suicidality en depressie -> artikel de jong vergelijking attempters en completers Flashcards
introductie, de jong
Dit onderzoek onderzoekt de hoofdverschillen tussen 50 mensen die zelfmoord pogen en 50 mensen die zelfmoord hebben gepleegd, allemaal met MDD. Er werd verwacht dat plegers het grootste risico zouden vertonen op basis van risicofactoren en waarschuwingssignalen.
* 1/3e van de plegers hadden eerder al pogingen gedaan.
Plegers = completers
Pogers = attempters
Methode, de jong
Methode
Deelnemers moesten voldoen aan 3 criteria:
1. Volwassen leeftijd.
2. Aanwezigheid van depressie.
3. Eén of twee soorten van suïcidale acties, of een recente poging of zelfmoord.
* Pogers werden geïdentificeerd via de opnameafdeling van een particulier psychiatrisch ziekenhuis en plegers werden geïdentificeerd via het lijkschouwers kantoor van het district.
* Er waren 50 pogers met MDD waarvan 58% vrouw met een gemiddelde leeftijd van 37 jaar. Er waren ook 50 plegers waarvan 30% vrouw met een gemiddelde leeftijd van 43 jaar. 42% van de plegers had eerder al pogingen gedaan.
* De meest gebruikte poging was drugsoverdosis en de meeste gebruikte doding was schieten.
* Er werd een gestructureerd klinisch interview afgelegd voor MDD. De Suicidal Actions Checklist werd ingevuld om specifieke informatie te verkrijgen over de poging. De Risk-Rescue Rating Scale is een methode om de dodelijkheid van de pogingen te beoordelen.
resultaten -> dodelijkheid, demografie, mdd symptomen, actie en suïcidale crisis, stressvolle levensgebeurtenissen
Dodelijkheid (lethality): plegers gebruikten dodelijkere methoden in hun zelfmoordhandeling dan pogers, zoals schieten. De pogers werden onderverdeeld in 2 groepen, hoge-dodelijkheid en lage-dodelijkheid, gebaseerd op de dodelijkheid van hun poging.
Demografie: plegers waren significant ouder dan pogers en waren vaker man. Pogers en plegers verschilden ook van etniciteit, terwijl de meesten wit waren. Er waren geen significante verschillen m.b.t. burgerlijke staat.
MDD-symptomen: er waren soortgelijke patronen van depressieve symptomen in pogers en plegers. De informanten van plegers meldden echter minder suïcidale ideeën dan pogers.
Actie en suïcidale crisis: pogers hadden al meer pogingen gedaan dan plegers en kregen inpatiënt psychiatrische behandeling. Plegers (50%) lieten eerder een zelfmoordbrief achter dan pogers (20%). De meeste plegers gebruikten alcohol of drugs voorafgaand de zelfmoord. 50% van plegers waren onder invloed tijdens de zelfmoord.
Stressvolle levensgebeurtenissen: plegers (50%+) hadden meer werkstress en financiële problemen voorafgaand zelfmoord dan pogers (20%). Ze verschilden niet m.b.t. interpersoonlijk conflict, alleen wonen of recente scheiding of einde van een relatie.
discussie, de jong
Discussie
Er zijn dus meerdere overeenkomsten en verschillen tussen pogers en plegers.
* Limitatie: appels worden vergeleken met mandarijnen, omdat zelfrapportages (pogers) vergeleken worden met informant observaties (plegers). Echter zijn pogers en plegers wel soortgelijk (zoals rode en groene appels), maar zijn er gewoon subtiele verschillen. Er moet dus gefocust worden op de sterke overeenkomsten.
jouko -> stemmingsstoornis en zelfmoordproces
Stemmingsstoornis en het Zelfmoordproces
Angst- en stemmingsstoornissen zijn de meest voorkomende psychische aandoeningen in de algemene bevolking. Depressie is de meest voorkomende psychische stoornis bij mensen die een zelfmoordpoging doen of overlijden door zelfmoord. Het effectief aanpakken van depressie zou de sleutel moeten zijn tot zelfmoordpreventie.
In de ICD-11 worden stemmingsstoornissen gecategoriseerd als depressieve en bipolaire stoornissen op basis van stemmingspatronen. De belangrijkste symptomen van depressieve stoornissen zijn een sombere stemming en verlies van interesse en plezier.
- Bipolaire-I stoornis wordt gekenmerkt door manische episodes na een depressieve episode. Manische symptomen omvatten verhoogde activiteit, energie, euforie en prikkelbaarheid. Een gemengde episode omvat tegelijkertijd depressieve en manische symptomen.
- Bipolaire-II stoornis treedt op wanneer een huidige of eerdere depressieve episode verband houdt met een hypomane episode. Dit is een mildere vorm van manie zonder significante functionele beperkingen.
Hopeloosheid, terugkerende gedachten aan de dood, suïcidale gedachten en zelfmoordplannen komen vaak voor tijdens depressieve episodes.
