Skærpet hjemmelskrav Flashcards

1
Q

U 1925.277.H ”Berning-sagen”

Den abstrakte intensitetsvurdering

A

Berning havde begået flere sædelighedsforbrydelser mod børn, men var ikke sindssyg. I slutningen af hans sidste dom, vidste man, at han ville gøre det igen, og at han ikke var sindssyg pga., de tendenser han har. Man anvendte en analogi.
Indgreb i den personlige frihed kræver ”direkte og utvetydig hjemmel”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

U 1993.757 H ”Gebyr-sagen”

Områder for skærpet hjemmelskrav - GRL

A
  • Der var udtrykkelig lovhjemmel til at kræve gebyr for udstedelse af pas, nummerplader og duplikatkørekort. Spørgsmålet var, hvilken størrelse gebyrerne kunne have. H gav forvaltningen medhold i et bredt omkostningsbegreb, så også udgifter til kontrol var omfattet. Gebyret er ikke kun for selve passet, men også for håndhævelsen af dette.
  • En mand er sur over, at han skal betale penge for pas, nummerplade og kørekort, og mener, at det er en afgift der er i strid med GRL § 43.
  • Han laver en opgørelse over, hvor meget det man betaler for et pas vs. hvor meget modydelsen er på:
  • 750kr. for et pas, hvoraf kun 125kr går til produktion.
  • 625kr. får han reelt ingen modydelse for, hvorfor han mener det er en skat.
  • Der var udtrykkelig lovhjemmel til at kræve gebyr for udstedelse af pas, nummerplader og duplikationskørekort.
  • Spørgsmålet var, hvilken størrelse gebyrerne kunne have.
  • HR (9 ud af 11) gav forvaltningen medhold i et bredt omkostningsbegreb, så også udgifter til kontrol var omfattet. Gebyret er ikke kun for selve passet, men også for håndhævelsen af dette.
  • HR: de 625kr. går til de associerede udgifter, f.eks., el på stationen, personaleudgifter, grænsekontrol osv. Dvs., et gebyr skal fortolkes bredt, det er både den direkte modydelse, men også den indirekte modydelse. Derfor var der tale om et rent gebyr = ikke skærpet hjemmelskrav.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

U 1989.688 H “Aktuelts præmiekonkurrence”

Områder for skærpet hjemmelskrav - straf

A
  • Tiltalte, det Fri Aktuelt, husstandsomdelte en præmiekonkurrence for nye og gamle abonnenter. Der blev v. lodtrækning fordelt præmier blandt nye abonnenter.
  • Dette mente man var i strid med markedsføringslovens § 8, stk. 1, som forbyder erhvervsdrivende at uddele lodder til afsætning af varer, og man mente ikke, at det var omfattet af undtagelsesbestemmelsen i stk. 2, da præmiekonkurrencen ikke indgår som en del af det redaktionelle stof, (hvilket fremgik af forarbejderne), idet man i denne situation havde uddelt et særskilt reklameskrift, som ikke kunne betegnes som et periodisk skrift.
  • HD frifinder bladet, idet der henvises til ordlyden i § 8, stk. 2, der ikke stiller krav om, at præmiekonkurrencen skal indgå i det periodiske skrifts redaktionelle stof, som det er forudsat i forarbejderne.
  • Man finder det derfor betænkeligt at indskrænke denne undtagelsesbestemmelse, idet man direkte henviser til STRFL § 1 om, at der må kræves hjemmel i loven og ikke i forarbejderne. Man tilsidesætter altså forarbejderne
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

U 1971.456 H ”Lærlingedommen”

Områder for skærpet hjemmelskrav - straf

A

♣ Sagen drejer sig om hvorvidt en smedemester kunne idømmes straf for ikke at have indbetalt ATP for sin 24-årige lærling.
♣ Der var forskel i ordlyden af en undtagelse til ATP-loven og motiverne til loven. I loven var det angivet, at der ikke skulle betales ATP for lærlinge, men i motiverne var det angivet, at man kun kunne undgå at betale ATP for lærlinge, hvis lærlingekontrakten var indgået inden den pågældende lærling var fyldt 18 år – loven var altså noget bredere end motiverne.
♣ Lærlingen var ansat efter det fyldte 18. år. Højesterets flertal forkastede motiverne og lagde vægt på ordlyden. De foretog altså en ordlydsfortolkning (objektiv fortolkning). Mindretallet lægger vægt på forarbejderne og foretager altså en motivfortolkning (subjektiv fortolkning).
♣ Det spillede formentlig også en rolle for flertallets afgørelse, at der var tale om en strafsanktioneret regel - der skal være sikker hjemmel for pålæggelse af straf. Dommen viser altså en gunstig fortolkning for borgeren (arbejdsgiveren) da der er tale om en straffesag, hvor man ikke vil acceptere at man henter hjemmel i forarbejderne. – kobling til disposition 3 om skærpet hjemmelskrav.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

