunnittelua kutsutaan ”hermostuneeksi järjestelmäksi” (nervous systems). Vähän kuin dominopeli: jos myynti lupaa tilauksen, johon ei riitäkään vapaana luvattavaksi kappalemäärä, niin se saattaa vaikuttaa materiaalitilauksiin, työtunteihin, tuotantosuunnitteluun jne. -> ELI PIENI MUUTOS VOI VAIKUTTAA LAAJASTI.
Mitä ovat suunnitteluikkunat, joita käytetään tuotannon toteutuksen pohjana?
Jos myynti lupaa tilauksen, johon ei riitäkään vapaana luvattavaksi kappalemäärä, niin se saattaa vaikuttaa materiaalitilauksiin, työtunteihin, tuotantosuunnitteluun. Jolloin tuotannossa menee kaikki vähän sekaisin, että kuka tekee mitäkin ja missä järjestyksessä.
->APUUN tulee suunnitteluikkunat ja jäädytysperiodit yrityksen tuotannon toteutuksen pohjaksi. Suunnitteluikkinoiden pituudet vaihtelee eri toimialoilla paljonkin!
Suunnitteluikkunat jakavat tuotantosuunnitelmat kolmeen, perustuen aikaan suhteessa tuotannon aloittamiseen ja näin vapaana olevaan kapasiteettiin:
- Jäädytetty: Vapaata kapasiteettia ei ole, kun ennustetut tilaukset vie kaiken. ”Muutokset ei sallittuja, vaan tuotantosuunnitelma on jo jäädytetty!”
- Melko tiukka: Jotain noiden välistä. Tuoteryhmien sisäiset muutokset sallittuja, jos osia löytyy.
- Joustava: Ennustettuja tilauksia vähän ja vapaata kapasiteettia paljon. Suuret muutoksen sallittu, KUNHAN kokonaiskapasiteetti pysyy vakiona.
JÄÄDYTETTY: Mitä pidemmälle tästä 0-hetkestä mennään, sitä enemmän voidaan joustaa. Tänään on enää vaikea alkaa tehdä mitään erikoista, kun ollaan aamulla jo päätetty, että mitä tehdään.
JOUSTAVA: Mietitään mitä tehdään pari viikkoa ennen tuotantoa, eli se ei ole niin jäykkää ja voidaan tehdä helpommin muutoksia. Koska mitä kauemmaksi tulevaisuuteen mennään, sitä enemmän voidaan joustaa.
Mikä on suunnitteluikkunoiden hyöty?
Suunnitteluikkunoiden avulla yritys voi lisätä tuottavuutta, kun tällainen dynaaminen ongelma jäädytetään staattiseksi, jolloin se on huomattavasti helpompi optimoida.
Kapasiteettiasioita ei saa unohtaa -> karkea kapasiteettisuunnittelu
- Tuotannonsuunnittelussakin tehdään hieman karkeaa kapasiteettisuunnitelua
- Karkean kapasiteettisuunnittelun tavoitteena selvittää onko tuotannossa kapasiteettia oikeasti toteuttaa tehty tuotantosuunnitelma: analyysitasona yksittäinen kone tai henkilö
- Standardiajat laskennan lähtökohtana: “antavat tarpeeksi hyvän kuvan todellisuudesta”: esim. voiko tehdä 100 kpl ∗ 0,3 t/kpl = 30 t. < 40 tuntia, joka ollaan täällä -> t. eli OK
- Ongelmatilanteissa töidenjärjestely ja ylityöt mahdollisia ratkaisuita: viimeisenä vaihtoehtona uuden tuotantosuunnitelman tekeminen
- EI tehdä yksityiskohtaista kapasiteettiarviota, vaan karkeasti standardiaikojen avulla mietitään, onko mahdollinen suunnitelma.
Varastonhallinta riippuu kysynnän laadusta -> case itsenäisen vs. riippuvan kysynnän nimikkeet
A. Itsenäinen kysyntä (usein asiakasvetoinen): Itsenäinen kysyntä on kysyntää, joka ei suoraan riipu minkään muun nimikkeen kysynnästä. Tällainen kysyntä on varaosilla ja lopputuotteilla. Esim. 1000 lastenvaunua tarvitaan.
B. Riippuva kysyntä (johdettavissa yrityksen omista tuotantoratkaisuista) Riippuva kysyntä on riippuvaista jonkun toisen nimikkeen kysynnästä. Esim. 1000 lastenvaunun rengasta tehdään, KOSKA aiomme valmistaa 1000 lastenvaunua. Eli renkaiden määrä ja tarpeen ajankohta on täysin riippuvainen tehdyistä lastenvaunuista. Ei me tarvita renkaita, jos ei valmisteta vaunuja!
Riippuvan kysynnän nimikkeiden ominaispiirteet?
- Materiaalityyppi: Raaka-aineet ja WIP
- Tavoite: Vastata tuotannon tarpeisiin
- Kysynnän malli: Epätasainen mutta ennustettava
- Ennusteiden pohja: Tuotantosuunnitelma (ei kauheasti epävarmuutta siis)
- Tilausfilosofia: Tilataan tarpeeseen
- Eräkoko: Tarpeesta riippuva (MRP)
- Valvonta: Samanlainen kaikille tuotteille