Suïcidale gevoelens kunnen ontstaan als reactie op een depressieve en angstige stemming, lichamelijke klachten, hopeloosheid en hulpeloosheid om de situatie te vermijden. Onvoldoende behandeling, mismanagement en ontevredenheid kunnen deze gevoelens verergeren
jouko: verband onaangepaste persoonlijkheidskenmerken & hoogste zelfmoordcijfers
Onaangepaste persoonlijkheidskenmerken zoals agressiviteit, neuroticisme, introversie en vijandigheid worden in verband gebracht met stemmingsstoornissen en suïcidale neigingen. Een genetische aanleg, samen met vroege negatieve levensgebeurtenissen en familiaire stressfactoren, kan bijdragen aan vroege psychopathologie en later in het leven tot zelfmoord leiden. Er zijn slechts een beperkt aantal biologische risicofactoren voor suïcidaal gedrag geïdentificeerd. De genetische mechanismen achter suïcidaal gedrag zijn nog niet goed begrepen.
De hoogste zelfmoordcijfers waren geassocieerd met een ernstige depressie en een bipolaire stoornis. Psychiatrische patiënten hebben een hoog suïciderisico na ontslag, wat een maatstaf is voor de effectiviteit van de behandeling en de prestaties van het zorgsysteem. Mensen zonder zorgondersteuning lopen een verhoogd risico op zelfmoord op korte termijn. Het volgen van klinische richtlijnen en het handhaven van kwaliteitsvolle klinische praktijken is essentieel voor effectieve preventie.
Depressieve Stoornissen
Milde depressieve symptomen komen vaker voor dan ernstige depressieve symptomen. Meer dan 50% van de depressieve patiënten heeft suïcidale gedachten, wat verband houdt met de ernst van de depressie.
De diagnostische criteria voor een ernstige depressieve episode in de DSM-5 omvatten:
* Terugkerende suïcidale gedachten zonder een specifiek plan;
* Terugkerende gedachten aan de dood;
* Zelfmoordpoging of een specifiek plan om zelfmoord te plegen.
Het beoordelen van de ernst van depressie en het voorspellen van het risico op suïcidaal gedrag is moeilijk. De suïcidale reactie in een crisissituatie verschilt per individu.
Het ontstaan van stemmingsstoornissen en impulsieve agressie bij nakomelingen, samen met een voorgeschiedenis van seksueel misbruik en ouderlijke depressie, kan vroegere suïcidale gebeurtenissen voorspellen.
Hopeloosheid is het meest voorkomende depressieve symptoom dat suïcidale gedachten voorspelt, samen met gevoelens van schuld, een laag zelfbeeld en verlies van interesse. Het aanpakken van comorbide depressie is cruciaal voor zelfmoordpreventie, vooral bij de behandeling van ziekten zoals kanker en andere ernstige chronische aandoeningen.
Het risico op zelfmoord is het hoogst bij voormalige psychiatrische opgenomen en ambulante patiënten en het laagst bij depressieve personen in de eerstelijnszorg. Factoren zoals de ernst van de depressie, eerdere zelfmoordpogingen, hopeloosheid en comorbiditeit met middelengebruik en angststoornissen worden sterk geassocieerd met zelfmoord.
Depressie bij suïcideslachtoffers
Depressie bij suïcideslachtoffers gaat vaak gepaard met een verhoogde kans op de volgende symptomen: gewichtsverlies of verlies van eetlust, slapeloosheid, gevoelens van schuld of waardeloosheid en gedachten aan de dood of suïcidale gedachten.
Bepaalde gedragingen verhogen het risico op zelfmoord bij patiënten met een ernstige depressie. Dit zijn:
* Alcohol- en drugsgebruik en afhankelijkheid;
* Cluster B persoonlijkheidsstoornissen;
* Impulsief en agressief gedrag.
-> depressieve zelfmoord plegers in combi met alcohol problemen hadden lagere impulsiviteit en hogere zelfmoord pogingen.
behandeling & bipolar disorder
Behandeling
Er is geen bewijs dat suïcidaliteit kan verminderen door therapie voor depressie. Patient centered treatment kan alleen zelfmoord voorkomen als de effectieve behandeling wordt gevolgd, de symptomen van depressie onder controle zijn en de kwaliteit van het dagelijks functioneren en de levenskwaliteit is hersteld.
Bipolar disorder
- Er is een link tussen bipolar en suicidaal gedrag. Bipolaire stoornis is zeer erfelijk en de meerderheid van de episoden bestaat uit depressie. Een familiegeschiedenis van voltooide zelfmoord is een significante risicofactor voor zelfmoordpogingen bij patiënten met een bipolaire stoornis.
- Hopeloosheid is een voorspeller van suïcidaal gedrag tijdens de depressieve fase, en de ernst van de depressie is een voorspeller tijdens gemengde fasen. Het sterftecijfer door zelfdoding bij een bipolaire stoornis is 15 keer hoger dan in de algemene bevolking.
- Lithium: should be prioritized in therapy for bipolar patients, including the ones at risk of suicidal behavior. It is important in relapse prevention.
risico factoren voor suicidaal gedrag
Risk factors for suicidal behavior, but not suicide include;
- Geschiedenis van abuse
- Ernst van depressieve symptomen en hopelessness
- Early age of onset of BD
- Familiegeschiedenis van zelfmoord
- Mixed affective states
- Comorbid mental disorders like anxiety disorders