U 1973.23 H ”De slagtede kyllinger”

Områder for skærpet hjemmelskrav - straf

A

• Afgiftspligt ved salg af slagtede kyllinger. Person solgte i løbet af 3 år 13.000 kyllinger til private i levende live, hvorefter de blev slagtet og køber kørte hjem. LR frifinder ham pga. manglende klarhed. HR: Denne fremgangsmåde, hvor aflivning var sket i forbindelse med salget, fandtes, uanset at gårdejeren ikke havde foretaget plukningen eller anden behandling af kyllingerne at måtte anses som slagtning til salg her i landet med pligt til at betale hjemmemarkedsafgift. HR finder at måtte straffe for ikke betalt afgift på trods af, at tilfældet egentlig ikke er omfattet direkte af ordlyden. (landsretten ville frifinde på grund af manglende klarhed). Omgåelseshensyn har nok været afgørende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

U 1970.498 H ”Arbejdsløshedsunderstøttelse”

Områder for skærpet hjemmelskrav - straf

A
  • Et murerforbund tiltales fordi det ikke havde foretaget tilbageholdelse af sine svendes understøttelse til indbetaling af svendenes skatterestance.
  • Dette er murerforbundet blevet påkrævet at gøre i medfør af kommuneskattelovens § 42, stk. 5, hvorefter der kan kræves tilbageholdelse til dækning af skattekrav i ”ventepenge, pensioner og lignende understøttelser”. Der var imidlertid tvivl om hvorvidt bestemmelsen indeholdt en fornøden hjemmel for tilbageholdelse i arbejdsløshedsunderstøttelse, idet det ikke direkte var omfattet af ordlyden. Alle 13 dommere finder alligevel murerforbundet skyldig, hvilket taler imod et skærpet hjemmelskrav, men lader dog straffen bortfalde i medfør af STRL § 84.
  • Ej krav om særlig klar hjemmel her – arbejdsløshedsunderstøttelse blev betragtet om tilstrækkelig ”lignende” (ud fra en fortolkning, hvor bl.a. henvistes til lovens tilblivelseshistorie).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

U 1958.1275 – ”Teltholderne på Dyrehavsbakken”

Områder for skærpet hjemmelskrav - gebyr/betaling

A
  • Bevillingsmyndighederne, teltholdertilladelse, teltholderafgift i forhold til teltholder på Dyrehavsbakken, århundrede gammel ubestridt administrativ praksis.
  • Der stod ingen steder, at man skulle betale. Men det havde man hele tiden gjort. Pludselig spørger en – hvorfor skal vi dog betale, det står jo ingen steder. Den eneste hjemmel der var, var at det var noget man havde gjort i mange år – dette mente retten var OK som hjemmel. Dommen viser, at sædvaner er behørig hjemmel inden for det skærpede område inden for gebyrer.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

U1983.871 H ”Zoologisk Have”

Områder for skærpet hjemmelskrav - gebyr/betaling

A
  • Man opkrævede 2 kr. pr. elev til delvis dækning af udgifterne v. en skoleudflugt til zoologisk have. Dette var lovligt ifølge HD.
  • Opkrævning krævede ikke udtrykkelig lovhjemmel, idet udgiften ikke var omfattet af folkeskolelovens bestemmelser om vederlagsfri undervisning, deltagelse var fakultativ (frivillig), og beskedent beløb til dækning af entre, som man selv plejer at betale.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

FOB 1978.146 ”Hjemkaldelse af bøger”

Områder for skærpet hjemmelskrav - gebyr/betaling

A

• Ombudsmanden accepterede, at selvom der i øvrigt gælder et gratisprincip inden for folkebibliotekslovens område, uden udtrykkelig lovhjemmel kan fastsættes regler om bøder til dækning af omkostningerne i forbindelse med hjemkaldelse af ikke-rettidigt afleverede bøger. Som begrundelse anførte ombudsmanden, at opkrævningen kan anses for begrundet i erstatningslignende synspunkter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

U1985.125H ”Grillbaren”

Områder for skærpet hjemmelskrav - indgreb i erhverv

A

o Person omdanner brødudsalg og elinstallationsforretning til døgnkiosk og grillbar. Kommuneplanlovens §45 giver hjemmel til at hindre at bestående boligbebyggelse tages i anvendelse til miljøforringende erhvervsformål. HR (3 mod 2) finder ikke fornøden hjemmel i ordlyd eller forarbejder for forbud, hvor erhvervsvirksomhed tages i brug til anden, mere miljøforringende, erhvervsvirksomhed og finder ikke, at en sådan beføjelse kan ”støttes på en udvidende fortolkning ud fra lovens formål”.
o Illustrerer → Ikke acceptere udvidende fortolkning ud fra formål ved indgreb i erhverv. Skærpet hjemmelskrav på dette område.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly